Artikeln innehåller reklamlänkar

6 Fantastiska matupplevelser & restauranger i Örebro län

En matig guide till gastroställen du inte vill missa.

Här är en matig guide till några av Örebros läckraste gastroupplevelser och restauranger. Från en klimatsmart restaurang mitt i centrum och 11-rätters på en kretsloppsgård till en magisk matstudio i en före detta kyrka.

ADARAS listar 6 matställen i Örebro med omnejd – som du sent kommer glömma!

Att just lokala smaker och mathantverk är något av det bästa du kan upptäcka i Örebro, råder det ingen tvekan om. Hit ska du helst komma hungrig.

Omtalade finresturanger, mysiga kvarterskrogar, skräddarsydd catering i skogen, eller klassiska Krogen som inte finns som har öppet vid jämna och ojämna mellanrum. Här finns något för alla smaker och plånböcker. Gemensamt för de bästa restaurangerna i Örebro är ett stort fokus på lokalproducerade råvaror, säsongsrätter och hållbarhet.

I mitten på oktober, innan de hårdare corona-restriktionerna infördes, besökte jag och min syster Elin Örebro i annonssamarbete med Visit Örebro. Vi hoppade på ett tåg och spenderade två dagar i staden för att upptäcka några av länets bästa smaker.

Med det sagt, gör dig redo för en aptitretande matresa (även om den kanske bara blir digitalt för tillfället).

Guide: Bästa matupplevelserna & restaurangerna i Örebro

COVID-19

Glöm inte att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

2020/11/29 Även om det just nu inte är läge att resa hoppas jag att du kan få inspiration till matupplevelser och restauranger i Örebro att upptäcka när tillfälle ges. Och är du lokalbo, se gärna detta som tips på lokala verksamheter du kan stötta. Alla hanterar coronasituationen på olika kreativa sätt. Klicka in på respektive hemsida för att läsa mer.

1. Egastonomi

Lyxig matstudio i en före detta kyrka i grannstaden Kumla

Elegant inredning i Egastronomi – matstudio och restaurang i Kumla
En kock och en inredningsarkitekt har tillsammans skapat den extraordinära matstudion Egastronomi.

Egastronomi är en hemmakrog och matstudio inrymt i en före detta kyrka. Det är en restaurang i Örebros lite mindre grannstad Kumla och som är värd en omväg med sina genomtänkta gastoupplevelser.

Minnesvärda upplevelser börjar redan innan du öppnar dörren, i form av en personlig hälsning till dig som gäst från kocken Niklas Edgren och hustrun samt inredningsarkitekten Anna, som tillsammans driver Egastronomi. Wow-känslan höjs när du kliver in i den smakfullt och lyxigt dekorerade kyrkan från 1884. Liksom när välkomponerade maträtter serveras med nytänk.

Niklas och Annas jobbar efter en filosofi där grönsaker från närområdet används på ett kreativt sätt.

– För att ge en totalupplevelse jobbar vi även med alla sinnen, berättar Niklas när han serverar en vegetarisk ägg benedict till den redan uppdukade yoghurten med Egastronomis granola och förädlade sensommarbär med honung från Hallsberg.

I vanliga fall (när det inte är pandemi), är Egastronomi ett ställe där människor och mat möts på nya vis. Där du blir berörd med smak, lukt, syn, hörsel och känsel. Maten serveras till ljudupplevelser och sällskap mixas för nya intressanta konversationer.

Trots alla utmaningar 2020 lyser passionen för matlagning och service igenom och tacklas med bland annat trerätters nyårs-takeway för avhämtning.

ADARAS tipsar:

Du kan hyra den läckert dekorerade prästbostaden för övernattning och tillgång till eget kök. Missa inte heller att besöka den lilla gårdsbutiken med egenodlade säsongsvaror och annat gott.

Adress: Sillagatan 3, 692 73 Kumla
Ta sig hit: Lättast med bil. Bussar och tåg går annars från Örebro till Kumla och har du inget emot en långpromenad kan du ta dig till fots från centrala Kumla till Åbytorp där Egastronomi ligger.

Lyxfrukost med vegetarisk ägg benedict på Egastronomi
Lyxfrukost med vegetarisk ägg benedict på Egastronomi
Ida & Elin skålar med mimosa-inspirerad frukostdryck i Egastronomi
Jag & Elin skålar med Mimosa-inspirerad frukostdrink gjord på lokal äppelmust, lime, hej kombucha toppat med alkoholfritt bubbel.
Neon-skyltad shop på Egastronomi i Kumla
Under kristallkronans sken och neonljus finns en liten shop.
Svenska äpplen i variation med smörstekt sockerkaka
Svenska äpplen i variation med smörstekt sockerkaka till efterrätt.
Adaras lyxfrukost på Egastronomi i Kumla, Örebro
Tar ett ögonblick att beundra den vackra inredningen.
Ida står utanför matstudion Egastronomi i Kumla, Örebro
Till och med matstudions utsida är som en dröm med sina faluröda väggar och vita knutar.

2. Ströms Catering

Skräddarsydd ”In da Woods”-upplevelse i Brevens Bruk

Vackert uppdukat på träbord i skogen med Fröken Julies Porslin i Örebro
Vackert uppdukat på träbord i skogen med Fröken Julies Porslin.

Vad sägs om matlagning över öppen eld i Brevens djupa skogar? För en matupplevelse med naturen och hälsan i fokus är ”In da Woods” med Ströms Catering ett hett tips. De skräddarsyr din vistelse helt efter dina egna önskemål.

Caroline och Jonas som driver Ströms Catering kan hjälpa dig fly ut i skogen och njuta av allt från naturen, sprakande brasor, badtunnor, fiske, skogsvandringar, tre-rätters över öppen eld, övernattning i herrgård och avkoppling med tips från en hälsocoach. ⁠⠀
⁠⠀
Vad som är på schemat är upp till dig. Vi strosade runt bland dovhjortar i vackra Brevens Bruk, plockade kantareller till lunch, grillade det tillsammans med råraka och majs under ett vindskydd i skogen och glömde helt bort tiden. ⁠⠀
⁠⠀
Det är precis såna här upplevelser man behöver ibland. För att koppla bort, koppla ner och ladda med ny kraft och energi. ⁠⠀

För att inte tala om hur lugnande det är att låta en knastrande brasa och skogsljud förstärka atmosfären. Maten är närodlad, rustik och otroligt smakrik.

ADARAS tipsar:

Kan varmt rekommendera att kopiera hela vårt ADARAS-skräddarsydda koncept med tid för att insupa vackra vyer i Brevens Bruks och några timmars ordentlig avkoppling i skogen.

Att ta sig hit: Från Örebro till Brevens bruk går det att åka buss (med 1 byte i Odensbacken). Annars egen bil.

Lokala råvaror förbereds till lunch på Ströms Catering, Örebro
Lokala råvaror förbereds till lunch med hjälp av Ströms Catering.
In Da Woods-matupplevelse med Ströms Catering, Örebro
Perfekt uppdukat för en lyxlunch i skogen.
Färska kantareller plockade i Brevens Bruks skog i Örebro
Jag och Sanna från Örebrokompaniet håller upp varsin näve av skogens guld.
Närbild på en öppen brasa
Finns det något bättre än att äta till ljudet av en knastrande brasa?
Vacker dukning i skogen av Fröken Julies Porslin
För den vackra dukningen står Fröken Julies Porslin.
Råraka med svamp och lingon tillagat över öppen eld i Brevens Bruk, Örebro
Råraka med svamp och lingon tillagat över öppen eld i Brevens Bruk.
Matupplevelse "In da Woods" i Brevens Bruk, Örebro
En tillflykt och matupplevelse för oss själva i skogen. Här är skålar jag med Elin samt Jenny och Sanna från Örebrokompaniet.
Skog i Brevens Bruk, Örebro
Tallar så långt ögat kan nå i Brevens Bruk.
Ströms Catering Råraka med svamp & lingon, Örebro
Rustikt och gott! Råraka med svamp & lingon.

3. Restaurang MULL

En popup-restaurang på Jannelunds Gård utanför Örebro

Mull i Mullhyttan - Restaurang på Jannelunds Gård, Örebro
Restaurang Mull drivs av årets ekokock 2020, Anders Johnsson och ekobonden Adam Arnesson.

Restaurang MULL i Mullhyttan är en restaurang som poppar upp vid särskilda tillfällen på KRAV-märkta Jannelunds Gård. Alla råvaror odlas på gården och serveras i innovativa, utsökta anrättningar.

Bakom den hyllade restaurangen står ekobonden Adam Arnesson och årets ekokock 2020, Anders Johnsson. Tillsammans har de skapat en extraordinär middagsupplevelse värd att talas om.

Här, mitt i en gårdsmiljö utanför Örebro, serveras upp till 11-rättersmiddagar för upp till 12 gäster. Min och Elins vegetariska meny består av allt från pumpavelouté till semitorkad rödbeta & bearnaise och kvällens absoluta höjdpunkt: gräddglass serverad med maräng, nakenhavre, isade hallon och varm kolasås.

Till köttätande gäster serveras oxtartar, gulbeta & kilsbergskimchi liksom lammsadel, nacke, pumpa & kål.

En bonusrätt som Anders serverar för skojs skull är fryst äppelmust som en liten mitt-emellan-dessert. Han jobbar ofta så, på sin känsla i stunden. Tacksamt är att råvaror kan skördas bara några meter från köket och kan tillagas direkt framför gästerna.

Förutom att skämma bort sina gäster med middagar utöver det vanliga är restaurang MULLs vision att sprida kunskap om hur hållbar mat odlas, tillagas och påverkar smaken. Med en stor passion för regenerativt lantbruk och att vårda det biologiska mångfaldet, satsar Anders och Adam på klimatsmart och hållbart från jord till bord på sin kretsloppsgård.

ADARAS tipsar:

Boka plats i god tid innan! MULL är en eftertraktad restaurang med plats för max 12 middagsgäster vid varje tillfälle. Kolla upp om dryckespaket finns tillgängligt, annars kan du få dryckesförslag av sommelieren Michelle och ta med dig egen dryck.

Adress: Jannelunds Gård, Övratorp Jannelund, 716 94 Mullhyttan

Gårdsrestaurang MULL på Jannelunds Gård, Örebro
Jannelunds Gård är en KRAV-certifierad kretsloppsgård utanför Örebro.
Kocken Anders Johnsson lagar närodlad mat på restaurang MULL
Årets ekokock 2020, Anders Johnsson, står för den innovativa menyn på restaurang MULL.
11-rättersmiddag på restaurang MULL på Jannelunds Gård
En 11-rättersmiddag på MULL innebär många överraskande smakupplevelser och innovativa anrättningar.
MULL i Mullhyttan - Gårdsrestaurang i Örebro
En middag på restaurang MULL är en destination i sig själv.

4. Matbaren GRO

Klimatsmart & vegetarisk restaurang i Örebro centrum

Världens godaste iste på klimatsmarta restaurangen Gro Stallbacken i Örebro
Världens godaste iste på GRO – en klimatsmart restaurang i Örebro.

Matbaren GRO ligger centralt på Stallbacken och kan nog vara en av Örebros bästa restauranger med sitt klimatsmart tänk, veganska och vegetariska inriktning, innovativa smakupplevelser och sin mysiga atmosfär.

Här genomsyras allt av hållbarhet. Som menyn med säsongsutvalda ekoråvaror eller inredningen där återbruk syns tydligt i form av trasmattor som takdekoration, upphängda glasflaskor som lampor och en snygg mischmasch av olika klinker till golv och bardisk.

Den vegetariska matbaren öppnade dörrarna 16 januari 2020 och är den första i sitt slag i Örebro. Med detta turbulenta och påfrestande år i åtanke är jag otroligt imponerad av den höga ambitionsnivån som lyser igenom.

Jag och Elin beställde den veganska femrättersmenyn och kunde inte annat än att njuta av de otroligt smakrika rätterna. Från tempurafriterade höstprimörer med salvia-emulsion till äpple tarte med vegansk vaniljkräm och hasselnötskaramell. Himmelskt gott!

Utöver prisvärda femrättermenyer finns också en uppsjö av veganska och vegetariska à la carte-rätter, liksom minst en kött- och en fiskrätt.

ADARAS tipsar:

Missa inte att prova Matbaren GROs magiskt goda iste till maten.

Adress: Kungsgatan 1, 702 11 Örebro

Klimatsmart restaurang i Örebro: Matbaren Gro på Stallbacken
Trasmattor som takdekoration och glasflaskor som lampor. Återbruks-tänket lyser igenom starkt!
Friterad krav-kålrot från Källsprång och lagerbladscreme
Friterad krav-kålrot från Källsprång, lagerbladscreme, picklade senapsfrön, örtslungade krav-rödbetor och svampbuljong.
Gro Stallbackens majschips med bönchili
Kökets majschips med bönchili, rödlök, jalapeno, picklad gurka och fermenterad cayenne-emulsion.
Klimatsmart, vegansk och vegetarisk meny på Matbaren Gro på Stallbacken i Örebro
Klimatsmart, veganskt och vegetariskt är i fokus på Matbaren Gro.
Äppel tarte med vegansk vaniljkräm och hasselnötskaramell på Gro Stallbacken
Äppel tarte med vegansk vaniljkräm och hasselnötskaramell.

5. Gamla Örebro

Mysigt fik i Wadköping

Mysigt café i Wadköping: Gamla Örebro Café & Konferens
Caféet Gamla Örebro ligger i anrika Tenngjutaregården

Kullerstensgator, små gränder, lummiga innergårdar och rödmålade fasader. Örebros vackraste stadsdel, Wadköping, trollbinder med sin mysiga atmosfär. Något du inte får missa när du strosar runt i kvarteret är ett besök på café Gamla Örebro i anrika Tenngjutaregården.

Detta gulliga café är hemtrevligt, charmigt och den perfekta platsen att avnjuta en fika eller klassisk husmanskost på.

Golvet knarrar på övervåningen, tapeterna är nostalgiska, tidningar är retro och fikat är hembakat. Bäst äts det till en kopp av Gamla Örebros alldeles egna kaffe eller en kopp lokalt ”ÖreGrey”-te.

ADARAS tipsar:

Du måste prova den omtalade Wadköpingsmusten. Den är fantastiskt god och kan drickas året om. Här finns också egen julmust och påskmust. Ett MUST-try!

Adress: Bertil Waldéns Gata 14, 702 15 Örebro

Marken är vackert täckt med gula lönnlöv i Wadköping
Vacker vy i Wadköping, precis utanför café Gamla Örebro.
Snygg caffe latte med hjärta på cafét Gamla Örebro i Wadköping
En snygg caffé latte och retro magasin på Gamla Örebro.
Gata i friluftsmuseet Wadköping, Örebro
Charmiga friluftsmuseet Wadköping är något av det bästa du kan utforska i Örebro.
Kocken Robin på Gamla Örebro Café & Konferens
Kocken Robin på Gamla Örebro Café & Konferens.
Vacker gata med röda byggnader i friluftsmuseet Wadköping, Örebro
Röda fasader och kullersten sätter charmen i Wadköping.

6. Skybar Restaurang Svampen

Prisvänlig restaurang i Örebro med stadens bästa utsikt

Ikoniska vattentornet Svampen i Örebro
Ikoniska vattentornet Svampen i Örebro

Sist men inte minst på denna lista över fantastiska matupplevelser och restauranger i Örebro är Skybar Restaurang Svampen. Här, i det ikoniska svamp-formade vattentornet kan du inte bara äta riktigt billigt och gott utan det också till Örebros bästa utsikt.

Ta hissen upp närmare 60 meter och blicka ut över Örebro stad, Närkeslätten och Kilsbergens blåa silhuetter i horisonten. Här är ett utmärkt tillfälle att ta några bilder till Instagram eller fotoalbumet.

Väl uppe kan du njuta av klassisk husmanskost lagad för grunden. För 105 kr kan du exempelvis äta allt du orkar på den omtyckta lunchbuffén på vardagar.

Prisvänligt med andra ord – framförallt för en måltid med utsikt! Smidigt är också att Svampen ligger inom promenadavstånd/kort bussresa från Örebro centrum.

ADARAS tipsar:

Signaturrätten och höjdpunkten är såklart den klassiska svampsoppan. Den smakar extra gott längst upp i Svampen. Speciellt också efter en förmiddag ute i höstkylan.

Adress: Dalbygatan 4, 703 80 Örebro

Vacker utsikt över Örebro från ikoniska vattentornet Svampen
Den här vackra utsikten kan du bli belönad med längst upp i Svampen.

Tips på mer mathantverk i Örebro

Hej Kombucha & Wadköpingsmust
Hej Kombucha & Wadköpingsmust

Hej Kumbucha 

Oavsett om du älskar kombucha, hatar det eller knappt vet vad det är – kan det vara kul att spana in Hej Kombucha. Om du inte vet exakt vad kombucha är kan jag i korta drag berätta att det är fermenterat te med tradition i Asien och som druckits i tusentals år för god hälsa.

Det är veganskt, väldigt speciellt och ett bra alkoholfritt alternativ till öl. Hej Kombucha har skapat sin egen twist med ingefära. De beskriver sig själva som ett superlitet företag som gör asgod(sant) kombucha. Och jag kan nog inte annat än hålla med. Även om jag knappt lärt mig dricka kombucha utan att grimasera är Hej Kombucha det godaste jag smakat hittills. Detta tack vare den tydliga ingefärssmaken vilket inte bara ger en uppfriskande kick, utan även gör det till ett lite lättare ”nybörjaralternativ”.

Himla läckert var Hej Kombucha i Egastronomis mimosa-inspirerade frukostdrink som även innehöll lokal äppelmust, lime och alkoholfritt bubbel. Den mixen var sååå god!

Kika in på Hej Kombuchas hemsida för att se var du hittar drycken.

Kafferosteriet Cozo Coffee

Det lilla kafferosteriet Cozo Coffee i Örebro rostar bara specialkaffe med omsorgsfullt utvalda bönor. Fokus ligger på att hitta de bästa kaffebönorna och rosta dem i smakfulla och spännande kombinationer.

Allt står Oscar Cedermalm för, som tagit sin passion för kaffe till en ny nivå och växlat karriär – från turnerande musiker med bandet Truckfighters till att starta sitt eget kafferosteri i hemstaden Örebro.

Kaffet kan du klicka hem online, prova på rosteriet eller på olika platser i Örebro.

Kafferosteriet Cozo Coffee i Örebro
Oskar Cedermalm gick från turnerande musiker med sitt band Truckfighters till kafferostare och egenföretagare.
Lokalt kaffe från kafferosteriet Cozo Coffee i Örebro
Lokalt kaffe från kafferosteriet Cozo Coffee i Örebro
Kafferosteri Cozo Coffee i Örebro
Kafferosteri Cozo Coffee i Örebro

Fler spännande matupplevelser & restauranger i Örebro län


Sammanfattningsvis bjuder Örebro på helt fantastiska gastroupplevelser. Här finns verkligen något för alla. Och det med klimatsmarta menyer, säsongens råvaror och hållbarhetstänk i fokus.

Vilken av dessa matställen eller restauranger i Örebro län skulle du helst besöka? Dela gärna med dig av svaret i en kommentar.

In it to pin it? Spara denna matiga guide till senare.


24 Shares
Pin
Share
Tweet
Share