Artikeln innehåller reklamlänkar

Skottland på 72 timmar: Min reseguide runt Inverness

Scotland Travel Guide: 72 hours around Inverness

SKOTTLAND. Vidsträckta hedar, friska vindar, toner från säckpipor, sprakande brasor, Nessie-spaning och hänförande vyer. Skottland är precis lika vackert, mysigt och välkomnande som sagorna berättar.

Jag åkte till Skottland med Visit Britain för att delta i The Social Travel Summit där resebloggare från hela världen samlades för en konferens med reseindustrin. Trots att jag bara hann uppleva en eftermiddag och två kvällar till att utforska landet (totalt cirka 13 timmar) tycker jag att jag fick ett helt fantastiskt smakprov på vad Skottland har att erbjuda.

Om du själv funderar på en resa dit hoppas jag på att kunna inspirera med några härliga resetips. Luta dig tillbaka, sätt på musik → som denna låt ←, och följ med på en resa till det skotska höglandet – med utgångspunkt från Inverness. Det är en liten stad i norra Skottland (Skotska högländerna) med ca 48 000 invånare.

Att göra i Skottland

Skottland på 72 timmar: Min reseguide runt Inverness - Scottish Highlands

Upptäck naturen och Skottska högländerna

Vad vore en resa till Skottland utan att upptäcka naturen? Det stora, vilda och vackra skotska höglandet är helt magiskt. Ett bra sätt att upptäcka Skottland på är att hyra en bil och utforska högländerna på egen hand. Jag kan lova att landskapet är värt en resa i sig.

Här ligger bland annat sjön Loch Ness, som är ett av Skottlands största turistmål samt Storbritanniens högsta berg, Ben Nevis. Liksom massor av slott och gamla fästingar.

Vi åkte på en Scenic Tour med buss och jag vet inte hur många gånger jag bara ville hoppa av bussen och ta bilder. Till min lycka stannade vi vid Suidhe Viewpoint vid South Loch Ness Trail. Där får du en 360-graders panoramavy av höglandet. Det är otroligt vackert.

Området i sig är faktiskt en rätt outforskad sida av Loch Ness och med bara runt 1 000 invånare.

Beautiful Scottish Highlands

Får finns det dock gott om. Det finns faktiskt fler får och lamm än människor i Skottland.

Horse with scottish scenery in the backgroundSkotska högländerna - Beatuiful scenery of Scottish HighlandsDeer in Scotland

Promenera till Fall of Foyers

Man walking in the Scottish wood + Fall of FoyersÄr du i skottska högländerna är vattenfallet Falls of Foyers (the smoking falls på skotsk gäliska) helt klart ett måste att besöka. En kort promenad från parkeringen vid Upper Foyers leder dig ner till den vackra utsikten över vattnet som faller över 50 meter ner till Loch Ness.

Jag tycker att bara promenadsträckan i sig var en upplevelse med de slingrande trappstegen och höga träden.

Skottland - Ida Josefin Eriksson by Falls of Foyers waterfallDet är bara något speciellt med vattenfall ♥ Fall of Foyers ska vara ännu mer spektakulär efter mycket regn. Då kan du dock inte stå vid den övre utsiktsplatsen utan att bli dränkt.

Path with stairs in Scottish wood

Beatuiful scenery in Scotland

Spana efter Nessie

Utsikt över Loch Ness från Dores Beach
Utsikt över Loch Ness från Dores Beach

Det är bara att inse faktum. Du kan inte åka till Skottland utan att leta efter det mytomspunna sjöodjuret Nessie. Ett besök till Loch Ness är därför ett måste.

Loch Ness är Storbritanniens näst djupaste sjö efter Loch Morar och är 37 km lång och ca 1,5 km bred. Det finns en hel del att upptäcka runt sjön. Från spektakulära landskap till slott och välkända filmplatser. Vi stannade först vid Dores Beach som bjuder på en av de mest ikoniska vyerna av Loch Ness.

Bloggers looking for Nessie by Loch Ness

Vid Dores Beach håller också Steve Feltham, the Nessie Hunter, till. Han har spanat efter Nessie på heltid i över 25 år. Tyvärr utan framgång.

Båttur på Loch Ness

En båttur på Loch Ness legendariska vatten är också ett kul sätt att upptäcka området på. Vi åkte en kvällstur med Loch Ness by Jacobite. Det var så mysigt, speciellt när mörkret började komma smygandes och lokal dryck och mat serverades till tonerna av skotsk livemusik.

Cruise with Loch Ness by Jacobite

View from a boat of Loch Ness in Scotland

Ida Josefin Eriksson - Looking for Nessie on boat tour on Loch Ness

Boat in the dark - Loch Ness by Jacobite

Lyxa till det hos Achnagairn Castle

Achnagairn Castle är ett familjeägt slott utanför Inverness med mottot “Escape the Ordinary”. Det är som gjort för ett sagobröllop eller för dig som vill fly vardagen eller lyxa till det lite extra. Du kan checka in på ett av de 24 unika gästrummen, eller om det inte räcker till där, kan du hyra hela slottet för dig själv.

Vi åkte dit för en kväll med middag, gin- och ostprovning, dans, modeshow, ceilidh och sagostund runt en brasa. Det var en kunglig kväll. Minst sagt.

Achnagairn Castle HotelAchnagairn Castle Hotel Beautiful Garden

Lyssna efter tonerna från säckpipor

Scotland OrchestraScotland Highland bagpipe

Traditionell skotsk musik ljuder fortfarande ofta över hela landet. Du kan höra gatumusikanter spela säckpipa och folksånger som ekar från pubar, parader och andra festligheter. Har du turen att vara ute i höglandet när den skotska musiken slår till, stanna upp och bara njut (annars kan du spela upp lite skotsk musik från din mobil för extra feeling när du utforskar vidderna).

Dinner at Achnagairn Castle Hotel

Dansa folkdans – Cèilidh

Dancing to Scottish music in Achnagairn Castle Hotel - #OMGB

Folkdans i skots anda är en riktig glädjespridare. Dansen kallas Cèilidh (uttalas Kejli) och är i dag en härlig fest där både skotsk folkmusik och moderna låtar mixas till traditionell dans. Något som kan locka upp även den minst danssugne på golvet.

Prova lokala delikatesser

Från whiskey, ostar och gin till fisk och skaldjur, sylt och marmelad. Gå på en provning eller leta efter de lokala rätterna och delikatesserna på restauranger och i butik.

Raising a glass of Loch Ness Gin

Nu är inte riktigt gin min typ av dryck, men jag var ändå med och skålade glatt med prov på gin från Glen Wyvis Gin och Loch Ness Gin. Blue Murder-osten från Connage Highland Dairy är dock en helt annan historia. Ni ost-lovers som vill hitta en mildare och krämigare blåmögelost har hittat hem med Blue Murder. Just sayin'.

Inspireras av skotskt modeSiobhan Mackenzie Scottish Fashion Show with hot male model wearing kilt

Nej, du behöver inte köpa en kilt. Men passa på att frossa i härligt tartan-mönster. Från sjalar och jackor till byxor, klänningar och skor. Skotskrutiga ting hittar du överallt!

Själv älskar jag min tartan-mönstrade stora sjal som jag köpte på Primark i London. Skottland (och närmare bestämt modeshowen med Siobhan Mackenzie) fick mig att vilja fylla på min garderob med mer rutiga mönster.

Fireplace with crackling fire

Lyssna på en storyteller

Jag tror att senaste gången jag lyssnade på en sagoberättare var när jag gick i scouterna för flera flera år sedan. Men när storytellern Tim Porteus klev fram vid en brasa utanför slottet med kilt, kepp och med en charmig skotsk dialekt sa att han skulle berätta en historia kom en massa minnen tillbaka. Hur mysigt är det inte att samlas runt en eld och lyssna på en spännande berättelse?

Det är ett litet tips till dig som vill uppleva något utöver det vanliga på resan. Du kan spana in Scottish Storytelling Centre för olika happenings och liveshower, eller registret med storytellers över hela Skottland.

Scottish Storyteller - Ghost stories in the darkSpooky house in Scotland

En kväll i Inverness

Inverness by night

View across the road - Columba Hotel in InvernessAvslappnad utekväll

Från slottslyx till en riktig utechillkväll. Vill du bara mingla eller ta en öl med dina kompisar är en pub som Hootananny i Inverness perfekt. Sådär härligt avslappnat och trevligt med skotsk musik till.

Outside Hootananny in Inverness

Sunset in Scotland - View from the road

Boende i Inverness

Kingsmill Hotel in Inverness

Vi bodde på Kingsmill Hotell i Inverness (där även konferensen ägde rum). Det är ett riktigt mysigt och trevligt hotell som ligger drygt 10-15 minuters promenad från centrum.

Det kostar minst dubbelt så mycket att bo på Achnagairn Castle Hotel. Men om man vill lyxa till det lite extra en weekend eller bara för en natt tror jag inte att det är en upplevelse man ångrar. Slott i mitt hjärta säger jag bara.

Achnagairn Castle Hotel in Scotland

Resa till Skottland

Från Stockholm kan du flyga direkt till Edinburgh (2h 15 min) med SAS. Vill du till Inverness flyger British Airways dit varje dag från London. I annat fall tar det drygt 3 timmar med bil att köra från Edinburgh upp till skotska högländerna och Inverness.

Ett annat tips är att söka och jämföra priser på exempelvis Supersavertravel.

Scotland from above
Min första blick av Skottland – vy från flygplanet

Fakta om Skottland

Huvudstad: Edinburgh
Största stad: Glasgow
Språk: engelska, lågskotska och skotsk gäliska
Invånare: ca 5,3 miljoner
Tidsskillnad: 1 timme
Valuta: brittiskt pund (GBP)

 

 

disclaimer

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share