Vad sägs om en kombination av en trendig Dalgonakaffe och nyttig rödbetslatte? Vår Dalgona rödbetslatte är inte bara läckert rosa och svalkande god, utan också helt vegansk.
Dalgonakaffe, den inofficiella karantändrinken, blev snabbt en sensation på TikTok och Instagram. Originalklippet har idag över 10 miljoner visningar och det finns en uppsjö av videor som visar hur du gör den läskande kaffedrinken på bästa sätt.
Vi älskar det traditionella Dalgonakaffet, gjort på lika delar snabbkaffe, socker och vatten som vispas ihop till ett fluffigt skum som du sedan skedar ovanpå din favoritmjölk. MEN, det är mycket socker i det traditionella receptet och inte något du kan njuta av med gott samvete varje dag.
Därför skapade vi vårt egna recept genom att kombinera den hälsosamma rödbetslatten med Dalgonakaffet. Resultatet är läckert god och snygg drink som är ett perfekt alternativ till eftermiddagskaffet.
Har du elvisp tar det det inte ens 10 minuter att svänga ihop.
Varm eller kall mjölk?
Vi serverade vår fluffiga Dalgona rödbetslatte kall, precis som det traditionella Dalgonakaffe-receptet.
Serverad kall över is är det en uppfriskande dryck som är perfekt att njuta av heta sommardagar. Tillsätter du istället varm mjölk får du en lite mer mastig dryck som även är ett gott alternativ till vanligt kaffe.
Smaken med rödbetspulvret skiljer sig en hel del beroend på om du serverar denna drink varm eller kall, så prova dig fram och se vilken version som är din favorit.
Hälsofördelar med rödbetor
Den vackra och blygsamma rödbetan är lite av naturens egna hälsoelixir. Den är fullpackad med nyttigheter och rik på antioxidanter, vitaminer, nitrat, fibrer och mineraler. Allt som får din kropp att vara på topp.
Rödbetan har många hälsofördelar och kan hjälpa till med att:
- Sänka blodtrycket
- Höja din prestationsförmåga
- Boosta dina hjärna
- Hålla magen i trim
- Få en sundare lever
- Skydda dig mot infektioner
Med andra ord kan du njuta lite extra när du sippar på denna koffeinfria drink.
Läs också: Tropisk smoothiebowl med ananas, mango & kokos
Vad är aquafaba?
Kikärtsspad, eller som det kallas så fint på latin, aquafaba, är helt enkelt spadet som blir när man kokat kikärtor.
Det är en biprodukt som du kanske har sköljt bort alla gånger du öppnat en burk kikärtor. Nu är det slut med det! Aquafaba är det vegetariska alternativet till ägg och kan användas som ett substitut för ägg i alla dess former.
Vispar du hårt får du efter en stund ett vitt skum, något som liknar vispad äggvita. Vispar du ytterligare får du en härlig mousse-konsistens.
I det här receptet hjälper kikärtsspadet dig att stabilisera det berömda Dalgona-fluffet utan att vitt socker behövs. Vi tillsatte dock 1 tsk agavesirap som sötningsmedel för att balansera smaken (vilket är mycket mindre sötning än de 2 msk socker som är i standardreceptet för Dalgona).
Tips! Om du öppnar en burk kikärtor bara för detta recept, passa på att göra något gott med kikärtorna i samma veva. Rosta till exempel kikärtorna i ugnen med peppar, paprikapulver, salt och lite matlagningsolja för ett mumsigt och nyttigt snacks.
Så gör du en Dalgona rödbetslatte
Ingredienserna för att göra denna rosa latte är: Rödbetspulver, agavesirap, varmt vatten, aquafaba, vaniljextrakt (valfritt), is och sojamjölk.
STEG ETT
Mixa rödbetspulver, agavesirap och varmt vatten till en len klumpfri konsistens. Detta är ett viktigt steg i detta recept för att förhindra att din latte blir pulvrig. Plus att det gör det enklare att jobba in sirapen.
STEG TVÅ
Nästa steg är att mixa aquafaba till en fast konsistens. Vispa i ca 2-3 minuter. Det är klart när du kan vända upp och ner på skålen utan att något rinner ut.
STEG TRE
Mixa ihop aquafaba och rödbetsröran och se hur allt förvandlas till ett fluffigt rosa mousse.
STEG FYRA
Valfritt! Addera vaniljextraktet och blanda runt en sista gång. Vaniljextraktet hjälper till att balansera smakerna och ger en hint av vanilj i drinken.
Nu är du klar med allt vispande!
STEG FEM
Släpp ner några isbitar i ett glass och fyll på med kall mjölk. Glaset ska fyllas till två tredjedelar så du har plats för rödbetsfluffet. Om du vill göra en varm version, skippa isen och fyll glaset med varm mjölk istället.
STEG SEX
Det är nu dags för kanske det roligaste i hela receptet. Skopa över den fluffiga smeten och placera den som ett rosa moln på mjölken.
STEG SJU
Pudra din drink med rödbetspulver. Eller prova någon av de spännande toppingalternativen här nedanför.
STEG ÅTTA
Voila, nu är drinken redo att serveras!
Du har nu gjort en vegansk och hälsosam Dalgona rödbetslatte på mindre än tio minuter.
Den här drycken är det bästa från två världar och jag kan lova att den är lika god som den är fin att kolla på.
Så toppar du din Dalgona rödbetslatte
När det kommer till val av topping är det egentligen bara fantasin som sätter gränser. Strössla på något som höjer eller bidrar till smakerna.
Förslag på topping:
- Rödbetspulver
- Riven vit choklad
- Kanel
- Kardemumma
- Chilipulver
Dalgona-utmaningen
Anta Dalgona-utmaningen och vispa allt för hand. Det är ett test som sätter din uthållighet, armar och ditt tålamod på prov. Det här är inte något för den som är rädd för att få mjölksyra i armarna.
För att få den perfekta konsistensen behöver du vispa minst 400 gånger för att det ska bli tillräckligt fluffigt.
Eller, om du vill vara på lata sidan kan en elvisp eller mixer göra allt jobb på cirka 2-3 minuter.
Slutsats
Rödbeta och aquafaba har en väldigt speciell smak, och som mycket annat är det inte för alla. Gillar du smaken har du en koffeinfri och hälsosam Dalgona rödbetslatte som inte bara bör avnjutas i hemkarantän utan passar lika bra för varma sommardagar och trötta hösteftermiddagar när du behöver en härlig boost.
Vad tyckte du om vår Dalgona rödbetslatte? Berätta gärna i en kommentar!
Dalgona rödbetslatte
Färgstark, smakrik och packad med nyttigheter! Denna trendiga Dalgona rödbetslatte smaksätts med rödbetspulver, agavesirap och vaniljextrakt.
Ingredienser
- 1-2 tsk rödbetspulver
- 1 tsk agavesirap
- 1 tsk varmt vatten
- 2 msk aquafaba
- 1 krm vaniljextrakt
- isbitar
- 1 dl sojamjölk
Gör så här
- Blanda ihop rödbetspulver och agavesirap i varmt vatten till en klumpfri smet. Ställ åt sidan.
- Mixa aquafaba (kikärtsspad) i ca 2-3 minuter i en skål eller tills den blir fluffig och får en fast konsistens. Du ska kunna vända upp och ner på skålen.
- Häll rödbetssmeten i aquafaba-mousset och mixa i ett par sekunder till.
- Tillsätt vaniljextrakt och mixa en sista gång.
- Lägg 2-3 isbitar i ett glas och fyll på med mjölk.
- Skopa i den fluffiga rödbetssmeten i glaset.
- Ha på eventuell topping som rödbetspulver eller vit choklad.
- Servera, rör runt ordentligt och njut!
Näringsvärden:
Antal: 1 Portioner: 1Näringsvärde per portion: Kalorier: 93Fett: 2,9gMättat fett: 0,5gKolhydrater: 11,6gFiber: 2,1gSockerarter: 9,8gProtein: 3,9g
*Näringsvärdet kan variera och är uppskattat på huvudingredienserna (utan topping).
In it to Pin it? Spara vår veganska Dalgona rödbetslatte till senare!