Nybörjarguide till Sintra, Portugal – En sagostad fylld av slott & palats

This post is available in

Adaras at Pena Palace in Sintra, Portugal

Upptäck vad som är så förtrollande med Sintra i Portugal. Staden ligger bara 30 minuter från Lissabon men känns som en helt annan värld. Bland de skogsklädda Sintrabergen står nämligen många glittrande palats och magnifika slott, omringade av exotiska parker och trädgårdar.

Gör dig själv en tjänst och upptäck allt från kända Penapalatset och exotiska Monserrate-palatset till den medeltida borgen Castelo dos Mouros, vackra Quinta da Regaleira och det lätt igenkända Sintras palats.

En gång för länge sen avgudade kelterna och romarna månens gudar här, morerna byggde ett strategiskt slott i bergen och i fem århundraden lockade Sintra portugiska kungligheter att leva lyckliga i alla sina dagar (eller åtminstone spendera sommaren i ett fantastisk palats).

Numera är det extraordinära kulturlandskapet Sintra skyddat av UNESCO som världsarvslista. Sintra är som taget från en saga och förtrollar människor från världens alla hörn.

Jag tog en dagstur från Cascais med min fabulösa guide Paula från TugaTrips. Förmodligen behöver jag inte ens säga det, men jag fullkomligt ÄLSKAR Sintra. Det är helt magiskt. Hela staden är så surrealistisk, charmig, rolig och romantisk på samma gång.


ADARAS Reseguide till Sintra, Portugal

ADARAS Travel Guide to Sintra, Portugal

Förutom Kappadokien i Turkiet är Sintra en av de mest overkliga platser jag har besökt i Europa. Det enda stället som påminner mig lite om Sintra är fantasinbyn Portmeirion i Wales. Men medan du lätt kan upptäcka Portmeirion på en dag eller eftermiddag, är Sintra en magisk värld i sig själv.

En dag är inte ens tillräckligt nära för att kunna utforska allt vad Sintra har att erbjuda. Men en dagstur är bättre än ingenting, och helt perfekt om du inte har mer tid. Oavsett, hoppas jag att min reseguide till Sintra ger dig inspiration och tips på vad du kan göra, vad du inte får missa och hur du får bästa möjliga upplevelse.

Njut mina drottningar och kungar! ♥


Hitta flyg till LissabonBooking.com


Besök det magiska Penapalatset (Palacio Nacional da Pena)
Ett av Portugals sju underverk

Adaras at Pena Palace Sintra Palacio, Portugal
Ett foto taget mellan folkmassorna, en tidig novembermorgon
ADARAS Travel Guide to Sintra, Portugal - Pena Palace
Penapalatset reser sig högt över staden Sintra

Först och främst, bara WOW! Ser inte det här palatset ut som ett verkligt Disneyslott? Beläget på en stenig topp i Sintrabergen är det slående Penapalatset. Det är känt som ett mästerverk i romanticistisk stil och är så gudomlig att den även listats som en av Portugals sju underverk.

Pena Palace byggdes 1854 av det kreativa geniet Kung Ferdinand II som en romantisk tillflyktsort på ruinerna av ett gammalt kloster. Med sina gula och rosa tinnar och torn, vackra terrasser, gyllene kupoler och sin spännande blanding av arkitektur är palatset minst sagt en dramatisk syn.

För det andra, om Pena Palace inte finns på din bucket list, så borde du lägga till det. Palatset är så underbart extravagant, roligt, knäppt och underbart. Det kan garanterat göra vem som helst glad med bara en titt.

För det tredje, bry dig inte om mina olika klädombyten i det här inlägget. Alla bilder är fotade samma dag. Men jag hade en gul jacka, en röd kimono och en tjockare tröja med mig (alla köpta i Cascais), för att snabbt kunna byta look för mina Instagrambilder. Att ha olika kläder visade sig också vara en bra idé i November när morgonen var riktigt kylig och jag tyckte att eftermiddagen kändes som en mild svensk sommar (även om jag fick lätt roade blickar av lokalborna).

Pena Palace, Palacio da Pena, Sintra, Portugal

Entrance to Pena Palace, Sintra, Portugal
Look at those edgy entrance details!
Adaras wearing a hair crown at Pena Palace in Sintra
Det är lätt att känna sig som en prinsessa i Penapalatset

Upptäck den majestätiska palatsparken

Swans swimming in the lake in Pena Park
Svanar som simmar runt sitt eget slott i sjön. Hur mer majestätiskt kan det bli?

Som om inte slottet vore majestätiskt nog. Penapalatset är omgiven av en lika praktfull park, fylld av träd och växter från världens alla hörn. Här finns palmer, eukalyptusträd, amerikansk sekvoja, och förmodligen alla olika trädsorter som du kan nämna (om du inte kan nämna över 500 olika trädarter det vill säga).

I parken hittar du också dammar, fontäner, storslagna statyer, vattenfall och många andra överraskningar. Kanske får du även syn på svanarna som cirklar runt sitt eget slott i sjön.

Läs också: Portmeirion – En förtrollande fantasiby i norra Wales

Penapalatsets interiör är lika extravagant som utsidan

Beautifully decorated room inside Pena Palace, Sintra, Portugal

Hur vackert? ”Vanliga” rum känns så oerhört tråkiga i jämförelse med Penapalatsets inredning. Detaljerna inuti slottet är så vackra. Jag hade tänkt att bara ta en snabb titt inne i slottet eftersom det var så mycket jag ville hinna se i Sintra. Men det skulle lätt gå att spendera timmar på att bara beundra all denna extravaganza.

De viktorianska och edvardianska rummen är inredda med allt från spektakulära möbler till ovärderligt porslin, bevarade precis som den kungliga familjen lämnade det.

The Stag Room inside Pena Palace, Sintra, Portugal
Kung Ferdinand II av Portugal ville inte omge sig av döden. Så kronhjortarna i ”Stag Room” är inte äkta, utan skapade av plast.
Läs också: Cascais: Semestra som en kunglighet på den portugisiska rivieran

FLER SLOTT & PALATS ATT SE I SINTRA

Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleira, Palace in Sintra, Portugal

Vi körde bara förbi Quinta da Regaleira, men även genom bilfönstret tappade jag andan av denna vackra syn. Det gotiska palatset byggdes 1904 av Carvalho Monteiro, en rik portugisisk affärsman som gav bostaden det lokala namnet ”Palace of the Monteiro Millionaire.”

Palatset är omgiven av en förtrollande trädgård, tunnlar, sjöar, dolda grottor, fontäner och mytologiska varelser.

Behöver jag säga mer? Det här är första stället jag kommer besöka när jag får möjlighet att utforska Sintra igen.

Upptäck exotiska Monserrate Palace & Park

Girl in red kimono and crown running towards Monserrate Palace
I love long romantic walks to pretty palaces and castles

Inte långt från Pena Palace och Quinta da Regaleira, ligger ett annat otroligt vackert, och helt annorlunda palats. Exotiska Monserrate Palaceoch dess rika subtropiska trädgård.

Monserrate-palatset var en gång sommarhem för portugisiska kungligheter, men står nu stolt som ett museum och en av de vackraste skapelserna av romantisk arkitektur och landskapsarkitektur i Portugal. Inte bara är palatset i sig värt att se, men stigen ner mot palatset är som hämtad från en saga. Även i november (när min guide påpekade att et är mycket vackrare på sommaren), fann jag parken och den botaniska trädgården helt underbar. Alla dofter, vattenfall, färgglada blommor och vackra ruinen gjorde min eftermiddagspromenad väldigt romantisk – även om jag saknade min fästmans hand i min.

The Park and Palace of Monserrate
Även under vintern är parken runt palatset otroligt vacker

Ruin by Monserrate Palace in Sintra, Portugal