Artikeln innehåller reklamlänkar

Flyg luftballong i magiska Kappadokien

GUIDE: Flyg luftballong i Kappadokien, Turkiet

Om du vill uppleva ett helt magiskt och utomjordiskt äventyr behöver du inte leta längre. Att flyga luftballong över Kappadokiens surrealistiska landskap i Turkiet är en riktig saga som bara måste upplevas med egna ögon.

Jag är ofta den som pekar och blir glad av att bara se en luftballong på himlen. Tänk min känsla när jag plötsligt befann mig 700 meter ovanför underjordiska städer, fairytale chimneys och så mycket historia – tillsammans med närmare hundra andra färgglada luftballonger som dekorerade den drömlika soluppgångs-himlen. Det är en känsla som är svår att uttrycka i ord.

I vår Guide:

Även om detta äventyr bara varar i drygt en timme i luften, är bara den timmen värd den 7-timmar långa resan från Alanya samt att vakna upp 04.00.

Kappadokien är såklart värt ett besök i sig. Jag har aldrig någonsin sett ett liknande landskap. Hela Kappadokien tycks komma direkt från en fantasi eller en annan planet. Det som gör det ännu mer speciellt är att upp till 150 varmluftsballonger svävar ovanför landskapet till soluppgången varje dag.

Det kan inte bli mer magiskt.

Kappadokien är känt för att vara en av de bästa platserna för en luftballongflygning i hela världen. Bara en glimt av landskapet kommer göra dig övertygad också.

Beautiful sunrise with hot air balloons in Cappadocia, Turkey

Förbered dig på att bli hypnotiserad, förtrollad och förbluffad. Detta är min och min lillasyster Sannas guide till detta oförglömliga äventyr.

Magical: Hot air ballooning in Cappadocia, Turkey
Stunning sunrise with hot air balloons in Cappadocia, TurkeyHot Air Ballooning in Cappadocia with Voyager BalloonsSmiley burner in hot air balloon

Vad du borde förvänta dig innan en ballongflygning i Kappadokien

Även om ballongflygningarna äger rum varje dag, året runt, behöver du tänka på att den här upplevelsen är beroende av bra väder. Om vinden är för stark, det regnar för mycket eller är för dimmigt kommer din flygtur bli inställd.

Det är därför en bra idé att stanna minst 2 eller 3 nätter i Kappadokien och boka in din flygning för din första morgon. Om din flygtur blir inställd får du förtur nästa dag – i annat fall får du pengarna tillbaka.

Du kan också förbereda dig på att kliva upp väldigt tidigt eftersom luftballongerna lyfter före soluppgången. Vi blev hämtade runt 05.00 från vårt hotell av Voyager Balloons. Vi började dagen med en bufféfrukost i deras restaurang. Varken jag eller Sanna kunde dock slappna av eftersom vi inte visste om flygturen skulle bli av eller inte. Vädret var blåsigt den vecka vi var där i slutet av april och allt vi kunde göra var att hoppas att vädergudarna skulle ge sitt godkännande.

Boka en resa till Kappadokien här (jämför billiga tåg-, buss-, & flygbiljetter)

Hot air ballooning in Cappadocia, Turkey
Månen var fortfarande uppe när vi anlände på start- och landningsplatsen.
Magical: Hot air ballooning in Cappadocia, Turkey
Ögonblicket vi insåg att vår dröm skulle bli verklighet.

Redo för avfärd

När vädergudarna äntligen gav tummen upp fick vi sätta oss i en minibuss och åka ut till start- och landningsplatser. Jag kunde knappt förstå vad jag såg genom bussrutan. Hela fältet pryddes av färgglada luftballonger som sorgligt nog låg sovandes på marken.

Vi kunde känna morgonkylan krypa igenom våra kläder när vi steg ut på fältet till ljudet av brännare som började fylla ballongerna med varmluft. Runtomkring oss hörde vi stillsamma samtal på alla möjliga olika språk.

Det råder ingen tvekan om att detta är ett äventyr som för samman människor från världens alla hörn. En japansk tjej började vlogga och ett äldre amerikanskt par tog en selfie framför en uppvaknande ballong.

Sanna och jag började äntligen koppla av då vi insåg att vi skulle få flyga iväg. När vår pilot äntligen ropade åt oss att kliva in i korgen fick jag nästan nypa mig själv i armen.


Läs också: ADARAS reseguide till Alanya


Sanna in Cappadocia, Turkey before balloon flight
Det var en osäker och kylig morgon innan vi visste om ballongfärden skulle äga rum eller inte.

Hot air ballooning in Cappadocia, Turkey

Getting ready in a hot air balloon basket
Bara minuter innan vi lyfte från marken

Magical sunrise & hot air ballooning in Cappadocia, Turkey

Jag kunde inte tro mina ögon

Att sväva upp över Kappadokiens mystiska, unika och fascinerande landskap är mer än magiskt.

Att även se hela himlen färgas av hundratals färgglada luftballonger i soluppgångsljuset gör dig helt stum. Det enda du kan undra är:

Är det här på riktigt?

När brännarna vilar är hela luftballongsscenen ett stillsamt mästerverk.

ADARAS Magical Hot air ballooning in Cappadocia, Turkey

”What if I fall?
Oh darling, what if you fly?”

Voyager Balloons in Cappadocia, TurkeyMagical: Hot air ballooning in Cappadocia, TurkeyBeautiful sunrise with hot air balloons in Cappadocia, Turkey

Om du är höjdrädd

Min syster Sanna är väldigt rädd för höjder och såg hela upplevelsen med skräckblandad förtjusning. Hon var lättad över att korgen var högre än hon trodde och att det inte skulle finnas någon som helst möjlighet för henne att falla ur. Det gick bra för henne ända fram till drygt 700 meter upp i luften när hon satte sig ner i luftballongen för att samla sig.

Det är såklart ingen dröm för en höjdrädd människa att åka upp i en liten korg flera hundra meter upp i luften men samtidigt är det en upplevelse och vy som man inte kan missa. Trots att Sanna kände av höjdskräcken när vi var som högst upp skulle även hon rekommendera alla att göra detta. Det är ett oförglömligt äventyr.

Magical: Hot air ballooning in Cappadocia, TurkeyIn a hot air balloon basket in Turkey with Voyager Balloons

När är bästa tiden att flyga?

Den bästa tiden att flyga luftballong i Kappadokien är från april till oktober när himlen är klar och vindarna är mildare vid gryningen. Men vissa företag flyger också på vintern. Då behöver du dock vara beredd på att inställda flygturer är vanligare.

Close up of single hot air balloon in Cappadocia, Turkey

Hur högt flyger luftballongen?

Ballongerna flyger upp till drygt 900 meter över marken, beroende på vindriktning och hastighet. Det högsta de får flyga är 1800 meter (det är reglerat av Turkish Civil Aviation).

Hot air balloon flying over Cappadocia's beautiful landscapeHot air balloons in magical sunrise in Cappadocia, TurkeyBeautiful landscape in Cappadocia, TurkeyClose up of Hot Air Balloon BasketHot air ballooning in Cappadocia, Turkey

Hur mycket kostar det att flyga luftballong?

Priset beror på vilket luftballongföretag i Kappadokien som du väljer, men räkna med minst 75 € för en 1-timmes standardflygning. I priset är ofta transfer till och från ditt boende inkluderat samt frukost och passagerarförsäkring.

Här är några allmänna uppgifter och priser:

 • STANDARD FLIGHT
  Pris: 75 – 175 €
  Flygtid: ca 1 timme
  Kapacitet: 16-24 personer
 • DELUXE FLIGHT
  Pris: 176 – 250 €
  Flygtid: ca 1,5 timme
  Kapacitet: 10-16 personer
 • EXCLUSIVE FLIGHT/SPECIAL OCCASIONS
  Pris: 500 – 1150 €
  Flygtid: ca 1,5 timme

Vilket företag ska jag välja?

Just nu finns 24 olika ballongflygningsföretag i Kappadokien med olika prislistor och tjänster. Jag tycker definitivt att det är värt att betala extra för att åka med en av de mest erfarna företagen för att kunna känna sig säkrare.

Vissa företag förnyar exempelvis sin utrustning regelbundet, och andra använder begagnad utrustning. Ett bra tips är att läsa på lite innan du väljer vilket företag du vill flyga med.

Vi åkte med Cappadocia Voyager Balloons som har 18 års erfarenhet av att flyga över Kappadokien, erfarna piloter, ett utmärkt rykte och ny utrustning. Andra högt rankade företag är exempelvis Royal Balloon (rankad som nr. 1 på TripAdvisor) och Kapadokya Balloons (rankad som nr. 2 på TripAdvisor).

Klicka här för mer sevärdheter, biljetter och guidade turer i Kappadokien

Balloons soaring over Cappadocia, TurkeyChampagne after hot air balloon tour in CappadociaA Champagne Toast after our Hot Balloon Flight

A Champagne Toast after our Hot Balloon Flight
Vi skålade med champagne och fick varsitt certifikat efter flygturen med Voyager Balloons

Vad ska jag ha på mig?

Använd bekväma platta skor och klä dig i lager! Före soluppgången är det rätt kallt, senare på morgonen och eftermiddagen kan det bli extremt varmt under vår- och sommarsäsongen. När du når högre höjder i luftballongen blir det kallare, men eftersom piloten slår på brännaren regelbundet känns det faktiskt varmare i luftballongen än på marken.

Jag var nog den enda som hade en långklänning på mig och fick en del roade blickar. Jag hade dock en jeansjacka över och tyckte inte alls att det var speciellt kallt (hello, jag är från norra Sverige!). Men skulle jag åka tillbaka nu skulle jag troligen ha på mig löst sittande byxor och kanske en stickad tröja eller kofta över en t-shirt – och packa med mig en klänning att dra på mig efteråt.

 

ADARAS Kappadokien-tips

 • Ta med ett extra kamerabatteri – Jag kan vanligtvis klara mig hela dagen med bara ett kamerabatteri, men jag är så glad att jag tog med ett till. Jag har nog aldrig tagit så mycket bilder under en och samma timme.
 • Det kan vara svårt att få till en bra selfie i korgen eftersom det kan vara rätt trångt – en bra idé är därför att ta med en GoPro eller selfie stick. Vidvinkelobjektiv är också ett måste om du vill få till det bästa bilderna med din systemkamera.
 • Om du har pengar över: Boka en privat guide efter ballongturen för att utforska Kappadokien. Det finns så mycket att se och göra och med så mycket fascinerande historia och magiska platser att upptäcka är en privat guide ovärderligt. Efter vår flygtur hade jag och Sanna den mest fantastiska dagen med guiden Özay Onur.
 • Sov minst en natt på Sultan Cave Suites för att kunna njuta av en magisk frukost med luftballongerna i bakgrunden. Oturligt nog var luftballongerna inställda dagen när Sanna och jag sov där, men vi hade ändå en oförglömlig morgon på deras vackra takterass (se en tjuvtitt på vår morgon här).

Hitta och boka boende i Kappadokien här

Surreal view: Hot air balloons in beautiful sunrise in Cappadocia, TurkeyVoyager Balloons in Cappadocia, TurkeyMagical hot air ballooning in Cappadocia, Turkey

Pinna vår guide till att flyga luftballong i Kappadokien


Disclaimer: Vi åkte till Turkiet i samarbete med Kultur och Turism Ministeriet i Turkiet, Turkiska Ambassadens Kultur och Turisminfo, Alanya Tourism & Promotion Foundation samt Sunprime C-Lounge Hotel. Alla åsikter och tips är, som vanligt, mina egna.

5 Shares
Pin
Share
Tweet
Share