Dalgona rödbetslatte – enkelt veganskt recept!

Vad sägs om en kombination av en trendig Dalgonakaffe och nyttig rödbetslatte? Vår Dalgona rödbetslatte är inte bara läckert rosa och svalkande god, utan också helt vegansk. 

Dalgonakaffe, den inofficiella karantändrinken, blev snabbt en sensation på TikTok och Instagram. Originalklippet har idag över 10 miljoner visningar och det finns en uppsjö av videor som visar hur du gör den läskande kaffedrinken på bästa sätt. 

Vi älskar det traditionella Dalgonakaffet, gjort på lika delar snabbkaffe, socker och vatten som vispas ihop till ett fluffigt skum som du sedan skedar ovanpå din favoritmjölk. MEN, det är mycket socker i det traditionella receptet och inte något du kan njuta av med gott samvete varje dag. 

Därför skapade vi vårt egna recept genom att kombinera den hälsosamma rödbetslatten med Dalgonakaffet. Resultatet är läckert god och snygg drink som är ett perfekt alternativ till eftermiddagskaffet. 

Har du elvisp tar det det inte ens 10 minuter att svänga ihop.

En rosa Dalgona rödbetslatte
Skulle du prova vår Dalgona rödbetslatte?

En rosa och vegansk Dalgona rödbetslatte
När du rör om blir drinken helt rosa.


Varm eller kall mjölk?

Vi serverade vår fluffiga Dalgona rödbetslatte kall, precis som det traditionella Dalgonakaffe-receptet.

Serverad kall över is är det en uppfriskande dryck som är perfekt att njuta av heta sommardagar. Tillsätter du istället varm mjölk får du en lite mer mastig dryck som även är ett gott alternativ till vanligt kaffe. 

Smaken med rödbetspulvret skiljer sig en hel del beroend på om du serverar denna drink varm eller kall, så prova dig fram och se vilken version som är din favorit.

En rosa Dalgona rödbetslatte toppad med rödbetspulver.
En rosa Dalgona rödbetslatte toppad med rödbetspulver.


Hälsofördelar med rödbetor

Den vackra och blygsamma rödbetan är lite av naturens egna hälsoelixir. Den är fullpackad med nyttigheter och rik på antioxidanter, vitaminer, nitrat, fibrer och mineraler. Allt som får din kropp att vara på topp. 

Rödbetan har många hälsofördelar och kan hjälpa till med att: 

  • Sänka blodtrycket
  • Höja din prestationsförmåga
  • Boosta dina hjärna
  • Hålla magen i trim
  • Få en sundare lever
  • Skydda dig mot infektioner

Med andra ord kan du njuta lite extra när du sippar på denna koffeinfria drink. 

Läs också: Tropisk smoothiebowl med ananas, mango & kokos

Rödbetspulver i en hjärtformad tesil.
Rödbetan har en massa hälsofördelar.


Vad är aquafaba?

Kikärtsspad, eller som det kallas så fint på latin, aquafaba, är helt enkelt spadet som blir när man kokat kikärtor. 

Det är en biprodukt som du kanske har sköljt bort alla gånger du öppnat en burk kikärtor. Nu är det slut med det! Aquafaba är det vegetariska alternativet till ägg och kan användas som ett substitut för ägg i alla dess former. 

Vispar du hårt får du efter en stund ett vitt skum, något som liknar vispad äggvita. Vispar du ytterligare får du en härlig mousse-konsistens. 

I det här receptet hjälper kikärtsspadet dig att stabilisera det berömda Dalgona-fluffet utan att vitt socker behövs. Vi tillsatte dock 1 tsk agavesirap som sötningsmedel för att balansera smaken (vilket är mycket mindre sötning än de 2 msk socker som är i standardreceptet för Dalgona).

Tips! Om du öppnar en burk kikärtor bara för detta recept, passa på att göra något gott med kikärtorna i samma veva. Rosta till exempel kikärtorna i ugnen med peppar, paprikapulver, salt och lite matlagningsolja för ett mumsigt och nyttigt snacks. 

Hur man gör aquafaba
Aquafaba, eller kikärtsspad är ett perfekt komplement till äggvita för vegetarianer och veganer.


Vegansk Dalgona rödbetslatte toppad med rödbetspulver
Vi tycker att den vispade Dalgona rödbetslatten är som bäst när den serveras väl kyld.

Så gör du en Dalgona rödbetslatte

Ingredienserna för att göra denna rosa latte är: Rödbetspulver, agavesirap, varmt vatten, aquafaba, vaniljextrakt (valfritt), is och sojamjölk.

Ingredienser till Dalgona rödbetslatte
Här är alla ingredienser du behöver + varmt vatten.

STEG ETT

Mixa rödbetspulver, agavesirap och varmt vatten till en len klumpfri konsistens. Detta är ett viktigt steg i detta recept för att förhindra att din latte blir pulvrig. Plus att det gör det enklare att jobba in sirapen.

STEG TVÅ

Nästa steg är att mixa aquafaba till en fast konsistens. Vispa i ca 2-3 minuter. Det är klart när du kan vända upp och ner på skålen utan att något rinner ut.  

STEG TRE

Mixa ihop aquafaba och rödbetsröran och se hur allt förvandlas till ett fluffigt rosa mousse.

STEG FYRA

Valfritt! Addera vaniljextraktet och blanda runt en sista gång. Vaniljextraktet hjälper till att balansera smakerna och ger en hint av vanilj i drinken.

Nu är du klar med allt vispande!  

Rosa aquafaba som är vispat
Mums! Visst ser det gott ut?

STEG FEM

Släpp ner några isbitar i ett glass och fyll på med kall mjölk. Glaset ska fyllas till två tredjedelar så du har plats för rödbetsfluffet. Om du vill göra en varm version, skippa isen och fyll glaset med varm mjölk istället. 

STEG SEX

Det är nu dags för kanske det roligaste i hela receptet. Skopa över den fluffiga smeten och placera den som ett rosa moln på mjölken.

STEG SJU

Pudra din drink med rödbetspulver. Eller prova någon av de spännande toppingalternativen här nedanför.

STEG ÅTTA

Voila, nu är drinken redo att serveras! 

Du har nu gjort en vegansk och hälsosam Dalgona rödbetslatte på mindre än tio minuter. 
Den här drycken är det bästa från två världar och jag kan lova att den är lika god som den är fin att kolla på. 


Så toppar du din Dalgona rödbetslatte

När det kommer till val av topping är det egentligen bara fantasin som sätter gränser. Strössla på något som höjer eller bidrar till smakerna.

Förslag på topping:

  • Rödbetspulver 
  • Riven vit choklad 
  • Kanel 
  • Kardemumma 
  • Chilipulver 

Toppa din Dalgona rödbetslatte med rödbetspulver
Toppa din Dalgona rödbetslatte med rödbetspulver


Dalgona-utmaningen 

Anta Dalgona-utmaningen och vispa allt för hand. Det är ett test som sätter din uthållighet, armar och ditt tålamod på prov. Det här är inte något för den som är rädd för att få mjölksyra i armarna.

För att få den perfekta konsistensen behöver du vispa minst 400 gånger för att det ska bli tillräckligt fluffigt. 

Eller, om du vill vara på lata sidan kan en elvisp eller mixer göra allt jobb på cirka 2-3 minuter. 

En vacker och helt plantbaserad dryck.
En vacker och helt plantbaserad dryck.

Servera Dalgona rödbetslatte i ett glas
Servera din Dalgona rödbetslatte i ett glas för bäst effekt.


Slutsats

Rödbeta och aquafaba har en väldigt speciell smak, och som mycket annat är det inte för alla. Gillar du smaken har du en koffeinfri och hälsosam Dalgona rödbetslatte som inte bara bör avnjutas i hemkarantän utan passar lika bra för varma sommardagar och trötta hösteftermiddagar när du behöver en härlig boost. 

Vad tyckte du om vår Dalgona rödbetslatte? Berätta gärna i en kommentar! 

Vegan Dalgona Beetroot Latte - Easy Step-by-Step Recipe

Dalgona rödbetslatte

Antal: 1
Förberedelse: 5 minutes
Tillagningstid: 5 minutes
Total tid: 10 minutes

Färgstark, smakrik och packad med nyttigheter! Denna trendiga Dalgona rödbetslatte smaksätts med rödbetspulver, agavesirap och vaniljextrakt.

Ingredienser

  • 1-2 tsk rödbetspulver
  • 1 tsk agavesirap
  • 1 tsk varmt vatten
  • 2 msk aquafaba
  • 1 krm vaniljextrakt
  • isbitar
  • 1 dl sojamjölk

Gör så här

    1. Blanda ihop rödbetspulver och agavesirap i varmt vatten till en klumpfri smet. Ställ åt sidan.
    2. Mixa aquafaba (kikärtsspad) i ca 2-3 minuter i en skål eller tills den blir fluffig och får en fast konsistens. Du ska kunna vända upp och ner på skålen.
    3. Häll rödbetssmeten i aquafaba-mousset och mixa i ett par sekunder till.
    4. Tillsätt vaniljextrakt och mixa en sista gång.
    5. Lägg 2-3 isbitar i ett glas och fyll på med mjölk.
    6. Skopa i den fluffiga rödbetssmeten i glaset.
    7. Ha på eventuell topping som rödbetspulver eller vit choklad.
    8. Servera, rör runt ordentligt och njut!
Näringsvärden:
Antal: 1 Portioner: 1
Näringsvärde per portion: Kalorier: 93Fett: 2,9gMättat fett: 0,5gKolhydrater: 11,6gFiber: 2,1gSockerarter: 9,8gProtein: 3,9g

*Näringsvärdet kan variera och är uppskattat på huvudingredienserna (utan topping).

In it to Pin it? Spara vår veganska Dalgona rödbetslatte till senare!

 

Simon Hallie Erikssonhttps://adaras.se
Simon Hallie Eriksson är fotograf och skribent för den prisbelönade livsstils- och resebloggen ADARAS Blogazine. Han slutade sitt heltidsjobb som snickare för att starta företag och uppfylla sina drömmar om att bli en digital nomad.

Latest Posts

Vegansk blåbärspaj med smuldeg

Godaste fikat och ren sommar i en pajform. Här är ett recept på en lättbakad och vegansk blåbärspaj med smuldeg. Den är saftig, krispig och makalöst god.

18 Geniala produktivitetsappar för egenföretagare 2020

Bli organiserad och mer effektiv! Jag har listat mina bästa produktivitetsappar för entreprenörer som förenklar arbetsdagen och hjälper dig att uppnå mer.

Dalgona rödbetslatte – enkelt veganskt recept!

Vad sägs om en kombination av en trendig Dalgonakaffe och nyttig rödbetslatte? Vår Dalgona rödbetslatte är inte bara läckert rosa och svalkande god, utan också helt vegansk. 

ADARAS LISTAR: 31 Solklara klänningar i trendfärgen gult

Låna färginspiration från solens glada strålar. Här listar vi sommarens läckraste och mest solklara gula klänningar i olika stilar och för olika plånböcker.

23 Grymma saker att göra hemma i karantän

Trött på att sträcktitta på Netflix eller har du bara extremt tråkigt i din karantän? Här är listan på över 20 grymma saker att göra hemma medan du isolerar dig från samhället. 

Tropisk smoothiebowl med ananas, mango & kokos

Dröm dig bort till varmare breddgrader med denna veganska och tropiska smoothiebowl som bara skriker Aloha. Med smaker av svalkande mango, uppfriskande ananas och krispig kokos blir det en somrig energikick. 

Vad sägs om en kombination av en trendig Dalgonakaffe och nyttig rödbetslatte? Vår Dalgona rödbetslatte är inte bara läckert rosa och svalkande god, utan också helt vegansk. 

Dalgonakaffe, den inofficiella karantändrinken, blev snabbt en sensation på TikTok och Instagram. Originalklippet har idag över 10 miljoner visningar och det finns en uppsjö av videor som visar hur du gör den läskande kaffedrinken på bästa sätt. 

Vi älskar det traditionella Dalgonakaffet, gjort på lika delar snabbkaffe, socker och vatten som vispas ihop till ett fluffigt skum som du sedan skedar ovanpå din favoritmjölk. MEN, det är mycket socker i det traditionella receptet och inte något du kan njuta av med gott samvete varje dag. 

Därför skapade vi vårt egna recept genom att kombinera den hälsosamma rödbetslatten med Dalgonakaffet. Resultatet är läckert god och snygg drink som är ett perfekt alternativ till eftermiddagskaffet. 

Har du elvisp tar det det inte ens 10 minuter att svänga ihop.

En rosa Dalgona rödbetslatte
Skulle du prova vår Dalgona rödbetslatte?

En rosa och vegansk Dalgona rödbetslatte
När du rör om blir drinken helt rosa.


Varm eller kall mjölk?

Vi serverade vår fluffiga Dalgona rödbetslatte kall, precis som det traditionella Dalgonakaffe-receptet.

Serverad kall över is är det en uppfriskande dryck som är perfekt att njuta av heta sommardagar. Tillsätter du istället varm mjölk får du en lite mer mastig dryck som även är ett gott alternativ till vanligt kaffe. 

Smaken med rödbetspulvret skiljer sig en hel del beroend på om du serverar denna drink varm eller kall, så prova dig fram och se vilken version som är din favorit.

En rosa Dalgona rödbetslatte toppad med rödbetspulver.
En rosa Dalgona rödbetslatte toppad med rödbetspulver.


Hälsofördelar med rödbetor

Den vackra och blygsamma rödbetan är lite av naturens egna hälsoelixir. Den är fullpackad med nyttigheter och rik på antioxidanter, vitaminer, nitrat, fibrer och mineraler. Allt som får din kropp att vara på topp. 

Rödbetan har många hälsofördelar och kan hjälpa till med att: 

  • Sänka blodtrycket
  • Höja din prestationsförmåga
  • Boosta dina hjärna
  • Hålla magen i trim
  • Få en sundare lever
  • Skydda dig mot infektioner

Med andra ord kan du njuta lite extra när du sippar på denna koffeinfria drink. 

Läs också: Tropisk smoothiebowl med ananas, mango & kokos

Rödbetspulver i en hjärtformad tesil.
Rödbetan har en massa hälsofördelar.


Vad är aquafaba?

Kikärtsspad, eller som det kallas så fint på latin, aquafaba, är helt enkelt spadet som blir när man kokat kikärtor. 

Det är en biprodukt som du kanske har sköljt bort alla gånger du öppnat en burk kikärtor. Nu är det slut med det! Aquafaba är det vegetariska alternativet till ägg och kan användas som ett substitut för ägg i alla dess former. 

Vispar du hårt får du efter en stund ett vitt skum, något som liknar vispad äggvita. Vispar du ytterligare får du en härlig mousse-konsistens. 

I det här receptet hjälper kikärtsspadet dig att stabilisera det berömda Dalgona-fluffet utan att vitt socker behövs. Vi tillsatte dock 1 tsk agavesirap som sötningsmedel för att balansera smaken (vilket är mycket mindre sötning än de 2 msk socker som är i standardreceptet för Dalgona).

Tips! Om du öppnar en burk kikärtor bara för detta recept, passa på att göra något gott med kikärtorna i samma veva. Rosta till exempel kikärtorna i ugnen med peppar, paprikapulver, salt och lite matlagningsolja för ett mumsigt och nyttigt snacks. 

Hur man gör aquafaba
Aquafaba, eller kikärtsspad är ett perfekt komplement till äggvita för vegetarianer och veganer.


Vegansk Dalgona rödbetslatte toppad med rödbetspulver
Vi tycker att den vispade Dalgona rödbetslatten är som bäst när den serveras väl kyld.

Så gör du en Dalgona rödbetslatte

Ingredienserna för att göra denna rosa latte är: Rödbetspulver, agavesirap, varmt vatten, aquafaba, vaniljextrakt (valfritt), is och sojamjölk.

Ingredienser till Dalgona rödbetslatte
Här är alla ingredienser du behöver + varmt vatten.

STEG ETT

Mixa rödbetspulver, agavesirap och varmt vatten till en len klumpfri konsistens. Detta är ett viktigt steg i detta recept för att förhindra att din latte blir pulvrig. Plus att det gör det enklare att jobba in sirapen.

STEG TVÅ

Nästa steg är att mixa aquafaba till en fast konsistens. Vispa i ca 2-3 minuter. Det är klart när du kan vända upp och ner på skålen utan att något rinner ut.  

STEG TRE

Mixa ihop aquafaba och rödbetsröran och se hur allt förvandlas till ett fluffigt rosa mousse.

STEG FYRA

Valfritt! Addera vaniljextraktet och blanda runt en sista gång. Vaniljextraktet hjälper till att balansera smakerna och ger en hint av vanilj i drinken.

Nu är du klar med allt vispande!  

Rosa aquafaba som är vispat
Mums! Visst ser det gott ut?

STEG FEM

Släpp ner några isbitar i ett glass och fyll på med kall mjölk. Glaset ska fyllas till två tredjedelar så du har plats för rödbetsfluffet. Om du vill göra en varm version, skippa isen och fyll glaset med varm mjölk istället. 

STEG SEX

Det är nu dags för kanske det roligaste i hela receptet. Skopa över den fluffiga smeten och placera den som ett rosa moln på mjölken.

STEG SJU

Pudra din drink med rödbetspulver. Eller prova någon av de spännande toppingalternativen här nedanför.

STEG ÅTTA

Voila, nu är drinken redo att serveras! 

Du har nu gjort en vegansk och hälsosam Dalgona rödbetslatte på mindre än tio minuter. 
Den här drycken är det bästa från två världar och jag kan lova att den är lika god som den är fin att kolla på. 


Så toppar du din Dalgona rödbetslatte

När det kommer till val av topping är det egentligen bara fantasin som sätter gränser. Strössla på något som höjer eller bidrar till smakerna.

Förslag på topping:

  • Rödbetspulver 
  • Riven vit choklad 
  • Kanel 
  • Kardemumma 
  • Chilipulver 

Toppa din Dalgona rödbetslatte med rödbetspulver
Toppa din Dalgona rödbetslatte med rödbetspulver


Dalgona-utmaningen 

Anta Dalgona-utmaningen och vispa allt för hand. Det är ett test som sätter din uthållighet, armar och ditt tålamod på prov. Det här är inte något för den som är rädd för att få mjölksyra i armarna.

För att få den perfekta konsistensen behöver du vispa minst 400 gånger för att det ska bli tillräckligt fluffigt. 

Eller, om du vill vara på lata sidan kan en elvisp eller mixer göra allt jobb på cirka 2-3 minuter. 

En vacker och helt plantbaserad dryck.
En vacker och helt plantbaserad dryck.

Servera Dalgona rödbetslatte i ett glas
Servera din Dalgona rödbetslatte i ett glas för bäst effekt.


Slutsats

Rödbeta och aquafaba har en väldigt speciell smak, och som mycket annat är det inte för alla. Gillar du smaken har du en koffeinfri och hälsosam Dalgona rödbetslatte som inte bara bör avnjutas i hemkarantän utan passar lika bra för varma sommardagar och trötta hösteftermiddagar när du behöver en härlig boost. 

Vad tyckte du om vår Dalgona rödbetslatte? Berätta gärna i en kommentar! 

Vegan Dalgona Beetroot Latte - Easy Step-by-Step Recipe

Dalgona rödbetslatte

Antal: 1
Förberedelse: 5 minutes
Tillagningstid: 5 minutes
Total tid: 10 minutes

Färgstark, smakrik och packad med nyttigheter! Denna trendiga Dalgona rödbetslatte smaksätts med rödbetspulver, agavesirap och vaniljextrakt.

Ingredienser

  • 1-2 tsk rödbetspulver
  • 1 tsk agavesirap
  • 1 tsk varmt vatten
  • 2 msk aquafaba
  • 1 krm vaniljextrakt
  • isbitar
  • 1 dl sojamjölk

Gör så här

    1. Blanda ihop rödbetspulver och agavesirap i varmt vatten till en klumpfri smet. Ställ åt sidan.
    2. Mixa aquafaba (kikärtsspad) i ca 2-3 minuter i en skål eller tills den blir fluffig och får en fast konsistens. Du ska kunna vända upp och ner på skålen.
    3. Häll rödbetssmeten i aquafaba-mousset och mixa i ett par sekunder till.
    4. Tillsätt vaniljextrakt och mixa en sista gång.
    5. Lägg 2-3 isbitar i ett glas och fyll på med mjölk.
    6. Skopa i den fluffiga rödbetssmeten i glaset.
    7. Ha på eventuell topping som rödbetspulver eller vit choklad.
    8. Servera, rör runt ordentligt och njut!
Näringsvärden:
Antal: 1 Portioner: 1
Näringsvärde per portion: Kalorier: 93Fett: 2,9gMättat fett: 0,5gKolhydrater: 11,6gFiber: 2,1gSockerarter: 9,8gProtein: 3,9g

*Näringsvärdet kan variera och är uppskattat på huvudingredienserna (utan topping).

In it to Pin it? Spara vår veganska Dalgona rödbetslatte till senare!

 

Simon Hallie Erikssonhttps://adaras.se
Simon Hallie Eriksson är fotograf och skribent för den prisbelönade livsstils- och resebloggen ADARAS Blogazine. Han slutade sitt heltidsjobb som snickare för att starta företag och uppfylla sina drömmar om att bli en digital nomad.

Related Stories

Latest Posts

Vegansk blåbärspaj med smuldeg

Godaste fikat och ren sommar i en pajform. Här är ett recept på en lättbakad och vegansk blåbärspaj med smuldeg. Den är saftig, krispig och makalöst god.

18 Geniala produktivitetsappar för egenföretagare 2020

Bli organiserad och mer effektiv! Jag har listat mina bästa produktivitetsappar för entreprenörer som förenklar arbetsdagen och hjälper dig att uppnå mer.

Dalgona rödbetslatte – enkelt veganskt recept!

Vad sägs om en kombination av en trendig Dalgonakaffe och nyttig rödbetslatte? Vår Dalgona rödbetslatte är inte bara läckert rosa och svalkande god, utan också helt vegansk. 

ADARAS LISTAR: 31 Solklara klänningar i trendfärgen gult

Låna färginspiration från solens glada strålar. Här listar vi sommarens läckraste och mest solklara gula klänningar i olika stilar och för olika plånböcker.

Comments

LÄMNA EN KOMMENTAR

Skriv din kommentar här!
Skriv ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin
Tweet
Share
WhatsApp