Artikeln innehåller reklamlänkar

En weekend på Island – Hur man gör det mesta av en resa till Reykjavik

Reseguide: En weekend på Island - Så gör du det mesta av en resa till Reykjavik

Ett sagolikt rike av is och eld med varma källor, hundratals vulkaner, magnifika glaciärer och kraftfulla vattenfall. En weekend på Island är såklart alldeles för kort tid för att utforska ett av världens vackraste länder. Men du hinner se och göra överraskande mycket på 48 timmar runt Reykjavik.

Även om inte allt går som planerat.

Här är mina bästa tips på hur du gör det mesta av en StopOver eller weekend på Island.

Flyg till Reykjavik

Wow Air Flyg till Island - Iceland from above

Först och främst: Jag vet att många tror att det är extremt dyrt att åka till Island, men flygresan i sig behöver inte vara dyr (att vara där är en annan femma)! Jag och Elin Kero (aka Nevnarien) flög till Island i samarbete med Wow Air.

Wow Air är ett isländskt lågprisflygbolag med resor från Stockholm till Reykjavik från 399 kr. Du behöver inte ens boka speciellt långt i förväg för att haffa en billig flygbiljett.

Boka en resa till Reykjavik här (jämför billiga tåg-, buss-, & flygbiljetter)

Planera din resa till Island innan du åker

I samband med att du bokar flyg är det en riktigt god idé att planera in allt du vill göra på Island. Speciellt om du behöver en biljett.

Jag försökte några dagar innan vår avresa boka biljetter till den berömda Blåa Lagunen. Det var såklart helt utsålt. Hyr bil, boka turer och biljetter i god tid innan för att vara på säkra sidan.

Sevärdheter på Island

Girl standing in front of Skógafoss Waterfall in Iceland
Vid Skógafoss Vattenfall på Island
Skógafoss Waterfall in Iceland
Sagolika Elin och sagolika Skógafoss
Nature on Iceland
Hvoldvöllur
Jökulsárlón Glacier Lagoon in Iceland
Jökulsárlón Glacier Lagoon på Island

När det kommer till sevärdheter är det bara att välja och vraka. Det finns otroligt många storslagna och magiska naturfenomen att se. Det svåra är att välja bland dessa. Många sevärdheter ligger flera timmars bilresa ifrån varandra. Kolla upp vilka sevärdheter du helst vill hinna med och kika hur långt det är mellan varje.

Det finns självklart flera sevärdheter att utforska i Reykjavik också, som den tuffa kyrkan Hallgrímskirkja (som ska erbjuda stans bästa utsikt) samt den fotovänliga skulpturen Solfjärd.

Här är några exempel på sevärdheter som finns inom räckhåll med dagsturer från Reykjavik:

 • Blå Lagunen
  Den Blå lagunen är en av Islands största attraktioner och ligger mitt i ett lavafält utanför Reykjavik.
 • Gullfoss
  Islands mest kända och besökta vattenfall kan du hitta 1,5 timme från Reykjavik.
 • Seljalandsfoss
  Ett av de mest fotograferade vattenfallen på Island. Finns att se drygt 1,5 timme från Reykjavik (är samma avstånd till Gullfoss).
 • Háifoss
  Ett vattenfall i närheten av vulkanen Hekla.
 • Skógafoss
  Ett av Islands största vattenfall, 2 timmar från Reykjavik.
 • Geysirområdet
  Detta område en del av den berömda turistrutten Gyllene cirkeln. Här finns varma källor och Islands mest aktiva gejser, Strokkur som får regelbundna utbrott. Hit MÅSTE jag nästa gång!
 • Eyjafjallajökull
  Islands femte största glaciär täcker en vulkan med samma namn. Eyjafjallajökull hade senast utbrott 2010.
 • Vík
  En dramatisk svart strand, raukar och glaciären Mýrdalsjökull. Vík är drygt 2,5 timmar från Reykjavik.
 • Landmannalaugar
  Ett utomjordiskt område med heta källor. Ligger drygt 3 timmar från Reykjavik.
 • Jökulsárlón
  Den största och mest kända glaciärsjön på Island. Den finns söder om glaciären Vatnajökull, drygt 4,5 timmar från Reykjavik.

Klicka här för mer sevärdheter, biljetter och guidade turer i Reykjavik

Vik Church in Iceland
SPOTTED (genom bussfönstret): Den berömda kyrkan i Vik

Boka en rundtur från Reykjavik

Reykjavik Excursions

Om du bara har en helg på dig är det helt klart värt att boka in en eller två rundturer från Reykjavik. Det finns massor att välja på! Jag och Elin valde att åka på en av de längsta utflykterna till Jökulsárlón med Reykjavik Excursions. Även om resan till Jökulsárlón tar minst 4,5 timmar, finns det flera sevärdheter längs vägen (se kartan i slutet av detta inlägg).

Att bara se det varierande landskapet swisha förbi utanför bussrutan var en upplevelse i sig.

Hyr bil och utforska ön själv

Beautiful roadtrip in Iceland

Att hyra bil och köra runt på egen hand innebär såklart frihet. Se dock till att boka hyrbilen före resan för att vara säker på att du får tag i en bil.

Sommaren är högsäsong och innebär väldig stor efterfrågan på hyrbilar. Det innebär också högre priser. Resten av året är det bra att tänka på att vädret kan vara väldigt oförutsägbart och att vägar kan vara oframkomliga. Dessutom kan många mat- och sovställen samt turistattraktioner vara stängda.

Du kan spana väderprognosen på sidan Icelandic Met Office och vägförhållandena på Icelandic Road Administration. Det är såklart också en bra idé att prata med lokalborna innan du ger dig ut på vägen.

Jag och Elin hade inte bokat en hyrbil när vi var på Island i mitten av april. Vi hade turen att få tag i en i sista minuten (för ca 1 000 kr/per dag). Oturligt nog gick resan inte som planerat …

Var öppen för ändrade planer

Woman in black Hunkemöller Swimsuit relaxing in Secret Lagoon in Iceland
Vi fann den hemliga lagunen Secret Lagoon när vår resa inte gick som planerat

I ett land med extrema kontraster vet man aldrig vad som kan hända. Efter två timmars bilfärd till Haifoss vattenfall upptäckte vi att sista vägen var avstängd på grund av “thawing soil”. Isen i marken hade smält och gjort vägen alldeles för ostabil för en bil (det gick inte ens att gå på marken utan att sjunka ner).

Vi försökte göra det bästa av situationen och spanade in vad som fanns i närheten på Google Maps. Vad ser vi? Att en Secret Lagoon (ja den heter så!) ligger bara 20 minuter från vattenfallet. Vi följde vägen och befann oss sedan i ett paradis mitt ute i ingenstans. En hemlig lagun med bubblande källor och vattenångor som svepte in hela området i mystik. Det var magiskt!

Det jag vill säga? Även om allt inte går som planerat finns det otroligt många vackra platser att se överallt – trots att det inte är ”klassiska sevärdheter”. Jag menar, bara vägen i sig är som gjord för en poster. Res med öppet sinne och låt din resa på Island bli ett äventyr.

Secret Lagoon in Iceland
Secret Lagoon på Island

Köp ingen dricka – Drick kranvatten!

Jag lovar, kranvattnet på Island kommer från himmelriket. Jag är från Norrland och är extremt kräsen när det kommer till dricksvatten (vatten i norr smakar mycket bättre än någon annanstans). Men vattnet på Island … MY GOD! Det är helt fantastiskt. Så uppfriskande, kallt och helt perfekt.

Fyll vattenflaskan, detta är ett av världens renaste kranvatten.

Icelandic horse
Islandshästar lär du garanterat se när du ger dig ut på vägen

Packa för alla väder

Iceland Snowy LandscapeWoman with One Teaspoon Fringe Jacket on Iceland

Från isiga vintervindar till värmande solstrålar, regn och kraftfulla vattenfall som fyller luften av dansande vattendroppar. Klä dig lager på lager och packa en vind- och regntät jacka, tjocktröjor och bekväma skor. Och glöm inte vantar – och badkläder!

Jag hade både min vinterjacka med mig samt en tunnare jacka som var perfekt över en stickad tröja (med ett linne under också).

Räkna med att det är dyrt på Island

Jag visste att det var dyrt på Island, men jag visste inte hur dyrt det är där. Ibland kan det nästan vara dubbla svenska priserna, framförallt när det kommer till mat. Både att handla mat i en isländsk butik samt att äta ute är dyrt.

Vi betalade t.ex. 7 400 ISK (ca 615 kr) för en lunchbuffé för två och runt samma pris för en middag. Räkna med ca 150-350 kr för en varmrätt på restaurang.

En fördel är att de flesta sevärdheterna är helt gratis och att vanligt kranvatten är godare än vilken dryck som helst + att du kan spara in pengar på billiga flygbiljetter.

Boende på vandrarhem finns för runt 300-700 kr per natt i Reykjavik, och från 1 600 kr för en natt på hotell.

Boende på Island

ODDSSON ho(s)tel Reykjavik
Chill i Oddssons svit

Över hälften av Islands befolkning bor i och runt Reykjavik. Ska du bara hit en helg ska du definitivt boka boendet här. Då har du en bra utgångspunkt för att utforska sevärdheter på dagen – och uppleva Reykjaviks kända nattliv på kvällen.

Jag och Elin bodde på Oddsson Ho(s)tel som är ett kombinerat vandrarhem och hotell med fantastisk utsikt över bergen och Atlantens inrullande vågor. Hotellet/vandrarhemmet ligger drygt 2 km från Hallgrímskirkja och har en riktigt skön vibe med tuff inredning och en avslappnat cool lounge.

De har även en jacuzzi på taket som jag och Elin, av någon anledning, helt glömde bort att spana in.

Dinner with Nevnarien at ODDSSON ho(s)tel Reykjavik
Middag med Elin på Oddssons italienska restaurang Bazaar
Breakfast at Oddsson hotel in Reykjavik
Frukost i loungen på Oddsson Ho(s)tel i Reykjavik

Om du har möjlighet att stanna lite längre på Island (och lyxa till det lite extra) måste jag också passa på att tipsa om hotellet Fosshotel Glacier Lagoon som ligger drygt 20 minuter från Jökulsárlón.

Vi stannade där för att äta lunch och jag blev helt tagen av det supersnygga hotellet som ligger mitt ute i ett sagolandskap. Maten smakade fantastiskt, utsikten var magisk, och inredningen var som tagen ur ett lyxigt inredningsmagasin.

Hitta och boka boende i Reykjavik här

Fosshotel Glacier Lagoon, Hnappavellir
Ett fantastiskt hotell mitt i ingenstans – Fosshotel Glacier Lagoon i Hnappavellir
Lunch in Fosshotel Glacier Lagoon, Hnappavellir
Lunch med en utsikt på Fosshotel

Fosshotel Glacier Lagoon, Hnappavellir

Adaras & Nevnariens weekend på Island

Här kan du se vilka stopp vi gjorde under vår resa på Island. Nu hann vi inte se alla platser i dagsljus (eller se Haifoss), men du kanske kan få ett hum om vad man kan hinna med på 48 timmar.

Fakta om Island

Huvudstad: Reykjavik
Befolkning: ca 330 000
Språk: isländska
Tidsskillnad: – 1 timme
Valuta: Isländska kronor
Antal vulkaner: Ett 30-tal aktiva och flera hundra som inte är aktiva
Största glaciären: Vatnajökull (8 300 km2)
Högsta vattenfallet: Glymur i Botsná (190 m)

Visste du att?
Island täcks till 11% av lava och till 12% av is.
Det finns ingen skog, inga mygg och inget McDonalds på Island.
Isländsk polis bär inte vapen. Brottnivån på Island är extremt låg.
Islands värmerekord, 30,5 grader, uppmättes 1939.

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share