This post is available in

Bästa sakerna att göra i Zermatt, Schweiz

Skidorten Zermatt är en sann saga i schweiziska Alperna. Här, vid foten av det mäktiga Tobleroneberget Matterhorn, kan du förtrollas av storslagna vyer, roliga äventyr, lyxiga alpinrestauranger, chokladfärgade byggnader och ett glittrande glaciärpalats.

Upptäck några av de bästa sakerna att göra i Zermatt i denna reseguide. 

Zermatt är kärlek vid första ögonkastet. Det är en av de mest förtrollande platserna jag någonsin besökt. Det är särskilt känt för att vara ett skidparadis, men det finns så mycket mer att upptäcka här. 

I den här bilfria byn kommer det enda trafikljudet från häst och vagn, linbanor, eldrivna taxibilar och ett bergståg.

Zermatt är ett ställe där du, förutom skidåkning, kan vandra bland molnen, koppla bort all stress i en jacuzzi, strosa på charmiga kullerstensgator, lyxa till det med Michelinmat på Heimberg och ta en hiss rakt ner i en glaciär för att uppleva en sagovärld av is. 

Byn Zermatt bland molnen i Schweiziska alperna
Utsikt från linbanan upp till Matterhorn Glacier Paradise

Efter att Helena och jag spenderat en weekend i Genéve i maj förra året, tog vi tåget till Zermatt för att spendera två dagar till där. 

Jag kan, på en gång, meddela att två dagar är alldeles för lite för att utforska denna underbara by. Jag skulle rekommendera MINST en vecka för en äventyrlig semester. Speciellt om du vill hinna med att åka skidor. 

Jämför flyg till Zürich | Jämför flyg till Genéve  

14 SAKER ATT GÖRA I ZERMATT, SCHWEIZ 


1. Upplev en magisk tågresa till Zermatt

Tåg till Zermatt, Schweiz

Tåg till Zermatt
Tågresan till Zermatt är som ett äventyr i sig. Ser inte detta ut som en skrivbordsbakgrund?

Det är inte ofta resan till destinationen är en höjdpunkt som är värt att hämna, men i detta fall så är det helt klart det. Tågresan till Zermatt är som ett naturskönt äventyr där du passerar en vykortsperfekt vy efter en annan. Till både höger och vänster kan du beundra de högsta bergen i Schweiz, blänkande sjöar och vackra dalar. 

Eftersom Zermatt även är en bilfri by, är det även mest logiskt att resa dit med tåg. Du behöver bara ta en plats vid fönstret, se till att ha kameran redo och njuta av naturshowen. 

Tips! Att resa runt i Schweiz är superlätt, tack vare rundresepasset Swiss Travel Pass. Om du vill upptäcka fler platser kan du köpa ett pass för obegränsad användning för 3, 4, 8 eller 15 dagar. Då kan du åka med de flesta tåg, bussar och båtar i hela Schweiz. Passet ger också rabatt på linbanor i Zermatt, fritt inträde till många museum och utställningar liksom rabatt på populära turistrutter.

2. Beundra Matterhorn 

Tobleroneberget Matterhorn i Zermatt | Foto från toppen av Gornergrat
Matterhorn sett från toppen av Gornergrat

En av de bästa anledningarna att besöka Zermatt är såklart att se Matterhorn med egna ögon. Detta legendariska berg reser sig 4478 meter över havet och kallas ofta för juvelen i schweiziska alperna. Det är det 10:e högsta berget i landet, känd för sina vackra skidbackar och vandringsleder. 

Matterhorn är också känt för att vara Tobleroneberget. Berget har dekorerat förpackningen på den schweiziska chokladen sedan 1960-talet och är i dag den inofficiella symbolen för Schweiz. 

Med allt detta i åtanke är bland det bästa du kan göra i Zermatt att beundra och fota denna ultimata schweiziska ikon. Från alla möjliga olika perspektiv. 

Saker att göra i Zermatt, Schweiz
Det är omöjligt att motstå Matterhorns dragningskraft

3. Ta in vyn från toppen på Gornergrat

Gornergrat, Zermatt, Schweiz
En utflykt till Gornergrat får inte missas i Zermatt

Ett annat måste i Zermatt är att bege sig till toppen på Gornergrat. Gornergrat är en del av Pennine-alperna och bjussar på spektakulär panoramautsikt över Gorner-glaciären, Matterhorn, Klein Matterhorn, Monte Rosa-massive och närmare fyrtio 4000 meter höga bergstoppar som omringar Zermatt. 

Ta bilder från utsiktsplatsen och värm dig med en kaffe eller lunch på bergsrestaurangen. 

Läs också: Ultimata guiden till Genéve, Schweiz

Från Gornergrat har du också bästa utsikten över Matterhorn. 

Gornergrat - Zermatt, Schweiz
Gornergrat kuggstångsbana ligger 3 089 meter över havet och är en av de högst belägna bergbanorna i Europa.

Saker att göra i Zermatt, Schweiz | Bege dig till toppen av Gornergrat (3,089 m)

För att komma till Gornergrat kan du ta alptåget direkt från Zermatt. Det tar drygt 30 minuter och det är många vackra stopp längs vägen som är väl värda att stanna vid om du har tid. 

Tips! Glöm inte att smörja in dig regelbundet med solskydd. Här, bland snötäckta toppar, är det lätt att bränna sig.

Toppen på Gornergrat | Saker att göra i Zermatt, Schweiz | ADARAS
Bland snötäckta bergstoppar en vårdag. Det blev så varmt när solen kom fram att jag tog av mig jackan.

4. Var äventyrlig 

Åk skidor | Saker att göra i Zermatt, Schweiz

En av de bästa sakerna du kan göra i Zermatt är såklart att vara äventyrlig. Hela denna by är fullpackad med utomhusaktiviteter året runt. 

Zermatt är särskilt känd för sin suveräna högalpina skidåkning, liksom vackra vandringsleder. Det finns åkning för alla, liksom lättillgänglig off-pist och fantastiska backar för den skidsugne. Även under sommaren kan du svischa ner för backarna här i Europas högsta sommarskidområde. 

Du kan också skärmflyga runt Matterhorn, utforska vyerna från en helikopter eller en mountainbike-tur. Du kan också klättra, utforska glaciärer, prova aktiviteterna på Forest Fun Park och vandra den berömda 5-Seenweb (Five Lakes Walk). 

Alternativen är många! 

Saker att göra i Zermatt | Helikoptertur över Matterhorn

5. Ät på en lyxig skidrestaurang 

Saker att göra i Zermatt | Luncha på Les Marmottes Restaurant
Ett glas schweiziskt vin på Les Marmottes i Zermatt

Det finns över 100 restauranger i Zermatt, varav runt hälften ligger bland bergen. Här kan du beställa allt från after ski-vänlig fondue och raclette till sushi och Michelin-rätter. 

Här finns till exempel Chez Vrony, som betraktas som en av världens bästa skidrestauranger. Andra välkända restauranger med kulinariska trumfkort är Findlerhof, The Omnia Restaurant och Cervo Puro.

Vi åt lunch på den mysiga restaurangen Les Marmottes, som jag kan rekommendera vem som helst att besöka. Här kan du beställa allt från mormors alpinpasta med äppelpuré till morots- och ingefärssoppa, ostfondue och lokala delikatesser från familjens gård. Restaurangen ligger nära Klein Matterhorns Furi-station och bjussar även på drömmiga utsikter över Zermatt. 

Saker att göra i Zermatt, Schweiz / Les Marmottes Restaurant
En måltid bland molnen kanske? Snacka om en drömmig vy!

Låt inte bilden ovan lura dig. Restaurangen var helt fullpackad med kunder inomhus. Ingen satt utomhus denna lätt regniga majdag, så jag tog tillfället i akt att ta några bilder. 

Bra att ha i åtanke är att boka restauranger du verkligen vill gå på i förhand i Zermatt, speciellt under högsäsongen. 

6. Ta linbanan till Matterhorn Glacier Paradise (Klein Matterhorn)

Matterhorn Glacier Paradise en molnig dag
På en klar dag kan du se de högsta bergen i Schweiz, Italien och Frankrike från denna utsiktsplats

En annan utsiktsplats du inte får missa i Zermatt är Matterhorn Glacier Paradise. Den ligger på toppen på Klein Matterhorn och bjuder på storslagna vyer över de högsta bergen i Schweiz, Italien och Frankrike. 

På en klar dag, det vill säga. Oturligt nog svepte moln och dimma omkring oss på toppen vilket gjorde att vi inte såg ett endaste berg. 

MEN, eftersom även Glacier Palace ligger här uppe, är det en plats du måste besöka oavsett vad. Bara den 45-minuters långa gondolresan till toppen är värd din tid med utsikterna den bjuder på. 

Här på toppen finns också skidbackar, cykel- och vandringsleder liksom en bio. Samt En Güete, som är världens högsta restaurang i bergen. 

Utsikt från linbanan upp till Glacier Palace
Gondolturen till Matterhorn Glacier Paradise är så bildskön

Tips när du besöker Matterhorn Glacier Paradise & Gornergrat

  • Se hur vädret blir när du är där och försök planera in utsiktsplatserna när vädret är bäst
  • Klä dig varmt. Även på sommaren är det vinter på toppen. Mitt bästa tips är att klä dig i lager som du lätt kan ta av och på.
  • Luften på toppen är tunn, så glöm inte att ta det lugnt om du har svårt att andas. 
 

Linbana i Zermatt | Matterhorn Glacier Paradise

7. Promenera runt i Glacier Palace