Artikeln innehåller reklamlänkar

En ”Kung Arthur”-guide till Cumbria

En Kung Arthur Guide till Cumbria - Från det runda borde till Excalibur-sjön

Med tanke på att Guy Ritchies King Arthur: Legend of the Sword äntligen har landat på bio har du nu den perfekta anledningen att utforska de verkliga brittiska platserna där legenden om Kung Arthur och hans riddare vid runda bordet sägs ha ägt rum …

Du finner flera legendariska platser i vackra Wales där kopplingar till Arthur och Merlin finns runt varje hörn. Även i charmiga Cumbria och Lake District kan du gå i Arthurs fotspår och upptäcka magin bland glittrande sjöar, hemliga dalar och slott.

Hadrian's Wall & Birdoswald Roman Fort

Girl walking on Hadrian's Wall in Cumbria
Gåendes på Hadrian's Wall, nära Kung Arthurs sista och dödliga strid

Hadrians Wall är ett av Storbritanniens mest uråldriga landmärken. Befästningen byggdes av romarna 122 e.Kr. på order av kejsar Hadrianus och sträckte sig ca 120 km från kust till kust. I dag är detta världsarv en av de mest populära historiska attraktionerna i norra England.

Om du vill utforska Hadrians mur i Cumbria, åk till Birdoswald Roman Fort. Det är en av de bäst bevarade av de 16 bäst bevarade fort längs Hadrians mur. Här finns också den längsta kontinuerliga sträckan av muren.

Det är även i närheten av denna plats som det sägs att Kung Arthur stupade, vid hans sista och dödliga kamp i slaget vid Camlann.

Denna historiska plats bjuder även på vackra omgivningar som är perfekt för en picknick med en idyllisk vy över brittiska landsbygden.

Entré till Birdoswald Roman Fort: Vuxna £6.50, barn £3.90.

Hadrian's Wall in CumbriaBirdoswald Roman Fort

King Arthur's Round Table

Arthur's Round TableKing Arthur's Round Table in Cumbria

Nästan lika känd som Kung Arthur själv är det runda bordet där hans riddare samlades. Arthur's Round Table i Cumbria är, sorgligt nog, inget bord alls. I verkligen är det runda bordet ett runt monument omgivet av ett brett dike och sluttning. Fascinerande nog har denna plats sett ut så här sedan bronsåldern, mellan 2 000-1 000 f.Kr.

Den naturliga amfiteatern skulle ha varit en idealisk plats för riddarna att samlas. Det kan också ha varit platsen där Arthurs riddarspel ägde rum.

Läs också: I Kung Arthurs fotspår: Upptäck 9 Legendariska Platser i Wales

Mayburgh Henge

Mayburgh Henge in CumbriaMan in King Arthur costume standing in British landscape - Lake District Tour in Cumbria - Lakes and Legends

Om du besöker King Arthurs runda bord kan du även pricka av två andra historiska platser: Mayburgh Henge och Brougham Castle. Mayburgh Henge ligger bara 400 meter bort från ”bordet” och är ett stort förhistoriskt monument.

Trots att denna plats också ligger nära motorvägen är det en anmärkningsvärd lugnt ställe. Mayburgh Henge daterar tillbaka 4 500 år och mitt i platsen finns en stående sten. Jag är inte den enda som undrar vad som försiggått här.

Brougham Castle

Brougham Castle in Cumbria

Fyra minuters bilresa från Kung Arthurs runda bord är det vackra slottet Brougham Castle. Slottet grundades på 1200-talet och är ett av de mest romantiska slotten jag besökt. Söta får strosar runt på slottsgården och vackra lila blommor klär slottsruinerna.

Det är så poetiskt och fint.

Entré till Brougham Castle: Vuxna £4.90, barn £2.90

View from Brougham Castle in Cumbria
Vårvy från Brougham Castle. Kan du se alla får?

Ullswater – Excalibur-sjön i Cumbria

Great Britains flag waving on Lake District Tour

The King Arthur Guide to Cumbria - From Arthur's Table to Excalibur Lake

Lake District Tour in Cumbria - Lakes and Legends about King Arthur

När jag var i Wales hörde jag att tre olika sjöar sägs vara kopplade till Excalibur. I Cumbria är det Englands näst största sjö, Ullswater, som omges av myter och legender. Den mest kända legenden är att det var här Kung Arthur fann Excalibur. Ett bra sätt att utforska detta vackra sjöområde är att hoppa ombord på en historisk ångbåt för en kryssning med Ullswater Steamers.

Deras äldsta fartyg har kryssat genom 140 år sedan starten och är inte bara ett av de äldsta passagerarfartygen i världen, det heter också ”Lade of the Lake” – efter damen i sjön som gav kung Arthur sitt svärd Excalibur.

Det sägs att Excalibur kastades ner i denna sjö efter Arthurs död, så vem vet? Kanske finns det magiska svärdet på Ullswaters botten i dag?

Ullswater Steamer - Tour in Lake District
Enligt legenden är Sir Tristram – en av riddarna runt runda bordet – begravd i Tristamont vid sidan av sjön.

William Wordsworth - Daffodils about Ullswater

Ullwater har också inspirerat poeter och sångare, bland annat poeten William Wordsworth som skrev sin världskända dikt ”Daffodils” om sjön. Jag såg också några påskliljor som var ”fluttering and dancing in the breeze” nära Ullswaters strand.

Carlisle Castle

Carlisle CastleCarlisle Castle in CumbriaDet kan ha varit i detta slott som Arthur och Guinevere gifte sig och levde

Välkommen till Camelot! Eller Carlisle Castle är, i alla fall, trodd att vara Kung Arthurs legendariska Camelot.

Oavsett om du tror på den Arthuriska legenden eller inte, är Carlisle Castle ett fascinerande slott att besöka. Detta är faktiskt det mest belägrade slottet i England. Det har överlevt mer än 900 års brittisk historia och till skillnad från de flesta medeltida slott, har det också varit kontinuerligt ockuperat sedan det grundades av William II år 1092.

Från 1700-talet till 1960-talet var Carlisle Castle huvudkontoret för den brittiska armens Border Regiment.

Woman sitting in window in Carlisle Castle
I Carlisle Castle. Jag önskar att jag kunde sno med mig detta chill-fönster hem.

Pendragon Castle

En annan plats som är värt att nämna i denna Kung Arthur-Guide till Cumbria är förstås Pendragon Castle. Vi hann inte besöka detta slott, men enligt legenden byggdes Pendragon Castle av Kung Arthurs far, Uther Pendragon. 

Det har dock konstaterats att strukturen byggdes på 1 200-talet, mer än 500 år efter Kung Arthurs tid. Det stoppar inte mig från att vilja besöka slottet ändå.

Lakes & Legends Tour

Lakes & Legends Tour in Lake DistrictLakes & Legends Tour

Om du reser med din familj eller i en liten grupp kan du boka en Lakes & Legends tour och guidas runt Lake District av Kung Arthur eller Merlin själv. Vi blev guidade av Jonathan (läs: Kung Arthur) som med sin böljande röda mantel och kostym gjorde resan ännu mer legendarisk.

Jag fick även låna kostymen (se omslaget för detta inlägg)

Bakom kulisserna i King Arthur

Get in the mood! Här är några exklusiva scener bakom kulisserna i den nya filmen King Arthur: Legend of the Sword:

https://www.youtube.com/watch?v=6s1jlg3vqCc

 


Disclaimer: Jag besökte Cumbria som en del av #OMGBLegends pressresa organiserad av Visit Britain. Som alltid är alla åsikter mina egna.

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share