This post is available in
ADARAS Reseguide till Genève i Schweiz

En semester med avkopplande spa, perfekt choklad, ost och vin i en chic stad med magiska sjö- och bergsvyer? Oui oui! Upptäck allt från saker att göra till bästa restaurangerna i min guide till Genève i Schweiz.

Schweiz har länge varit på min bucket list, därför blev jag så himla peppad när Helena Gunnare och jag blev inbjudna att upptäcka Schweiz andra största stad, Genève på egen hand*. En av sakerna som överraskade mig mest är hur oerhört vacker och glammig staden är.

Genève är en riktig pärla med 2000 års historia och fantastiskt läge längs den glittrande blå Genèvesjön. Staden ligger på den franska och schweiziska gränsen och är omringad av Jurabergen och Alperna (du kan även se Mont Blanc – högsta berget i Alperna).

Det är i denna stad Röda korset föddes liksom flera av världens mest exklusiva klockor. Här finns också FN:s Europahögkvarter, liksom en massa lyxiga affärer, museum, gallerier, parker och vackra gator.

Kort och gott, Genève är en alldeles perfekt chic getaway.

Pink Tram coming in at Geneva Train and Tram Station
Även tåg- och spårvagnsstationen i Genève är chic

Saker att veta innan resan

  • Bästa tiden att besöka är under sommaren (juni – augusti) samt december-april för vinteraktiviteter
  • Genève är en fransktalande stad, men du tar dig runt bra med engelska också. Det kan hur som helst vara bra att uppdatera franskakunskaperna eller vara redo med Google translate. I vissa restauranger finns det till exempel bara en fransk meny och fransktalande personal.
  • Om det är mycket du vill upptäcka i staden kan det vara värt att köpa ett Geneva Pass (för 1, 2 eller 3 dagar) för flertalet gratis eller rabatterade attraktioner och aktiviteter.
  • Valutan i Schweiz är schweizisk franc (CHF)
  • Staden har gratis wifi 

Att ta sig dit & att ta sig runt

När du kommer till flygplatsen i Genève kan du ta dig till stadskärnan på under 10 minuter (!). Du kan printa ut en gratis tågbiljett och hoppa på en 7-minuters tågresa till centrum (kortaste flyg-till-centrum-tågresan i Europa!). Biljettmaskinerna finns i bagagehallen.

Och nämnde jag? All offentlig transport är GRATIS för turister. När du bor på hotell, vandrarhem eller campingplats får du ett gratis ”Geneva Transport Card” (för buss, tåg, spårvagn och båtar). Det fungerar även om du vill komma till en annan sida av sjön genom att hoppa på en ”Mouette”, en söt gul taxibåt.

Hitta flygresor

The Flower Clock in Geneva
The Flower Clock i Genève

SAKER ATT GÖRA I GENÈVE, SCHWEIZ

Beundra vattenfontänen Jet d’eau

Jet d'eau - Things to Do in Geneva, Switzerland

Något som är helt omöjligt att missa i Genève, är det välkända landmärket Jet d’eau. Denna majestätiska fontän skjuter upp 500 liter vatten varje sekund till en höjd på 140 meter. Detta i 200 km i timmen.

Den enorma vattenstrålen är inte bara värd att beundra på nära och långt håll, utan gör det även lätt att navigera runt i staden. Du kan se Jet d’eau nästan var du än befinner dig.

Besök det bohemiska distriktet Carouge

Charmiga butiker, marknader, fontäner, gömda trädgårdar och blommor i överflöd. Det bohemiska distriktet Carouge är ett måste att besöka. Med 1700-talsbyggnaderna och Medelhavsatmosfären är detta en cool kontrast till resten av Genève.

Det är ett trevligt område att bara strosa runt i och spana in alla småbutiker, uteserveringar och gulliga caféer. Här hittar du också Instagramvärdiga platser runt vart och vartannat hörn.

Läs också: Semestra som en kunglighet på den portugisiska rivieran
Street in Carouge, Geneva

Koppla av på Bain-Bleu Hammam & Spa Genève-Plage

Adaras relaxing in Bain-Bleu Hammam & Spa Genève-Plage

Gör det mesta av din semester genom att skämma bort dig själv på spa. Det var ett nöje att kliva in i Bain-Bleu Hammam & Spa Genève-Plages avkopplande värld med bubbelpooler, massagestrålar och ångbad.

Lugna kropp och själ med en massage eller en hammam-session. Eller bara njut av vädret och sola och bada på takterassen, eller koppla av i den vackra mörk-kaklade inomhuspoolen med vattenfall och orientaliska lampor som badar väggarna i ett förtrollande sken.

Värt att tänka på är att detta spa kan bli väldigt folktätt under dagen, ett tips är därför att bege sig hit när det öppnar och njuta mer ifred.

Se solnedgången från Mont Salève – ”Genèves balkong”

The Mont-Salève Cable Car Sunset

Hur vackert? Strax över den franska gränsen är berget Mont Salève, även känd som ”Genèves balkong”. Jag tycker att det är ett MÅSTE att bege sig hit i tid för solnedgången.

Det är bara att ta en 20-minuters resa med buss nr. 8 (mot ”Veyvrier) till slutstationen, gå över landsgränsen och hoppa på en linbana som tar dig till en höjd på 1100 meter på mindre än fem minuter. Utsikten från toppen är alldeles magisk. Mont Salève är även känd som en lekplats för sportälskare. Skärmflygning, mountainbike, klättring, vandring eller längdskidåkning på vintern – allt kan göras här.

När Helena och jag kom till toppen mötte vi flera skärmflygare som gjorde sig redo glida från berget. Jag försökte att inte vara för avundsjuk. Det såg alldeles för romantiskt ut att flyga mot solnedgången med en dansande Jet d’eau i bakgrunden.

Läs också: 12 Annorlunda saker att göra i Paris