En “Kung Arthur”-guide till Cumbria

Från det runda bordet till Excalibur-sjön

En Kung Arthur Guide till Cumbria - Från det runda borde till Excalibur-sjön

Med tanke på att Guy Ritchies King Arthur: Legend of the Sword äntligen har landat på bio har du nu den perfekta anledningen att utforska de verkliga brittiska platserna där legenden om Kung Arthur och hans riddare vid runda bordet sägs ha ägt rum …

Du finner flera legendariska platser i vackra Wales där kopplingar till Arthur och Merlin finns runt varje hörn. Även i charmiga Cumbria och Lake District kan du gå i Arthurs fotspår och upptäcka magin bland glittrande sjöar, hemliga dalar och slott.

Hadrian's Wall & Birdoswald Roman Fort

Girl walking on Hadrian's Wall in Cumbria
Gåendes på Hadrian's Wall, nära Kung Arthurs sista och dödliga strid

Hadrians Wall är ett av Storbritanniens mest uråldriga landmärken. Befästningen byggdes av romarna 122 e.Kr. på order av kejsar Hadrianus och sträckte sig ca 120 km från kust till kust. I dag är detta världsarv en av de mest populära historiska attraktionerna i norra England.

Om du vill utforska Hadrians mur i Cumbria, åk till Birdoswald Roman Fort. Det är en av de bäst bevarade av de 16 bäst bevarade fort längs Hadrians mur. Här finns också den längsta kontinuerliga sträckan av muren.

Det är även i närheten av denna plats som det sägs att Kung Arthur stupade, vid hans sista och dödliga kamp i slaget vid Camlann.

Denna historiska plats bjuder även på vackra omgivningar som är perfekt för en picknick med en idyllisk vy över brittiska landsbygden.

Entré till Birdoswald Roman Fort: Vuxna £6.50, barn £3.90.

Hadrian's Wall in CumbriaBirdoswald Roman Fort

King Arthur's Round Table

Arthur's Round TableKing Arthur's Round Table in Cumbria

Nästan lika känd som Kung Arthur själv är det runda bordet där hans riddare samlades. Arthur's Round Table i Cumbria är, sorgligt nog, inget bord alls. I verkligen är det runda bordet ett runt monument omgivet av ett brett dike och sluttning. Fascinerande nog har denna plats sett ut så här sedan bronsåldern, mellan 2 000-1 000 f.Kr.

Den naturliga amfiteatern skulle ha varit en idealisk plats för riddarna att samlas. Det kan också ha varit platsen där Arthurs riddarspel ägde rum.

Läs också: I Kung Arthurs fotspår: Upptäck 9 Legendariska Platser i Wales

Mayburgh Henge

Mayburgh Henge in CumbriaMan in King Arthur costume standing in British landscape - Lake District Tour in Cumbria - Lakes and Legends

Om du besöker King Arthurs runda bord kan du även pricka av två andra historiska platser: Mayburgh Henge och Brougham Castle. Mayburgh Henge ligger bara 400 meter bort från “bordet” och är ett stort förhistoriskt monument.

Trots att denna plats också ligger nära motorvägen är det en anmärkningsvärd lugnt ställe. Mayburgh Henge daterar tillbaka 4 500 år och mitt i platsen finns en stående sten. Jag är inte den enda som undrar vad som försiggått här.

Brougham Castle