Artikeln innehåller reklamlänkar

14 Saker att göra i Zermatt, Schweiz

Förtrollande äventyr och avkoppling i Alperna.

Skidorten Zermatt är en sann saga i schweiziska Alperna. Här, vid foten av det mäktiga Tobleroneberget Matterhorn, kan du förtrollas av storslagna vyer, roliga äventyr, lyxiga alpinrestauranger, chokladfärgade byggnader och ett glittrande glaciärpalats.

Upptäck några av de bästa sakerna att göra i Zermatt i denna reseguide. 

Zermatt är kärlek vid första ögonkastet. Det är en av de mest förtrollande platserna jag någonsin besökt. Det är särskilt känt för att vara ett skidparadis, men det finns så mycket mer att upptäcka här. 

I den här bilfria byn kommer det enda trafikljudet från häst och vagn, linbanor, eldrivna taxibilar och ett bergståg.

Bästa sakerna att göra i Zermatt, Schweiz

Zermatt är ett ställe där du, förutom skidåkning, kan vandra bland molnen, koppla bort all stress i en jacuzzi, strosa på charmiga kullerstensgator, lyxa till det med Michelinmat på Heimberg och ta en hiss rakt ner i en glaciär för att uppleva en sagovärld av is. 

Byn Zermatt bland molnen i Schweiziska alperna
Utsikt från linbanan upp till Matterhorn Glacier Paradise

Efter att Helena och jag spenderat en weekend i Genéve i maj förra året, tog vi tåget till Zermatt för att spendera två dagar till där. 

Jag kan, på en gång, meddela att två dagar är alldeles för lite för att utforska denna underbara by. Jag skulle rekommendera MINST en vecka för en äventyrlig semester. Speciellt om du vill hinna med att åka skidor. 

Boka en resa till Zermatt här (jämför billiga tåg-, buss-, & flygbiljetter)


14 SAKER ATT GÖRA I ZERMATT, SCHWEIZ 


1. Upplev en magisk tågresa till Zermatt

Tåg till Zermatt, Schweiz
Tåg till Zermatt
Tågresan till Zermatt är som ett äventyr i sig. Ser inte detta ut som en skrivbordsbakgrund?

Det är inte ofta resan till destinationen är en höjdpunkt som är värt att hämna, men i detta fall så är det helt klart det. Tågresan till Zermatt är som ett naturskönt äventyr där du passerar en vykortsperfekt vy efter en annan. Till både höger och vänster kan du beundra de högsta bergen i Schweiz, blänkande sjöar och vackra dalar. 

Eftersom Zermatt även är en bilfri by, är det även mest logiskt att resa dit med tåg. Du behöver bara ta en plats vid fönstret, se till att ha kameran redo och njuta av naturshowen. 

Tips! Att resa runt i Schweiz är superlätt, tack vare rundresepasset Swiss Travel Pass. Om du vill upptäcka fler platser kan du köpa ett pass för obegränsad användning för 3, 4, 8 eller 15 dagar. Då kan du åka med de flesta tåg, bussar och båtar i hela Schweiz. Passet ger också rabatt på linbanor i Zermatt, fritt inträde till många museum och utställningar liksom rabatt på populära turistrutter.

2. Beundra Matterhorn 

Tobleroneberget Matterhorn i Zermatt | Foto från toppen av Gornergrat
Matterhorn sett från toppen av Gornergrat

En av de bästa anledningarna att besöka Zermatt är såklart att se Matterhorn med egna ögon. Detta legendariska berg reser sig 4478 meter över havet och kallas ofta för juvelen i schweiziska alperna. Det är det 10:e högsta berget i landet, känd för sina vackra skidbackar och vandringsleder. 

Matterhorn är också känt för att vara Tobleroneberget. Berget har dekorerat förpackningen på den schweiziska chokladen sedan 1960-talet och är i dag den inofficiella symbolen för Schweiz. 

Med allt detta i åtanke är bland det bästa du kan göra i Zermatt att beundra och fota denna ultimata schweiziska ikon. Från alla möjliga olika perspektiv. 

Saker att göra i Zermatt, Schweiz
Det är omöjligt att motstå Matterhorns dragningskraft

3. Ta in vyn från toppen på Gornergrat

Gornergrat, Zermatt, Schweiz
En utflykt till Gornergrat får inte missas i Zermatt

Ett annat måste i Zermatt är att bege sig till toppen på Gornergrat. Gornergrat är en del av Pennine-alperna och bjussar på spektakulär panoramautsikt över Gorner-glaciären, Matterhorn, Klein Matterhorn, Monte Rosa-massive och närmare fyrtio 4000 meter höga bergstoppar som omringar Zermatt. 

Ta bilder från utsiktsplatsen och värm dig med en kaffe eller lunch på bergsrestaurangen. 

Läs också: Ultimata guiden till Genéve, Schweiz

Från Gornergrat har du också bästa utsikten över Matterhorn. 

Gornergrat - Zermatt, Schweiz
Gornergrat kuggstångsbana ligger 3 089 meter över havet och är en av de högst belägna bergbanorna i Europa.
Saker att göra i Zermatt, Schweiz | Bege dig till toppen av Gornergrat (3,089 m)

För att komma till Gornergrat kan du ta alptåget direkt från Zermatt. Det tar drygt 30 minuter och det är många vackra stopp längs vägen som är väl värda att stanna vid om du har tid. 

Tips! Glöm inte att smörja in dig regelbundet med solskydd. Här, bland snötäckta toppar, är det lätt att bränna sig.

Toppen på Gornergrat | Saker att göra i Zermatt, Schweiz | ADARAS
Bland snötäckta bergstoppar en vårdag. Det blev så varmt när solen kom fram att jag tog av mig jackan.

4. Var äventyrlig 

Åk skidor | Saker att göra i Zermatt, Schweiz

En av de bästa sakerna du kan göra i Zermatt är såklart att vara äventyrlig. Hela denna by är fullpackad med utomhusaktiviteter året runt. 

Zermatt är särskilt känd för sin suveräna högalpina skidåkning, liksom vackra vandringsleder. Det finns åkning för alla, liksom lättillgänglig off-pist och fantastiska backar för den skidsugne. Även under sommaren kan du svischa ner för backarna här i Europas högsta sommarskidområde. 

Du kan också skärmflyga runt Matterhorn, utforska vyerna från en helikopter eller en mountainbike-tur. Du kan också klättra, utforska glaciärer, prova aktiviteterna på Forest Fun Park och vandra den berömda 5-Seenweb (Five Lakes Walk). 

Alternativen är många! 

Klicka här för mer sevärdheter, biljetter och guidade turer i Zermatt

Saker att göra i Zermatt | Helikoptertur över Matterhorn

5. Ät på en lyxig skidrestaurang 

Saker att göra i Zermatt | Luncha på Les Marmottes Restaurant
Ett glas schweiziskt vin på Les Marmottes i Zermatt

Det finns över 100 restauranger i Zermatt, varav runt hälften ligger bland bergen. Här kan du beställa allt från after ski-vänlig fondue och raclette till sushi och Michelin-rätter. 

Här finns till exempel Chez Vrony, som betraktas som en av världens bästa skidrestauranger. Andra välkända restauranger med kulinariska trumfkort är Findlerhof, The Omnia Restaurant och Cervo Puro.

Vi åt lunch på den mysiga restaurangen Les Marmottes, som jag kan rekommendera vem som helst att besöka. Här kan du beställa allt från mormors alpinpasta med äppelpuré till morots- och ingefärssoppa, ostfondue och lokala delikatesser från familjens gård. Restaurangen ligger nära Klein Matterhorns Furi-station och bjussar även på drömmiga utsikter över Zermatt. 

Saker att göra i Zermatt, Schweiz / Les Marmottes Restaurant
En måltid bland molnen kanske? Snacka om en drömmig vy!

Låt inte bilden ovan lura dig. Restaurangen var helt fullpackad med kunder inomhus. Ingen satt utomhus denna lätt regniga majdag, så jag tog tillfället i akt att ta några bilder. 

Bra att ha i åtanke är att boka restauranger du verkligen vill gå på i förhand i Zermatt, speciellt under högsäsongen. 

6. Ta linbanan till Matterhorn Glacier Paradise (Klein Matterhorn)

Matterhorn Glacier Paradise en molnig dag
På en klar dag kan du se de högsta bergen i Schweiz, Italien och Frankrike från denna utsiktsplats

En annan utsiktsplats du inte får missa i Zermatt är Matterhorn Glacier Paradise. Den ligger på toppen på Klein Matterhorn och bjuder på storslagna vyer över de högsta bergen i Schweiz, Italien och Frankrike. 

På en klar dag, det vill säga. Oturligt nog svepte moln och dimma omkring oss på toppen vilket gjorde att vi inte såg ett endaste berg. 

MEN, eftersom även Glacier Palace ligger här uppe, är det en plats du måste besöka oavsett vad. Bara den 45-minuters långa gondolresan till toppen är värd din tid med utsikterna den bjuder på. 

Här på toppen finns också skidbackar, cykel- och vandringsleder liksom en bio. Samt En Güete, som är världens högsta restaurang i bergen. 

Utsikt från linbanan upp till Glacier Palace
Gondolturen till Matterhorn Glacier Paradise är så bildskön

Tips när du besöker Matterhorn Glacier Paradise & Gornergrat

  • Se hur vädret blir när du är där och försök planera in utsiktsplatserna när vädret är bäst
  • Klä dig varmt. Även på sommaren är det vinter på toppen. Mitt bästa tips är att klä dig i lager som du lätt kan ta av och på.
  • Luften på toppen är tunn, så glöm inte att ta det lugnt om du har svårt att andas. 
Linbana i Zermatt | Matterhorn Glacier Paradise

7. Promenera runt i Glacier Palace

Glacier Palace | Saker att göra i Zermatt, Schweiz
Glöm inte att ta med en jacka (jag tog bara av min för bilder här)

När du kommer fram till Matterhorn Glacier Paradise, kan du ta en hiss 15 meter ner i glaciären och upptäcka Glacier Palace. Detta glaciärpalats är som en skimrande sagovärld skapad av is. 

Det är fyllt med glittrande isskulpturer och gnistrande iskristaller som kan få dig att tappa andan. Bara kolla på alla detaljer! Det är så imponerande. 

Glacier Palace är, helt enkelt, ett måste-se i Zermatt! 

Läs också: En weekend på Island

Isskulptur i glaciärpalats | Zermatt Glacier Palace
Promenera i ett glaciärpalats | Saker att göra i Zermatt, Schweiz
Spana in isskulpturer i Glacier Palace | Saker att göra i Zermatt, Schweiz

8. Utforska Zermatts centrum 

Kor i Zermatt

Zermatt är så charmig och pittoresk med sina många traditionella alpina hus och kullerstensgator. Alla butiker, caféer, barer och hotell huserar på en liten yta vilket gör det lätt att promenera överallt. 

Här finns inga bilar eller trafik. Istället kan du se kor som chillar på gräsmattorna i centrum, eller svartnosfår som betar på omgivande ängar och kullar. Det är bara att flanera runt och ta in den unika stämningen. 

När himlen är klar och det mäktiga Matterhorn sticker upp som en gigantisk Tobleronebit över byn kan det knappast bli mer romantiskt eller vackert. 

Läs också: Sintra: En sagostad i Portugal 

Fuchs Bistro and Bakery, Zermatt
Zermatt - Vacker by i schweiziska alperna

Grönt gräs, färgglada blommor och snöklädda berg på samma bild. Kontrasterna är så underbara! 

Zermatt Village, Schweiz

9 … strosa runt i gamla stan i Zermatt 

Saker att göra i Zermatt | Strosa genom gamla stan
Hinter Dorf är som en resa tillbaka i tiden .

Gamla stan i Zermatt, också känt som 'Hinter Dorf', är väl värt att spana in. Det ligger precis vid Grand Hotel Zermatterhof, i centrum. Här finner du runt 30 gamla timmerbyggnader. 

Dessa ladugårdar, stall och hus är upp till 500 år gamla och hintar om hur livet för bönderna var här en gång i tiden. 

En promenad genom de smala gränderna kommer kännas som en resa tillbaka i tiden.  

10. Kära ner dig i svartnosfår 

Söta svartnosfår i Zermatt
Hur söta?

Jag tror det är omöjligt att resa till Zermatt utan att bli kär i walliska svartnosfår. Det kan nog vara världens gulligaste djur!

Från juli till oktober är svartnosfåren uppe i alperna, och ser bara söta och fluffiga ut bland all grönska. Fåren är lite överallt. Jag såg dem ofta i ögonvrån, men kände lyckan när jag råkade gå förbi ett fårhus uppe bland bergen. Om du vill se mer kan du besöka Julens familjegård. Paul-Marc Julen har över 300 får som strosar runt fritt under sommarhalvåret. 

På vintern håller fåren till i en lada i utkanten av byn. Även då kan du besöka familjegården och lära känna dessa sötnosar ännu bättre. 

11. Prova på lokala delikatesser

Instagramvänlig kaka i Zermatt
Gulligt va? Denna svartnosfårkaka köpte jag på Fuchs Bistro and Bakery i Zermatt

Det är ingen tvekan om att Zermatt är en kulinarisk hotspot i Alperna. Några Instagram-vänliga delikatesser inkluderar svartnosfårkakor, Matterhorn-formad choklad och färsk kaffe från bryggeriet i Övre Valois. 

På sommaren kan du beställa hemgjord glass och kyld kokosyoghurt-soppa.

Zermatt Rösterei - Bryggeri i Zermatt
Nybryggt kaffe från Zermatt Rösterei

12. Shoppa på Bahnhofstrasse

Shopping in Zermatt
Bahnhofstrasse är platsen för shopping

Bahnhofstrasse är huvudgatan i Zermatt, och kul att promenera längs när som helst. Den är packad med affärer, souvenirbutiker, restauranger, barer och bagerier. 

Här hittar du allt från sportkläder och kulinariska specialiteter som choklad och ost till klockor och smycken som glittrar i butiksfönstren. 

13. Koppla av på spahotell

Hotel La Ginabelle | Boende i Zermatt
Frukost med en utsikt på Hotel La Ginabelle

En av de bästa sakerna du kan göra i Zermatt är att koppla av på ett spahotell. Efter en lång dag med skidåkning, vandring och utforskande kan avkopplande spatid vara allt du drömmer om. 

Det finns många magiska hotell i Zermatt med badtunnor, ångbad, jacuzzi och pooler – många med vackra bergsutsikter. Det finns även alternativ för olika budgetar, så det är värt att spendera lite extra tid på att hitta ett hotell som passar dig bäst. 

Helena och jag bodde på mysiga Wellness Hotel La Ginabelle. Hotellet ligger grymt bra till, med bara några minuters promenad från tågstationen, shoppinggatan och linbanorna. Här finns också en uppvärmd utomhuspool och underbar frukostbuffé så att du kan starta dagen på bästa möjliga sätt. 

Har du råd, spana in några av de mest wow-iga hotellen i Zermatt, som The Omnia, femstjärniga Mont Cervin Palace, Riffelalp Resort 2222m och Chalet Nepomuk.

Hitta och boka boende i Zermatt här

Wellness Hotel La Ginabelle i Zermatt, Schweiz
Wellness Hotel La Ginabelle i Zermatt

14. Besök Matterhorn Museum

Om du vill lära dig mer om Zermatts historia kan du besöka Matterhorn Museum – Zermatlantis. Detta museum visar hur Zermatt har utvecklats från en by med bara bönder till en världsberömd skidort.

Här får du också höra både tragiska och hjältemodiga berättelser om de första bergsklättrarna. 

Har du fler tips på saker att göra i Zermatt? Dela gärna med dig i en kommentar! 🙂


Disclaimer

Jag besökte Zermatt på en pressresa organiserad av Zermatts turistbyrå.
Som alltid är alla åsikter mina egna.

4 Shares
Pin
Share
Tweet
Share