Artikeln innehåller reklamlänkar

I Kung Arthurs fotspår: Upptäck 9 legendariska platser i Wales

I Kung Arthurs fotsteg: Upptäck 9 Legendariska Platser i Wales

Med sina dimmiga berg, mystiska sjöar, magiska landskap och hundratals slott är Wales ett land som andas myter och legender. Och det finns nog inte många legender mer kända än den om Kung Arthur och riddarna runt runda bordet.

Med tanke på att Wales firar The Year of Legends 2017, och det faktum att Guy Richie's King Arthur: Legend of the Sword har biopremiär i maj (med Snowdonia i Wales som en av nyckel-inspelningsplatserna) har du en perfekt ursäkt att resa tillbaka i tiden och utforska de legendariska ställena.

Det är platser som inspirerat poeter och berättare i århundraden att tala om drakar, magiker, monster, jättar, trollkarlar och hjältar.

Du kan hitta kopplingar till legenden om Kung Arthur, hans mäktiga svärd Excalibur, hans riddare och trollkarlen Merlin, nästan vart du än går i Wales. Även om det är svårt att säga vad som är sant och vad som är legend, kommer bara det magiska landskapet få dig att drömma dig bort och glömma alla måsten.

MEN, innan du börjar utforska Arthurs platser i Wales, bör du såklart spana in trailern till den kommande filmen från Warner Bros som har premiär 10 maj. Någon mer än jag som är sååå peppad på att se denna?

Upptäck inspelningsplatserna i King Arthur: Legend of the Sword

Inspelningen har ägt rum i Snowdonia National Park, Nant Gwynant och Vivian Quarry nära Llanberis. Filmteamet sågs också runt den lilla byn Capel Curig.

Snowdonia National Park

Clogwyn, Snowdonia National Park in Wales - King Arthur: Legend of the Sword Filming Location in Wales

Clogwyn, Snowdon Mountain Railway in Snowdonia National Park, Wales

Wales är vackert, men de storslagna utsikterna i Snowdonia, det bergiga hjärtat av södra Storbritannien, tycks komma från en annan värld. Denna nationalpark har med all rätt, en viktig roll i nya Kung Arthur-filmen. Inte bara är det magiska landskapet med sina dramatiska berg och djupblå sjöar perfekta för vilken fantasyfilm som helst, Snowdonia National Park är också starkt förknippad med legenden om Kung Arthur.

Det var här som Arthur dödade och begravde Rhitta, en fruktansvärd jätte som skapade en kappa åt sig själv med sina fallna fienders skägg (eww!).

Arthurs män täckte Rhittas lik med stora stenar vid bergets topp. Med andra ord: Håll ögonen öppna för något ”jättelikt”.

Girl with backpack walking in Clogwyn, Snowdonia National Park in Wales - King Arthur: Legend of the Sword Filming Location in Wales
I Kung Arthurs fotsteg i Snowdonia

Snowdonia är den största nationalparken i Wales. Det är också hemmet för Mount Snowdon, det högsta berget i England och Wales, och den största naturliga sjön i Wales.

Det finns också många spännande äventyr i Snowdonia (som världens snabbaste zipline, Bounce Below och ångtåg).

Clogwyn, Snowdon Mountain Railway in Snowdonia National Park, Wales

Om du inte vill vandra upp till toppen av Snowdon, kan du fuska och åka upp i Harry Potter-stil med en tågresa. Vad du än väljer, blir det garanterat en magisk resa.

Steam train (Snowdon Mountain Railway) coming up Clogwyn, in Snowdonia National Park, Wales

Vi reste upp till Clogwyn station med Snowdon Mountain Railway

Nant Gwynant Pass

Girl with binoculars standing in front of Nant Gwynant Pass - A King Arthur: Legend of the Sword Filming Location in Wales
Jag står där Jude Law (och kanske också Kung Arthur) har stått

Nordost om staden Beddgelert är den vackra dalen Nant Gwynant Pass. Dalens golv är fylld av två idylliska sjöar och hela området andas av arturiska legender.

Delar av filmen filmades i Nant Gwynant-området. Du kan även se en del av denna plats i trailern när Jude Law blickar ut över folkmassan.

Nant Gwynant Pass - King Arthur: Legend of the Sword Filming Location in Wales

Excalibur-sjön i Snowdonia

Excalibur lake, Snowdonia National Park

Det finns minst tre walesiska sjöar där Arthurs magiska svärd, Excalibur, sägs finnas. Sjön Llydaw, Dinas och Ogwen är alla nära varandra i hjärtat av Snowdonia National Park. En av sjöarna måste vara den rätta!

I Legend of the Sword kastar även Arthur (Charlie Hunnam) sitt svärd in i en av dessa sjöar.

Jag såg tyvärr inte ens en hint av ett svärd i någon sjö, men du kanske kan känna den magiska närvaron … av någonting.

Closeup picture of flowers in Wales

Vivian Quarry

Vivian Quarry - King Arthur: Legend of the Sword Filming Location in Wales
Vivian Quarry - King Arthur: Legend of the Sword Filming Location in Wales

Bortsett från Snowdonia (där man inte kan låta bli att hänföras av landskapet), var en av mina WOW-ögonblick när jag besökte Vivian Quarry i Wales. Det är som ett gömt walesiskt paradis mitt i, vad känns som, ingenstans. Jag hade ingen aning om vad som väntade när jag gick igenom portalen in till stenbrottet. Det första jag såg var hur det gamla skifferbrottet sträckte upp sig mot skyn och skapade en foto-perfekt reflektion i vattnet.

Vivian Quarry är, förutom vackert, en välkänd dykplats och en av inspelningsplatserna i King Arthur: Legend of the Sword.

Om du tittar på trailern igen, håll utkik efter när Arthur hoppar ner från en klippa. Det är filmat här! Stuntmanen till Charlie Hunnam hoppade faktiskt 24 meter ner till vattnet.

KUNG ARTHUR-PLATSER I WALES

Valle Crucis Abbey

Valle Crucis Abbey in WalesValle Crucis Abbey in Wales

Romantiskt, lite sorgsligt och magnifik. Ruinerna Valle Crucis Abbey är väl värt ett besök och ligger bara en kort bilresa från den idylliska staden Llangollen (se min bild från Llangollen här).

Ruinerna är från år 1200 och har kopplingar både till den heliga graalen och Kung Arthur.

Maen Huail i Ruthin

Maen Huail, Town of Ruthin - King Arthur Location in Wales

Att besöka ett kalkstenblock kanske inte verkar roligt eller legendariskt alls (och tro mig, det är det inte!). Men i staden Ruthin finns ett förtrollande slott med påfåglar som strosar runt i slottsträdgården. Och du kan övernatta i Ruthin Castle Hotel!

Hur som helst, om du ändå är här, kan du lika gärna ta en kort promenad till stadens centrum och kolla in denna sten. Det sägs vara stenen som Kung Arthur halshögg den unga krigare Huail på (Arthurs rival i kärlek och krig).

St Davids

St David's Cathedral in Wales

I Storbritanniens minsta stad, St Davids, hittar du den fantastiska katedralen St David's Cathedral. Både staden och katedralen är uppkallad efter Wales beskyddare, Saint David, som begravdes här 589 e.Kr.

St David sägs även ha varit brorson till Kung Arthur. En kort bilresa från St Davids står stenar på Cerrigmarchogion. De sägs inte vara vanliga stenar utan några av Arthurs riddare, förstenade av en fruktad jättegalt.

Det sägs också att Kung Arthur hade en domstol i den här lilla staden. Förstår du vad jag menar? Legenderna om Kung Arthur finns överallt i Wales!

Dinas Emrys, nära Beddgelert

Beddgelert in Wales
Beddgelert i Wales

Det finns knappt någonting kvar på den gamla fästningen Dinas Emrys, nära Beddgelert. Men Dianas Emrys spelar en viktig roll i legenden om Kung Arthur. Det var här som Kung Vortigern under 5:e århundradet försökte bygga ett slott, men väggarna föll mystiskt nog ner hela tiden. Den unga trollkarlen Merlin, identifierade problemet. Under jorden förklarade han, fanns en djup pool där en röd drake (som representerar Wales och ledaren Kung Arthur) och en vit drake (som representerar Saxiska England) mystiskt mot varandra varje natt.

När den röda draken vann kampen, skulle problemet sluta och freden komma.

När Dinas Emrys slutligen grävdes upp på 1950-talet hittades en djup pool under Dinas Emrys. Creepy eller what?

Caernarvon Castle

Caernarvon Castle in Wales

Caernarvon's torn, tunnlar, slottstrappor och utsikter är värt ett besök.

Tower view from Caernarvon Castle in Wales

Jag har besökt många slott i Wales och Caernarvon Castle är en av mina favoriter. Det är majestätiskt, imponerande och räknas som ett av de viktigaste slotten i Storbritannien. Inspirerad av den legendariska Kung Arthur byggdes Caernarfon Castle av kungen och det militära geniet Edward I efter hans erövring av Norra Wales år 1283.

Många av Englands kungar utnyttjade legenden om Kung Arthur till sin fördel för politiska ändamål under medeltiden. Det spelar egentligen ingen roll om kung Arthur fanns på riktigt eller inte, det är bara så fascinerande att se, känna och röra på något som fötts ur legenden för hundratals år sedan.

Excalibur Sword in Caernarvon Castle

Tips: Hitta ditt eget kungadöme och vinn en resa till Storbritannien

Finn ditt eget kungadöme med den nya legend-generatorn hos Visit Britain! Du kan också besöka sidan och svara på en fråga för en chans att vinna en resa till Storbritannien.


Pin it! Spara mina Kung Arthur-tips i Wales till senare

King Arthur: Legend of the Sword - 8 Legendary Places & Filming Locations in Wales

Jag besökte Wales genom Visit Britain. Som alltid är alla tips mina egna (och baserade på mina två resor i Wales).

För att se min resa med andra influencers från världens alla hörn, upptäck #OMGBLegends på Instagram, Facebook och Twitter.

2 Shares
Pin
Share
Tweet
Share