This post is available in
Reseguide: 16 Saker att göra i Zagreb, Kroatien

Det finns så mycket mer att se i Kroatien än den bländande vackra kusten. Upptäck 16 saker att göra i Zagreb i min nya reseguide. Den charmiga medeltida huvudstaden bjussar på skönt tempo, härlig atmosfär, mysiga restauranger och vackra parker.

Zagreb har drygt en miljon invånare och beskrivs ofta som staden med miljoner hjärtan. Att ”love is in the air” är tydligt. Du kommer förmodligen se de röda hjärtformade honungskakorna ”Licitar” överallt. Här finns också allt från en hjärtformad parkbänk och massor av kärlekslås till ett museum för brustna relationer.

Med direktflyg är staden bara drygt två timmar bort från Stockholm vilket gör Zagreb till en smidig weekendresa eller startpunkt för ett längre äventyr i Kroatien. I denna guide tipsar jag om Zagrebs bästa sevärdheter, restauranger och dolda pärlor.

Det är en avslappnad, rolig, livlig och välkomnande stad att besöka.

Zagreb - The Gingerbread Heart
Zagreb brukar också kallas för staden med miljoner hjärtan

Innehåll – Snabblänkar

 
Den livfulla gatan Tkalčićeva i Zagreb
SPOTTED: En hjärtformad parkbänk på gatan Tkalčićeva i Zagreb

 

Hitta flyg till Kroatien

Jämför hotell i Zagreb: Booking.com | Hotels.com


16 SAKER ATT GÖRA I ZAGREB, KROATIEN

Utforska Gornji Grad & Donji Grad

Detaljbild på gatulampa på gatan Kaptol i Zagreb, Kroatien
De två medeltida distrikten Kaptol och Gradec bildar Zagrebs övre stadsdel

Zagreb är uppdelat i en nedre stadsdel och en övre stadsdel och är som gjort för att utforskas till fots. Det första du bör göra när du kommer till Zagreb är att ta på dig bekväma skor och ge dig ut. Börjat med att spana in huvudstadens historiska centrum, Gornji Grad (Upper Town/Gamla stan), för att se de bästa turistattraktionerna, hitta de mest Instagram-värdiga platserna och gå på pittoreska kullerstensgator.

När du blir sugen på shopping eller lunch bege dig till Donji Grad (Lower Town). Här hittar du stadens torg, några av stadens bästa restauranger, kaféer och butiker – liksom många gröna parker.

Besök Katedralen i Zagreb

Adaras vid Zagreb-katedral i Kroatien
Mitt första fotostopp var utanför katedralen i Zagreb

En sak, du bokstavligen inte kan missa är att se den majestätiska katedralen i Zagreb. Denna katedral från 1200-talet kan, med sina neo-gotiska tvillingtorn, ses från nästan var som helst i Zagreb. Den tornar 108 meter över staden och är inte bara ett landmärke och en av stadens populäraste sevärdheter, utan också den högsta byggnaden i Kroatien.

Zagreb-katedralens fulla namn är Jungfru Marie himmelsfärds och sankt Stefans och Ladislavs katedral (whew!). Lyckligtvis räcker det bara med att du säger ”katedralen” så vet alla vad du menar.

Ta ett foto vid vackra St. Mark’s Kyrka

Adaras vid St. Mark's Kyrka i Zagreb, Croatia
St. Mark’s Kyrka kan få vem som helst att stanna till med sitt bländande vackra tak

Ett besök hit är absolut ett måste! St. March’s Kyrka är en av de mest kända byggnaderna i Zagreb. Inte konstigt, då bara en blick på det fabulösa taket kan få en att tappa andan. Hur snyggt är det inte på en skala?

Kyrkan är från 1200-talet och är en av de äldsta byggnaderna i staden. Pricken över i:et, taket, byggdes 1880. Det illustrerar Kroatiens, Dalmatiens och Slavoniens medeltida stadsvapen på vänster sida och Zagrebs emblem till höger.

Njut av en traditionell Zagreb-frukost på Otto & Frank

Restaurangen Otto & Frank i Zagreb
I Zagreb är det inte ovanligt med frukost-hela-dagen-menyer. Här en traditionell frukost på Otto & Frank

Zagreb-borna vet minsann att frukost är dagens viktigaste måltid. Skippa eventuell hotellfrukost och njut istället av en lång frukost/brunch på något av stadens caféer medan du spanar in det vardagliga livet över en kopp kaffe.

Ett grymt stället är Otto & Frank, som ligger på den livliga gatan Tkalčićeva. De serverar frukost hela dagen och har bland annat banantoasts med nutella, sunny side upp och gröt på menyn. Jag rekommenderar dock att du provar deras signaturrätt, en modern version av den traditionella Zagreb-frukosten (kostar runt 50 kr). Det är så gott! De gjorde en vegetarisk smörgås till mig, men originalet är med grillad skinka, pocherat friterat ägg, ost, gräddfil, rädisor och vårlök. Med andra ord, en stadig frukost innan du ger dig ut för att utforska staden.

Besök den sagolika kyrkogården Mirogoj

Saker att göra i Zagreb: Besök vackra kyrkogården Mirogoj
En av mina höjdpunkter i Zagreb var kyrkogården Mirogoj. Ironiskt, med tanke på att jag nästan dog när jag såg denna vy. Can you blame me?

HUR VACKERT? De levande besöker sällan de döda. Men när en kyrkogård är så vacker som Mirogoj Cemetery, kan du inte hitta någon ursäkt. Bara den majestätiska skönheten och fridfulla atmosfären i sig är väl värt ett besök i Zagreb.

Mirogoj beskrivs ofta som en av de vackraste kyrkogårdarna i Europa. Med praktfull gotisk arkitektur, murgröna som klättrar upp på fasaderna på sommaren, ståtliga arkader som verkar sträcka sig in i oändligheten och många imponerande statyer – är denna plats som tagen från en saga. Samtidigt är det en plats med så mycket historia, saknad och kärlek.

Kyrkogården brukar traditionellt inte listas på saker att göra i Zagreb, men denna dolda pärla är verkligen värd att se. Kyrkogården Mirogoj ligger lite utanför stadens centrum men nås lätt med buss 106 eller 226.

Läs också: 17 Saker att göra i Glasgow, Skottland
Mirogoj Cemetary, Zagreb, Croatia

 

Ta in utsikten från observationsdäcket Zagreb 360°

Saker att göra i Zagreb: Zagreb 360 Observationsdäck
Zagreb 360° is one of the best viewpoints in Zagreb

Zagreb 360°, också känd som Zagreb Eye, är en av de mest besökta turistattraktionerna i Zagreb. Det är lätt att förstå varför. Observationsdäcket ligger högst upp, på 16:e våningen, i den ikoniska Zagreb-skyskrapan. Som resultat får du den bästa och mest spektakulära panoramautsikten över staden här.

Utsikt från observationsdäcket Zagreb 360

Besök Museum of Broken Relationships

Museum of Broken Relationships in Zagreb
Museum of Broken Relationships berättar om brustna relationer genom vardagliga föremål

Nära St. Mark’s Kyrka hittar du Museum of Broken Relationships. Det är ett museum dedikerat till krossade hjärtan. Här huserar, till synses, helt vardagliga föremål som donerats till utställningen – men som berättar historier om brustna relationer.

Vi hade tyvärr inte tid att gå in, men när jag promenerade förbi museet och såg alla ”bad memories eraser” (suddgummin), och choklad (som kärlek kommer bryta sönder), önskar jag att jag hade kunna titta in. Museum of Broken Relationship är minst sagt ett annorlunda och innovativt galleri.

Åk världens kortaste linbana

Bergbana i Zagreb
Zagrebs bergbana (eller ”Uspinjaca” som lokalborna kallar det) har transporterat lokalborna i över ett sekel

Anländ i Gornji Grad med stil! Med trappor precis intill, kan det tyckas onödigt att bara ta en max 55-sekunders bergbana mellan nedre och övre stadsdelen. Men Zagrebs bergbana är ändå väldigt charmig. Den räknas som den kortaste linbanan i världen och har, trots allt, transporterat medborgare i över 120 år.

En tur kostar 5 Kuna (ca 7 kr) och går var 10:e minut.

Promenera längs Strossmayer Promenade

Det romantiska promenadstråket Strossmayer i Zagreb
Det romantiska promenadstråket Strossmayer i Zagreb

Om du tar bergbanan till gamla stan är det här du hamnar. Precis bredvid Zagrebs mest romantiska promenadstråk, Strossmayer. Den går längs ruinerna av Zagrebs medeltida försvarsmur. Promenadstråket kantas av kastanjeträd och bjussar på fina utsiktsplatser över nedre stadsdelen.

För en grym Instagramplats, fortsätt gå längs Strossmayer tills du ser katedralen. Där kan du ta en bild med tropiska växter och kärlekslås i förgrunden och Zagreb-katedralen i bakgrunden (se bilden jag delade här). Om du går uppför trappan som ligger precis intill får du även en fantastisk panoramautsikt över centrum (se bilden jag tog här).

Läs också: Cascais: Semestra som en kung på den portugisiska rivieran
ADARAS Reseguide till Zagreb, Kroatien
Denna Instagramvänliga kan du hitta när du promenerar längs Strossmayer

Besök Dolacmarknaden