Artikeln innehåller reklamlänkar

Allt du behöver veta om ögonfrans­förlängning – Tips, skötselråd & risker

Att vakna upp med långa, böjda glamorösa fransar är ren vardagslyx. Men vad ska man tänka på inför en ögonfransförlängning, vilka typer av fransar finns det, vilken metod ska man välja och vad finns det för risker? 

Jag passade på att ställa frågorna till min talangfulla fransstylist, Emel Akcay Faces & Beauty, vid mitt senaste och tredje besök hos henne.

Jag har gått hos Emel sedan i januari och blir alltid lika imponerad när hon tar upp spegeln efter visar mig resultatet. Det är lätt att känna sig som en helt ny människa med långa, böjda och dramatiska fransar! 

Känslan av att vakna upp med halva sminket på är även guld värt – framförallt när jag reser och det blir många väldigt tidiga morgnar.

After Eyelash Extensions - Efter Ögonfransförlängning

Med Emels hjälp kommer därför här min guide till:

ALLT DU BEHÖVER VETA OM ÖGONFRANSFÖRLÄNGNING

Diplom inom Ögonfransförlängning
Diplom fyller väggen hemma hos Emel.

Vad är en ögonfransförlängning?

Ögonfransförlängning är en metod som härstammar från Korea och började ta världen med storm för drygt 10 år sedan. Metoden innebär att en eller flera fransar fästs på en av dina naturliga ögonfransar med hjälp av ett semi-permanent lim. Behandlingen tar mellan 1,5 till 2 timmar.

Vad ska man tänka på inför en ögonfransförlängning?

Var kräsen! Gå alltid till en fransstylist som är certifierad och har diplom. Några saker du kan kolla upp är:

 • Vad har stylisten för utbildning?
 • Vilka produkter jobbar stylisten med?
 • Var kommer produkterna ifrån?
 • Vad säger andra kunder? 

Ett bra tips är att kolla in fransstylisten sociala medier för att se före- och efterbilder samt läsa vad andra kunder tycker.

Jag sökte efter bästa och närmaste fransstylist från mig i Nynäshamn och fann Emel Akcay i Handen. Hon började sin utbildning 2013 och tog diplom 2014 i singelfransförlängning. 2015 utbildade hon sig inom volymteknik och 2016 utbildade hon sig vidare och tog diplom inom avancerad volymteknik.

Jag spanade in hennes Instagram (@fransarbyemel) och föll pladask för hennes galleri som fylls av fantastiskt snygga fransförlängningar. Det är perfektion in till minsta detalj och efter tre besök hos henne vill jag inte gå någon annanstans.

Det viktigaste är att du hittar någon som kan sin grej och gör att du känner dig trygg som kund.

Vill du hitta din närmaste fransstylist? Klicka här!

Vad finns det för olika typer av fransar?

Det finns flera olika typer av fransar, men i huvudsak är det fyra olika:

 • Syntet
 • Silke
 • Extra volymgivande fransar
 • Äkta eller falskt minkhår

Beroende på vilken fransstylist du går till och vilken typ av fransar du väljer kostar en behandling ca 500-2 000 kronor.

Before & After Eyelash Extensions - Före & Efter Ögonfransförlängning
Före och efter min senaste ögonfransförlängning hos Emel Akcay. Jag har volymfransar i varierande längd upp till 14 mm för ett riktigt dramatiskt resultat.

Vad är skillnaden på singel- och volymfransar?

Beroende på vilken typ av effekt du vill uppnå kan du antingen välja singel- eller volymfransar.

Singelfransar

Singelfransar passar till dig som vill ha naturligt långa och fylliga fransar. Fransstylisten applicerar en frans på varje naturlig frans och anpassar längden, tjockhet och böj efter ditt öga. Totalt blir det ungefär 60-80 fransar på varje öga.

Volymfransar

Volymfransar passar till dig som vill ha mycket fransar och ett mer dramatiskt resultat. Här appliceras ett volymknippe med 2-5 fransar på varje enskild frans. Du får mycket mer volym, ett mer ”fluffigt” resultat.

Med denna metod kan fransstylisten sätta upp till 400 fransar per öga utan att skada dina egna fransar. Jag fullkomligt älskar denna extra-allt-metod! Fransarna blir så fylliga och glamourösa. Eftersom fransarna är fjäderlätta behöver du inte vara orolig för att det ska kännas tungt.

Hur länge håller en behandling?

Ögonfransförlängningen håller lika länge som din naturliga ögonfranscykel, cirka 30–45 dagar. I slutet av cykeln ramlar de av.

Du tappar normalt mellan cirka 25-36 fransar under denna period. Därför är det bra att gå på ett återbesök efter 3-4 veckor (när cirka hälften av ögonfransarna försvunnit) för en påfyllning. Väntar du längre kan du behöva betala för ett nytt set igen vilket blir dyrare.

XLNT Lashes Foam Cleanser & Fransarbyemel - Ögonfransförlängning
Efter en ögonfransförlängning – sköt om fransarna med en fransborste och speciell oljefri rengöring för ögonfransar.

Vad finns det för risker?

Om du går till en certifierad fransstylist som utför din fransförlängning på ett korrekt sätt är riskerna så gott som obefintliga. Men det finns ändå risker.

Du kan exempelvis drabbas av kontaktallergi av limmet liksom få besvär som röda ögon och torra, kliande eksem på ögonlocken.

Om du märker att det börjar sticka eller klia på ögonlocket inom 24 timmar efter din behandling – kontakta din fransstylist för omedelbar borttagning.

Läs också: 11 Enkla nagelidéer till sommaren

Så sköter du dina fransar efter en ögonfransförlängning

 • För att limmet ska torka ordentligt, duscha eller blöt inte fransarna 24 timmar efter din förlängning.
 • Borsta ALLTID dina fransar med en fransborste minst en gång om dagen. Tänk också på att rengöra borsten innan du använder den vid ögat. Framförallt om du haft den i din väska eller på annat bakteriefyllt ställe.
 • Sov INTE på mage! Växla gärna vilken sida du sover på eller sov helst på rygg så att onödigt slitage på fransförlängningen undviks.
 • Använd endast OLJEFRITT smink vid ögonen.
 • Gnugga, pillra, ryck eller dra INTE i fransförlängningen. Om du vill ta bort fransförlängningen – gå till din stylist. Om du sliter och drar bort fransar själv kan dina egna fransar följa med.
 • Använd INTE ögonfransböjare eller vattenfast smink på eller kring fransförlängningen.
 • Rengör ALLTID fransarna mycket försiktigt med en speciell fransrengöring en gång om dagen. Om du inte gör detta kan bakterier mellan ögonfransroten och lösögonfransarna samlas och resultera i ögonbesvär eller en infektion.
 • Använd INTE mascara på din fransförlängning. Mascara försämrar hållbarheten och kan göra att ditt franslim löses upp. Om du verkligen vill använda mascara finns det speciellt utformade mascaror för fransförlängning som du kan använda på yttre delen av fransarna (ej där franslimmet sitter).
 • Undvik bastu, solarier, ånga, saltvatten och klorvatten 48 timmar efter isättning. Det är även bra att fortsätta undvika detta så gott det går för att få fransarna att hålla så länge som möjligt.

Tips! Kolla dina sminkprodukter & undvik dessa ämnen!

Läs innehållsförteckningen på produkter du använder runt eller på ögonen och undvik produkter som innehåller propylene glykol eller olja. Dessa ämnen bryter ner limmet och finns bland annat i eyeliners, mascaror, shampoo och balsam.

Det kan även heta t.ex.:

 • propylenglykol
 • 1,2-propylenglykol
 • 1,2-propandiol
 • 1,2-dihydroxipropan
 • propan-1,2-diol
 • metyletylenglykol
 • syntetiskt glycerin
 • monopropylenglykol
 • Propylenglycolum
 • E 1520 Propan-1,2-diol
 • glycol
 • monopropylene glycol
After Eyelash Extensions - Efter Ögonfransförlängning

Vad har du för erfarenheter av ögonfransförlängning? Dela gärna med dig i en kommentar!

Läs också: 

Tips på oljefria makeupprodukter som passar vid fransförlängning

1 Shares
Pin
Share
Tweet
Share