Artikeln innehåller reklamlänkar

Allt du behöver veta om Edinburgh­festivalen

Edinburghfestivalen: Guide till allt du behöver veta

Förbered dig på underhållning som ingen annanstans. Edinburgh är världens ledande festivalstad med upp till 1 000 events per dag. Börja planera inför 2020 och gör det mesta av Edinburghfestivalen med denna allt du behöver veta-guide!

Edinburghfestivalen är ett samlingsnamn för flera årliga festivaler, både officiella och självständiga festivaler. Årets höjdpunkt är i augusti när hela 5 av årets 11 festivaler pågår samtidigt.

Skottlands huvudstad är en magisk stad när som helst på året, men ännu mer extraordinär blir den i augusti.

Det vackra medeltida hjärtat och kullerstensgatorna är fyllda av energi och skratt. Varje promenad blir en upplevelse och du vet aldrig vad som väntar runt hörnet. Kanske dansare, ugglor, säckpipor, magiker, en samuraj eller en trollkarl som svävar över marken. När nattmörkret kommer färgas gatorna av neonljus och himlen dekoreras av The Royal Military Tattoos imponerande fyrverkerier.

Jag har alltid velat besöka den stad som inspirerade Harry Potters magiska värld. Nu när jag besökte staden för första gången i augusti blev jag helt tagen. Inte bara av staden i sig utan av den festliga atmosfären. I ingen annan stad kommer du hitta en så bred mix av teater, musikaler, komedi, dans och litteratur.

Vad som också är fascinerande är att trots att gatorna är fyllda av folk, finns det så många fridfulla platser gömda bakom gränder, bara några minuters promenad från kända Royal Mile.

Läs också: 8 Magiska Harry Potter-platser i Edinburgh
The Royal Edinburgh Military Tattoo & Edinburgh by Night
Edinburgh är en magisk stad när som helst på året, men Augusti kommer med något utöver det vanliga.

Edinburgh Fringe Festival

The Royal Edinburgh Military Tattoo
Edinburghfestivalens höjdpunkt är The Royal Edinburgh Military Tattoo. Att missa det skulle nästan vara ett brott.

Kort om Edinburghfestivalen

Edinburghfestivalen (Edinburgh Festival) är ett samlingsnamn för flera årliga festivaler. Första festivalen, Edinburgh International Festival, grundades 1947 i hopp om att återförena Europa med kultur efter andra världskriget. Samma år föddes även Festival Fringe och The Edinburgh International Film Festival.

I dag finns 11 stora årliga festivaler som attraherar artister och publik från hela världen. För att ge dig en bild av hur stort Edinburghfestivalen är, finns det bara två events som säljer fler biljetter i världen: Olympiska Spelen och The World Cup. Imponerande va?

Det är, med andra ord, en bra idé att boka biljetter och planera din festivalresa i god tid innan.

Läs också: 12 Anledningar att besöka Birmingham
Owl flying at Greyfriars Kirkyard in Edinburgh
Do you have a name or can I call you mine? I Augusti vet du aldrig vad du finner runt hörnet i Edinburgh.

För att hjälpa dig att planera din resa till Edinburgh och göra det mesta av din festivalupplevelse har jag samlat allt du behöver veta i denna guide. Från vilka festivaler som finns på schemat till hur du ska tänka inför biljettbokning och boende.

För de senaste datumen och mer information kan du även surfa in edinburghfestivalcity.com.

En snabb guide till Edinburghs 11 årliga festivaler

 • Edinburgh International Science Festival 

  4 – 19 April 2020

  Edinburghs årliga Science Festival är världens första firande av vetenskap och teknologi, och en av Europas största vetenskapsevent. Det är en två-veckor lång festival fylld med innovativa upplevelser.

 • Edinburgh's International Children's Festival

  20 – 31 Maj 2020

  The International Children's Festival (The Imaginate Festival) pågår i en vecka och inkluderar skotsk och internationella teater- och dansuppträdanden för barn och ungdomar. I programmet finns många gratis shower.

 • Edinburgh International Film Festival

  17 – 28 Juni 2020

  Röda mattan-glamour och det bästa inom internationell film. Under festivaldagarna på The Edinburgh International Film Festival får besökarna ta del av ett stort utbud av biofilmer, animerat, dokumentärer, musikvideor och kortfilmer.

 • Edinburgh Jazz and Blues Festival 

  17 – 26 Juli 2020

  The Jazz and Blues Festival är den största av dess slag i Storbritannien och presenterar över 170 uppträdanden på 10 dagar med både internationella och skotska artister.

 • Edinburgh Art Festival

  30 Juli – 30 Augusti 2020

  Storbritanniens största årliga event dedikerat till konst. The Art Festival inkluderar mer än 40 museum, gallerier och pop-up utställningar.

 • Edinburgh International Festival

  7 – 31 Augusti 2020

  Edinburgh International Festival visar upp det bästa och mest prestigefyllda akterna inom opera, musik, teater och dans.

 • Edinburgh Festival Fringe

  7 – 31 Augusti 2020

  Edinburgh Festival Fringe är världens största festival inom scenkonst med över 3200 shower och mer än 50 000 uppträdanden inom bland annat komedi, musik, teater och dans.

 • The Royal Edinburgh Military Tattoo

  7 – 29 Augusti 2020

  En ikonisk måste se-upplevelse utanför Edinburgh Castle. The Royal Edinbxurgh Military Tattoo är ett 100 minuter-oförglömligt skådespel av militärorkestrar från 50 länder som med musik, ceremoni och teater kommer att fängsla dig. Boka biljetter här!

 • The Edinburgh International Book Festival

  15 31 Augusti 2020

  Möt dina favoritförfattare, hitta nya böcker att läsa och koppla av i den fridfulla parken. The International Book Festival är den största av sitt slag och välkomnar över 800 författare och tänkare från över 55 länder.

 • The Scottish International Storytelling Festival

  16 31 Oktober 2020

  The Scottish International Storytelling Festival är inspirerad av skotska ceilidh-traditioner och dess gemenskap. Denna 10 dagars-festival är fylld av sagor, anekdoter, musik, sånger och ballader.

 • Edinburgh's Hogmanay

  30 December 2020 – 1 Januari 2021

  Om du vill ha ett unikt nyårsfirande är Edinburgh rätt ställe! Edinburgh's Hogmanay är en 3-dagars festival med det som börjar med ett imponerande fackeltåg och övergår till traditionell ceilidh-dans, musik och en massiv gatufest. När klockan slår 24 på nyårsafton kommer du omges av tusentals människor som sjunger Auld Lang Syne till den gigantiska fyrverkerishowen över Calton Hill och slottet. Ett iskallt dopp i Nordsjön på nyårsdagen rundar av firandet.

People Gathering at Edinburgh Fringe Festival

Varför du borde besöka Edinburgh i augusti

Om du planerar en resa till Skottlands huvudstad borde du definitivt överväga att besöka staden i actionfyllda Augusti. Visst, det kommer vara extremt mycket folk vid alla sevärdheter, men det är något utöver det vanliga att uppleva hur mycket glädje, underhållning och liv som Augustis festivaler medför.

Det är fem festivaler som pågår samtidigt och du kommer aldrig någonsin behöva fundera på vad du ska göra. Bara en vanlig promenad genom centrum blir extraordinär i Augusti.

The Royal Edinburgh Military Tattoo

The Royal Edinburgh Military TattooThe Royal Edinburgh Military Tattoo

The Royal Edinburgh Military Tattoo
Visste du att 100 miljoner människor ser The Royal Edinburgh Military Tattoo på tv varje år?

7 – 29 Augusti 2020

Utöver festivalkänslan, tycker jag att främsta anledningen att resa till Edinburgh i Augusti är för att se The Royal Edinburgh Military Tattoo. Att missa den skulle vara som att kliva in i Harry Potters värld utan att åka till Hogwarts.

Här samlas militärorkestrar från nästan 50 länder för att bjuda på ett 100 minuter-oförglömligt skådespel av musik, ceremoni och teater framför Edinburgh Castle. Tänk dig ljudet av enade säckpipor och trummor och förtrollande synkroniserande danser och rörelser till bakgrunden av slottet som bjuder på en show av ljus. Allt avslutas med en fantastisk fyrverkerishow.

Även om det är ett imponerande antal 217 000 Tattoo-biljetter som släpps varje år (den 1 december), är det bäst att boka dina biljetter i god tid eftersom de går åt snabbt.

Läs mer: 7 Magiska Platser i London

Edinburgh Festival Fringe

Circus Elixir - At Edinburgh Fringe Festival

Circus Elixir - At Edinburgh Fringe Festival
En av de bästa showerna jag såg på Fringe Festival var Circus Elixir. Det var imponerande och skratta-tills-du-gråter-roligt.

7 – 31 Augusti 2020

Teater, komedi, dans, teater, musik, utställningar, musikaler, street performers – Edinburgh Festival Fringe har allt! Det är världens största festival för scenkonst med över 3200 shower och mer än 50 000 föreställningar. Fascinerande nog finns det inte någon urvalskommité – utan vem som helst kan anmäla sig för att uppträda på festivalen.

Med andra ord kan du räkna med att se unika framträdanden som du inte skulle kunna se någon annanstans. Oavsett om du väljer de hetaste och mest hyllade showerna eller ser en show i minsta källarrummet kommer du garanterat ha kul. Fringe Festival tar bokstavligen över staden och det finns något för precis alla.

Det är en festival som du måste uppleva åtminstone en gång i ditt liv.

Strangerfaces - Street Performance in EdinburghStreet performer at Fringe Festival in Edinburgh

Circus Elixir - At Edinburgh Fringe Festival

Från gatuuppträdanden till galet roliga Circus Elixir till en annorlunda show med nostalgisk humor med Diane Chorley. Fringe Festival har något för alla.

Edinburgh Festival Fringe - Diane Chorley

Edinburgh International Festival

Macbeth - Edinburgh International Festival
Vi blev fängslade av Giuseppe Verdis mörka thrilleropera Macbeth i vackra Festival Theatre.

7 – 31 Augusti 2020

Edinburgh International Festival visar upp det allra bästa och mest hyllade internationella showerna. Från högklassig teater och opera till musik och dans från världens alla hörn. Biljetter finns från £8.

Edinburgh International Book Festival

Edinburgh International Book Festival

15 – 31 Augusti 2020

För alla läslusar, missa inte The Edinburgh International Book Festival. Här kan du träffa dina favoritförfattare, hitta nya böcker att läsa, ta en break och koppla av i den lugna atmosfären med en kopp kaffe. Bokfestivalen är den största av sitt slag och välkomnar över 1000 författare, poeter och tänkare från 55 olika länder.

Det var här som JK Rowling läste ur Harry Potter för runt 30 människor i ett litet tält 1997. Hon gjorde ännu ett uppträdande 2004.

Edinburgh Art Festival

Greenhouse - Edinburgh Art Festival
Bobby Niven’s ‘Palm House’ på Edinburgh Art Festival

30 Juli – 30 Augusti 2020

Edinburgh Art Festival är är Storbritanniens största årliga konstfestival. Det inkluderar mer än 40 museer, gallerier och popup-utrymmen – det mesta med gratis inträde. Några av de bästa konstutställningarna är dock inte i gallerier. Det är saker som du kan snubbla på när du går runt ett hörn, eller saker som du kanske inte ens vet är en del av konstfestivalen.

Som exempelvis ett dolt pop-up konst-växthus, några minuters promenad från centrum till trappan Scotsman's Step där varje steg är tillverkat av marmor från när och fjärran.

Edinburgh Art Festival
Zoe Walker och Neil Bromwich’s ‘The Dragon of Profit and Private Ownership’ i den gotiska kyrkan  Trinity Apse

The Art Festival låter dig också upptäcka vackra byggnader som annars är stängda för allmänheten.

Scotsman's Step - 104 stairs with marble from all over the world. 
Scotsman's Step är 104 steg med marmor från olika delar av världen.

Biljetter till Edinburghfestivalen: Att tänka på

Macbeth - Edinburgh International Festival

Många av de mest populära showerna behöver bokas månader i förväg. Boka t.ex. biljetter till The Royal Edinburgh Military Tattoo minst 4 månader i förväg, samt biljetter till stora föreställningar på The Fringe och International Festival runt 3-6 månader före festivalens start.

I annat fall har du möjlighet att vara spontan. Om du besöker Edinburghfestivalen i augusti kan du lätt bestämma vad du vill se bara timmar innan en show, det finns så mycket att välja på! Och det mesta ligger inom gångavstånd.

Läs mer: Upptäck 9 Legendariska Platser i Wales

Vilka shower ska jag välja?

Street performance at Edinburgh Fringe Festival

Nu är allt du behöver göra att bestämma vilken eller vilka festivaler samt shower du vill se. Vilket kan vara lättare sagt än gjort, speciellt om du besöker Edinburgh i augusti när det är upp till 1 000 shower per dag att välja på. Hur ska man veta vad som är värt att se och inte?

De bästa tipsen jag fått om du åker i augsuti är att boka 1-3 shower i förväg som du verkligen vill se och sedan ta tillfället i akt att kunna vara spontan. Gatorna är fyllda av artister som visar upp en liten trailer av deras show. Samla flygblad och prata med lokalbefolkningen i barer och kaféer. Många shower marknadsförs via rykten och det är lätt att få tips av både lokalbor och turister.

Klicka här för sevärdheter, biljetter och guidade turer i Edinburgh

Att resa till och ta sig runt i Edinburgh

Edinburgh Festival - People in the Streets

Du kan smidigt ta dig till Edinburgh med flyg, tåg eller bil. Du kan flyga direkt till Edinburgh, hoppa på nattåget Caledonian Sleeper från London eller resa med Virgin Trains från London. Om du planerar att köra bil till Edinburgh, tänk på att det är begränsad parkering och strikta restriktioner i hela staden.

Boka en resa till Edinburgh här (jämför billiga tåg-, buss-, & flygbiljetter)

Väl i Edinburgh är lättaste sättet att utforska staden till fots. Staden är väldigt kompakt så det är lätt att promenera runt allt (både din plånbok och eventuella stegräknare kommer vara glada).

Edinburgh Street by Night

Boende i Edinburgh

Eftersom det är så lätt att gå runt i hela Edinburgh skulle jag rekommendera att bo nära centrum. Och om du besöker Edinburgh i Augusti, tänk på att BOKA TIDIGT eftersom stadens hotell och boenden snobbery når maxkapaciteten. 

Hitta och boka boende i Edinburgh här

Hur länge ska jag stanna?

Så länge du kan! Seriöst. Du kommer vilja stanna längre än du tror. Jag besökte Edinburgh 17-21 Augusti och önskar att jag hade kunnat stanna några extra dagar. Utöver att utforska alla festivaler och gå på shower vill du kanske kunna upptäcka staden och se alla huvudattraktioner. En långweekend kan ge dig tillräckligt tid för att se några olika shower och hinna med lite sightseeing. Men, om du kan stanna längre – gör det!

 

Fakta om Edinburghfestivalen

Över 4,5 miljoner människor besöker Edinburghfestivalen varje år.

Edinburghfestivalen är störst i augusti när mer än 25 000 artister med över 1 000 shower per dag.

Många välkända namn har fått sitt genombrott på Edinburgh Festival, som JK Rowling (Harry Potter), Hugh Laurie (House), Billy Connolly (stand-up comedian) och Emma Thompson (Harry Potter/Love Actually).

 

Jag besökte Edinburgh i samarbete med Visit Britain, Edinburgh Festivals och Visit Scotland. Som alltid är alla åsikter mina egna. 

2 Shares
Pin
Share
Tweet
Share