Artikeln innehåller reklamlänkar

Från rött hår till ljusbrun/blond ombre: Så gjorde jag!

How I went from red to blonde hair at home - Från rött till blont hår hemma

Först och främst, jag är ingen frisör. Men jag vet att det är möjligt att gå från rött hår till blond/ljusbrun ombre hår hemma själv. Du behöver bara ha lite tålamod, våga och ha i åtanke att allt sker på ”egen risk”.

Själv älskar jag att experimentera med mitt hår hemma själv och tänker alltid att 'det finns ju löshår' och att jag alltid kan färga håret svart om det inte blir som jag tänkt mig.

När jag berättat för frisörer att jag gått från rött hår till blond/ljusbrun ombre hemma själv brukar de bara stirra på mig. De tror mig inte förrän jag visar bilder. Men yes. Det går minsann att göra det ”omöjliga” och det behöver inte ta flera månader eller kosta flera tusenlappar.

Så här gjorde jag när jag sa hej då till mitt röda svall och hej till ett i brunt och blont!

Gör en egen hemmablekning med 3 ingredienser

Hemmablekning med lime, bakpulver och mjällshampoo - Stripping hair with baking soda and lime at home

Innan jag skulle börja med själva blekningen tänkte jag att det skulle vara bäst att få bort så mycket röda pigment i håret som möjligt. Jag googlade en massa på olika hemmablekningar och hittade tillslut ett fantastiskt recept med mjällshampoo, bakpulver och lime.

  • Mjällshampoo – Mjällshampoon har högt PH-värde och är generellt väldigt osnälla mot färgade hår. Precis vad du behöver nu!
  • Bakpulver – Är en av de mest vanliga (och effektiva) ingredienserna i hemmakurer för blekning.
  • Lime – Syran i både lime och citronsaft är känt för sina blekande egenskaper. Jag använde lime eftersom jag hade det hemma, men även citron ska fungera super i denna hemmakur.

Du behöver:

Så gör du hemmablekningen:

  • Blanda mjällshampoot med bakpulver och lime i en burk. Smeten sväller upp och blir som ett poröst shampoo/mousse – så se till att använda en tillräckligt hög burk när du blandar hemmablekningen. 
  • Applicera hemmablekningen som ett vanligt shampoo i fuktigt hår och låt det sedan verka i drygt en timme.
  • Var sedan noga med att skölja ut alla rester och skölj tills vattnet är helt klart. Tro mig, det kan ta väldigt lång tid innan vattnet slutar färgas rött = perfekt! Du vill få bort så mycket röda pigment som möjligt.
How I went from red to blonde hair at home - Från rött till blont hår hemma
1. Efter hemmablekningen 2. Efter blonderingen 3. Efter toningen

Från rött hår till ljusbrun/blond ombre hemma: Så gjorde jag

1. Hemmablekning för att få bort röda pigment

Som bild nr. 1 blev mitt hår efter hemmablekningen. Ser ni hur mycket röda pigment jag lyckades få bort med bara mjällshampoo, lime och bakpulver?

Att få bort så mycket röda pigment som möjligt gör det minst sagt lättare att få ett bättre resultat av en blekning.

Eftersom jag inte visste om den riktiga blekningen skulle reagera på något speciellt sätt på min egna hemmakur lät jag håret vila över natten innan jag fortsatte med steg 2.

2. Blek håret

Jag blekte hela håret med två förpackningar av Schwarzkopf Blonde L1++. Den blekningen är väldigt kraftig och bleker håret i upp till 7-9 nyanser. Det är den bästa blekningen jag provat och något jag använt flera gånger förut (sorry mitt hår!). Har inballat mig att den inte sliter på håret lika mycket som andra blekningar tack vare formulan med olje-booster. Men det är säkert bara önsketänkande. 

Efter blekningen skiftade håret, som väntat, i olika nyanser av rött och orange.

3. Jämna till hårfärgen

För att få bort de oönskade skiftningarna färgade jag hela håret med Mood 5 Askblond som neutraliserar både röda och orangea toner. På ett sätt kanske det var dumt att färga hela håret när jag ändå ville skapa en blond ombre, men jag tänkte att det var bäst att inte göra allt på en och samma gång och att det var bättre att köra på ett säkert kort för ett jämnt resultat.

Jag hade faktiskt denna fina bruna hårfärg i flera dagar innan jag fortsatte med steg 4 (kände mig lagom duktig som hade tålamod att vänta så länge). Hos en frisör hade jag dock säkert fått vänta i minst flera veckor mellan varje steg.

4. Skapa en egen ombré

Nu till det roligaste! För att skapa den snygga ombre-effekten använde jag mig av Feria Wild ombre No1. Jag fullkomligt älskar dessa DIY-paket från L'Oréal Paris och tycker att det är ett så enkelt sätt att få till looken hemma själv.

Du får nämligen med en specialutformad borste som gör att appliceringen blir jämn och enkel. Ett tips är även att tupera håret lite där du vill att din ombre ska börja så blir övergången mellan färgerna ännu snyggare.

Före och efter: Från rött hår till blond/ljusbrun ombre

How I went from red to blonde hair at home - Från rött till blont hår hemma

Här är några före- och efterbilder på mitt röda hår till min ljusbruna/blonda ombre. Jag trivdes otroligt bra i den röda hårfärgen och tycker att den var bland den finaste ever. Men jag blev så less på att ta hand om håret och använda färgbomb varje gång jag duschade. Brunt och blont hår kommer jag dessutom alltid att trivas med och är något jag kan matcha till hela min garderob.

Men jag kan lova att jag kommer gå tillbaka till rött hår en vacker dag!

Läs också: Från brunt till rött hår – så gjorde jag!

How I went from red to blonde hair at home - Från rött till blont hår hemma

Tips: Clip-on extensions för längre hår

Clip in Extensions "Innocent Angel" from Rapunzel of Sweden

Jag antar att mitt lugna förhållningssätt till extrema hårförvandlingar hemma har att göra med att jag är så van att använda löshår. Om håret blir slitet (vilket det blir) och du måste klippa dig men saknar din längd – sätt i löshår! Det är så enkelt och smidigt sätt att få ditt drömhår oavsett hårfärg.

Efter detta hemmaexperiment beställde jag hem clip on-setet ”Dip dye Innocent angel” från Rapunzel of Sweden.

Jag var fullt redo att eventuellt behöva färga det så att det skulle passa min hårfärg, men detta set var som gjort för mig och min nya ombre. Ibland har man tur!

Tips för att ta hand om håret efteråt

Efter en så här påfrestande upplevelse för håret är det A och O att använda bra hårvårdsprodukter och inpackningar och ge håret lite extra omtanke.

Det är inte ovanligt med gula skiftningar i de blonda delarna men det blir mycket bättre om du använder silvershampoo eller en silvrig färginpackning en gång i veckan.

Några av mina hårvårdstips för skadat hår hittar du här:

Läs också:


Har du några fler frågor om min hemmaförvandling? Skriv i en kommentar så besvarar jag den i kommentarsfältet!

9 Shares
Pin
Share
Tweet
Share