This post is available in
En Dag i Liverpool - En snabb guide för nybörjare

Kliv in i en yellow submarine, strosa runt på filmiska gator och hänförs av stadens kulturella hjärta.

Om jag säger Liverpool tänker du säkert på fotboll och The Beatles. Storbritanniens sjunde största stad har dock mycket mer att erbjuda – även om sport och musikhistoria är två fantastiska anledningar att resa hit.

Först och främst är Liverpool en väldigt kompakt stad. Det är lätt att promenera mellan alla sevärdheter och hinna se och göra väldigt mycket på bara en dag.

För det andra är det en väldigt trevlig stad att vistas i med en mysig och livlig hamn, härliga restauranger och trevliga människor.

Byggnader i LiverpoolCinematic Street in Liverpool

Något du kanske inte visste är att Liverpool är den mest populära filminspelningsplatsen i Storbritannien utanför London. Stadens arkitektur och blandning av kulturella landmärken gör den idealisk för att porträttera allt från 1940-talets New York City till viktorianska London. Liverpool sågs bland annat i Harry Potter spin off-filmen Fantastic Beasts and Where to Find Them liksom i Captain America: The First Avenger och Sherlock Holmes.

Att bara promenera på dessa filmiska gator medan man hinner se allt från The Beatles Story till historiska sevärdheter gör en dag i Liverpool fulländad.

23.00 Hope Street Hotel

In Hope Street Hotel Hope Street Hotel in Liverpool

Jag anlände till Liverpool sent en torsdagskväll och checkade in på det fina 4-stjärniga hotellet Hope Street Hotel. Det ligger bara en kort promenad från tågstationen Lime Street Station, Liverpools katedral, Liverpool One och Albert Dock.

En liten fågel viskade i mitt öra att stjärnor som Lady Gaga, Meryl Streep och Hugh Grant har övernattat här. Samt att Liverpools fotbollslag brukar sova här dagen innan en hemmamatch.

Läs också: 12 Anledningar att låta nästa weekendresa gå till Birmingham

08.30 Brittisk frukost på London Carriage Works

London Carriage Works in Liverpool

På fredagen började jag dagen i brittisk anda med en frukost på hotellets prisbelönta restaurang London Carriage Works, innan jag begav mig upp till hotellets takterass för att spana in Liverpool från ovan.

View over Liverpool from Hope Street Hotel in Liverpoo
Utsikt över Liverpool från Hope Street Hotel
View over Liverpool from Hope Street Hotel in Liverpoo

09.30 Liverpools Katedral

Liverpool Cathedral - Cathedral Church of Christ in LiverpoolInside the beautiful Liverpool Cathedral

Efter knappt 10 minuters promenad från hotellet befann jag mig i Liverpool Cathedral. Det är minst sagt en vacker och magnifik katedral som slår många rekord. Det är Storbritanniens största katedral (och världens femte största). Katedralens orgel är med sina 10 267 pipor även en av världens största.

Du behöver inte vara religös, men att missa den imponerande gotiska arkitekturen i katedralen vore en synd. Inträdet är helt gratis, men du kan mot en blygsam avgift ta dig upp i det 101 meter höga tornet och beundra en panoramavy över Liverpool.

Lite ovanligt nog finner du även en telefonkiosk inne i katedralen. Det är nämligen samma man som designat den ikoniska röda telefonkiosken, Sir Giles Gilbert Scott, som står bakom Liverpools katedrals arkitektur.

Här hittar du alltså hans minsta verk i hans största.

Liverpool CathedralInside the stunning Liverpool Cathedral

Liverpool China Town

Liverpool China Town
Bara några minuters promenad från katedralen finns Liverpools China Town

Precis som många andra stora städer i världen har Liverpool en stadsdel som är helt influerad av Kina. Liverpools China Town är Europas äldsta och den kan du inte missa, bokstavligt talat. Ingången pryds av en stor maffig kinesisk båge. Det är den största som finns utanför Kinas gränser.

10.00 Albert Dock

Guide: A Day in Liverpool
Albert Dock byggdes 1846 och är i dag Liverpools kulturella hjärta
Albert Dock in LiverpoolAlbert Dock

Albert Dock är Liverpools kulturella hjärta. Här fanns en gång i tiden några av världens största fartyg. I dag är det livliga och trendiga hamnområdet känt för att husera några av stadens bästa restauranger, barer och museer.

Hit måste du bara bege dig och det är lätt att spendera timmar här (framförallt om vädret är bra). Strosa längs med vattenbrynet, unna dig en glass eller fish and chips, lyssna på gatumusikanterna, njut av utsikten och spana in de klassiska träfartygen som ligger förtöjda vid hamnen. Här hittar du även det kända konstgalleriet Tate Liverpool, The Beatles Story Museum och Merseyside Maritime Museum.

Läs också: 9 Legendariska Kung Arthur-platser i Wales

10.30 The Beatles Story

The Beatles Story - EntranceThe Beatles Story in Liverpool