This post is available in

Jag har redan kärat ner mig i Skottlands magiska huvudstad, Edinburgh, beundrat högländernas vackra landskap och sökt (förgäves) efter Nessie på en båttur i Loch Ness. Men vad kan man egentligen göra i Skottland största stad, Glasgow?

Jag hade absolut inga idéer eller förväntningar på min weekendresa till Glasgow. Inte ens en ”wee bit”. Efter att ha spenderat 48 timmar i staden, kan jag med glädje tipsa om en massa grymma saker att göra i Glasgow. I denna vänliga, roliga och livliga stad finner du perfekta shoppinggator, museum och gallerier i världsklass (med gratis inträde), imponerande antal musikevents, cool street art och en mängd trevliga barer, pubar och restauranger.

Precis som i Birmingham och Manchester, är det också en spännande mix av gammal och ny arkitektur (vilket gör staden extra promenadvänlig). I Glasgow minglar viktorianska mästerverk och ultramoderna byggnader med arkitektur i den typiska Glasgowstilen av Mackintosh.

Som grädden på moset är såklart ett vamt skotskt välkomnande i staden garanterat. Så låt oss säga hej till Glasgow! Här är min lista med 17 saker att göra i Glasgow:

1. Besök Necropolis och utforska ”The City of the Dead”

Saker att göra i Glasgow: Besök kyrkogården Necropolis och promenera genom "The City of the Dead"

Det är inte många städer som har en kyrkogård på topplistan av sevärdheter. Men det är definitivt ett måste att besöka Necropolis i Glasgow. Det kan låta morbid att strosa runt i en kyrkogård för nöjets skull. Men bara en blick på Necropolis och du kommer förstå vad jag menar. Denna kyrkogård ligger på en kulle mitt i staden och är ett pampigt mästerverk av gotisk arkitektur.

Sedan den första begravningen 1832, är nu över 50 000 personer officiellt begravda här. Strosa runt bland de tusentals imponerande monumenten och slående skulpturerna och ta in utsikten över staden.

2. Besök Kelvingrove Art Gallery & Museum

Saker att göra i Glasgow: Besök Kelvingrove Art Gallery and Museum
Kelvingrove Art Gallery and Museum har varit en favorit hos besökare sedan öppningen 1901.

Kelvingrove Art Gallery and Museum är en av Skottlands mest besökta attraktioner. Här finns över 20 temautställningar och över 8 000 olika objekt. Du hittar allt från Salvador Dali och Charles Rennie Mackintosh verk till egyptiska artefakter och elefanten Sir Roger. Liksom ”flytande huvuden” och ett plan som hänger ner från taket.

Det är ett väldigt familjevänligt museum med saker att titta på precis överallt. Även byggnadens arkitektur kommer dra dina blickar till sig.

Sist men inte minst är Kelvingrove helt gratis att besöka (de har även gratis guidade turer). Faktum är att i stort sett alla stora museum och gallerier i Skottland har gratis inträde.

Andra rekommenderade gallerier och museum att besöka gratis i Glasgow är prisbelönade Riverside Museum, Gallery of Modern Art, St Mungo Museum of Religious Life and Art, Hunterian Museum och Hunterian Art Gallery.

Läs också: Skottland på 72 timmar: Min reseguide runt Inverness

Adaras på Kelvingrove Art Gallery & Museum

3. Spana in gatukonsten

Vacker gatukonst av graffitikonstnären Sam Bates i Glasgow, Skottland

Det finns en hel del tuff gatukonst i Glasgow. Håll bara ögonen öppna och du kommer bli förvånad över hur mycket gatukonst som döljer sig bakom vart och vartannat hörn.

Mitt absoluta favoritmotiv i Glasgow är en av de nyaste tillskotten av graffitikonstnären Sam Bates (aka Smug). Det är den fotorealistiska väggmålningen som syns på bilden ovan. Det är en modern tolkning av Glasgows heliga beskyddare St. Mungo. Hur fin är den inte på en skala!? Den är så detaljerad, vacker och magisk på något vis.

Bege dig till High Street för att se den IRL (nära Glasgow Cathedral).