Unna dig en gudomligt krämig och len vegansk cheesecake fylld med härlig chaismak.
Denna dessert är dessutom glutenfri, paleo samt utan vitt socker. Med andra ord, helt perfekt när du är sugen på något gott men lite nyttigare till fikat.
Istället för raffinerade sockerarter och mejeriprodukter kommer den fylla dig med näringsämnen. Det krävs inte heller någon tillagning i ugn. Kan det bli bättre? För att lyfta smakupplevelsen toppas cheesecaken med ett mörkt och gott chokladlager, som bokstavligen smälter i munnen vid varje tugga.
Raw Vegansk Cheesecake
Förberedelse: 4 h | Total tid: 6 h
Enkel glutenfri och vegansk cheesecake med krämig, slät och perfekt sötma som är helt oemotståndlig. Helt klart ett hälsosammare alternativ till en klassisk cheesecake som är fylld med vitt socker och mejerier.
Serveringar: En stor eller åtta små cheesecakes
Ingredienser
Botten:
- ½ dl kokosmjöl
- ½ dl mandelmjöl
- 1 msk raw agavesirap
- 1 msk kallpressad kokosolja
- 2 msk kakao
- 2 msk mandeldryck eller annan växtbaserad dryck
Fyllning:
- 3 dl cashewnötter
- 150 g färska dadlar
- 3 msk raw agavesirap
- 3 msk kallpressad kokosolja
- 1 tsk kanel
- 1 tsk ingefära
- 1 krm vaniljpulver
- 1 tsk kardemumma
- ev. 3 tsk chai sirap (Obs! Är inte raw längre, men rekommenderas ändå varmt att ha i)
Chokladlager:
- 3 msk kakao
- 3 msk kallpressad kokosolja
- 1 tsk raw agavesirap
- ½ krm vaniljpulver
Gör så här
- Lägg cashewnötterna i en djup tallrik och täck nötterna med vatten. Lägg över en handduk och låt det gärna stå över natten.
- Kärna ur dadlarna och lägg dem också i blöt, gärna över natten men minst 2 timmar.
- Mixa dadlarna och cashewnötterna tills det blir en slät smet. Antingen i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer.
- Tillsätt kryddorna, agave och kokosoljan och rör om. Ställ åt sidan.
- Ta fram en bunke och blanda alla torra ingredienserna till din botten.
- Tillsätt agave, kokosolja och mandeldrycken, blanda tills det blir en fast blandning.
- Tryck ut blandningen i valfri form. Jag valde en muffinsform och en liten springform.
- Häll sedan i chai cheesecake-fyllningen över botten.
- Ställ cheesecaken i frysen 2 timmar.
- Chokladsåsen görs precis innan kakan tas ut. Blanda kokosolja, kakao, agave och vaniljpulver tillsammans i en kopp.
- Lägg chokladsåsen över cheesecaken och smeta ut med en sked.
- Ställ i frysen i ca 2 timmar.
- Ta fram cheesecaken, toppa med hallon och björnbär. Servera ♥
Mer information om ingredienserna
- Cashewnötter
Om du är skeptisk till att använda cashewnötter som bas är du inte ensam. Jag var också väldigt skeptiskt tills jag provade det här receptet. Cashewnötter är en nyttig bas då det innehåller omättat fett, magnesium, fosfor och järn samt är en bra källa till protein samtidigt som de har lågt sockerinnehåll. Vanliga cashewnötter räknas dock egentligen inte som raw food. Cashewn är en päronformad falsk frukt, kallas för cashewäpple, och går inte att äta. Inuti frukten finns ett frö, cashewnöten, som är omgivet av ett skal. För att kunna äta fröet måste en etsande olja avlägsnas och det görs genom att rosta cashewnöten. Att använda cashewnötter i recept och kalla dem raw är därför inte helt korrekt, om du inte köper cashewnötter som är garanterat raw, vilket du kan köpa i välsorterade hälsokostbutiker. - Dadlar
Dadlar har många fördelar. De är lättsmälta och kan därför leverera energi snabbt.
De är rika på kalium, fyllda med C-, A- och B-vitaminer samt kalcium, järn och niacin. - Vaniljpulver
Till skillnad från vaniljsocker som är smaksatt socker och syntetiskt framställt från vanillin är vaniljpulver framställt av äkta vanilj som malts ner till pulver.
En burk med vaniljpulver är ofta mindre än en burk med vaniljsocker, men i recept behövs ofta bara en tredjedel av angivet mått för vaniljsocker. Det gör att ett krydmått vaniljpulver räcker långt! - Agavesirap
Det utvinns ur en kaktus och innehåller ett lägre GI, glykemiskt index, än raffinerat socker. Glykemiskt index är ett mått på hur snabbt och länge blodsockernivån påverkas av olika livsmedel. Är det ett långsamt upptag blir blodsockernivån jämnare. Förutom att agave har ett lägre GI innehåller det även vitaminer och mineraler. Nackdelen med agave kan vara att det innehåller mycket fruktos vilket gör att man bör äta det med måtta.
Så varierar du receptet
Om du inte gillar chaismak är det absolut inget måste att ha i. Det går att variera på enormt många olika sätt. Du kan använda valfritt nötsmör, bär, citron, lime, choklad eller varför inte med kolasmak? Våga prova dig fram och hitta din favorit! Grunden till cheesecaken är enkel och har en rätt naturell smak, vilket gör att detta recept går att variera på flera olika sätt.