Skottland på 72 timmar: Min reseguide runt Inverness

Adaras by Falls of Foyers waterfall
This post is available in

Scotland Travel Guide: 72 hours around Inverness

SKOTTLAND. Vidsträckta hedar, friska vindar, toner från säckpipor, sprakande brasor, Nessie-spaning och hänförande vyer. Skottland är precis lika vackert, mysigt och välkomnande som sagorna berättar.

Jag åkte till Skottland med Visit Britain för att delta i The Social Travel Summit där resebloggare från hela världen samlades för en konferens med reseindustrin. Trots att jag bara hann uppleva en eftermiddag och två kvällar till att utforska landet (totalt cirka 13 timmar) tycker jag att jag fick ett helt fantastiskt smakprov på vad Skottland har att erbjuda.

Om du själv funderar på en resa dit hoppas jag på att kunna inspirera med några härliga resetips. Luta dig tillbaka, sätt på musik → som denna låt ←, och följ med på en resa till det skotska höglandet – med utgångspunkt från Inverness. Det är en liten stad i norra Skottland (Skotska högländerna) med ca 48 000 invånare.

Att göra i Skottland

Skottland på 72 timmar: Min reseguide runt Inverness - Scottish Highlands

Upptäck naturen och Skottska högländerna

Vad vore en resa till Skottland utan att upptäcka naturen? Det stora, vilda och vackra skotska höglandet är helt magiskt. Ett bra sätt att upptäcka Skottland på är att hyra en bil och utforska högländerna på egen hand. Jag kan lova att landskapet är värt en resa i sig.

Här ligger bland annat sjön Loch Ness, som är ett av Skottlands största turistmål samt Storbritanniens högsta berg, Ben Nevis. Liksom massor av slott och gamla fästingar.

Vi åkte på en Scenic Tour med buss och jag vet inte hur många gånger jag bara ville hoppa av bussen och ta bilder. Till min lycka stannade vi vid Suidhe Viewpoint vid South Loch Ness Trail. Där får du en 360-graders panoramavy av höglandet. Det är otroligt vackert.

Området i sig är faktiskt en rätt outforskad sida av Loch Ness och med bara runt 1 000 invånare.

Beautiful Scottish Highlands

Får finns det dock gott om. Det finns faktiskt fler får och lamm än människor i Skottland.

Horse with scottish scenery in the backgroundSkotska högländerna - Beatuiful scenery of Scottish HighlandsDeer in Scotland

Promenera till Fall of Foyers

Man walking in the Scottish wood + Fall of FoyersÄr du i skottska högländerna är vattenfallet Falls of Foyers (the smoking falls på skotsk gäliska) helt klart ett måste att besöka. En kort promenad från parkeringen vid Upper Foyers leder dig ner till den vackra utsikten över vattnet som faller över 50 meter ner till Loch Ness.

Jag tycker att bara promenadsträckan i sig var en upplevelse med de slingrande trappstegen och höga träden.

Skottland - Ida Josefin Eriksson by Falls of Foyers waterfallDet är bara något speciellt med vattenfall ♥ Fall of Foyers ska vara ännu mer spektakulär efter mycket regn. Då kan du dock inte stå vid den övre utsiktsplatsen utan att bli dränkt.

Path with stairs in Scottish wood

Beatuiful scenery in Scotland

Spana efter Nessie

Utsikt över Loch Ness från Dores Beach
Utsikt över Loch Ness från Dores Beach

Det är bara att inse faktum. Du kan inte åka till Skottland utan att leta efter det mytomspunna sjöodjuret Nessie. Ett besök till Loch Ness är därför ett måste.

Loch Ness är Storbritanniens näst djupaste sjö efter Loch Morar och är 37 km lång och ca 1,5 km bred. Det finns en hel del att upptäcka runt sjön. Från spektakulära landskap till slott och välkända filmplatser. Vi stannade först vid Dores Beach som bjuder på en av de mest ikoniska vyerna av Loch Ness.

Bloggers looking for Nessie by Loch Ness

Vid Dores Beach håller också Steve Feltham, the Nessie Hunter, till. Han har spanat efter Nessie på heltid i över 25 år. Tyvärr utan framgång.

Båttur på Loch Ness

En båttur på Loch Ness legendariska vatten är också ett kul sätt att upptäcka området på. Vi åkte en kvällstur med Loch Ness by Jacobite. Det var så mysigt, speciellt när mörkret började komma smygandes och lokal dryck och mat serverades till tonerna av skotsk livemusik.