This post is available in

En Weekend i Manchester - ADARAS reseguide

Fotboll, musik och så mycket mer. Här är mina tips på hur du spenderar en weekend i Manchester på bästa möjliga sätt. Från saker att se och göra till heta shoppingställen och hak.

Vad vet du egentligen om Manchester? Denna stad i nordvästra England är känd för att vara världens fotbollshuvudstad och den industriella revolutionens födelseort. Mer överraskande är att det var här vegetarianismens föddes och att staden huserar världens äldsta pågående dramaserie, Coronation Street. Det är inte helt omöjligt att du upptäcker filmteamet om du håller ögonen öppna. Såpoperan har spelats in i Manchester sedan det allra första avsnittet sändes 1960.

Vad jag framförallt gillar med Manchester är stadens atmosfär och mångfald. Stadskärnan har en smittsam ”buzz” och är fylld med trendiga restauranger, utmärkta butiker, barer, traditionella pubar, arenor, museer och gallerier. När det gäller mångfald bjuder den multikulturella staden både en China Town, Curry Mile och en Gay Village. Även stadens arkitektur visar upp en mängd olika stilar. Ultramoderna byggnader kombineras med gotiska, romerska och georgianska strukturer. Det är en riktigt härlig mix.

Grädden på moset är att allt ligger inom gångavstånd, vilket gör en weekendresa till Manchester perfekt. Du hinner se och göra mycket och kan samtidigt koppla av med gott samvete.

Med det sagt, här är min weekendguide till Manchester med tips på saker att se och göra!

Känn dig som hemma

Manchester City Guide - Exchange Square
Exchange Square i Manchester

Det första du borde göra när du anländer i Manchester är att att ta en promenad i stan. Du kommer bli förvånad över hur snabbt och enkelt du hittar din väg runt staden. Efter bara några timmar kan du känna dig som hemma. En utmärkt startplats är Exchange Square. Några av stadens bästa butiker finns i närheten, Manchester Cathedral ligger precis runt hörnet, liksom National Football Museum.

Om du blir trött på att promenera, hoppa på den gratis Metroshuttle-bussen som tar dig till alla huvudstationer och shoppingområden.

Och om du vill lära dig mer om stadens historia och sevärdheter, boka en guidad sightseeing-tur (kostar runt £8 för 2 timmar). Det finns även en gratis guidad tur.

Läs mer: 12 Anledningar att besöka Birmingham

Manchester City Guide

När du går genom staden, kommer du utan tvekan att upptäcka bin som dekorerar allt från mosaikgolvet i stadshuset till lyktstolpar och väggar. Manchesters bi finns över hela staden som en symbol för det hårda arbetet under den industriella revolutionen.

VAD DU KAN SE & GÖRA I MANCHESTER

Oavsett om du reser med dina vänner, familj, partner eller solo – det finns gott om spännande saker att göra i Manchester. Det sker alltid något här. En av de mest uppenbara aktiviteterna är att ta en rundtur på Manchester United och Manchester Citys arenor: Old Trafford och Etihad Stadium. Om tidpunkten är rätt kan du även haffa biljetter för att se Zlatan in action. Fotboll är en så stor del av Manchesters DNA.

Man det finns så mycket mer i staden. Manchester har också en legendarisk musikscen – liksom hyllat nattliv. Det finns också massor av museum att utforska, från Museum of Science and Industry och Manchester Museum till National Football Museum och Manchester Art Gallery – alla med gratis inträde.

Med det sagt kommer här mina egna favoritplatser i Manchester (hittills):

Manchester Town Hall

Magical Roof in Manchester Town Hall

Ta en stund att förundras. Manchester Town Hall är en av stadens mest imponerande byggnader och en plats du inte bör missa. Den magnifika byggnaden var designad av Alfred Waterhouse och färdigställdes 1877. Den utsmyckade neo-gotiska arkitekturen överträffar alla förväntningar, och jag önskar att jag kunnat kopiera det magiska stjärntaket hemma hos mig.

Guidade turer finns tillgängliga, men allmän entré är gratis.

Läs mer: 7 Magiska Platser i London
Manchester Town Hall Interior
Det är inte överraskande att Manchester Town Hall betraktas som en av världens finaste tolkningarna av gotisk återupplivningsarkitektur.

Manchester Town Hall Cafe

John Rylands Library

John Rylands Library, Manchester - How to spend a weekend in Manchester

En annan magisk pärla i Manchester är biblioteket John Rylands Library som skapades för 100 år sedan som en gåva till Manchester och dess folk. Det är en extraordinär plats som kan motivera vem som helst till en lässtund. Även om ”bibliotek” kanske inte är det första du tänker på när du kliver in i byggnaden. Om det inte vore för de prydliga bokhyllorna i varje rum skulle du kunna tro att du klivit in i ett slott eller en katedral. Eller en Harry Potter-scen. Mästerverket av viktoriansk gotisk arkitektur är fantastisk.

Biblioteket är öppet sju dagar i veckan och är gratis att besöka.

John Rylands Library, Manchester