This post is available in
ADARAS Topp 19 Platser att besöka i Storbritannien

För att vara ett så litet rike är Storbritannien fyllt av en sagolik mix av olika landskap. Från sin spektakulära kustlinje och typiskt brittiska landsbygd till majestätiska slott, vackra stränder, förtrollande skogar och välkomnande städer. Här listar jag mina topp 19 platser att besöka i Storbritannien, utanför London.

Det känns som att Storbritannien är mitt andra hem. Jag har förmodligen rest mer i Storbritannien än jag har i Sverige. Eller något annat land för den delen. Jag har rest genom England, Skottland, Wales och Nordirland och suktar fortfarande efter att se och uppleva mer. London är som en stark magnet som vill dra en tillbaka, men Storbritannien har så mycket mer att erbjuda alla resenärer.

Blandningen av olika landskap, varierad kultur och ett rikt kulturarv gör det till ett nöje att utforska. Liksom alla vänliga välkomnanden. Britter är så artiga och får mig att känna mig hemma vart jag än åker.

Varför jag älskar att resa runt i Storbritannien

En av de härligaste anledningarna att satsa på en brittisk semester eller weekendresa är att det är så lätt att utforska detta fascinerande kungarike. Städerna är extremt bra sammankopplade, vilket gör det lätt att bara hoppa på ett tåg och befinna sig på ett helt annat ställe på bara en timme. Det är fantastiskt. Du kan till exempel åka från en medeltida slottstad till en badort med stränder och palmer på bara 10 minuter (se nummer 8 på min lista).

Med det sagt, nästa gång du är i Storbritannien, våga upptäcka något nytt! Utforska mer av vad landet innebär. Det är bara att hyra en bil eller satsa på ett BritRail-Pass för obegränsade tågresor.

Som inspiration har jag listat de bästa platserna i Storbritannien som jag har besökt (utanför London):

19. Newcastle upon Tyne, England

Newcastle upon Tyne Hitta och boka boende i Newcastle här.

Känd för Geordie Shore och sitt nattliv, är denna livliga stad i norr riktigt kul att besöka. Newcastle upon Tyne är sammanlänkad med sin tvillingstad Gateshead med sju ikoniska broar över River Tyne. Staden själv är packad med coola restauranger, barer och caféer.

Du kan börja din dag med en promenad längs den pittoreska kajen, luncha i Cook House mysiga container, besök det fina konstgalleriet The Biscuit Factory, gå till Northumberland Street för shopping och prova grym vegansk och glutenfri mat under ”rislamps”-himlen på den coola restaurangen The Herb Garden.

Bäst av allt i Newcastle är dock nattlivet. Som även blivit framröstat som ett av de bästa i Storbritannien. Som hem till de livligaste britterna är det lätt att hitta roliga cocktailbarer och pubar här.

Newcastle upon Tyne är också en bra utgångspunkt för att utforska Northumberland och Durham. Edinburgh är också bara en och en halv timmes tågresa norrut.

18. Durham, England

Durham City

Det är bara att hoppa på ett tåg från Newcastle och du kan vara i Durham på ynka 11 minuter. Här kan du beundra den mäktiga Durham Cathedral (det är här Harry Potters transfigurationsklass i Hemligheternas Kammare tog plats), och slänga en avundsjuk blick på studenterna som går på det ’Hogwartslika’ Durham University. Universitetet håller till i ett riktigt slott (där vissa studenter faktiskt bor), och de har även en alldeles magisk Great Hall för lunchraster.

En av de bästa anledningarna att besöka Durham är också att checka in på det 5-stjärniga lyxhotellet Seaham Hall Hotel and Serenity Spa. Herrgården är belägen på en klippa med utsikt över Durhams vackra kustlinje och robusta landsbygd. Det är ett helt perfekt ställe för att koppla ner och bara ha det gött. Det är även här jag hade min livs bästa kroppsmassage.

17. St. Davis, Wales

St. Davis Cathedral, Great Britain

Vad kan du göra i Storbritanniens minsta stad, St. Davids? Inte mycket. Men det är också charmen med att besöka detta ställe. St. Davids ligger skyddad och undangömd i en dal vid floden Alun. Det är endast runt 1800 personer som bor här. Det är så lugnt och avkopplande. Staden är också hemmet för en av Wales mest ikoniska och religiösa platser, St. Davids Cathedral. Och oh my lord, det är en ruskigt imponerande byggnad. Och definitivt värd att se.

Bortsett från det finns en butik med ”Interesting Things” (det är butikens rätta namn), och en bar eller två. I närheten, i samma område (Pembrokeshire), ligger också det 5-stjärniga slottshotellet Roch Castle.

16. Cardiff, Wales

Adaras by Cardiff Castle, Wales

Hitta och boka boende i Cardiff här.

Wales huvudstad, Cardiff, är en utmärkt utgångspunkt innan du börjar utforska allt vad landet med slott har att erbjuda. Wales har fler slott per kvadratmeter än något annat land i hela Europa. Huvudstaden har såklart ett slott också,