Artikeln innehåller reklamlänkar

Allt om ICL (Linsimplantat): Recension, Guide & Risker

Perfekt syn på 20-30 minuter med ett linsimplantat? Upptäck allt du behöver veta om att operera ögonen med ICL i denna maffiga guide.

Det var nu över 5 månader sedan jag hade min ICL-operation på Latvian American Eye Center (LAAC) i Riga. I den här guiden kommer jag att lista allt från risker, fördelar och alternativa operationer till hur det är att leva med ett linsimplantat. 

Lilla ordlistan

Hyperopi – medicinsk term för översynthet/Långsynthet
Myopi – medicinsk term för närsynthet
D – Står för dioptri och används för att mäta ditt synfel 
Astigmatism – vanligt synfel som innebär att hornhinnan eller linsen har en oregelbunden form och orsakar brytningsfel. 
Refraktiv kirurgi – sammanfattande begrepp för olika metoder att korrigera synen 

Det finns många olika alternativ för dig som vill förbättra din syn med en ögonoperation. LASIK, LASEK, ICL, SMILE, CK, RK och PRK är bara några av de alternativ som finns tillgängliga. 

Jag har använt linser sedan jag var 13 år och har länge funderat på LASIK som synkorrigering, då min pappa genomgick det under 90-talet. Jag ändrade mig när jag fick reda på vad ICL faktiskt är. 

Vid en första anblick kan linsimplantat låta väldigt skrämmande. Men till skillnad mot ögonlaser som slipar bort en bit av hornhinnan, är ICL ett urtagbart alternativ som fungerar tillsammans med ditt naturliga öga. Om synen skulle förändras eller nya möjligheter för synkorrigering uppstår i framtiden, finns alltså möjlighet att ta ut linserna igen. 

Detta halvår har varit en resa till visuell frihet för mig. Jag hoppas att denna gedigna guide kan vara till hjälp för dig som är intresserad av ICL, vill veta mer om ögonoperationer, eller bara vill veta vilka synkorrigerings-möjligheter som finns förutom glasögon och linser. 

Vad är ICL? 

Här mellan regnbågshinnan (iris) och den naturliga linsen placeras EVO Visian ICL
ICL-linsen placeras bakom ögats pupill och precis framför den naturliga linsen.

Kort sagt är ICL ”inopererade kontaktlinser”. Det räknas som en intraokulär lins (IOL), men officiellt står ICL för Implantable Collamer Lens

Till skillnad från LASIK, som tar bort en bit av hornhinnan, är ICL en helt reversibel behandling som inte tar bort någon vävnad utan behåller både hornhinna och lins precis som innan operationen.

Linserna opereras in bakom pupillen och kan behandla patienter med svår närsynthet, långsynthet, astigmatism och även tunna hornhinnor. Operationen kan utföras på båda ögonen samma dag på cirka 20-30 minuter. Dock väljer en del kliniker att göra ett öga i taget med cirka 1-2 veckors mellanrum. 

Återhämtningstiden efter ett linsimplantat är snabb och smärtfri. 

Allt om ICL (Linsimplantat): Recension, Guide & Risker

Alternativa synfelsbehandlingar

För att ge dig en snabb överblick över alternativ till ICL har vi listat några av de mest vanliga ögonoperationerna. Du kommer förstå varför förkortningar används. 

 • LASIK

  LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis) är världens mest använda metod. LASIK är en smärtfri och snabb laserbehandling med kort läkningstid. Passar dig som är mellan 20 och 45 år och vill åtgärda synfelen närsynthet, översynthet eller astigmatism. Det finns flera olika ögonlaserbehandlingar, som LASEK, FS-LASIK och Epi-LASIK. Alla metoder använder sig av laser för att omforma din hornhinna och korrigera synfelet. 


 • PRK 

  PRK (Photorefractive Keratectomy) var den första framgångsrika operationen för synkorrigering och används än idag, även om den har blivit mindre populär. Här skrapas det yttersta lagret av hornhinnan bort och korrigerar synfelet med laser. Operationen tar 5 minuter per öga. Återhämtningstiden efter en PRK är längst av de olika metoderna och de första dagarna är det inte ovanligt att ha väldigt ont. 


 • CK eller RK 

  CK (Conductive Keratoplasty) och RK (Radio keratoplastik) är icke-kirurgiska ingrepp där radiovågor eller värmeenergi används för att justera hornhinnans kontur genom att krympa den. Ofta används dessa ingrepp på patienter över 40 år, för att korrigera mild till svår långsynthet liksom för att reducera behovet av läsglasögon. 


 • SMILE 

  SMILE (Small Incision Lenticule Extraction) är den nyaste och mest avancerade lasermetoden. Här korrigeras synen genom att ta bort en liten bit hornhinnevävnad (lentikel) genom ett litet lasersnitt. För närvarande kan SMILE bara korrigera närsynthet och astigmatism. Är du översynt är SMILE inte för dig. Synåterhämtningen efter SMILE är snabb med minimala obehag under och efter operationen. 

Andra alternativa metoder för patienter över 45 år är linsbyte med RLE (Refractive Lens Extraction) eller CLE (Clear Lens Extraction). Dessa ingrepp används för korrigering av när-, över-, och ålderssynthet. 

Ögonundersökning inför ICL-operation på LAAC i Riga
Tester inför ICL operationen hos LAAC i Riga.

Varför välja ICL?

Främsta fördelen med ICL är att det är en additiv synkorrigering. Till skillnad från andra ingrepp avlägsnas inte hornhinnan, utan ICL är en reversibel behandling som fungerar i harmoni med ditt naturliga öga. 

Att välja en behandling som permanent förändrar ögat kan begränsa dina alternativ senare i livet om du får problem med din syn. Det kan även hindra dig från att dra nytta av ny ögonteknik i framtiden. 

Fler fördelar med EVO Visian ICL är att linsmaterialet innehåller UV-skydd som blockerar skadliga UVA- och UVB-strålar som i sin tur förhindrar ögonsjukdomar. 

Linsen är biokompatibel och tillverkas av kollagen som finns naturligt i kroppen. Visian ICL orsakar inte heller torra ögon, vilket är ett vanligt problem bland andra ingrepp. Det höga vatteninnehållet i linserna minimerar reflektioner och ger en skarpare och tydligare syn än andra synkorrigerings-alternativ. 

EVO Visian ICL i behållare | LAAC, Riga, Lettland
EVO Visian-linsen. Kan ni se den?

Vad är fördelarna med ICL?

ICL har funnits i närmare 30 år, med över 1 miljon ingrepp utförda i hela världen. Över 99% av patienterna skulle gå igenom en ICL-operation igen.

Fördelarna med ICL är: 

 • Skarp syn

  Synen börjar förbättras direkt efter operationen.


 • Snabbt ingrepp

  Ingreppet är smärtfritt och tar bara 20-30 minuter.


 • Snabba resultat

  Återhämtningen är snabb och patienten uppnår ofta utmärkt syn direkt efter ingreppet. Många går till jobbet redan nästa dag.


 • Ett urtagbart alternativ

  ICL är en permanent lösning, men om det skulle behövas kan linserna tas ut, vilket är en fördel i händelse av större synförändringar. 


 • UV-skydd

  Visian-linsen består av ett UV-blockerande material, som skyddar ögonen mot UVA- och UVB-strålar.


 • Behandlar breda områden

  ICL kan korrigera och minska närsynthet från -0,5D upp till -20 D, upp till +10 D för översynthet och upp till +6 D för astigmatism. 


 • Slutet på torra ögon

  De biokompatibla linserna behåller den naturliga kemin i ögat och orsakar inte torra ögon. 


 •  Perfekt mörkerseende

  Många patienter som genomgår en ICL-operation får utmärkt, oförändrat mörker- och kontrastseende.


 • Tunna hornhinnor

  Många patienter exkluderas från andra former av ögonoperationer på grund av tunna hornhinnor eller för svåra synfel, där kan ICL vara en lösning. 


 • Redo för framtiden

  Din syn förändras när du blir äldre, och många behöver gråstarrsoperation. Eftersom linsimplantat inte förändrar ditt naturliga öga ger det dig fler möjligheter för framtida behandlingar.  


 • Osynliga

  Till skillnad från vanliga kontaktlinser är ICL-linsen helt osynlig och kan inte kännas eller ses varken av dig eller andra då linsimplantatet är placerad bakom iris. 


 • Ett friare liv

  Med ICL slipper du kontaktlinser eller glasögon och kan leva ett lite friare liv, framförallt vid aktiviteter som sport och bad. 

Optikersats
Ett liv utan linser är en av många fördelare med ett ICL-implantat.

Risker och biverkningar med ICL-implantat

Visian ICL är FDA-godkänd och har godkänts av den lokala hälsomyndigheten, vilket innebär att det har fastställts att det är ett säkert och effektivt ingrepp. Men som med alla kirurgiska ingrepp finns det vissa risker.

Biverkningar eller komplikationer med ICL är sällan allvarliga och de flesta komplikationer är möjliga att efterbehandla om de upptäcks i tid. 

 • Över- eller underkorrigering

  Detta är den vanligaste komplikationen och innebär att dina linser är för starka eller för svaga. ICL-läkare vidtar alla försiktighetsåtgärder för att utföra noggranna mätningar före din operation. Om inte rätt mängd synkorrigering ordinerats kan detta oftast åtgärdas med nya implantat. Samma risker med över- och underkorrigering finns med alla refraktiva ingrepp. 


 • Ljusringar och bländning nattetid

  Vid alla refraktiva ingrepp som LASIK, LASEK eller ICL finns det en risk för ljusringar och bländning runt ljus nattetid. Dessa symptom sägs minska med tiden, men det kan orsaka bländningsbesvär bland annat när du kör bil nattetid med mötande bilar och gatulampor.


 • Ökat ögontryck

  I vissa fall kan det uppstå ett ökat tryck i ögonen efter operationen. Om detta skulle inträffa kan din läkare snabbt åtgärda problemet med ytterligare medicinering eller operation. Om det inte åtgärdas eller lämnas obehandlat kan det ökade trycket innebära synförlust.


 • Risk för infektion

  Alla kirurgiska eller refraktiva ingrepp innebär att det finns en risk för infektion, även om operationen görs under sterila förhållanden. Även om det är ovanligt med ICL är det viktigt att komma ihåg att en ögoninfektion kan leda till allvarliga ögonskador.


 • Skador på den naturliga ögonlinsen

  Eftersom EVO placeras inuti ögat riskerar man att komma åt ögats naturliga lins under ingreppet. Även om det inträffar hos färre än 1,5 % av patienterna, kan alla skador på den naturliga linsen innebära att linsen grumlas (katarakt) och kan, i de mest allvarligaste fallen, kräva att den naturliga linsen med katarakt avlägsnas och att den naturliga linsen behöver ersättas med en syntetisk lins.


 • Förlust av synskärpa

  Alla refraktiva ingrepp kan resultera i att ögat skadas, även om det är extremt ovanligt. Oftast har en förlust av synskärpan att göra med en allvarlig inflammation, blödning eller obehandlad infektion. 

Innan du genomgår operation bör du noggrant överväga riskerna mot fördelarna.

Patientformulär inför ICL-ingrepp på LAAC
Signerat och klart. Nu kunde inget stoppa mig!

Hur mycket kostar ICL?

Priset varierar beroende på recept, plats och klinik. Vanligtvis kostar det allt från 35 000 – 55 000 kr. Kostnaden för ICL är högre än LASIK, främst på grund av linskostnaden, kraven och utrustningen som behövs för ingreppet med mera. 

Du kan boka en rådgivning med en certifierad ICL-ögonläkare för att se om linsimplantat är något för dig och ta reda på vad de skulle kosta för dig. 

Ett tips är att jämföra olika kliniker då det kan skilja många tusenlappar för ICL-operationen i samma stad.


Är priset värt det?

Med tanke på hur mycket glasögon eller kontaktlinser kan kosta i längden, betalar ICL-ingreppet för sig själv. I genomsnitt kostar det cirka 160 000 kr under en livstid för en person över 30 år med glasögon eller linser.

Eftersom ICL är en engångskostnad med långsiktig lösning tycker jag att priset helt klart är värt det. Och då har vi inte ens räknat med den visuella friheten och alla andra fördelar som ICL för med sig. 

Ögonundersökning inför linsimplantat
Mer tester, påminde om en sån där leksak man hade när man var liten.

För vem passar Visian ICL?

Visian ICL är idealisk för dem med en aktiv livsstil och kan vara för dig om du:

 • är mellan 21 och 60 år.
 • är närsynt med mild till svår myopi (-0,5 D till -20 D).
 • är översynt med mild till svår hyperopi (+0,5 D till +10,0 D)
 • har astigmatism mellan 0,5 och 6,0 D
 • inte haft några ändringar i receptet på mer än 0,5 D under ett år.
 • vill ha ett ingrepp som inte skapar ögontorrhet

När bör du inte genomgå ett ICL-ingrepp?

Du bör inte genomgå en Visian ICL-operation om:

 • du är gravid och / eller ammar
 • din syn är inte stabil
 • läkaren bestämmer att formen på ögat inte passar bra för ICL

Min ögonoperation med EVO Visian ICL 

Vacker interiör och fönster på Latvian American Eye Center i Riga
Latvian American Eye Center i Riga

Trots oroade nära och kära valde jag att göra min ICL-operation utomlands. I Lettland, Riga, på Latvian American Eye Center (LAAC) för att vara mer exakt.

Det främsta skälet till att jag ens funderade på att göra min ICL-operation utomlands var kostnaden – utan att kompromissa med kvalitén eller den medicinska expertisen. Det är ändå ÖGONEN vi snackar om. Trots det är det väl värt att jämföra priser på olika kliniker då det kan skilja enormt bara på grund av plats. 

Hos LAAC är priset på ett ICL-ingrepp billigare än många ögonkliniker hemma i Sverige. På LAAC kostar operationen för ett öga mellan €1400 till €1940. På Capio i Stockholm kostar till exempel en ICL-operation 53 900 kr, på Memira 49 900 kr och på Proforma Clinic är från-priset 35 000 kr.  

Eftersom det är enkelt och billigt att resa till Riga från Sverige, tänkte jag att jag kunde göra en weekendresa av min ögonoperation.

Med LAACs erfarna läkare och år av bevisad yrkeskunskap kände jag mig tillräckligt bekväm för att boka en resa för synundersökning och konsultation (och såklart för lite sightseeing också). 

Ögonundersökning med ICL-läkare på Latvian American Eye Center, Riga
Förre ICL- ingreppet på LAAC i Riga.

Latvian American Eye Center 

Vacker trapp på LAAC

LAAC är den första privata ögonkliniken i de baltiska länderna som är baserad på patientvård och modern teknik som är berömd i USA. Den amerikanska professorn John Joseph McDermott grundade LAAC 1993 med målet att etablera en klinik i världsklass i området.

Allt i kliniken har samma standard som i USA och resten av EU, från certifierad utrustning, medicinska instrument och behandlingar till professionalismen och den höga kompetensnivån. 

Nästan tre decennier senare levererar kliniken samma höga service till lokalbefolkningen, utländska patienter, vuxna och barn.

 


 
Optiker utför syntester inför linsimplantat på LAAC, Riga, Lettland
Förberedelser för ICL-ingreppet hos LAAC

Mars 28, 2019
15.00 Förberedelser för ICL-ingreppet

Innan en ICL-operation måste din läkare få reda på din syn- och medicinska historik, följt av en omfattande ögonundersökning. Testerna visar om dina ögon är friska och om du är en bra kandidat för operationen.

Det var en solig och blåsig dag i mars när jag klev in på Latvian American Eye Center. Det var inte förrän vi körde genom ett rätt så slitet område i Riga som jag började bli nervös. Lyckligtvis, blev jag positivt överraskad när bilen svängde upp framför en hög vit byggnad med imponerande fönster och guldfärgad skylt intill entrén. 

LAAC står verkligen ut i detta rätt så tråkiga område i Riga. Insidan är om inte mer imponerande med fint ljusinsläpp, gröna växter, lugn och fräsch atmosfär och framförallt välkomnande och passionerad personal. 

Ögontest för att mäta endotelcell-tätheten inför ICL-procedur
En omfattande synundersökning görs på en ICL-konsultation. För mig ser detta ut som att en hel del Candy Crush spelas.
Dr. Ilze Šveiduka på Latvian American Eye Center, Riga
Dr. Ilze Šveiduka på Latvian American Eye Center

Efter att ha genomgått en omfattande ögonundersökning konstaterades det att jag var en mycket bra kandidat för en Visian ICL-operation.

Jag träffade alldeles underbara Dr. Ilze Šveiduka, som är en certifierad ögonläkare och som skulle komma att utföra operationen på mig. 

Optiker går igenom resultat av syntester på LAAC i Riga
En rad olika tester behöver genomgås för att mäta just ditt ögas egenskaper.

EVO Visian ICL

EVO/EVO+ är de senaste versionerna av Visian ICL från Staar Surgical. Det är standardlinserna som används över hela Europa. Med tidigare linsimplantat behövde två små hål göras med YAG-laser i utkanten av din iris. Det behövs inte längre göras med EVO Visian ICL då implantatet själv har små hål för att hålla normalt vätskeflöde i ögat och förhindra tryck i ögat efter operationen. 

Ögonläkare utför ögonundersökning på LAAC, Riga
Dr. Ilze kollade djupt in i mina ögon.

Även om förundersökningen bara varade i ungefär en timme, kändes det som om jag var på kliniken mycket längre. Jag blev snällt ledd mellan flera olika undersökningsrum och avancerade mätinstrument. 

När jag skrev den här artikeln mailade jag LAAC bara för att fråga vilka tester vi gjorde på synundersökningen. De skickade mig denna rena rama grekiskan:

keratometry, corneal topography, visual acuity, refraction, endothelial microscopy with pachymetry, OCT for retina and optic nerve, ocular slit lamp examination and fundus examination, ocular biometry with IOL Master device

Syntest och undersökning för ICL-operation
Minen när jag försöker förstå allt som händer.

16 April, 2019
11.30 Dagen jag fick min syn

Utanför Latvian American Eye Center i Riga
Redo för operationen utanför Latvian American Eye Center

Cirka tre veckor efter min undersökning var det dags. Operationsdagen var här. Jag trodde att jag skulle vara mycket mer nervös än jag var. Visst kände jag av fjärilarna i magen men hela förmiddagen kändes mer som en ”nöjesparks-upplevelse” för mig. 

Jag är exalterad och står i kön framför Grönans högsta attraktion och känner ”let's do this”. ”Vad har jag gett mig in på?”-ögonblicket kom när jag tog första steget in i operationssalen. 

Ögonläkare pratar med patient på Latvian American Eye Center i Riga
En liten pratstund med Dr. Ilze innan operationen.

När vi kom till LAAC pratade jag först med Dr. Ilze, som påminde mig om allt som skulle hända.

Bedövande ögondroppar inför ICL-operation för att vidga dina pupiller.
Lokalbedövande ögondroppar appliceras innan ingreppet.

Före operationen

Innan din operation kommer din läkare att ge dig ögondroppar för att vidga dina pupiller och bedöva dina ögon. Om det behövs kan du också få ett lugnande läkemedel.

Jag passade på att göra mig hemmastadd medan jag väntade på min tur i LAACs fullbokade operations-schema. Jag fick höra att 15 andra patienter skulle göra ICL-operationen efter mig den här dagen. 

Patient i blå skyddskläder på Latvian American Eye Center (LAAC), Riga, Latvia
Kände mig inte lika kaxig som det kanske ser ut på bilden.
Utvidgade pupiller inför linsimplantat
Kolla in pupillerna. (Till mormor, jag lovar att jag inte är hög)

Jag kände mig avslappnad hela vägen till operationssalen. Nervigt blev det inte förrän dörren till salen öppnades. Turligt nog gick allt så snabbt att jag inte hann tänka speciellt mycket på ingreppet i sig. Jag var in och ut på drygt 20 minuter. 

Jag fick ligga bekvämt bakåtlutat på en operationsstol. Vad som hände efter det minns jag knappt. Jag vet att något placerades för att hålla mina ögon öppna. Sedan är allt jag mins ett starkt mikroskopljus som jag fick stirra upp i under ingreppet.

Jag minns att Dr Ilze sa ”We're moving on to the left eye”, och jag frågade ”Already?”. 

Sedan var det klart.

Ögonläkare genomför ICL-operation på Latvian American Eye Center (LAAC), Riga, Latvia
Ida hade möjlighet att se en del av ingreppet på första parkett, genom fönstret i ett personalrum.

Så går ICL-operationen till 

För att förbereda implantatet gör din läkare ett litet snitt i kanten på hornhinnan och placera det väldigt tunna linsimplantatet bakom ögats pupill och precis framför den naturliga linsen. Snittet är så litet att det inte behöver sys.

Allt är smärtfritt tack vare de bedövande ögondropparna och vanligtvis tar hela ingreppet mindre än 30 minuter.

Skyddsglasögon efter linsimplantat
Fick de här häftiga glajjorna efter ingreppet som ska skydda mina ögon framöver.

Efter ingreppet

Det är vanligt att direkt uppleva en förbättrad syn efter ingreppet. Din läkare kommer att ge dig ett recept på ögondroppar som är avsedda för att rengöra ögonen och förhindra infektion. Du kommer att behöva någon som kan köra dig hem, men vanligtvis kan du köra bil igen inom två dagar efter operationen. 

Direkt efter ingreppet insåg jag att jag kunde se bättre. Mitt WOW-ögonblick kom dock inte förrän jag var ute på gatan drygt två timmar senare och kunde läsa gatuskyltar tydligt på andra sidan vägen.

Efter operationen kände jag mig rätt groggig (förmodligen en kombination av att stirra upp i ett starkt ljus, bedövande ögondroppar, nerver och lugnande medel). 

Även om ICL-operationen i sig går fort får du lätt räkna med att vara på kliniken i drygt två timmar. Detta för att läkaren vill hålla koll på trycket i dina ögon efter operationen. Min doktor såg att trycket i mitt vänstra öga var lite högre än normalt. Det gick överraskande snabbt att åtgärda, men jag är glad att jag hade möjligheten att vila upp mig en stund i det privata vilorummet. 

Det är vanligt att vara ljuskänslig de första dagarna efter operationen. Skönt var det att jag fick med mig ett par sjyssta skyddsglasögon som gjorde det lätt att fortsätta ha en fantastisk weekend i Riga. 

Vilar i vilorum efter ICL-operation
Efter operationen vilade jag upp mig i ett privat rum på LAAC. Precis vad jag behövde innan jag gav mig ut i Riga igen.

15.30 Lunch på Andalūzijas suns

Lunch på Andaluzijas suns i Riga, Latvia
Tre timmar efter operationen och jag är redo att kolla in vad Andalūzijas suns har att erbjuda.

Bara cirka tre och en halv timme efter operationen satt jag på den coola restaurangen Andalūzijas suns med mina skyddsglasögon på. Ida och jag beställde en trerätters-lunch för att fira min nya syn. 

Vi festade till det med laxtartar till förrätt, en hälsosam poké bowl till huvudrätt och en rågbrödsdessert med lingonsås till efterrätt (+ pannkaka med jordgubbar till mig). 

Hade jag gjort ICL-operationen i min hemstad hade jag förmodligen bara åkt hem direkt efteråt. Men att njuta av trerätters och koppla av på ett hotellrum efter operationen kändes som en guldkant på hela upplevelsen. 

Läs även: En guide till coola matställen & restauranger i Riga


17 April, 2019
16.00  Återbesöket

Återbesök efter ICL-operation på LAAC i Riga, Lettland

Synen kommer fortsätta förbättras över de närmsta 48 timmarna. Dagen efter operationen behöver din ögonläkare träffa dig för att kontrollera trycket i ögonen. En till kontroll görs två månader senare och sedan en gång om året så länge du har ICL-linsen inopererad. 

Dagen efter operationen kändes det som att jag såg som en örn. Bara känslan att kliva upp ur sängen och inse att jag inte behövde ta på mig mina linser var helt surrealistiskt och ofattbart.

Återbesöket gick smidigt. Det var bara tråkigt att säga hej då till Dr. Ilze och alla andra jag träffade på LAAC som gjort ett så stort intryck i mitt liv. 

Med mig hem fick jag engelska dokument angående operationen och ID-kort för EVO Visian-linserna som visar deras äkthet. Jag blev också påmind om allt man ska tänka på de första veckorna efter operationen, som att inte gnugga sig i ögonen, använda ögondroppar dagligen samt boka in ett återbesök (vilket jag valde att boka in hemma i Sverige).

EVO Visian Patient Membership Card
EVO Visian Patient Membership Card

Fem månader efter ICL-ingreppet

Närbild på manligt öga efter linsimplantat (ICL)

Efter att ha använt kontaktlinser varje dag under 13 års tid och sedan plötsligt vakna upp och se utan linser är en känsla jag aldrig kommer glömma. Det tog ett tag för mig att inse att jag inte behövde sätta i dem varje morgon. 

Innan min ICL-operation kunde jag snubbla till badrummet varje morgon för att sätta i linserna (ibland av misstag sparka tån i vardagsrumsbordet eller nästan kliva på en katt innan linserna var i). Att kunna vakna upp och se ens någonting tydligt är otroligt. 

Min enda negativa upplevelse med ICL-linserna är mina ljusrelaterade biverkningar. Jag ser ringar runt olika ljuskällor på nattetid. Jag har hört att ljusrelaterade sidoeffekter kan minska med tiden, men just nu märker jag av det nästan varje dag. Framförallt när jag kör bil i mörker och möts av strålkastare eller bländande gatulampor, liksom när jag är i lågt upplysta rum med starkare lampor.

Även om detta kan vara distraherande så är det något jag redan börjat bli van vid och kunna ignorera. Jag ångrar inte för en sekund att jag gjorde en ICL-operation. Fördelarna som ICL har gett mig har förändrat mitt liv. 

Slutsats: Så är livet med linsimplantat

Efter lyckad ICL-operation på Latvijas Amerikas acu centrs (LAAC) i Riga, Latvia
Jag är så berörd över hur alla på LAAC var så välkomnande och hur de fick mig att känna. Tusen tack!

Jag gick in på LAAC med måttlig närsynthet (-3,50 D), och gick ut med perfekt syn. 

Trots att jag upplever ljusrelaterade biverkningar är inverkan på mitt liv minimal. Jag är bara så tacksam för att inte behöva tänka mig för vad gäller synen.

Jag kan dyka, träna, resa och vara spontan utan att tänka på kontaktlinser. Jag minns tydligt hur det känns att råka somna med linser i soffan och vakna upp med röda irriterade ögon. Jag minns den irriterande känslan av att glömma mina kontaktlinser på en utlandsresa. Jag minns känslan av att gå med en lins i ögat för att jag råkat tappa den andra. 

Dessa känslor är jag glad att slippa. 

Sammanfattningsvis vill jag säga att det är helt fantastiskt att gå från att inte se tv:n på andra sidan rummet till se hela min omgivning i skärpa på bara några få dagar. Det är helt magiskt. Om sådan magi kommer med lite bländande ljusringar i nattrafiken kan jag definitivt leva med det. Speciellt med tanke på hur mycket frihet ICL har gett mig. 


Ett stort tack till

Sist men inte minst vill jag ge ett stort tack till alla som gjort min ICL-upplevelse så speciell. Det har inte bara varit en resa till visuell frihet utan också en extraordinär weekendresa. Det har varit fantastiskt att bli väl omhändertagen av så välkomnande, professionella och framförallt passionerade människor. 

Jag är djupt rörd av hur LAAC fick mig att känna mig som hemma utomlands. Stort tack! Liels paldies! 

Boka en resa till Riga här (jämför billiga tåg-, buss-, & flygbiljetter)

Spara denna guide till senare:


Disclaimer: 

Jag gjorde min ICL-operation i samarbete med Latvian American Eye Center (LAAC) och Latvian Health Tourism Cluster. Som alltid är alla åsikter mina egna.

1 Shares
Pin
Share
Tweet
Share