This post is available in
464 Shares
Travel Guide: What to do in Cascais, Portugal

Upptäck Portugals kungliga escape och en riktig pärla på den Portugisiska rivieran. Cascais är en kuststad med gyllene stränder, fantastisk mat och vin, vacker natur och charmiga mosaikprydda gator. Ta reda på vad du kan göra, vad du inte får missa och var du ska äta här i min reseguide till Cascais.

Även om Cascais (uttalas k-eh-s-K-AY-s) bara ligger drygt en halvtimme från Lissabon, är denna vackra fiskestad ofta en förbisedd destination. Vilket också ger dig den perfekta anledningen att besöka Cascais nu (innan resten av världen hittar hit).

Om jag nämner den franska rivieran eller italienska rivieran tänker du antagligen omedelbart på glammiga filmstjärnor, sofistikerade strandklubbar och lyxbåtar. Men hur är Estorilkusten och den portugisiska rivieran? Den är inte lika känd, men den är minst lika elegant – och förmodligen ännu mer avslappnande.

Ända sedan Kung Luis tog ett dopp här 1870, har Cascais varit känt som ett sommarställe för kungligheter, adelsmän och ”eliten”. Ännu idag finns det en god chans att du går förbi semestrande kändisar och kungligheter. När jag besökte Cascais i November, fick jag höra att Portugals president bodde i närheten av mitt hotell.

Med sina vackra omgivningar, soldränkta stränder, fabulösa mat, härliga marknader och välkomnande människor är Cascais ett perfekt semesterställe för en både elegant och avkopplande semester. Och nämnde jag? Det är över 300 soldagar per år! 

Cascais, Beach, in November
Så här härlig är Cascais i november.

Resa till Cascais

Cascais ligger bara 20 kilometer från Lissabon och dess internationella flygplats. Enklast och billigaste sättet att att ta sig till Cascais är att ta en 30-40 minuters tågresa så hamnar du nästan mitt i stan. Det är billigt också! En enkelbiljett för vuxna kostar €2.20 från Lissabon till Cascais. Returbiljetten är €4.40.


ATT GÖRA I CASCAIS, PORTUGAL

Adaras Cascais Travel Guide: Why You Need to Visit Cascais, Portugal

Koppla av

Jag kan inte betona det tillräckligt. Det är nog omöjligt att resa till Cascais utan att koppla av. Faktum är att det ”långsamma livet” är något Cascais är känt för, utöver solen och havet. Det lugnet och avkopplingen är precis vad vi behöver ibland.

Känn att det är okej att inte göra någonting. Ha inte för mycket inbokat och var spontan i att göra vad du känner för. Ät i timmar, promenera längs stranden och bara njut av den vackra kustlinjen. Eller slå dig ner på ett mysigt café i gamla stan och spana på människor. Detta är perfekta platsen för en lugn och härlig semester, weekendresa eller till och med en dagsutflykt – utan stress.

Boka en resa till Cascais här (jämför billiga tåg-, buss-, & flygbiljetter)

Promenera genom Gamla Stan

Colorful Street in Cascais Old Town

Hur charmig kan en gata vara på en skala? Gå tills du är underbart förlorad bland alla slingriga och mysiga vägar i gamla stan. Hela gamla stan är så pittoresk. Pastellfärgade och skinande vita fasader kantar kullerstensgatorna. Med fägglada dörrar och livfulla blommor som hänger ut ur fönsterlådor är det som att gå genom en romantisk sommardröm.

Om du är fotograf eller bloggare kommer du ha svårt att lämna gamla stan. Var och varannan gata är extremt Instagram-värdig.

Read also: 12 Unexpected Things to Do in Paris
Adaras Street Look in Cascais Old Town
Ett självporträtt på en charmig sidogata i gamla stan
Blue Mosaic Facade in Cascais, Portugal
Mosaikprydda fasader och palmer? Yes please!

Gå till stranden

Beach in Cascais, Portugal
The Queens beach, The Praia da Rainha in November. During the summer this place is always crowded.

Stränderna i och runt Cascais sägs vara bland de bästa i Portugal. Det är lätt att förstå varför. När jag var i Cascais i november såg sträckorna av gyllene sand och det glittrande blå vattnet otroligt inbjudande ut. Trots att det var alldeles för kallt för ett dopp (enligt Portugiserna), och de annars populära stränderna var nästintill folktomma.

Två av huvudstränderna kallas Praia da Conceição och Praia da Duquesa och ligger nära centrum och tågstationen. En kort promenad från dem, finns också vackra The Praia da Rainha (Queens Beach) som var drottning Amélias privata strand under 1880-talet. Beläget mellan klippor är detta en avskild och väldigt pittoresk strand. Under sommarsäsongen kan du dock räkna med att det är fullt med folk här.

Det finns också flera familjevänlig stränder och stränder för äventyrssökare. Den vilda och dramatiska stranden, Praia do Guincho, till exempel, listas som en av de bästa surfstränderna i Lissabon-regionen. Ett liten sidnotis om denna strand är att den var med i öppningsscenen i BondfilmenOn Her Majesty’s Secret Service”.

Besök Santa Marta Lighthouse