Allt om ICL (Linsimplantat): Recension, Guide & Risker

Min EVO Visian ICL-operation på Latvian American Eye Center i Riga

Perfekt syn på 20-30 minuter med ett linsimplantat? Upptäck allt du behöver veta om att operera ögonen med ICL i denna maffiga guide.

Det var nu över 5 månader sedan jag hade min ICL-operation på Latvian American Eye Center (LAAC) i Riga. I den här guiden kommer jag att lista allt från risker, fördelar och alternativa operationer till hur det är att leva med ett linsimplantat. 

Lilla ordlistan

Hyperopi – medicinsk term för översynthet/Långsynthet
Myopi – medicinsk term för närsynthet
D – Står för dioptri och används för att mäta ditt synfel 
Astigmatism – vanligt synfel som innebär att hornhinnan eller linsen har en oregelbunden form och orsakar brytningsfel. 
Refraktiv kirurgi – sammanfattande begrepp för olika metoder att korrigera synen 

Det finns många olika alternativ för dig som vill förbättra din syn med en ögonoperation. LASIK, LASEK, ICL, SMILE, CK, RK och PRK är bara några av de alternativ som finns tillgängliga. 

Jag har använt linser sedan jag var 13 år och har länge funderat på LASIK som synkorrigering, då min pappa genomgick det under 90-talet. Jag ändrade mig när jag fick reda på vad ICL faktiskt är. 

Vid en första anblick kan linsimplantat låta väldigt skrämmande. Men till skillnad mot ögonlaser som slipar bort en bit av hornhinnan, är ICL ett urtagbart alternativ som fungerar tillsammans med ditt naturliga öga. Om synen skulle förändras eller nya möjligheter för synkorrigering uppstår i framtiden, finns alltså möjlighet att ta ut linserna igen. 

Detta halvår har varit en resa till visuell frihet för mig. Jag hoppas att denna gedigna guide kan vara till hjälp för dig som är intresserad av ICL, vill veta mer om ögonoperationer, eller bara vill veta vilka synkorrigerings-möjligheter som finns förutom glasögon och linser. 

Vad är ICL? 

Här mellan regnbågshinnan (iris) och den naturliga linsen placeras EVO Visian ICL
ICL-linsen placeras bakom ögats pupill och precis framför den naturliga linsen.

Kort sagt är ICL “inopererade kontaktlinser”. Det räknas som en intraokulär lins (IOL), men officiellt står ICL för Implantable Collamer Lens

Till skillnad från LASIK, som tar bort en bit av hornhinnan, är ICL en helt reversibel behandling som inte tar bort någon vävnad utan behåller både hornhinna och lins precis som innan operationen.

Linserna opereras in bakom pupillen och kan behandla patienter med svår närsynthet, långsynthet, astigmatism och även tunna hornhinnor. Operationen kan utföras på båda ögonen samma dag på cirka 20-30 minuter. Dock väljer en del kliniker att göra ett öga i taget med cirka 1-2 veckors mellanrum. 

Återhämtningstiden efter ett linsimplantat är snabb och smärtfri.