Artikeln innehåller reklamlänkar

8 Game of Thrones-platser i Nordirland (som alla fans måste se!)

ADARAS GUIDE: 8 Magiska Game of Thrones-platser i Nordirland

Nu när vintern äntligen har anlänt, har du den perfekta ursäkten att utforska verklighetens Westeros, träffa vargarna, prova på bågskytte i Winterfell, äta nybakade Jon Snow Cakes och upptäcka de bästa Game of Thrones-platserna i Nordirland. 

Isex säsonger har vi hört att ”winter is coming” och nu när den äntligen är här, kan vi inte vara mer exalterade. Vi är redan tre avsnitt in i säsong 7, seriens näst sista.

För att komma in i Game of Thrones (GoT)-stämningen ytterligare vad passar inte bättre än att planera en resa till Nordirland? Här finns fler inspelningsplatser från ”de sju kungarikena” än någon annanstans i världen. På bara en helg kan du se allt från Winterfell och Dothraki Sea till den magiska Kings Road, Riverlands, Iron Islands och The Haunted Forest.

Det är lätt att ta sig runt med bil och med den drömmiga grönskan, glittrande hav, magiska berg och ruiner blir detta en episk plats för en roadtrip.

Jag har redan sammanställt en komplett GoT-guide till Nordirland för alla hardcore fans, men denna lista är det bästa av det mesta. Här är det du absolut MÅSTE se!


8 Game of Thrones-Platser
i Nordirland


1. Castle Ward | Winterfell

Castle Ward - aka Winterfell i Nordirland Möt vargarna Grey Wind och Summer i Winterfell, Castle Ward i Nordirland

Winterfell, aka Castle Ward, är en av de mest ikoniska platserna i Seven Kingdoms. Det vore ett brott att missa detta som Game of Thrones-fan. Castle Ward är Game of Thrones. Detta är familjen Starks hem var majoriteten av säsong 1 och 2 spelades in. På det stora området hittar du 20 viktiga inspelningsplatser – liksom Audley's slott (där Red Wedding ägde rum).

ADARAS provar på bågskytte i Winterfell, Nordirland
Min första pil träffade målet mitt i prick och Master at Arms blev väldigt glad.

När du sveper in dig i en cape och kliver ut på gården, kommer det att känna att du har transporterat rakt in i George R.R. Martins värld. För den ultimata upplevelsen, stå på exakt samma plats där Bran Stark övar bågskytte med Jon Snow och skjut en medeltida pil med vägledning av Winterfells Master at Arms.

Om det inte gör dig tillräckligt tillfredsställd kan du träffa varghundarna Grey Wind och Summer, äta som en riktig nordling och svinga ett svärd precis som Lord of Winterfell själv. För att få ut det mesta av upplevelsen här, boka en guidad tur med Winterfell Tours. Förutom alla oförglömliga aktiviteter är det faktiskt skvallret från alla inspelningsplatser som gör detta äventyr extra speciellt.

Priser från £29 per person

En vägg av röda löv i Castle Ward, Nordirland

2. Inch Abbey | Riverrun

Inch Abbey - The Twins Game of Thrones filming location

Precis intill Castle Ward finns en annan episk plats, Inch Abbey. Det är ruinerna av ett kloster från 1100-talet och det var bland annat här som Robb Stark slog läger och blev utropad till ”King of the North”.

Pris: Gratis (öppet inträde året runt)

3. The Dark Hedges | The Kings Road

Otroligt vackra Dark Hedges i Nordirland - The Kings Road i Game of Thrones

The Dark Hedges är en av de mest fotograferade platserna i Nordirland och brukar räknas in i bland en av världens vackraste vägar.

Den imponerande avenyn av bokträd planterades av familjen Stuart i slutet av 1700-talet för att ge besökare en imponerande entré till deras georgianska herrgård, Gracehill House. Vägen ger minst sagt ett intryck, men den kan nog vara lite mer spöklik och mörk än de planerade.

The Dark Hedges agerade som The Kingsroad i Game of Thrones. Och det var bland annat här som Arya flydde förklädd till en pojke.

P.S Håll utkik efter The Dark Hedges i säsong 7 också. Kings Road kommer vara med igen.

Game of Thrones-dörr intill The Dark Hedges i NordirlandScenic Walk by the Gracehill House, near the Dark Hedges in Northern Ireland

Gratis parkering finns intill Gracehill House. Här kan du även spana in en av de kända Game of Thrones-dörrarna som skapats av fallna Dark Hedges-träd.

4. Cushendun CavesStorms End

The beautiful Cushendun Caves in Northern IrelandCushendun Caves - Game of Thrones Filming Location, Northern Ireland

Bakom den vackra kustorten Cushendun kan du promenera ner till de steniga klipporna vid havet och Cushendun Caves. Det är vackra och rätt läskiga grottor som formades för över 400 miljoner år sedan som ett resultat av extrema vädersituationer. När du står i den mörka grottan med vinden som ilar precis utanför är det lätt att förstå varför location scouterna valde denna plats för Melisandre att föda sin mordiska skuggbarn i Game of Thrones.

5. Ballygally Castle | Ät som en Lord

Game of Thrones Banquet at Ballingtoy Castle
Dothraki Trifle with Mini Dragon’s Egg. Yummie!

Dining with Valyrian steel at Ballygally Castle in Northern Ireland

View from Ballygally Castle in Northern Ireland
Solnedgångsutsikten från mitt rumsfönster. Hur vackert?

Någonsin önskat att du kunde äta i sann Game of Thrones-anda? Här har du möjligheten! Prova nybakta Jon Snow Cakes, Hodor's Pulled Pork Brioche eller min favorit Dothraki Tryfle with Mini Dragon's Egg på Ballygally Castle. Eller varför inte äta en lokalproducerad Westeros Tomahawk-stek med Valyriska bestick?

Miss inte heller att spana in den vackra Game of Thrones-dörren som finns inuti slottet.

Pris: Du kan prova på en Game of Thrones Afternoon Tea  för £22 per person eller gå all in med en Game of Thrones Banquet, afternoon tea, övernattning, frukost och guidad tur av inspelningsplatserna i Antrim för £140 per person.

Read also: Slieve Donard – En majestätisk getaway i Nordirland

6. Larrybane Quarry | The Stormlands

Larrybane Quarry | The StormlandsCloseup of flowers at Larrybane Quarry in Northern IrelandLarrybane Quarry - The Stormlands in Game of Thrones

Larrybane Quarry, aka The Stormlands är platsen där Kung Renley slog läger och där vi fick se Brienne of Tarth för första gången. Vid en första anblick ser stenbrottet rätt grått och tråkigt ut, men följ stigen ner mot vattnet och hänförs av det turkosblå havet. Vilken kontrast till allt annat!

7. Ballintoy Harbour | Lordsport

Ballintoy Harbour - Game of Thrones Filming Location in Northern Ireland

Ballintoy Harbour - Game of Thrones Filming Location in Northern Ireland
Det var i Ballintoy Harbour som Theon Greyjoy döptes i namnet av ”the Drowned God”.

In Game of Thrones, är den lilla fiskehamnen i byn Ballintoy känd som Lordsport of Pyke. Det är den största staden i Iron Islands och familjen Greyjoys hem. I verkligheten är det bara 165 människor som bor här. Det kan kännas rätt öde och tomt och det är precis därför du borde besöka denna plats. Det är så olikt något annat och med en dramatisk mörk himmel i bakgrunden ser landskapet ut att komma från en annan planet.

Bara ett spjutkast härifrån hittar du också kända Giant's Causeway och en av världens mest dramatiska och kända repbroar i världen: Carrick-a-Rede.

Läs också: Hur du bäst spenderar en weekend på Island

8. Tollymore Forest Park | The Haunted Forest

Tollymore Forest Park - Game of Thrones Filming Location in Northern Ireland

Tollymore Forest Park - Game of Thrones Filming Location in Northern Ireland
Det var i Tollymore Forest Park som allt började.

En annan trollbindande inspelningsplats i Nordirland är Tollymore Forest Park, aka The Haunted Forest. Tollymore öppnades 1955 och är Irlands första skogspark. Med magiska träd och broar är det inte konstigt att parken varit med flera gånger i Game of Thrones.

Det var här som allt började. Kliv in och du kanske hittar din egen varg precis som Starks gjorde. Eller så träffar du på White Walkers, precis som de tre männen från Night's Watch gjorde i seriens allra första scen.

Pris: £5 för att köra in med en bil

Här är inspelningsplatsen där Ned Stark hittade vargarna i första avsnittet.
Fakta om Game of Thrones Säsong 7
  • Säsong 7 hade premiär på HBO den 16 Juli 2017, sista avsnittet kommer visas 27 Augusti 2017.
  • Sjunde säsongen är seriens näst sista och består av enbart 7 avsnitt (buhu!!)
  • Precis som sjätte säsongen är säsong 7 och 8 bara vag baserade på författaren George R.R. Martins ”Sagan om Is och Eld”, eftersom han inte skrivit klart serien.  Det är helt omöjligt att veta vad som kommer att hända.
  • Säsong 7 började filmas 31 augusti 2016 i Titanic Studios i Belfast.
  • Säsongen är främst inspelad i Nordirland, Spanien och Island.
  • Nya skådisar som du kanske har känt igen i säsong 7 är Jim Broadbent aka Professor Horace Slughorn och Ed Sheeran (även om Eds framträdande kan diskuteras).
 • Säsong 8 kommer att bestå av endast 6 avsnitt

Pin it! Spara min guide till 8 Game of Thrones-plaster i Nordirland

Disclaimer: Jag besökte Nordirland på en pressresa ordnad av Visit Britain

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share