Portmeirion: En förtrollande fantasiby i norra Wales

Portmeirion: En förtrollande fantasiby i norra Wales - full av överraskningar!

Med bara ett ögonkast skulle du kunna tro att du är i Italien. Vid en närmare titt kommer du inse att inget som det verkar i denna förtrollande by i norra Wales. Välkommen till Portmeirion!

Det är en plats som ingen annan – full av överraskningar som garanterat får dig att le. Här minglar sjöjungfrur med en gyllene Buddha, tropiska blommor, en pizza, symboliska monument och visuella trick.

Vid en ännu närmare titt kanske du märker att vissa fönster är ditmålade, att snäckor och glasflaskor är en del av en vägg, att en svart fårskylt hänger ovanför dig och att Hercules berättelse är illustrerad i ett tak.

Portmeirion är en fotografs paradis men också en plats som inte kan fångas med bilder. Det är en atmosfär och by du bara måste uppleva själv!

Portmeirion Village in North Wales

Portmeirion Village - Travel guide to a Welsh Fantasy Village Full of Surprises

Trots en grå himmel, flera kala vårträd och byggställningar utplacerade mitt i allt kunde jag inte låta bli att hänföras direkt av Portmeirion när vi körde in i byn. Alla färger och spännande byggnader är så uppfriskande, vackra och roliga.

Tänk om fler platser var så här fantasifulla!

Portmeirion Village - Travel guide to a Welsh Fantasy Village Full of Surprises

Colorful buildings in WalesShip in a wall - Detail shot in the Portmeirion VillagePortmeirion Pool

Portmeirion Village in WalesPortmeirion Village in North Wales

Portmeirions historia & en mans vision

Portmeirion är en by i Snowdonia skapad av arkitekten Clough Williams-Ellis mellan 1925 och 1975. Han ville skapa Portmeirion för att göra människor glada och visa att det går att vara lekfull med arkitektur. Han inspirerades av Italien och Medelhavsområdet men blandande in sina egna lekfulla idéer i Wales.

Portmeirions smeknamn blev snabbt “ett hem för fallna byggnader”. William-Ellis trodde starkt på att återanvända och återställa oönskade byggnader i Storbritannien. Klocktornet Campanile är byggt av stenar från en slottsruin och en uppochnedvänd kopparkittel fick agera som takprydnad.

Läs mer: I Kung Arthurs fotspår: Upptäck 9 legendariska platser i Wales

Sir Clough Williams-Ellis