Artikeln innehåller reklamlänkar

Nybörjarguide till Sintra, Portugal – En sagostad fylld av slott & palats

Adaras at Pena Palace in Sintra, Portugal

Upptäck vad som är så förtrollande med Sintra i Portugal. Staden ligger bara 30 minuter från Lissabon men känns som en helt annan värld. Bland de skogsklädda Sintrabergen står nämligen många glittrande palats och magnifika slott, omringade av exotiska parker och trädgårdar.

Gör dig själv en tjänst och upptäck allt från kända Penapalatset och exotiska Monserrate-palatset till den medeltida borgen Castelo dos Mouros, vackra Quinta da Regaleira och det lätt igenkända Sintras palats.

En gång för länge sen avgudade kelterna och romarna månens gudar här, morerna byggde ett strategiskt slott i bergen och i fem århundraden lockade Sintra portugiska kungligheter att leva lyckliga i alla sina dagar (eller åtminstone spendera sommaren i ett fantastisk palats).

Numera är det extraordinära kulturlandskapet Sintra skyddat av UNESCO som världsarvslista. Sintra är som taget från en saga och förtrollar människor från världens alla hörn.

Jag tog en dagstur från Cascais med min fabulösa guide Paula från TugaTrips. Förmodligen behöver jag inte ens säga det, men jag fullkomligt ÄLSKAR Sintra. Det är helt magiskt. Hela staden är så surrealistisk, charmig, rolig och romantisk på samma gång.


ADARAS Reseguide till Sintra, Portugal

 

ADARAS Travel Guide to Sintra, Portugal

Förutom Kappadokien i Turkiet är Sintra en av de mest overkliga platser jag har besökt i Europa. Det enda stället som påminner mig lite om Sintra är fantasinbyn Portmeirion i Wales. Men medan du lätt kan upptäcka Portmeirion på en dag eller eftermiddag, är Sintra en magisk värld i sig själv.

En dag är inte ens tillräckligt nära för att kunna utforska allt vad Sintra har att erbjuda. Men en dagstur är bättre än ingenting, och helt perfekt om du inte har mer tid. Oavsett, hoppas jag att min reseguide till Sintra ger dig inspiration och tips på vad du kan göra, vad du inte får missa och hur du får bästa möjliga upplevelse.

Njut mina drottningar och kungar! ♥


Boka en resa till Sintra här (jämför billiga tåg-, buss-, & flygbiljetter)


Besök det magiska Penapalatset (Palacio Nacional da Pena)
Ett av Portugals sju underverk

Adaras at Pena Palace Sintra Palacio, Portugal
Ett foto taget mellan folkmassorna, en tidig novembermorgon
ADARAS Travel Guide to Sintra, Portugal - Pena Palace
Penapalatset reser sig högt över staden Sintra

Först och främst, bara WOW! Ser inte det här palatset ut som ett verkligt Disneyslott? Beläget på en stenig topp i Sintrabergen är det slående Penapalatset. Det är känt som ett mästerverk i romanticistisk stil och är så gudomlig att den även listats som en av Portugals sju underverk.

Pena Palace byggdes 1854 av det kreativa geniet Kung Ferdinand II som en romantisk tillflyktsort på ruinerna av ett gammalt kloster. Med sina gula och rosa tinnar och torn, vackra terrasser, gyllene kupoler och sin spännande blanding av arkitektur är palatset minst sagt en dramatisk syn.

För det andra, om Pena Palace inte finns på din bucket list, så borde du lägga till det. Palatset är så underbart extravagant, roligt, knäppt och underbart. Det kan garanterat göra vem som helst glad med bara en titt.

För det tredje, bry dig inte om mina olika klädombyten i det här inlägget. Alla bilder är fotade samma dag. Men jag hade en gul jacka, en röd kimono och en tjockare tröja med mig (alla köpta i Cascais), för att snabbt kunna byta look för mina Instagrambilder. Att ha olika kläder visade sig också vara en bra idé i November när morgonen var riktigt kylig och jag tyckte att eftermiddagen kändes som en mild svensk sommar (även om jag fick lätt roade blickar av lokalborna).

Pena Palace, Palacio da Pena, Sintra, Portugal

Entrance to Pena Palace, Sintra, Portugal
Look at those edgy entrance details!
Adaras wearing a hair crown at Pena Palace in Sintra
Det är lätt att känna sig som en prinsessa i Penapalatset

Upptäck den majestätiska palatsparken

Swans swimming in the lake in Pena Park
Svanar som simmar runt sitt eget slott i sjön. Hur mer majestätiskt kan det bli?

Som om inte slottet vore majestätiskt nog. Penapalatset är omgiven av en lika praktfull park, fylld av träd och växter från världens alla hörn. Här finns palmer, eukalyptusträd, amerikansk sekvoja, och förmodligen alla olika trädsorter som du kan nämna (om du inte kan nämna över 500 olika trädarter det vill säga).

I parken hittar du också dammar, fontäner, storslagna statyer, vattenfall och många andra överraskningar. Kanske får du även syn på svanarna som cirklar runt sitt eget slott i sjön.

Läs också: Portmeirion – En förtrollande fantasiby i norra Wales

Penapalatsets interiör är lika extravagant som utsidan

Beautifully decorated room inside Pena Palace, Sintra, Portugal

Hur vackert? ”Vanliga” rum känns så oerhört tråkiga i jämförelse med Penapalatsets inredning. Detaljerna inuti slottet är så vackra. Jag hade tänkt att bara ta en snabb titt inne i slottet eftersom det var så mycket jag ville hinna se i Sintra. Men det skulle lätt gå att spendera timmar på att bara beundra all denna extravaganza.

De viktorianska och edvardianska rummen är inredda med allt från spektakulära möbler till ovärderligt porslin, bevarade precis som den kungliga familjen lämnade det.

The Stag Room inside Pena Palace, Sintra, Portugal
Kung Ferdinand II av Portugal ville inte omge sig av döden. Så kronhjortarna i ”Stag Room” är inte äkta, utan skapade av plast.
Läs också: Cascais: Semestra som en kunglighet på den portugisiska rivieran

FLER SLOTT & PALATS ATT SE I SINTRA

Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleira, Palace in Sintra, Portugal

Vi körde bara förbi Quinta da Regaleira, men även genom bilfönstret tappade jag andan av denna vackra syn. Det gotiska palatset byggdes 1904 av Carvalho Monteiro, en rik portugisisk affärsman som gav bostaden det lokala namnet ”Palace of the Monteiro Millionaire.”

Palatset är omgiven av en förtrollande trädgård, tunnlar, sjöar, dolda grottor, fontäner och mytologiska varelser.

Behöver jag säga mer? Det här är första stället jag kommer besöka när jag får möjlighet att utforska Sintra igen.

Upptäck exotiska Monserrate Palace & Park

Girl in red kimono and crown running towards Monserrate Palace
I love long romantic walks to pretty palaces and castles

Inte långt från Pena Palace och Quinta da Regaleira, ligger ett annat otroligt vackert, och helt annorlunda palats. Exotiska Monserrate Palace och dess rika subtropiska trädgård.

Monserrate-palatset var en gång sommarhem för portugisiska kungligheter, men står nu stolt som ett museum och en av de vackraste skapelserna av romantisk arkitektur och landskapsarkitektur i Portugal. Inte bara är palatset i sig värt att se, men stigen ner mot palatset är som hämtad från en saga. Även i november (när min guide påpekade att et är mycket vackrare på sommaren), fann jag parken och den botaniska trädgården helt underbar. Alla dofter, vattenfall, färgglada blommor och vackra ruinen gjorde min eftermiddagspromenad väldigt romantisk – även om jag saknade min fästmans hand i min.

The Park and Palace of Monserrate
Även under vintern är parken runt palatset otroligt vacker

Ruin by Monserrate Palace in Sintra, Portugal

Beautifully detailed roof inside Monserrate Palace
Kolla på alla detaljer! Taket i Monserrate-palatset är lika utsökt som utsidan
Monserrate Palace in Sintra, Portugal
Jag tror jag hittat inspirationen till mitt framtida hem

Upptäck medeltida slottet Castelo dos Mouros

Castle of the Moors, Sintra, Portugal
Kung Ferdinand II återställde Castelo dos Muoros och gjorde så att det lätt kunde ses från hans älskade palats

På toppen av granitberget i staden slingrar sig den moriska borgen Castelo dos Mouros med sina höga befästa stenmurar. Slottet byggdes som en militär befästning på 700-talet. Efter naturkatastrofer var det nära att slottet skulle bli bortglömt och permanent förstört. Som tur var svepte Kung Ferdinand II in som en räddande ängel 1840 och förvandlade det förfallna slottet till en romantisk ruin och ett viktig ”feature” i parken runt Penapalatset. Castelo dos Mouros upprättades så att besökare tydligt kan skåda borgen från Penapalatset.

Jag hann tyvärr inte besöka detta slott heller, men det är också något jag måste hinna med att se så fort jag får möjlighet att besöka Sintra igen.

Läs också: I Kung Arthur's fotspår: Upptäck 9 legendariska platser i Wales

Spana in Sintras Palats (Palácio Nacional de Sintra)

Palace of Sintra
Sett från bilfönstret: Sintras palats med sina tvillingskorstenar

Med sina två enorma konformade skorstenar är Sintras Palats, en av stadens mest kända landmärken. Det är det bäst bevarade medeltida kungliga slottet i Portugal och har, i åtta århundranden, varit en favorit hos den portugisiska kungafamiljen.

Jag hade inte heller tid att besöka detta palats, men jag har lärt mig att den minimalistiska gotiska exteriören gömmer ett underverk av utsökt dekorerade rum. Googla bara Sala dos Brasões (vapensködsrummet), så ser du vad jag menar. Nationalpalatset huserar också världens mest omfattande samling av Mudejar azulejos (färgat glaserat kakel). Det ni!

Läs också: En dagstur från Bukarest till Draculas slott i Transsylvanien

FLER PALATS & MAJESTÄTISKA SAKER ATT SE I SINTRA

FLER TIPS FÖR EN OFÖRGLÖMLIG DAG I SINTRA

Strosa genom Sintras historiska centrum

The Historic Center of Sintra
The center of Sintra is crowded even during the off-season

Om du har lite tid över, strosa genom Gamla Sintra. Här står gamla hus från slutet på 1800-talet radade längs kullerstensgator. Med mysiga caféer, restauranger och spännande lokala butiker är det en väldigt charmig stadsdel i Sintra. Att staden dessutom är omgiven av gröna kullar och palats gör en promenad i centrum ännu roligare.

Det är även någonstans här du kommer vilja slå dig ner för en måltid.

Njut av en lunchpaus
Och prova på Travesseiros till dessert 

Med så mycket promenerande på schemat behöver du en avkopplande lunchpaus. Stressa inte, utan passa på att njuta av vädret och det fantastiska portugisiska köket. Till kaffet, passa på att prova en av Sintras traditionella bakverk till efterrätt. De mest kända regionala sötsakerna är Travesseiros (smördegsbakelse med mandelfyllning – sååå yummie! och Queijadas (små portugisiska ostkakor).

Vi lunchade på Sintra Central Hotel, typ mitt i stan. Vår trerätters-lunch var helt magisk. Allt smakade så mycket och så gott. Min guide och jag var de enda som satt utomhus i november. Men jag tyckte att vädret var så härligt och kände att jag bara var tvungen att ta en plats vid den vackra mosaikväggen.

Se solnedgången från Kap Roca (Cabo da Roca)
The Westernmost Point in Europe

Cabo da Roca, The Westernmost Point in Europe
Cabo da Roca tillhör världens yttersta platser

Oavsett om du är i Sintra eller Cascais – tycker jag att det vore väldigt synd om man missade att se vackra Kap Roca. Det är den västligaste punkten på det europeiska fastlandet och tillhör världens yttersta platser. Det är också en fantastisk solnedgångsplats. Beundra den vilda och ruggiga kustlinjen, den charmiga fyren och se solen gå ner över ”Where the land ends, and the sea begins”.

Cabo da Roca, Portugal

Cabo da Roca during sunset, Portugal

Bästa sättet att ta sig till och runt i Sintra

Branta backar och kullar finns det gott om i Sintra, och slotten ligger en bit från varandra. Även om Sintra bara är 30 minuter med bil från Lissabon, är det inte rekommenderat att ta bilen dit då det kan vara väldigt svårt att få tag på en parkeringsplats.

Bästa sättet att ta sig runt i Sintra är med en guidad tur. Då kan du undvika de långa köerna utanför palatsen, kan fokusera på att uppleva och upptäcka och får samtidigt lära dig en massa. Jag skulle framförallt rekommendera att ta en skräddarsydd tur så att du kan bestämma hur mycket tid du vill spendera på varje ställe och känna efter själv vad du vill se.

Jag reste själv till Portugal och tog en skräddarsydd resa till Sintra från Cascais med den passionerade guiden Paula från TugaTrips. Hon gjorde min dag till den allra bästa och hjälpte mig dessutom att ta bilder överallt, vilket för mig var ovärderligt (seriously, I can't thank you enough Paula!).

Klicka här för mer sevärdheter, biljetter och guidade turer i Sintra

The Historic Town of Sintra, Portugal

Andra sätt att ta sig till Sintra

Från Lissabon: Sintra är bara en 40-minuters tågresa från Lissabon. Tåget går var 20:e minut från Rossio Station och det kostar typ ingenting att ta sig hit.
Från Cascais: Du kan nå Sintra med bus 4017 eller 403 från Cascais och Estoril.

Att ta sig runt Sintra: Hoppa på hop-on och hop-off-bussen i centrum. Backarna är branta, men det är också möjligt att ta sig mellan olika slott till fots (då måste du dock ha mer än en dag på dig att utforska Sintra).

Så mycket mer än en dagstur från Lissabon

Sintra beskrivs så ofta som en av de bästa dagsturerna du kan ta från Lissabon (och även Cascais). Men jag tycker det är så mycket mer än det. Detta är en destination i sig. Och det finns så mycket att se, och alldeles för få timmar på bara en dag. Överväg att stanna i alla fall en natt och du har möjligheten att upptäcka mer av vad denna magiska plats med tinnar och torn bjuder på.

Hitta och boka boende i Sintra här

ARE YOU IN IT TO PIN IT?

Om du gillade det här inlägget, dela det jättegärna vidare! 🙂

P.S Har du varit i Sintra? Eller har du planer på att åka hit? Vilket palats skulle du då helst vilja besöka? Berätta gärna i en kommentar!


Jag besökte Sintra i samarbete med Visit Portugal och Visit Cascais. Som alltid är alla åsikter mina egna. 

 

64 Shares
Pin
Share
Tweet
Share