This post is available in
40 Shares
Harry Potter-platser i Edinburgh

Från Hogwartsliknande byggnader, Voldemorts grav och den riktiga Diagongränden till där allt började – och slutade. Här är en guide till åtta magiska Harry Potter-platser i Edinburgh, som helt enkelt inte får missas.

Det är hela 20 år sedan den första boken, ”Harry Potter och de vises sten”, lanserades i Storbritannien. Jag växte upp med böckerna och kommer alltid ha en speciell plats för Harry Potters värld i mitt hjärta. Med det i åtanke, visste jag att Edinburgh var en stad jag skulle älska.

Jag hade hört så mycket om staden innan jag besökte den under Edinburghfestivalen. Det jag inte visste var hur mycket ”Hogwarts-feelings” man får när man strosar runt, ner och upp mellan stadens olika nivåer.

Den gamla stan får verkligen Harry Potters värld att komma till liv med sin labyrint av kullerstensgator, smala gränden, gömda gårdar och många medeltida torn. Det är lätt att se hur mycket staden inspirerade J.K. Rowling när hon flyttade till Edinburgh under 1990-talet.

Från stadens gotiska arkitektur till den mysiga stämningen inne på stadens caféer. Skottlands huvudstad är full av magi. Om magin fortfarande är verklig för dig kommer du älska att besöka dessa platser.

1. Victoria Street

AHA HA HA Joke Shop i Edinburgh

När du landat i Edinburgh är första platsen du borde besöka Victoria Street. Det kan nog vara den mest magiska gatan i hela världen. Det är en vacker tvåvåningsgata med färgglada fasader och spännande butiker.

Det finns även en butik för skämtartiklar, AHA HA HA Jokes & Novelties, längst ner på gatan. Det är tyvärr inte Weasley som är ägare, men du kommer inte komma över känslan att hela gatan är som verklighetens ”Diagon Alley”.

AHA HA HA Jokes & Novelties i Edinburgh

2. Diagon House

Som om Victoria Street inte var magisk nog finns det även en magisk butik som heter Diagon House, som ligger på Victoria Street. Jag tycker att denna butik förtjänar en egen plats i denna måste-se-lista. Den lilla butiken är packad från golv till tak med ”all things Potter” och vintage-jordglober, kompasser, fjäderpennor, gamla världskartor, retro väskor och andra intressanta artefakter. Det är en helt fantastisk butik. Jag ville bara säga ”Accio allt!”.

Butiken är uppdelad på två våningar, men den är så liten att det inte är ovanligt att du behöver köa utanför innan du kan kliva in.

Inside Diagon House - Harry Potter Shop in Edinburgh

Mellan chokladgrodor, trollstavar och kvastar hittar du vackra vintage-fynd. Jag önskar att jag hade köpt den lilla jordgloben på den nedre hyllan. Är den inte alldeles magisk?

Diagon House - Harry Potter-butik i Edinburgh Harry Potter-trollstavar i Diagon House

3. The Elephant House

The Elephant House - "The Birthplace of Harry Potter"

The Elephant House har stolt utmärkt sig själva som ”The Birthplace of Harry Potter.” J.K. Rowling hade väldigt lite pengar under de första åren som hon bodde i Edinburgh. Hon skrev ofta inne på något av stadens caféer, då priset på en kopp kaffe var billigare än att värma hennes lägenhet. Inne på detta mysiga café skrev hon Hemligheternas kammare och Fången från Azkaban. Om du har tur kan du få en fönsterplats och bli inspirerad av utsikten mot Greyfriars Kirkyard och Edinburgh Castle, samma utsikt som J.K. Rowling blickade ut över när hon skapade Harry Potters magiska värld.

Ett besök till detta café är inte komplett utan ett toabesök. Väggarna har fullständigt täckts av graffiti av fans från världens alla hörn. Caféet brukade ta bort all graffiti, men nu är den accepterad eftersom fansen helt enkelt inte kan stoppas.

4. Spoon Cafe / Restaurant

Spoon Cafe - J.K Rowling - Harry Potter-platser i Edinburgh

Ett annat av J.K. Rowlings favoritcaféer är Spoon (då känd som Nicholson’s Café och ägdes av hennes svåger). Hon skrev delar av den första boken på första våningen i denna byggnad.

Jag gillade verkligen caféets unika inredning, stora fönster och goda mat. Det är en perfekt plats för en lunch, middag eller afternoon tea.

Jag beställde stekt halloumi med portobello, trädgårdsärtor och brunt ris, samt en Curiosity Cola. Det var så himla gott!

Spoon Café: Harry Potter-platser i Edinburgh

5. Greyfriars Kirkyard

Greyfriar’s Kirkyard - Harry Potter-platser i EdinburghMcgonagall - Greyfriar's Kirkyard - Harry Potter-platser i Edinburgh

Intill Elephant House ligger den gamla och atmosfäriska kyrkogården Greyfriars Kirkyard. Det är ett måste för alla Harry Potter-fans att besöka. Här kan du nämligen se vad som inspirerade namnen bakom flera av J.K. Rowlings karaktärer.

Den mest kända graven är Thomas Riddells grav, som kan ha inspirerat namnet till Lord Voldemort (Tom Marvolo Riddle). På kyrkogården vilar också William McGonagall, en ”berömd dålig poet” som delar ett efternamn med professor Minerva McGonagall. Slutligen finns här även Mrs Elizabeth Moodie som kan ha inspirerat namnet Alastor ”Mad-Eye” Moody.

Tänk på att det kan vara svårt att hitta alla gravarna på egen hand. Men du kan hålla ett öga på var folk tar bilder (eller gå en guidad tur). Tänk också på att vara respektfull.

Adaras hållandes i en uggla i Greyfriars Kirkyard - Edinburghfestivalen
Hittade denna lilla sötnos under Edinburghfestivalen

När jag klev in i kyrkogården under Edinburghfestivalen var det första jag såg en söt uggla som flög över en gravsten. Det kändes nästan som att jag klivit rätt in i en fantasyfilm.

Riddell - Voldemorts grav på Greyfriar's Kirkyard i Edinburgh
”In memory of Riddell” – också känd som ”Voldemorts grav” på Greyfriars Kirkyard

6. George Heriot’s School

George Heriot’s School - Harry Potter-platser i Edinburgh
George Heriot’s School kan ses från Greyfriars Kirkyard

Bakom Greyfriars Kirkyard står den prestigefyllda skolan George Heriot School, som funnits här sedan 1626. Med sin stenfasad och tornande tak tar det inte mycket fantasi för att se ”Hogwarts” i arkitekturen. Den slottsliknande skolan sägs också vara inspiration för Hogwarts elevhem. Det finns inget Gryffindor, Ravenclaw, Hufflepuff eller Slytherin, men däremot fyra andra elevhem: Castle, Lauriston, Raeburn och Greyfriars.

Skolan är vanligtvis inte öppen för allmänheten, men det är ibland evenemang här under Edinburghfestivalen i augusti.

7. The Writer’s Museum