Annonssamarbete med Polen Travel
Artikeln innehåller reklamlänkar

12 Bästa sakerna att göra i Poznań, Polen

Från ikoniska croissants till imponerande byggnader, här är allt för din bucketlista.

Upptäck några av de bästa sakerna att göra i Poznań med denna guide till unika sevärdheter, god mat och kulturella upplevelser som du inte vill missa.

Poznań är Polens femte största stad och är belägen i västra centrala inlandet, i regionen Wielkopolska. Här finns bland annat ett av de vackraste torgen i Europa att beundra, med pittoreska byggnader i renässansstil och ett imponerande stadshus med en annorlunda detalj – dagligt stångande getter!

En resa till Poznań innebär också att du kan smaka på den ikoniska (och lagligt skyddade) St. Martins croissanten, utforska det kejserliga slottet, Domkyrkoön med Peter-Paulkatedralen, liksom spana in en av världens mest kulturella gallerior.

Nyfiken på vad mer Poznań har att erbjuda? Läs vidare och upptäck några av stadens bästra sevärdheter.

Bästa sakerna att göra i Poznań för förstagångsbesökaren

Utforska gamla stan (Stary Rynek)

Upptäck pittoreska byggnader i Stary Rynek | Saker att göra i Poznań.
De pittoreska byggnaderna i gamla stan hör till stadens bästa sevärdheter.

Börja din vistelse i Poznań genom att besöka gamla stan, med sitt majestätiska stadshus. Det är förmodligen ett av de mest pittoreska torgen du någonsin kommer att se (eller rätta mig om jag har fel!). Söta pastelliga renässansbyggnader och före detta köpmannahus omger nämligen torget och är en absolut fröjd för dina ögon (och kamera).

Torget byggdes redan under 1200-talet men skadades svårt under andra världskriget. Till följd är de flesta av byggnaderna du ser i dag återskapade så som de var under barocken och renässansen.

I dag är torget dessutom en myllrande och livlig plats som kryllar av mysiga uteserveringar, restauranger, barer, caféer, butiker, museer och gatumusikanter. Kom hit och insup den härliga atmosfären, strosa runt och bara njut av den vackra arkitekturen.

Information: Under 2022 genomgår Stora torget omfattande renoveringar. De beräknas vara färdiga till sommaren 2023.

Besök gamla stan (Stary Rynek) med sina vackra byggnader | Saker att göra i Poznań, Polen.
Gamla stan kallas också för Stary Rynek.

Beundra det majestätiska stadshuset

Det ståtliga stadshuset (Ratusz) i Poznań, Polen.
Stadshuset är en av Poznańs främsta sevärdheter.

Mitt på stora torget i gamla stan står dess verkliga kronjuvel; det ståtliga stadshuset (Ratusz). Detta monument i renässansstil är ett av de mest värdefulla i hela centraleuropa. Och visst är det vackert minsann!

Om du befinner dig vid rådhuset mitt på dagen, titta upp. Då kommer du nämligen att se en kamp som pågått i mer än 470 år mellan Poznańs två ikoniska getter. Dessa mekaniska bockar dyker upp dagligen klockan 12.00 för att stångas 12 gånger till toner från en trumpetare.

Legenden säger att 1551, när klockan färdigbyggts och detta skulle firas, råkade borgmästarens kock att bränna vid köttet. På jakt efter nytt kött hittade kocken två betande getter. Lyckligtvis för getterna lyckades de rymma och klättrade då upp till toppen av rådhuset där de började att stångas. Detta roade borgmästaren så mycket att han gav i uppdrag till stadens klockmakare att addera getterna till klockan. Resten är, som man brukar säga, historia.

Tips: Lär dig mer om Poznańs historia genom att besöka Poznańs historiska museum som huserar i rådhuset. Du kan även se en staty av de två getterna i hörnet av Gołębia och Plac Kolegiacki.

Stångande getter ovanför rådhusklockan i Poznań.
Ovanför rådhusklockan gör de mekaniska getterna upp i en kamp varje dag. Foto: Adobe Stock.

Besök Stary Browar – prisbelönad shoppinggalleria i ett gammalt bryggeri

Igor Mitorajs skulptur "Blask księżyca" (månsken) i Stary Browar.
Igor Mitorajs skulptur ”Blask księżyca” (månsken) i Stary Browar.

Även om du inte planerar att shoppa är det väl värt att besöka det prisbelönta köpcentret Stary Browar, även känt som The Old Brewery 50 50. En gång i tiden var detta Poznańs äldsta bryggeri. Nu är denna byggnad hem till över 200 butiker, restauranger, ölträdgårdar, konstgalleri samt ett hotell.

Förutom den slående arkitekturen är det unika med denna galleria 50-50-principen; 50% affärer och 50% konst. Med andra ord är det inte bara en plats för shopping utan det är också en destination för förstklassiga verk av modern konst.

Kulturgallerians unika koncept har förresten inte gått obemärkt förbi. Stary Browar har nämligen upprepade gånger vunnit titeln som det bästa köpcentret i Europa samt det bästa medelstora köpcentret i världen.

Stary Browar shoppinggalleria i Poznań, Polen.
Stary Browar är inrymt i ett bryggeri från 1800-talet.
Glassbutiken Ludovnia med sin unika fasad i Stary Browar, Poznań.
Glassbutiken Ludovnia med sin unika fasad i Stary Browar.

Besök Franciskanska kyrkan (Fara Poznańska)

Sankt Stanislaus basilika | Saker att göra i Poznań, Polen.
Den rosa kyrkan kallas också för Sankt Stanislaus basilika.

En annan sak att göra i Poznań är att beundra den imponerande Franciskanska kyrkan, också kallad Fara Poznańska. Den vackra rosa basilikan ligger lite undangömt i gamla stan och är ett av stadens mest kända landmärken. Inte bara det, den anses också vara ett av Polens finaste exempel på barockarkitektur.

Missa för allt i världen inte att kliva in och ta in den häpnadsväckande interiören med barockdetaljer från golv till tak, enorma stenpelare och dekorativa orgel. Dessutom finns en trevlig innergård som du når från gatan Gołębia.

Parish Church, Fara Poznańska i Poznań.
Bege dig till gatan Świętosławska för att få den bästa vyn över kyrkans exteriör.

Ta en tripp till Domkyrkoön (Ostrów Tumski)

Poznańs katedral, Ostrów Tumski.
Historiskt sett är domkyrkoön platsen där Poznań uppstod och där “Polen började”.

Vill du ha en kontrast till den livliga stadskärnan, passa på att ta en kort cykeltur till charmiga Domkyrkoön. Här kan du besöka Peter-Paulkatedralen (Ostrów Tumski), vilket är den allra första polska katedralen, med historia som sträcker sig tillbaka till 900-talet.

Gå sedan över den röda stålbron till pittoreska stadsdelen Śródka där du hittar gallerier, caféer, museer och väggmålningar.

Tips: För att lära dig mer om Poznańs och Polens historia, besök Porta Posnania Center. Detta interaktiva kulturarvscenter bjuder också på vackra vyer över katedralen.

Utsikt över en av broarna som förbinder Porta Posnania Interactive Heritage Centre med Domkyrkoön.
Utsikt över en av broarna som förbinder Porta Posnania Interactive Heritage Centre med Domkyrkoön.
Ostrów Tumski, Peter-Paulkatedralen i Poznań.
En närmare titt på katedralen Ostrów Tumski.
Porta Posnania Center.
Porta Posnania Center är ett interaktivt kulturarvscenter.

Leta efter gatukonst i Poznań

Radosław Bareks 3D-väggmålning i Śródka.
Hur cool är inte Radosław Bareks 3D-väggmålning i Śródka?

Håll utkik efter bildskön gatukonst i Poznań. En väggmålning du till exempel inte får missa är den spektakulära 3D-väggmålningen av Radosław Barek i Śródka. Denna byggnad är målad som en illusion och ser ut som en gammal stadsgata, målad för att påminna om det historiska marknadsdistriktet.

Precis intill finns också ett annat konstverk som är värt att se (eller snarare höra när det regnar). Nämligen väggmålningen Zielona Symfonia. Vid en första blick ser det ut som att väggen pryds av en massa slumpmässigt utplacerade rörledningar. Men när regnet faller och vattnet forsar ner i rören blir resultatet en naturligt klingande ljudkonsert.

Zielona Symfonia spelar musik när det regnar.
Väggmålningen Zielona Symfonia spelar musik när det regnar.

Besök det kejserliga slottet (Zamek)

Besök det kejserliga slottet | Saker att göra i Poznań
Det kejserliga slottet är väl värt ett besök i Poznań.

Även om Poznań kejserliga slott är det yngsta slottet i Europa, har det många historier att berätta. Byggt i neo-romansk stil 1910 för den tyske kejsaren Vilhelm II tog Polen tillbaka slottet några år senare, men förlorade det igen under andra världskriget. Då totalrenoverades slottet och gjordes om till Adolf Hitlers residens.

Från en omvälvande historia har slottet i dag förvandlats till ett kulturellt nav med utställningar, restauranger, en biograf, museum och dockteater. Inträdet är gratis. Och för den historieintresserade finns möjlighet att boka guidade turer.

Tips: Ett annat slott du kan besöka i Poznań är det kungliga slottet, som ligger strax utanför Poznańs gamla stadsdel.

Fontän med skulpturer vid det kejserliga slottet i Poznań, Polen.
En fontän med lejon intill det kejserliga slottet.
Ida blickar ut över det kejserliga slottet (Zamek) i Poznań, Polen.
Det kejserliga slottet kallas ofta Zamek.

Njut av utsikten från Hotel Kolegiackis takterass

Njut av utsikten från Hotel Kolegiackis takterass | Saker att göra i Poznań.
Hotel Kolegiacki är ett 4-stjärnigt hotell i centrala Poznań.

Hotel Kolegiacki är ett elegant boutiquehotell i den lugna delen av gamla stan, mittemot Franciskanska kyrkan. Här kan du skämma bort dig själv med en massage, ett vackert hotellrum och gångavstånd till de bästa sevärdheterna. Men det är inte bara är ett utmärkt ställe att bo på i Poznań, utan det är också värt ett besök för att njuta av en måltid eller cocktail till den härliga utsikten från takterrassen.

Vill man ha middag serverar hotellets restaurang, Patio Prowansja, medelhavsmat med en meny som växlar med årstiderna.

Drinkar med en utsikt hos Hotel Kolegiacki.
Drinkar med en utsikt hos Hotel Kolegiacki.

Saker att göra i Poznań för foodies

Smaka på St. Martins croissanten och besök Croissantmuseet

Ida, Janicke och Cammi på besök i Croissantmuseet i Poznań, Polen.
Janicke (i mitten), Cammi (til höger) och jag fick alla prova på att göra den berömda St. Martins croissanten.

När du är i Poznań, ta tillfället i akt att smaka på den EU-lagsskyddade (!) St. Martins croissanten, mer känd som Rogale marcińskie på polska. Detta smördegsbakverk, med vita vallmofrön och mandel, kan nämligen endast göras av certifierade bagare i Wielkopolska.

Tidigare gjordes croissanten enbart för St. Martins dag den 11 november. Men tack vare att det blivit ett av Polens mest kända bakverk kan du numera smaka på bakverket året runt.

Ta dig också tid att upptäcka Croissantmuseet för att lära dig mer om bakverket och prova att göra en själv. Detta alltifrån-vanliga-museum bjuder på interaktiva shower på både engelska och polska.

Tips: Vegan? Prova en vegansk Rogale hos Bez Jaj.

Rogalowe Museum Poznania.
Croissantmuseet är också känt som ”Rogalowe Museum”.

Upptäck den veganska matscenen i Poznań

Vegansk butik på Stary Browar.
Färgglatt inne i en vegansk butik på Stary Browar.

Eftersom Polens kök är rikt på kött, trodde jag att det skulle vara svårt att resa som vegan i Polen. Och det är visserligen sant, det är förstås knepigare på landsbygden (som på så många andra ställen), men antalet helt veganska och veganvänliga matställen i Poznań gjorde mig glatt förvånad.

De veganska upplevelserna är dessutom något utöver det vanliga. Du kan till exempel prova en vegansk blodkorv på Lavenda, njuta av en Vegab (en vegansk kebab gjord på tofu i olika smaker) eller shoppa lokala delikatesser (som Smalec) i veganska butiker.

Fler veganska restauranger and cafétips 

Lavenda restaurant.
Mysiga restaurang Lavenda.

Fika på mysiga caféer

Weranda Caffe.
Utanför det pittoreska caféet Weranda Caffe.

När du tänker på Polen tänker du förmodligen inte direkt på cafélivet. Men att bege dig till ett gulligt café och ta en paus från allt liv och rörelse är definitivt värt att göra i Poznań.

Och Weranda Caffe kan vara ett av stadens charmigaste caféer. Det ligger precis intill Stary Rynek och är all about the details – från takdekorationer, färska blommor till det rustika möblemanget. Här kan du inte bara njuta av interiören utan också ta en plats i caféets fridfulla innergård med omslutande grönska.

Framför allt är det den familjära atmosfären gör detta till ett perfekt ställe för en brunch, fika och Instagram-vänliga foton.

Fler cafétips i Poznań

Tepaus på Bo.Poznan.
Tepaus på Bo.Poznan.

Prova på polsk hantverksöl

Brovaria restaurangbryggeri.
Restaurangen Brovaria har sitt eget mikrobryggeri inomhus.

Na zdrowie! Om du gillar hantverksöl kommer Poznań inte att göra dig besviken. Här kan du utforska världen av polska ölsorter och botanisera bland olika mikrobryggerier, bryggpubar och brasserier.

Ta till exempel in atmosfären på en pubrunda, bryggeriturné eller i en mysig ölträdgård medan du provar på traditionella polska rätter.

Ölställen att spana in:

  • Brovaria – Restaurangbryggeri på stora torget med ett eget mikrobryggeri.
  • Lech Browary Wielkopolski – Stadens stora märkesöl och ett av landets största bryggerikomplex. Finns över hela staden tack vare dess sponsring av det lokala fotbollslaget, Lech Poznań.
  • Ulan Browar – Stadens nya bryggeripub serverar allt ifrån prisbelönt årgångsöl till hantverksöl.

Disclaimer

Denna artikel presenteras i annonssamarbete med Polen Travel och NordicTB. Spana in fler inlägg på #NordicTBinPoland2022.
0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share