Artikeln innehåller reklamlänkar

Portmeirion: En förtrollande fantasiby i norra Wales

Portmeirion: En förtrollande fantasiby i norra Wales - full av överraskningar!

Med bara ett ögonkast skulle du kunna tro att du är i Italien. Vid en närmare titt kommer du inse att inget som det verkar i denna förtrollande by i norra Wales. Välkommen till Portmeirion!

Det är en plats som ingen annan – full av överraskningar som garanterat får dig att le. Här minglar sjöjungfrur med en gyllene Buddha, tropiska blommor, en pizza, symboliska monument och visuella trick.

Vid en ännu närmare titt kanske du märker att vissa fönster är ditmålade, att snäckor och glasflaskor är en del av en vägg, att en svart fårskylt hänger ovanför dig och att Hercules berättelse är illustrerad i ett tak.

Portmeirion är en fotografs paradis men också en plats som inte kan fångas med bilder. Det är en atmosfär och by du bara måste uppleva själv!

Portmeirion Village in North Wales

Portmeirion Village - Travel guide to a Welsh Fantasy Village Full of Surprises

Trots en grå himmel, flera kala vårträd och byggställningar utplacerade mitt i allt kunde jag inte låta bli att hänföras direkt av Portmeirion när vi körde in i byn. Alla färger och spännande byggnader är så uppfriskande, vackra och roliga.

Tänk om fler platser var så här fantasifulla!

Portmeirion Village - Travel guide to a Welsh Fantasy Village Full of Surprises

Colorful buildings in WalesShip in a wall - Detail shot in the Portmeirion VillagePortmeirion Pool

Portmeirion Village in WalesPortmeirion Village in North Wales

Portmeirions historia & en mans vision

Portmeirion är en by i Snowdonia skapad av arkitekten Clough Williams-Ellis mellan 1925 och 1975. Han ville skapa Portmeirion för att göra människor glada och visa att det går att vara lekfull med arkitektur. Han inspirerades av Italien och Medelhavsområdet men blandande in sina egna lekfulla idéer i Wales.

Portmeirions smeknamn blev snabbt ”ett hem för fallna byggnader”. William-Ellis trodde starkt på att återanvända och återställa oönskade byggnader i Storbritannien. Klocktornet Campanile är byggt av stenar från en slottsruin och en uppochnedvänd kopparkittel fick agera som takprydnad.

Läs mer: I Kung Arthurs fotspår: Upptäck 9 legendariska platser i Wales

Sir Clough Williams-Ellis

Här är en bild på mannen själv, Sir Clough Williams-Ellis. Som en kontrast till hans blandade och varierande arkitektur, bar han alltid samma outfit. Långa gula strumpor och knickerbockers. 

Han fortsatte att arbeta med Portmeirion ända fram till sin död i april 1978, 94 år gammal. Som du kanske förväntar dig ville han inte ha en traditionell begravning. På sin begäran sköts hans aska upp i en nyårsraket över Portmeirion – så att han alltid skulle vara en del av den by som han hade skapat.

Portmeirion Village in North WalesWoman Statue in PortmeirionBlue and white gate panel depicting a mermaid in Portmeirion village North West WalesAfternoon tea in PortmeirionFantasy village Portmeirion, Wales

Portmeirion blev känt genom 1960-talets tv-serie The Prisoner som spelades in här. Sedan dess har Portmeirion inspirerat många artister, författare och musiker.

George Harrison tillbringade sin 50-årsdag i Peacock-sviten, medan Beatles-managern Brian Epstein besökte Portmeirion så ofta att han fick designa sin egen garderob i Gatehouse-stugan.

Läs mer: Bounce Below: Hoppa på underjordiska trampoliner i en skiffergruva i Wales
The Cliff House with Trompe-l'œil windows in Portmeirion, North Wales
The Cliff House med trompe-l'œil-fönster

Portmeirion är fylld med visuella trick. Kan du se vilka som är de realistiska målade fönstren på huset ovan?

Vissa byggnader har också ombreväggar för att byggnaderna ska se äldre ut än de är.

Portraits against a red building in Portmeirion

Bird Statue in the picturesque village of Portmeirion in North WalesPortmeirion VillageYellow flowers in WalesWatch House in PortmeirionHercules Hall at Portmeirion

Portmeirion Village in North Wales

Ta en promenad i byn

Portmeirion är en kompakt by, men den verkar större än den är och det tar sin tid att promenera runt den eftersom du har så mycket att utforska och upptäcka (för att inte tala om alla fotovänliga platser som gör det lätt att stanna upp!).

Omgivningen i sig är också otroligt vacker med skog, gyllene sandstrand och ett glittrande hav. Det är en perfekt plats för en vardagsflykt.

Jag gick upp vid soluppgången för att utforska byn innan den öppnades för allmänheten. Att strosa omkring själv bland alla fantasifulla byggnader var som att gå i en saga.

Läs också: 7 Magiska platser i London
The Shell Grotto in Portmeirion
I ”The Shell Grotto” är snäckor och glasflaskor en del av väggen.

Portmeirion Village in North WalesPortmeirion - The Bell TowerPortmeirion Village in Wales - A Fantasy Getaway

Boende i Portmeirion

Village De-Luxe Double room, Anchor 3 in Portmeirion
Rummet Anchor 3
Portmeirion, Fountain 2, Village De-Luxe Double room
Mitt ”Fountain 2”-rum i byn

Det finns två hotell (adlink) i Portmeirion, Hotel Portmeirion & Castell Deudraeth. Jag övernattade i ett helt fabulöst (och unikt) rum som heter Fountain 2. Det är ett superfint Village De-Luxe dubbelrum som var som prinsessdröm med sin rosa säng, rosa sänghimmel, stjärnlampor, söta detaljer och underbara utsikt över havet.

Att äta i Portmeirion

Dinner at The Hotel PortmeirionEn gyllene choklad-tacka i efterrätt i Wales

Gelato, pizza eller en finare middagsupplevelse? Det finns två prisbelönta restauranger och tre kaféer att välja på i Portmeirion. Under sommaren, när det är högsäsong kan det vara fullt upp, så ett tips är att boka bord innan.

Vi hade bokat ett bord på restaurangen The Hotel Portmeirion och hade en oförglömlig middagsupplevelse. Desserten med dark chocolate delice and black olive caramel” är en dessert som inte får missas!

Vad du behöver veta när du besöker Portmeirion i norra Wales

Statue of Hercules in the Italianate village of Portmeirion in Snowdonia, North Wales

Portmeirion ligger några mil sydost om Porthmadog i norra Wales.

Öppettider: Varje dag från 09.30 till 19.30.

Inträde: Kostar £ 20 för vuxna och £ 10 för barn i åldern 4-15. Om du bor i byn är entrén gratis.

Att ta sig hit: Det bästa sättet att ta sig till Portmeirion från Cardiff är med hyrbil eller buss. Det tar ungefär 3 timmar och 35 minuter.

Du finner mer information om byn här.

 


Disclaimer: Jag besökte Portmeirion som en del av en pressresa organiserad av Visit Britain. Som alltid är alla åsikter mina egna.

10 Shares
Pin
Share
Tweet
Share