This post is available in

13 Awesome Reasons to Visit Phu Yen, Vietnam

Skynda dig innan resten av världen hittar hit! Här är 13 grymma anledningar att besöka Phu Yen i Vietnam. Njut av orörda tropiska stränder, magiska soluppgångar och fascinerande platser – som Vietnam’s egna Giant’s Causeway.

Jag blev inbjuden till Vietnam för rese-eventet ITE HCMC. Efter att ha besökt Ho Chi Minh-staden tog vi en timmes flyg till största staden i Phu Yen (Tuy Hoa). Vi var bara i Phu Yen i två dagar men hann se och uppleva väldigt mycket – allt i en avkopplande takt.

13 ANLEDNINGAR ATT BESÖKA PHU YEN I VIETNAM

1. Phu Yen är en dold pärla i Vietnam

Phu Yen, Vietnam - View from airplane

Jämfört med kända turistmål i Vietnam som Hanoi, Saigon, Ha Long Bay och Sapa, är Phu Yen fortfarande en oupptäckt del i Vietnam. Det är också den bästa anledningen till att du borde besöka Phu Yen nu. Innan massor av turister hittar hit.

Just nu är det inte ovanligt att stränder och vägar är folktomma (med undantag för kor här och där). Med massor av sol, vacker natur, vänliga människor och fantastisk mat är Phu Yen perfekt för besökaren som vill uppleva Vietnams underverk utan att gå vilse i turistmassor.


Jämför flyg till Vietnam 


Läs också: 14 Saker att göra i Ho Chi Minh-staden i Vietnam

2. Beundra Ganh Da Dia Reef

Adaras at Ganh Da Dia in Phu Yen, Vietnam | Girl in Red Dress Walking on basalt rock columns

En sak du inte kan missa i Phu Yen besöker Gahn Da Dia Reef. Denna plats är verkligen helt otroligt. Jag slår vad om att du redan har hört talas om den berömda Giant’s Causeway i Nordirland? Gahn Da Dia Reef är Vietnams motsvarighet.

Det är en geologisk underverk med tusentals stenar staplade i överraskande kolumner och pelare. Detta unika steniga landskap bildades efter ett vulkanutbrott för miljontals år sedan. Den heta lavan mötte det kalla havet och när lavan kyldes ner skapades detta magnifika fenomen.

Till skillnad från andra platser i Phu Yen kan du räkna med turister här. Människor kommer från hela världen för att se Da Dia Reef. Men det är fortfarande lätt att ta bra bilder och beundra utsikten. Kom bara ihåg att ta med vatten, solskydd och en hatt eftersom hettan kan vara extrem.

Läs också: 8 Magiska Game of Thrones-platser i Nordirland
Things to Do in Phu Yen, Vietnam: Visit Ganh Da Dia Reef
Fiskebåtar sedda från Ganh Da Dia Reef

Visit Da Dia Reef (Tuy Hoa) - Things to Do in Phu Yen

Tourist Attraction in Phu Yen: Ganh Da Dia in Vietnam
Till skillnad från andra platser i Phu Yen kan Ganh Da Dia Reef vara turisttätt

Vietnamese Boats seen from Ganh Da Dia Reef in Phu Yen

3. Du kan ha en strand för dig själv

Beautiful Bai-Mon Beach in Phu Yen, Vietnam
Bai-Mon Beach i Phu Yen, Vietnam
Adaras alone on Mon Beach in Phu Yen, Vietnam
Avkoppling deluxe på Bai-Mon-stranden i Phu Yen, Vietnam

Om du drömmer om en lugn solsemester utan turister bör du definitivt överväga Phu Yen. Det är till och med möjligt att få en strand bara för dig själv. Kolla bara på den orörda sanden ovanför. Inbjudande, eller hur?

Jag tycker att Phu Yen är som ett dolt paradis med sin underbara kuststräcka, honungsfärgade stränder och avskilda vikar.

Kolla till exempel in Bai-Mon-stranden, Tuy Hoa-stranden och Bai Xep-stranden.

 

 

4. Beundra vackra chamtornet Nhan Tower

Nhan Tower - Things to Do in Phu Yen, Vietnam

Nhan Tower - Things to Do in Phu Yen, Vietnam
Nhan Tower var en dyrkningsplats för chamfolket

En annan sak du inte får missa i Phu Yen-provinsen är att besöka det imponerande chamtornet Nhan Tower som reser sig på en kulle över staden Tuy Hoa. Tornet byggdes under sent 1100- och tidigt 1200-tal och står idag som en stolt påminnelse om stadens ursprungliga grundare, chamfolket.

Ta några bilder, lär dig mer om denna dyrkningsplats och spana in utsikten över staden.

View from Nhan Tower, Phu Yen
Utsikten från Nhan Tower

5. Upptäck Đài Tưởng Niệm Núi Nhạn

Đài Tưởng Niệm Núi Nhạn, Phu Yen, Vietnam
Đài Tưởng Niệm Núi Nhạn

Om du besöker Nhan Tower, borde du också passa på att se detta historiska museum som är ett stenkast från chamfolkets torn (se fotot nedanför). Jag har ingen aning om vad museet heter på engelska, men på vietnamesiska kallas det Đài Tưởng Niệm Núi Nhạn. 

Muséet var inte öppet när vi var där, men denna futuristiska byggnad är en så cool kontrast till Nhan Tower att det var värt att bara se ändå.

Nhan Tower in Phu Yen, Vietnam

6. Besök Bai-Mon Beach & fyren Mui Dien Cape

Bai-Mon Beach & Mui Dien Lighthouse

Tala om en gömd juvel! Stranden Bai-Mon och den närliggande fyren bör definitivt finnas med på din bucket-list i Phu Yen. Lokalborna känner väl till stranden men den är ännu inte nämnd i många reseguider. Den ligger lite off och har inga ”turistiska tjänster”. Men kan du tänka dig en 45-minuters bilresa från Tuy Hoa är detta ett vilt paradis.

Stranden ligger inbäddad i en vik och är med sitt kristallklara vatten, orörda sanddynor och gröna kullar en riktig pärla. Kolla bara!

Adaras at Bai-Mon Beach in Vietnam
Stranden Bai-Mon är väldigt fotogenisk med sin fyr i bakgrunden

Mui Dien Lighthouse in Phu Yen, Vietnam

 

Mui Dien Lighthouse & Bai-Mon Beach

7. Vetefälten är väldigt Instagramvänliga

Phu Yen, Girl in red dress walking on path through wheat field in Vietnam
Ett snabbt stopp vid vägen i Phu Yen

Jag älskar alla typer av fotogeniska fält. Lavendel, tulpaner, solrosor … you name it! När du kör runt i Phu Yen kommer du se vackra vetefält med berg och palmer i bakgrunden. Vackert va?

Wheat Field & Workers in Phu Yen, Vietnam

8. Soluppgångarna i Phu Yen är magiska

Pink sunrise at Bãi Xép Beach in Phu Yen, Vietnam
Soluppgång från Bãi Xép Beach i Phu Yen, Vietnam

Soluppgångar kan ofta vara magiska, och ännu mer så i Phu Yen. Varför? Eftersom det är så många som är uppe till soluppgången, särskilt fiskare ute till sjöss.

Att se de traditionella vietnamesiska fiskebåtarna glida tyst på havet, och se soluppgången färga landskapet är väl värt ett tidigt alarm. Om du har tur kanske du också ser några kor som tar en promenad längs stranden.

Pink sunrise by Vietstar Resort & SpaAdaras walking on beach in pink sunrise in Phu Yen, Vietnam

9. Kor är överallt

Cows walking on the road in Phu Yen, Vietnam

Cows in Phu Yen, Vietnam

Är inte detta en perfekt anledning att besöka Phu Yen? Om du tycker att kor är lika söta som jag kommer du vara så lycklig i Phu Yen. Jag såg kor överallt! På vägen i bergen, promenerandes på stranden i solnedgången och gåendes över en stadsgata. Var jag än såg dem kunde jag inte låta bli att le brett. Kor i det vilda gör mig lycklig.