Godaste fikat och ren sommar i en pajform. Finns det något härligare än att servera en nybakad smulpaj gjord på färska blåbär? Just denna veganska blåbärspaj är lättbakad, enkel och makalöst god.
Nu när jag nyligen flyttat hem till Norrland igen, har jag passat på att göra det jag växt upp med: Att ge sig ut i skogen och plocka bär. Min senaste tur till skogarna i Hössjö utanför Umeå resulterade i denna ”man tager vad man haver”-pajen som blev så god att jag bara måste dela receptet med er.
Servera blåbärspajen ljummen med en len lättvispad havregrädde, vaniljsås eller vaniljglass.
Om denna veganska blåbärssmulpaj
Det här är en svensk klassiker i ny tappning, men först och främst: all kärlek till smulpaj.
Smulpaj måste ändå vare en av de enklaste, godaste och snabbaste desserterna att slänga ihop och smaksätta efter säsongens frukter och bär. Har du inte blåbär hemma kan du enkelt byta ut det rakt av mot säsongens äpplen, hallon, rabarber eller något annat du har hemma.
Bra att veta är också att du enkelt kan göra i stort sett vilken smuldeg som helst vegansk genom att byta ut smöret eller margarinet i receptet mot mjölkfritt margarin. Jag hade dock kvar kokosolja hemma och passade på att använda upp det sista till denna paj (det är det som är twisten i detta recept). Hinten av kokos gör faktiskt detta recept ännu somrigare.
Blåbärspajen blir härligt saftig, inte för söt och lite krispig på ytan. Vill du ha ännu mer krisp och knäck kan du tillsätta mer socker i smuldegen. Men känn efter och smaka av. Jag tycker den här pajen blev alldeles lagom söt och crunchig.
Den är faktiskt så god att det nästan är omöjligt att äta endast en portion.
Färska eller frysta blåbär?
Allra godast blir det såklart med svenska färska blåbär.
Om du har möjlighet, ge dig ut i skogen och plocka, skölj och rensa färska blåbär innan du slänger ihop denna lättbakade paj. Tro mig, det är lätt värt det. Framförallt om du plockar tillräckligt så att du kan frysa in en massa blåbär och njuta av mörka och kalla vinterdagar.
Men visst går det lika bra att baka denna blåbärspaj med frysta blåbär.
Det som är bra att tänka på är att frysta blåbär vätskar sig när de tinar och att pajen kan bli lite lösare. Ett tips är att pudra över extra potatismjöl för att göra pajen fastare.
Tips och variationer till blåbärspajen
- Gör receptet glutenfritt genom att byta ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix och havregrynen mot glutenfria havregryn.
- Istället för en stor pajform kan du servera smulpajen i små portionsformar för en extra gullig efterrätt.
- Addera lite citronsaft och rivet citronskal i blåbärsfyllningen för lite härlig syrlighet.
- Prova att stoppa i några bitar vit choklad precis innan gräddningen för en drömlik smakkombination.
- Har du inte blåbär hemma eller vill blanda upp med andra bär är det bara att byta ut rakt av. Blanda t.ex. blåbär och hallon för en läcker drottningpaj.
Serveringsförslag till en vegansk blåbärspaj
- Vispad havregrädde med 1 msk strösocker och 1 tsk vaniljsocker
- Vegansk vaniljkräm eller vaniljsås
- Vegansk vaniljglass
- Riven kokos
Servera med vegansk vaniljsås, grädde eller en kula vaniljglass. Annars tror jag att det skulle vara supergott att toppa denna paj med riven kokos.
Om du kan låta bli att äta upp allt på en gång är denna blåbärspaj supergod efter en natt i kylskåpet. Prova då att servera pajen tvärtom – kylskåpskall tillsammans med en varm vaniljsås. Mums vad gott!
Vegansk blåbärspaj med smuldeg
En lättbakad och makalöst god smulpaj med en saftig blåbärsfyllning och krispig topping.
Ingredienser
Fyllning
- 4-5 dl blåbär
- 1 msk socker
- 1 msk potatismjöl (eller maizena)
Smulpaj
- 3 dl havregryn
- 1 dl vetemjöl
- 3/4 dl socker
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl kokosolja
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Fördela bären i en pajform och rör ihop med potatismjöl och socker.
- Blanda alla torra ingredienser till smulpajen i en bunke. Tillsätt kokosoljan och nyp ihop degen till en smulig massa.
- Fördela smuldegen jämnt över bären.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 35 minuter eller tills smultäcket fått lite snygg färg.
Näringsvärden:
Antal: 6 Portioner: 1Näringsvärde per portion: Kalorier: 323Fett: 19gMättat fett: 15gTrans Fat: 0gOmättat fett: 2gCholesterol: 0mgSalt: 85mgKolhydrater: 36gFiber: 2gSockerarter: 18gProtein: 3g
*Näringsvärdet kan variera och är uppskattat på huvudingredienserna till den engelska versionen av detta recept (som skiljer sig lite).
Shoppingtips – Get the Look
- Tropisk smoothiebowl med ananas, mango & kokos
- Veganska kardemummabullar
- Dalgona rödbetslatte – enkelt veganskt recept
In it to pin it? Spara detta recept på vegansk blåbärspaj till senare!
Om du provar denna veganska blåbärspaj, lämna gärna en kommentar och dela med dig av dina synpunkter på receptet. Det är alltid uppskattat och hjälpsamt. Delar du dessutom en bild på Instagram, tagga @adaras och #adarasblogazine så att jag kan ge din post extra kärlek!