Nygräddade bullar, finns det något bättre? Här är supergoda veganska kardemummabullar som passar perfekt till sensommarfikat eller en kopp te i höst.
De är läckert saftiga, lagom kryddiga och söta – och såklart allra godast att servera varma.
Ingredienser – ca 24 bullar
- 60 g rumstempererat mjölkfritt smör
- 7,5 dl vetemjöl
- 3 dl iKaffe (eller annan växtbaserad dryck)
- 1/2 dl socker
- 1/2 pkt jäst för söta degar (25 g)
- 1/2 dl mjöl till utbakningen
Fyllning
- 60 g mjölkfritt smör
- 3 tsk kardemumma
- 1/2 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
Pensling och garnering
- 1/2 dl havregrädde
(t.ex. Oatlys iMat eller Plantis matlagningsgrädde)- Florsocker
Receptet räcker till cirka 24 bullar.
Så gör du:
- Värm havredryck till 37 grader i en kastrull.
- Smula jästen i en bunke och häll sedan över den varma havredrycken. Rör om tills jästen lösts upp.
- Blanda i socker, salt, hälften av vetemjölet och mjölkfritt smör delat i bitar. Knåda för hand. Tillsätt resten av mjölet eftersom.
- Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 minuter.
- Blanda alla ingredienser till fyllningen.
- Baka sedan ut degen över ett mjölat bord. Kavla degen till en stor rektangel.
- Bre fyllningen över degen och vik sedan degens långsida mot långsida. Skär i jämna remsor, twista degen och snurra den runt till en snäcka*.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa 30 minuter till under bakduk.
- Pensla bullarna med havregrädde.
- Grädda sedan bullarna mitt i ugnen i 225 grader. Grädda i ca 8 minuter eller tills bullarna fått en fin gyllene färg.
- Låt svalna. Sikta över eventuellt florsocker innan servering.
- Njut!
*detta är enklaste sättet att snurra en kardemummabulle, men du kan göra detta på flera olika sätt beroende på hur du vill att dina bullar ska se ut.