This post is available in
66 Shares
How I went from red to blonde hair at home - Från rött till blont hår hemma

Först och främst, jag är ingen frisör. Men jag vet att det är möjligt att gå från rött hår till blond/ljusbrun ombre hår hemma själv. Du behöver bara ha lite tålamod, våga och ha i åtanke att allt sker på ”egen risk”.

Själv älskar jag att experimentera med mitt hår hemma själv och tänker alltid att det finns ju löshår och att jag alltid kan färga håret svart om det inte blir som jag tänkt mig.

När jag berättat för frisörer att jag gått från rött hår till blond/ljusbrun ombre hemma själv så brukar de bara stirra på mig. De tror mig inte förrän jag visar bilder. Men yes. Det går minsann att göra det ”omöjliga” och det behöver inte ta flera månader eller kosta flera tusenlappar.

Så här gjorde jag när jag sa hej då till mitt röda svall och hej till ett i brunt och blont!

Gör en egen hemmablekning med 3 ingredienser

Hemmablekning med lime, bakpulver och mjällshampoo - Stripping hair with baking soda and lime at home

Innan jag skulle börja med själva blekningen tänkte jag att det skulle vara bäst att få bort så mycket röda pigment i håret som möjligt. Jag googlade en massa på olika hemmablekningar och hittade tillslut ett fantastiskt recept med mjällshampoo, bakpulver och lime.

 • Mjällshampoo – Mjällshampoon har högt PH-värde och är generellt väldigt osnälla mot färgade hår. Precis vad du behöver nu!
 • Bakpulver – Är en av de mest vanliga (och effektiva) ingredienserna i hemmakurer för blekning.
 • Lime – Syran i både lime och citronsaft är känt för sina blekande egenskaper. Jag använde lime eftersom jag hade det hemma, men även citron ska fungera super i denna hemmakur.

Du behöver:

 • ca 1 dl Head & Shoulders (eller annat mjällshampoo)
 • ca 2 msk Bakpulver
 • 1/2 Lime

Så gör du:

 • Blanda mjällshampoot med bakpulver och lime i en burk. Smeten sväller upp och blir som ett poröst shampoo/mousse – så se til att ha en tillräckligt hög burk.
 • Applicera hemmablekningen som ett vanligt shampoo och låt det sedan verka i drygt en timme.
 • Var sedan noga med att skölja ut alla rester och skölj tills vattnet är helt klart. Tro mig, det kan ta väldigt lång tid innan vattnet slutar färgas rött = perfekt! Du vill få bort så mycket röda pigment som möjligt.
How I went from red to blonde hair at home - Från rött till blont hår hemma
1. Efter hemmablekningen 2. Efter blonderingen 3. Efter toningen

Från rött hår till ljusbrun/blond ombre: Så gjorde jag

1. Hemmablekning för att få bort röda pigment

Som bild nr. 1 blev mitt hår efter hemmablekningen. Ser ni hur mycket röda pigment jag lyckades få bort med bara mjällshampoo, lime och bakuplver? Att få bort så mycket röda pigment som möjligt gör det minst sagt lättare att få ett bättre resultat av en blekning. Eftersom jag inte visste om den riktiga blekningen skulle reagera på något speciellt sätt på min egna hemmakur lät jag håret vila över natten innan jag fortsätte med steg 2.

2. Blek håret

Jag blekte hela håret med två förpackningar av Schwarzkopf Blonde extreme strong L1++. Jag har använt den blekningen flera gånger förut (sorry mitt hår!) och tycker att det är den bästa eftersom den är så kraftig och bleker håret i upp till 6-8 nyanser. Jag inbillar mig även att den inte sliter lika mycket på håret som andra blekningar. Men det kan lika gärna vara önsketänkande! Efter blekningen skiftade håret, som väntat, i olika nyanser av rött och orange.

3. Jämna till hårfärgen

För att få bort de oönskade skiftningarna färgade jag hela håret med Mood 5 Askblond som neutraliserar både röda och orangea toner. På ett sätt kanske det var dumt att färga hela håret när jag ändå ville skapa en blond ombre, men jag tänkte att det var bäst att inte göra allt på en och samma gång och att det var bättre att köra på ett säkert kort för ett jämnt resultat. Jag hade faktiskt denna fina bruna hårfärg i flera dagar innan jag forsatte med steg 4 (kände mig lagom duktig som hade tålamod att vänta så länge). Hos en frisör hade jag dock säkert fått vänta i minst flera veckor mellan varje steg.

4. Skapa en egen ombré

Nu till det roligaste! För att skapa den snygga ombre-effekten använde jag mig av Feria Wild ombre No1. Jag fullkomligt älskar dessa DIY-paket från L’Oréal Paris och tycker att det är ett så enkelt sätt att få till looken hemma själv. Du får nämligen med en specialutformad borste som gör att appliceringen blir jämn och enkel. Ett tips är även att tupera håret lite där du vill att din ombre ska börja så blir övergången mellan färgerna ännu snyggare.

Clip-on Extensions för längre hår

Clip in Extensions "Innocent Angel" from Rapunzel of Sweden

Jag antar att mitt lugna förhållningssätt till extrema hårförvandlingar hemma har att göra med att jag är så van att använda löshår. Om håret blir slitet (vilket det blir) och du måste klippa dig men saknar din längd – sätt i löshår! Det är så enkelt och smidigt sätt att få ditt drömhår oavsett hårfärg.

Efter detta hemmaexperiment beställde jag hem clip on-setet ”Dip dye Innocent angel” från Rapunzel of Sweden. Jag var fullt redo att eventuellt behöva färga det så att det skulle passa min hårfärg, men detta set var som gjort för mig och min nya ombre. Ibland har man tur!

Läs också: Från brunt till rött hår – så gjorde jag!

Rabattkod hos Rapunzel of Sweden

Ange koden ”10ADARAS” i kassan så får du 10% rabatt fram till 6/12 2018

 

 

Före och efter: Från rött hår till blond/ljusbrun ombre

How I went from red to blonde hair at home - Från rött till blont hår hemma

Här är några före- och efterbilder på mitt röda hår till min ljusbruna/blonda ombre. Jag trivdes otroligt bra i den röda hårfärgen och tycker att den var bland den finaste ever. Men jag blev så less på att ta hand om håret och använda färgbomb varje gång jag duschade. Brunt och blont hår kommer jag dessutom alltid att trivas med och är något jag kan matcha till hela min garderob.

Men jag kan lova att jag kommer gå tillbaka till rött hår en vacker dag!

Läs också: Lila ombre: Så gjorde jag (i 3 hårvänliga steg)

How I went from red to blonde hair at home - Från rött till blont hår hemma

Tips för att ta hand om håret efteråt

Efter en så här påfrestande upplevelse för håret är det A och O att använda bra hårvårdsprodukter och inpackningar och ge håret lite extra omtanke. Det är inte ovanligt med gula skiftningar i de blonda delarna men det blir mycket bättre om du använder silvershampoo eller en silvrig färginpackning en gång i veckan.

Några av mina hårvårdstips för skadat hår hittar du här:

Läs också: 10 hårvårdsprodukter som får ditt svall att dofta supergott


Har du några fler frågor om min hemmaförvandling? Skriv i en kommentar så besvarar jag den i kommentarsfältet!

132 KOMMENTARER

 1. Kul att läsa om förvandlingen! Jag har fortfarande mina röda toppar, älskar det. Men mina toppar har blivit så slitet efter att jag haft blekning i det innan osv. Sedan så har jag nästan svart hår upptill. Men ju äldre jag blivit så blir utväxten ljusare av någon anledning 😉 Trivs jättebra i det mörka och passar mig bra, men orkar inte färga så ofta längre så jag ska till frisören nästa vecka och göra håret lite ljusare. Kommer antagligen bli slingor först och sedan att man lägger någon slags toning över det. Och ta bort dem röda topparna. Grinar varje gång jag ska borsta håret!

 2. usch va dålig jag har blivit på att kolla in på din blogg. förlåt gumman! ^^
  ser att du har gjort om. Supersnyggt! 😀 måste göra om min med, har inte gjort om sedan i sommras, men jag vet inte riktigt hur jag vill ha det. Ljusare är allt jag vet men mer än så vet jag inte. ^^

 3. måste prova din egna hemmablekning om jag ska bleka håret någon gång (känner jag mig själv rätt så blir det snart ;)), ser ut som att det tog väldigt bra! Hur pass mycket slet det på håret efter din hemmablekning?

  • Det tar verkligen bra! Efter den forsade det röd färg i typ 20 minuter 😛
   Jag upplevde inte att det slet på håret överhuvudtaget, men det är säkert inte bra för håret xD

 4. Sjukt snygg det blev!! Jag vågade aldrig prova det eftersom mitt hår är så mörkt brun, så synd faktiskt haha men kanske nån dag så gör jag! 🙂

 5. Sjukt bra! Just nu har jag ombré och mina toppar är helt orangea, vad ska jag göra för att få dom blonda? 🙂

  • Åh svår fråga! Jag vet inte om silvershampoo kan hjälpa? Annars skulle jag själv nog applicera blekning på topparna igen (om ditt hår inte är för slitet) och låta det verka tills de orangea pigmenten försvinner 🙂

 6. Hej! Tyckte att du var galet vacker i ditt röda hår, men du passar verkligen i allt. 🙂
  Måste fråga hur mycket (på ett ungefär) du använde av schampo, bakpulver och lime?

 7. Funkar det på andra färger än rött? T. ex brunt eller svart? Tack för svar och för en superbra blogg! Och Gott Nytt År!

  • Åh jag vet faktiskt inte. Jag hittade tipset på Youtube för färgat hår. Så om du också har färgat kanske det hjälper, det är verkligen en anti-färgbevarande-kur 😛 Tack söta du och Gott Nytt År! Kram

 8. Tack. 🙂 Har färgat håret röd/brunt men skulle önska ha det någon nyans ljusare. 😉 Får testa och se om det funkar. 😀 Kram

 9. Hej!! Waooow va snyggt håret blev!! Det var jättesnyggt som rött med! Jag har en brunröd färg och blev sugen på att testa detta…frågan e ju som vanligt bara om man vågar!? :S Vad heter klippet på Youtube?

 10. Hej! Jag funderar också på att beställa det dip-dye håret från Rapunzel! Vad tycker du om kvaliten och fungerar det bar att tvätta det och så? Tacksam för svar!

  • Kvalitén är grym! Jag har inte provat något bättre löshår än Rapunzels. Du kan utan problem tvätta, platta och locka det som du vill 🙂

 11. Hej! Tack för riktigt bra info om hemmafärgning! Det blev ett väldigt fint resultat. Undrar lite om du hade blött elr torrt hår när du gjorde hemmablekningen? Alltså den med bakpulver?

 12. Hejhej, jag färgade mitt hår från mörkbrunt (naturliga hårfärgen) till rött, då blev det rödbrunt gjorde det ett par år men nu har jag tröttnat och har färgat håret ljusbrunt 3 gånger (med blond färg, inte hårblekning) och det blir ju självklart brunare men inte lika ljust som jag vill ha det. Jag såg din hemmablekning och blev lite sugen, kommer mitt hår bli ljusare om jag gör det eller hur kommer den bli?:)

  • Hej du! Åh jag har jättesvårt att svara på det tyvärr <3 Men den där hemmakuren drar definitivt åt sig hårfärg! Mitt hår blev ju ljusare eftersom en massa hårfärg försvann men jag tror den inte bleker redan ljust hår. Fast om du vill ta bort färgpigment så kan det såklart vara värt att testa. Dock har jag ingen aning om hur resultatet kan bli... Lycka till i alla fall! 🙂 Kramisar

 13. Jag är nu svart hårig men jag var rödhårig innan och nu vill jag färga mitt hår till mörkblont till min naturliga hårfärg så jag undrar om jag ska göra på samma sätt som du gjorde eller hur ska jag göra för att inte håret ska se orange ut?

  • Jag vågar tyvärr inte att ge några råd. Eftersom du är svarthårig nu skulle jag själv nog gått till en frisör först och höra vad de säger <3