This is also available in: English

Weekendguide & Bästa anledningarna att besöka Birmingham

Storbritanniens näst största stad, Birmingham, bjuder på allt från glänsande toppmoderna byggnader och fler mil kanaler än Venedig till mat och shopping i världsklass. Här är 12 anledningar till varför du borde låta nästa weekendresa ta dig dit.

Vad vet du egentligen om Birmingham? Trots att det är Storbritanniens näst största stad känns det som att vi vet förvånansvärt lite om den (med undantag från det vi lärde oss under historialektionerna om industriella revolutionen och andra världskriget). Birmingham var en gång känd världen över som ”A City of 1000 Trades”. Det var en betydande industristad där tillverkning och uppfinningsrikedom blomstrade. Men hur är det nu? I dag kan Birmingham kännas som en rätt blygsam och grå stad.

Tills du kommer dit.

Detta är Storbritanniens currymecka och den är allt annat än blygsam. Birmingham är lika kryddig som sina kända curryrätter – liksom inspirerande, färgstark, modern och trevlig. Till och med J.R.R Tolkien (som växte upp i området) lät sig inspireras av denna stad.

Sherborne Wharf Boat Trip in Birmingham

12 Anledningar till varför du måste besöka Birmingham

Canal in Birmingham

1Det är lättare än någonsin att resa till Birmingham

2Du kan beundra framtidens arkitektur

3Du kan se världens coolaste Selfridges

Birmingham by Night
Se byggnaden som är inspirerad av en klänning från Paco Rabanne

Det här måste väl ändå räknas som en av världens mest ”spaceade” affärer? Täckt i 15 000 glänsande aluminiumskivor, är Selfridges ikoniska ”bubbelplast”-fasad ett måste att se i Birmingham. Det är en av de mest kända byggnaderna i staden och blir en helt spektakulär syn på natten. Speciellt bredvid den medeltida kyrkan.

4Du kan njuta av afternoon tea med stil

Afternoon Tea in The Aston Tavern in Birmingham
I’ll be there in a prosecco! Men först, afternoon tea med Mr. Norway och Mr. Denmark.

Vad är väl en resa till Storbritannien utan afternoon tea? Min testund i Birmingham var den bästa hittills i vackra viktorianska The Aston Tavern. Här kan du slå dig ner och äta perfekta scones med ”clotted cream” och marmelad till ljudet av sprakande eld och klassisk musik. Så mysigt och så brittiskt!

5Det är betydligt billigare än London

6Shoppingen kommer överraska dig

Utanför The Bullring

Bullring Birmingham by nightOm du älskar att shoppa har du kommit till rätt ställe. Birmingham kan garanterat tillfredsställa alla shopaholics. Birmingham’s Bullring är en av de största shoppingcentren i Europa och har varit ”a place to shop” sedan medeltiden. Grand Central Birmingham är också hem till en av de största John Lewis-affärerna i Storbritannien med över 350 000 produkter.

Inom gångavstånd hittar du också The Mailbox, som är det ultimata stället för lyx och designermärken. Great Western Arcade är stället att gå till för gömda juveler.

För fler unika shoppingfynd besök Birmingham’s kreativa och färgglada kvarter: The Custard Factory.

Great Western Arcade Birmingham
Great Western Arcade byggdes 1875 och är oerhört vacker och elegant

7Du kan tillverka dina egna vigselringar i Jewellery Quarter

8Maten i Birmingham är värd att resa för

En middag på indiska Asha’s Restaurant
Street food in Birmingham - Bakedinbrick
At Digbeth Dining Club

Om det är något du borde lägga undan lite extra pengar på är det maten. Här finns något för varje smak och budget. Om du vill ha något utöver det vanliga hittar du 5 Michelin-restauranger i Birmingham.

Birmingham är också curryhuvudstaden i Storbritannien och det finns många restauranger som kan krydda till din kväll nästan vart du än befinner dig. Mest och bäst finns såklart i välkända Balti Triangle.

För en avslappnad atmosfär med street food, gå till den prisbelönta Digbeth Dining Club på en fredag eller lördagkväll. Den en riktigt härlig vibe på stället och det är lätt att mingla med alla vänliga Brummies (lokalborna).

9Du kan besöka Cadbury World

Cadbury World in Birmingham

Cadbury World in Birmingham

 • Cadbury World in Birmingham

  Cadbury World in Birmingham

 • Känn dig som ett barn igen och besök hemmet till Storbritanniens motsvarighet till Marabou, den världsberömda chokladfabriken Cadbury World. Här kan du lära dig mer om chokladens historia, hur den tillverkas och se chokladmästare in action. Du kan också dricka varma Instagramvänliga chokladdrinkar.

  10Det är busenkelt att ta sig runt i Birmingham

  Sherborne Wharf Boat Trip in Birmingham
  En båttur med Heritage Narrow Boats

  Eftersom många av de största sevärdheterna och köpcentrumen ligger så nära varandra är det enkelt att promenera mellan allt. Du kan också glida fram tyst längs en kanal och upptäcka Birmingham från en ”narrow boat”.

  11Birmingham är full av överraskningar

  12Du kan lätt mysa ner dig

  Birmingham by nightFakta om Birmingham

  Befolkning: 1,1 miljoner

  Birmingham är en av de yngsta städerna i Europa då närmare 40% av befolkningen under 25 år.

  Birmingham har varit världsledande i tillverkningen av pennor, spännen, knappar och smycken.

  Birmingham är en av de grönaste städerna i Storbritannien.

  Att ta sig hit: Direktflyg från Arlanda med Monarch med avgångar tre gånger i veckan (torsdagar, fredagar och söndagar). Du kan även dig med tåg till/från London på 1 timme och 25 minuter.

  Tips på boende: Kolla efter billiga boenden här. Vi bodde på Adagio Aparthotel. Det är ett lägenhetshotell som ligger bara en kort promenad från Bullring och andra sevärdheter. Ett tips är i alla fall att bo centralt så kan du promenera mellan aktiviteter.


  Disclaimer: Jag besökte Birmingham på en pressresa ordnad av Visit Britain och Monarch. Som alltid är alla åsikter och tips mina egna.