This post is available in
359 Shares
Anledningar att resa till Åland på vintern

Åland är känd för att vara en riktig semesterpärla på sommaren, men vad kan man egentligen göra när det är kallt, grått och lågsäsong?

Vid första ögonkastet, inte speciellt mycket. Det är inga turister så långt ögat kan nå samtidigt som flera caféer och sommarställen har stängt för säsongen.

Vid en närmare titt kan du upptäcka hur charmiga Ålands tusentals öar kan vara – oavsett säsong. Gå i Tjorvens fotspår bland rustika båthus och bodar, ta ett dopp i en ute-jacuzzi eller vak, vinterpaddla i skärgården, fika med trevliga ålänningar eller helt enkelt bara njuta av ett par timmar i frisk vinterluft.

Vinter på Åland är lugnt och avkopplande.

 
 
 
 
FINLAND

Fakta om Åland

 

Antal öar: 6 700
Invånare: 29 000
Huvudstad: Mariehamn
Språk: Svenska
Valuta: Euro

 
Resa till Åland - Färja från Stockholm till Mariehamn

 

 

1. Det är superbilligt att resa till Åland

Resa till Åland, Finland med färja från Stockholm
Du kan ta dig till Åland för under en hundralapp

En av de bästa anledningarna att besöka Åland är såklart att det är så billigt och nära för oss svenskar. Det är inte ovanligt att det är billigare att resa till Åland än att ta en tur med tunnelbanan i Stockholm.

Med Eckerö Linjen kan du till exempel resa med hela familjen + bilen för totalt 15€/enkel resa. En billigare semester är svår att hitta!

Det finns upp till 16 färjeöverfarter varje dag mellan Sverige och Åland, lyxigare kryssningar inkluderat. Kortaste rutten tar 1 timme och 45 minuter.

Jämför färjerutter på directferries.se | Jämför flyg till Mariehamn

2. Kastelholms Slott

Kastelholms Slott, Åland
Kastelholms Slott är en av Ålands viktigaste sevärdheter

Kastelholms slott i Sund är en av Ålands bästa sevärdheter och värd att besöka året runt. Det är en välbevarad slottsruin från 1300-talet där bland annat svenska kungar, som Gustav Vasa, tillbringat tid.

Även om slottet endast har öppet från maj – september, är det värt att åka hit bara för att se slottet från utsidan och ta bilder under vintern.

Vill du verkligen besöka museumet går det att boka besök utanför säsongen till en extra öppningsavgift.

Kastelholm Slott i Sund | Saker att Göra på Åland, Finland
Kasteholms Slott i vinterskrud

3. Prova på Curling på Eckerö

Åland Curling - Saker att göra på Åland
En förvånansvärt rolig aktivitet på Eckerö

På natursköna Eckerö på Åland kan du prova på curling på Vianors curlingcenter.

Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller OS-medaljör, här är alla välkomna.

I prova på curling-paketet (från 20 €/per person), får du sopa banan i två timmar med en instruktör nära till hands. Det är bara att sätta på dig curlingskorna, hjälmen och ta dig ut på isen.

Things to do in the Åland Islands | Curling in Eckerö
Nybörjare eller OS-medaljör? Här är alla välkomna

4. Koppla av i idylliska Käringsund

Adaras i Käringsund, Åland, Vinter
Käringsunds fiskeläge och naturhamn är väl värt ett besök

Skärgårdsbyn Käringsund på Eckerö är nog en av de mest fotogeniska platserna på Åland. Här kantas Östersjön av ett femtiotal söta rustika sjöbodar och båthus, som minner om en tid när fisket var en livsviktig del av försörjningen på Åland.

Kanske känner du rentav igen denna vy? Det är troligt. Här spelades nämligen många scener från Vi på Saltkråkan in under sommaren 1966.

Jag kan bara tänka hur charmigt och underbart detta ställe måste vara på sommaren när mjukglassförsäljningen är i full gång och du kan sola på stranden, bada, spela minigolf och bara njuta av livet här.

Men det är värt att besöka Käringsund även en kall vinterdag. Speciellt om du gillar att fotografera. Det finns oändligt många snygga fotoplatser och Instagramvärdiga ställen att ta kort på.

Käringsund, Åland
Röda bodar i Käringsund, Eckerö, Åland
Käringsund är helt öde på vintern, men låt inte det stoppa dig. Visst är dessa små frusna bodar fina?

LÄS MER: 8 Magiska Harry Potter-platser i Edinburgh

5. Uppdatera historiekunskaperna på  Ålands kulturhistoriska museum

Ålands kulturhistoriska museum, Saker att Göra på Åland
Ålands kulturhistoriska museum nyöppnades hösten 2016

Hur mycket vet du egentligen om Ålands historia? Uppdatera dina historiekunskaper och lär dig allt du behöver veta på Ålands kulturhistoriska museum.

Här kan du ta reda på hur Åland förhindrade ett krig mellan Sverige och Finland, ta reda på hur Ålands och Ölands stadsvapen mixades ihop och lära dig en massa andra intressanta faktan från Ålands 7500-åriga historia.

6. Besök Ålands Konstmuseum

Ålands Konstmuseum - Saker att göra på Åland 
Ålands Konstmuseum är något utöver det vanliga

Under samma tak som det kulturhistoriska museumet ligger Ålands konstmuseum. Jag brukar generellt tycka att konstmuseum är rätt tråkiga att besöka, men detta är ett av de roligare jag varit på.

Det är bara en liten utställning, men här tänker de förvånansvärt mycket utanför ramarna. Den åländska konsten presenteras på ett kreativt och innovativt sätt.

På detta museum är det inte bara möjligt att se målningar, skulpturer och installationer, utan det kan finnas möjlighet att dofta på konstverk så att du kommer ihåg dem bättre, ta egna konstnärliga bilder i ett kalejdoskop eller rista in ett personligt meddelande på en sten – som en del av utställningen.

Det är flera pop-up utställningar varje år, så du vet aldrig vad som väntar.

Läs också: 10 Saker att göra i Bristol