Artikeln innehåller reklamlänkar

Bounce Below: Hoppa på underjordiska trampoliner i en skiffergruva i Wales

Man bouncing in Bounce Below - Underground Trampolines in North Wales

Bland dimmiga berg och i hjärtat av Snowdonia, finns ett äventyr olikt något annat. Gömt under ytan, djupt inne i en skiffergruva i Wales ligger världens enda underjordiska trampolin. Välkommen till Bounce Below!

Zip World Bounce Below är som en surrealistisk lekplats i en grotta. Sex nivåer av jättestudsmattor är upphängda mellan grottväggarna och sammankopplade med stora rutschkanor. Något som gör detta äventyr ännu mer overkligt? Allt är upplyst med en maffig neonljusshow som får stenväggarna och näten att skifta färger.

Om du är rädd för höjder, grottor, mörker eller lider av klaustrofobi, är detta äventyr inget för dig. Men om inte, har denna lilla walesiska stad i Snowdonia ett äventyr du inte kommer att glömma.

Ett surrealistiskt äventyr i norra Wales

Zip World at the Llechwedd Slate Caverns in Blaenau Ffestiniog, North WalesMisty mountains in Snowdonia National Park

Bounce Nedan finns i norra Wales på Zip World, i Llechwedd Slate Caverns i Blaenau Ffestiniog. Vi anlände till platsen en tidig och rätt så mystisk morgon. Dimman täckte de omgivande bergstopparna och atmosfären var väldigt tyst – med undantag från de människor som swishade förbi på zipline ovanför oss. 

Ziplining at Zip World in Wales"The adventure starts this way" - at Bounce Below

Efter en kort säkerhetsgenomgång och efter att ha tagit på sig en hjälm, var det dags för äventyret att börja.

Klicka här för mer sevärdheter, biljetter och guidade turer i Wales

The Bounce Below Experience

Walking through mine tunnel - Llechwedd Slate Caverns in Blaenau Ffestiniog, North Wales

Guide at Llechwedd Slate Caverns in Blaenau Ffestiniog, North WalesBounce Below Experience - Underground Trampolines in North Wales

Jag kände hur kylan började krypa genom min stickade tröja när vi gick mot det surrealistiska äventyret i den fuktiga och dystra gruvan. Det blev mörkare och kallare ju längre vi gick. Jag glömde dock bort kylan helt när jag klev ut ur tunneln och fann mig själv stående i en 60 meter lång och 35 meter hög gruva.

Även utan trampoliner skulle detta ha varit en häftig syn. Men Bounce Below är något annat. Tänk dig gigantiska studsmattor som är suspenderade både ovanför och nedanför dig – och som målas med skiftande neonljus. Det är en vy man kommer minnas.

Bounce Below Experience - Underground Trampolines in North Wales

Jag måste erkänna att jag aldrig varit så mycket för studsmattor (trots att min familj hade en stor studsmatta hemma på gården). Känslan av att studsa i en gruva däremot, med bara nät mellan fötterna och ett stup, är en helt annan upplevelse. Jag är inte särskilt höjdrädd, men jag kände mig rätt så skakig när jag klev ut på nätet och blickade ner mot gruvans mörka botten.

Den tillfälliga oron försvann väldigt snabbt när jag väl var ute på trampolinen och inte kunde låta bli att hoppa högre och högre. Jag försökte, utan framgång, att inte ramla omkull.

Det var såååå kul! Jag kunde inte sluta skratta och kände mig som ett barn igen.

Hitta och boka boende i Wales här

Bounce Below - Jumping on Underground Trampolines in a Welsh Slate MineBounce Below - Underground Trampolines in North Wales

Jag tror inte att det spelar någon roll vilken ålder du är. Alla känner sig förmodligen yngre när man studsar fram i en underjordisk nöjespark.

Bounce Below Experience varar en en timme så att du har möjlighet att hoppa, glida, studsa och åka mellan de olika nätnivåerna i gruvan.

Bounce Below - Underground Trampolines in North WalesUnderground trampolines - Journalists at Llechwedd Slate Caverns in Blaenau Ffestiniog, North Wales

Llechwedd Slate Caverns – En mörk historia i ett nytt ljus

Misty mountains in Snowdonia National Park

History of mine workers - Llechwedd Slate Caverns in Wales
Det var ett farligt arbete för gruvarbetarna. Pojkar började ofta sin lärlingstid från så unga som åtta år och arbetade sedan ofta med andra i sin familj livet ut i gruvans mörker.

Tillsammans med detta surrealistiska äventyr kommer även en mörk historia om hur gruvan kommit till och hur generationer av gruvarbetare brutit skiffer här. Det var ett hårt liv för de män och pojkar som arbetade djupt under de walesiska bergen under 1800-talet fram till mitten av 1900-talet. Många av dem dog av silikos, en lungsjukdom orsakad av inandning av gruvdammet.

I dag är skiffergruvorna, kolgruvorna och andra gruvor från den industriella revolutionen bevarade i Storbritannien som platser att utforska det förflutna. 

Just här, i Llechwedd Slate Caverns, har du möjlighet att lära dig mer om historien med en guidad rundtur – liksom uppleva hur gruvan fått ett nytt liv med Bounce Below.

Boka en resa till Wales här (jämför billiga tåg-, buss-, & flygbiljetter)

History of mine workers - Llechwedd Slate Caverns in Wales
Även om gruvdriften underjord upphörde på 1980-talet i Llechwedd, producerar Llechwedd Slate Caverns en mängd olika skifferprodukter i dagens ljus. Från takpannor, väggelement och golv, till ostbrickor och skifferskyltar.

Misty mountains in Snowdonia National Park

Bounce Below - Jumping on Underground Trampolines in a Welsh Slate Mine

Vad du behöver veta

  • Om du är gravid eller har svaga, skadade eller tidigare skadade vrister bör du inte delta i Bounce Below
  • Minimiålder: 7 år
  • Maximal vikt: 120 kg
  • Pris för en timme: £ 25 / per person

Läs mer om Bounce Below på Zip Worlds hemsida.

Pin it! Spara detta äventyr till senare!

Bounce Below - Underground Trampolines in North Wales

Journalists at Llechwedd Slate Caverns in Blaenau Ffestiniog, North Wales

Jag besökte Wales genom Visit Britain. Som alltid är alla åsikter, omdömen och tips mina egna.

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share