Artikeln innehåller reklamlänkar

17 Saker att göra i Antwerpen, Belgien

En guide till Antwerpens spännande sevärdheter och aktiviteter.

Diamanter, mode, design, konst, mat i toppklass och en av världens vackraste tågstationer. Upptäck spännande sevärdheter, hemliga pärlor och några av de bästa sakerna du kan göra i Antwerpen i denna reseguide. 

Antwerpen är Belgiens andra största stad och brukar kallas för den coolaste staden i landet. Det har länge varit en magnet för fashionistas, klubbkungar, diamanthandlare och konstälskare. 

Det är också en helt perfekt weekendstad! Mycket att se på liten yta, du kan promenera i stort sett överallt och staden sätter guldkant på många upplevelser. Smidigt är det också att ta sig till Antwerpen. Det tar bara 30 minuter med tåg från Bryssels flygplats. 

Väder spelar ingen roll. Denna gamla hamnstad kan liva upp även den gråaste dagen.

Antwerpen överraskade mig med sin otroligt vackra arkitektur, episka shoppingmöjligheter (hade kunnat strosa runt själv i dagar bland alla butiker) och alla läckra gastronomiska upplevelser. Här finns en härlig mix av allt man kan önska sig av en oförglömlig weekend.

Saker att göra i Antwerpen, Belgien
Spårvagn i Zurenborg, Antwerpen, Belgien
Antwerpen är en kompakt och gåvänlig stad med drygt en halv miljon invånare.
Vy över Antwerpen från andra sidan av floden Schelde
Vy över Antwerpen från andra sidan av floden Schelde.

17 SAKER ATT GÖRA I ANTWERPEN

1. Beundra Antwerpens centralstation

Beundra Antwerpens centralstation (Antwerpen-Centraal) | Saker att göra i Antwerpen, Belgien
Antwerpens centralstation byggdes 1895-1905. I dag är tågstationen värd en resa i sig själv.

En tågstation är kanske inte ofta en av de bästa sevärdheterna i många städer, men i Antwerpen kan du beundra en av världens vackraste tågstationer. Antwerpen-Centraal

I den här storslagna järnvägsstationen går tåg från fyra olika nivåer vilket är en mäktig syn i sig. Största WOW-upplevelsen är dock den majestätiska arkitekturen. Det är lätt att bli helt tagen av alla vackra detaljer. 

Även om du inte anländer till Antwerpen med tåg är detta ett måste-se. Spana in den ståtliga nygotiska fasaden, de kungliga trapporna, magiska fönstren och den pampiga kupolen. Denna tågstation är som ett palats – inifrån och ut. 

Antwerpens centralstation i Belgien är en av världens vackraste tågstationer.
Ett palats? Nej bara Antwerpens centralstation.
Antwerpen-Centraal i Belgien
På Antwerpens centralstation går tåg från fyra olika nivåer.

2. Utforska Grote Markt 

Centrala stadstorget Grote Markt | Saker att göra i Antwerpen, Belgien
Den idylliska stadskärnan Grote Mark är ett måste-se i Antwerpen.

Något annat du måste göra i Antwerpen är att besöka det centrala stadstorget Grote Markt. Det är stadens medeltida hjärta och en bra plats att börja ditt vistelse i Antwerpen på. 

I mitten av torget står fontänen Brabo (som avbildar den legendariska berättelsen om stadens namn). Den ikoniska platsen är kantad av välbevarade skråhus från 1500- och 1600-talen, ett ståtligt renässansrådhus och många restauranger, tesalonger, cocktailbarer och mysiga caféer. 

Ta in atmosfären av Gamla stan medan du strosar omkring på de pittoreska kullerstensgatorna och beundrar de vackra historiska byggnaderna, eller medan du sippar på en drink eller njuter av en måltid på en lokal restaurang. 

Om du är i Antwerpen till jul är det här du kan uppleva Antwerpens kända julmarknad som bjussar på allt från skridskobana, tivoli och pariserhjul till en magisk vinterskog framför katedralen.

LÄS OCKSÅ: 14 Saker att göra i Zermatt, Schweiz

Grote Markt | Sevärdheter i Antwerpen, Belgien
En snäll främling hjälpte mig att ta en snabb bild mellan folkmassorna i Grote Markt.
Medeltida stadstorget Grote Markt i Antwerpen, Belgien
Grote Markt är Antwerpens medeltida hjärta.

3. Shoppa i modedistriktet

Vrijdag, Shopping i Antwerpen
Shopping hör till en av de bästa sakerna du kan göra i Antwerpen.

Shop 'til you drop! Det är inte för intet som Antwerpen anses vara den belgiska modehuvudstaden. 

Inte minst tack vare de världskända avantgardiska modeskaparna Antwerp Six som vände upp och ner på modevärlden under 1980-talet. 

Antwerpen har allt en fashionista kan önska sig. Från flaggskeppsbutiker och små lokala designbutiker till internationella kedjor, härliga shoppinggator (som Meir), second hand och vintage i alla dess former och stora modehus. Allt det inom gångavstånd. 

Som en bonus ligger många butiker i pampiga byggnader. Du kan till exempel shoppa i Dries Van Notens ikoniska flaggskeppsbutik Het Modepaleis, i ett gulddekorerat köpcentrum (Stadsfeestzaal), i en 1500-tals herrgård (Verso) och i ett riktigt palats (Palace op de Meir). 

Närbild på guldsmycken i butiksfönster, Antwerpen, Belgien
Vackra smycken är lätt att hitta i Antwerpen.
Dries Van Notens flaggskepsbutik Het Modepaleis i Antwerpen, Belgien
Dries Van Notens vackra flaggskeppsbutik Het Modepaleis.
Marie-Marie, Inredningsbutik i Antwerpen
Marie-Marie sägs vara bästa butiken i Antwerpen för sängkläder.
The Tutu Shop, Antwerpen
Fönstershopping – The Tutu Shop.
Pierre Marcolini, Lyxig chokladbutik i Antwerpen, Belgien
Från mode till lyxig choklad.

4. Spana in diamantdistriktet

Diamanti Per Tutti i Antwerpen
Det moderna smyckesmärket Diamanti Per Tutti säljer 'prisvärda vardagsdiamanter'. De är 100% certifierade, har hämtats hållbart och är konfliktfria.

Antwerpen har länge varit känd som världens diamanthuvudstad. Här finns ofattbara 1800 diamantföretag uppradade en kilometer runt centralstationen i diamantdistriktet. 

Över 80 procent av världens rådiamanter och 50 procent av världens slipade diamanter byter händer här. 

Oavsett om du letar efter en förlovningsring, vigselring, en speciell gåva till dig själv eller en käresta är alternativen ändlösa i Antwerpen. 

Bra att veta är att varje diamant som säljs i diamantdistriktet garanteras vara konfliktfri, etisk och i överensstämmelse med FN:s resolutioner. Belgien är ett av de länder som följer reglerna från Kimberleyprocessen (diamanterna ska vara kontrollerade, ha identitetsnummer och ursprungscertifikat). 

Om du vill lära dig mer om stadens diamanthistoria, besök Antwerpens diamantmuseum DIVA, som ligger bara någon minuts promenad från Grote Markt. 

Diva Antwerp: Wonderkamer I: Axel Vervoordt
Lär dig mer om stadens diamanthistoria på museet DIVA som öppnade 2018.

5. Beundra Vårfrukatedralen

Vårfrukatedralen (Cathedral of Our Lady) | Sevärdheter i Antwerpen, Belgien
Den pampiga katedralen reser sig 123 meter över Antwerpen.

Något du bokstavligen inte kan missa i Antwerpen är stadens kända symbol, den majestätiska Vårfrukatedralen (Onze Lieve Vrouwekathedraal).

Som den högsta gotiska kyrkan i lågländerna är detta en byggnad som dominerar Antwerpens siluett. Katedralen tog nästan 170 år att bygga innan den slutfördes 1521. 

De mest populära sevärdheterna inuti är fyra mästerverk skapade av Antwerpens älskade konstnär Peter Paul Rubens samt de imponerande glasmålningarna. 

6. Ät belgiska våfflor

Belgiska våfflor till frukost på Hotel Pilar i Antwerpen, Belgien
Belgiska våfflor till frukost på Hotel Pilar.

Man kan ju inte vara i Belgien utan att prova belgiska våfflor, eller hur? De ska vara frasiga, fluffiga och lyxiga.

Våfflorna kommer med en rad olika toppings – från bourbon-vispgrädde, bär och smält choklad till körsbärssirap och Oreos. 

Förutom dessertvåfflor kan du hitta allt från välsmakande frukost- och lunchvåfflor med salta toppings till wurgers (våffelhamburgare) och taffles (våffeltoasts). 

Några av de hetaste våffelställena i Antwerpen är: 

7. Ät belgiska pommes

Belgiska pommes frites på Frites Atelier Amsterdam
Världens bästa pommes? Frites Atelier vet hur man levererar med pricken över i:et.

… och på tal om något mer gott som måste provas: Du kan inte besöka Belgien utan att äta äkta belgiska pommes frites. Kalorier får du tänka på någon annan dag. 

I Belgien serveras pommes på speciella pommes-caféer och chip-shops. 

Vi åt lunch på den holländska mästerkocken Sergio Hermans berömda Frites Atelier, som förmodligen serverar de godaste pommes frites du någonsin kommer prova. Jag tycker Frites Atelier hör till ett måste i Antwerpen. 

Pommesen i sig är helt fantastiska, men det unika är den sensationella toppingen som exempelvis är tryffelmajonäs, riven mimoletteost, kålsallad och rostade hasselnötter. 

Missa inte att prova de krispiga kroketterna och hemlagat iste. YUM! 

LÄS OCKSÅ: En guide till coola restauranger och matställen i Riga, Lettland

Belgiska pommes frites på Frites Atelier Amsterdam
Frites Atelier i Antwerpen har prisbelönats som bästa stället för pommes i Europa.

8. Beundra statyerna i St. Pauls gömda 'Calvary Garden'

 St. Paul's 'Cavalry Garden' i Antwerpen, Belgien
En rad med änglastatyer i St. Pauls hemliga 'Calvary Garden'.

En undangömd juvel i Antwerpen som få turister vet om är St. Pauls kyrkas 'Calvary Garden'. Här står över 60 pampiga statyer i naturlig storlek. 

Staty-gården ser ut som en scen från en episk film om Kristi lidande och uppståndelse. Det är mörkt, mystiskt och helt trollbindande! 

Den vackra 1600-talskyrkan i sig är såklart också en sevärdhet med dess ståtliga arkitektur, fantastiska barockaltare och över 50 målningar och mästerverk av konstnärer som Rubens, Van Dyck, Van Balen och Jordaens.  

The Calvary - Änglastatyer i St. Pauls innergård i Antwerpen, Belgien.
Bakom St. Pauls kyrka huserar över 60 stora statyer.

9. Besök Plantin-Moretus museum 

Plantin-Moretus Museum i Antwerpen, Belgien
Plantin-Moretus museets innergård är värd ett besök i sig.

Det här unika historiska boktryckerimuseet finns med på UNESCOs världsarvslista. Att besöka museet Plantin-Moretus räknas ofta som en av de bästa sakerna du kan göra i Antwerpen. 

Hit kan du komma för att lära dig om tryckpressens historia och de inflytelserika 1500-tals bokbindarna Christophe Plantin och Jan Moretus verk. 

Eller kom förbi bara för att kika in den väldigt Instagramvänliga innergården (gratis), som var en turistattraktion redan på Plantins tid. 

Museet huserar i en herrgård som en gång i tiden var Plantins hem. Här inne finns två av världens äldsta tryckpressar, ett bibliotek, verkstad, bokhandel, kontor, värdefulla konstverk och utställningar som presenterar 300 års boktryckarkonst och släkthistoria.  

10. Strosa runt i pittoreska Zurenborg

Besök Zurenborg | Saker att göra i Antwerpen, Belgien
En promenad i Zurenborg är som en arkitektonisk fest.

Zurenborg är kanske den vackraste stadsdelen i Antwerpen. Det är en fest för ögonen! En dröm för arkitektur-entusiaster och fotografer. 

Områdets eleganta gator stoltserar med vackra herrgårdar och hus. De är byggda från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet i en läcker blandning av arkitektoniska stilar, från jugend- och flamländsk renässans till nygotisk och bysantinsk. 

De mest kända gatorna i Zurenborg är Cogels Osylei, Transvaalstraat och Dageraadplaats. Om du har tid är det dock värt att strosa omkring fritt i detta anmärkningsvärda område och utforska andra gator också. 

Det finns storslagna fasader och överraskande ornament att titta på i alla riktningar. 

LÄS OCKSÅ: Cascais: Semestra som en kunglighet på den portugisiska rivieran

Vacker byggnad i Zurenborg, Antwerpen
Att promenera i Zurenborg är en av de bästa sakerna du kan göra i Antwerpen.
Stadsdelen Zurenborg i Antwerpen, Belgien
Cogels-Osylei är en av de mest kända gatorna i Zurenborg.
Hus i Zurenborg, Antwerpen
Ta en närmare titt i Zurenborg. Kan du se de söta statyerna på balkongen?
Pittoresk gata i Zurenborg, Antwerpen
Ännu en vacker gata i Zurenborg.

11. Utforska Eilandje 

Antwerpens Port House
Imponerande Port House är en av de coolaste sevärdheterna i Eilandje.

Eilandje, vilket betyder ”den lilla ön” är Antwerpens äldsta hamnområde. 

Efter att ha varit ett försummat område för bara några år sedan är Eilandje en ny trendig och kreativ hotspot, och något du definitivt borde ha med på listan över saker att göra i Antwerpen! 

Det förnyade hamnområdet är packat med en eklektisk mix av hipstercaféer, coola restauranger, nattklubbar och barer. 

En av de häftigaste sevärdheterna i området är hamnmyndighetens kontorsbyggnad, Port House med sin imponerande 'glasdiamant' flytandes ovanför den tidigare brandstationen. Det är häftig byggnad som är kul att se med egna ögon. 

Det 10-våningar höga boxformade MAS Museum aan de Stroom, är också en ikonisk byggnad i Eilandje. Sjöfartsmuseet utforskar Antwerpens historia och dess roll som en viktig hamnstad. På klara soliga dagar är det många som kommer hit bara för utsikten från observationsdäcket (ingen biljett krävs). 

Bara ett stenkast från MAS ligger Red Star Line Museum, som berättar historien om migranter som reste till Amerika i början av 1900-talet.

MAS Museum i Antwerpen, Belgien

Museet MAS är ett landmärke mellan staden och dess hamn.

Vy över Antwerpen från andra sidan av floden Schelde.
Vy över Antwerpen från andra sidan av floden Schelde. Kan du se MAS-musset och Port House?

12. Gå genom St. Annas-tunneln

Tunneln St. Anna med rulltrappor i trä.
Dessa majestätiska rulltrappor i trä transporterar dig ner till St. Annas-tunneln.

Medan de flesta moderna städer bygger stora broar över sina floder, gick Antwerpen åt andra hållet. Istället för att ta dig över Scheldt-floden till Antwerpens Linkeroever-område, kan du gå under floden, genom den 500 meter långa tunneln St. Anna.

Här blir du transporterad ner till tunneln av sällsynta historiska rulltrappor i trä som gjordes på 1930-talet. 

Även om du inte planerar att korsa floden skulle jag rekommendera att gå ner bara för att se dessa gamla rulltrappor. De är en dold pärla! 

LÄS OCKSÅ: 25 Saker att göra i Slavonien, Kroatien

13. Utforska den fabulösa matscenen 

l'Épicerie du Cirque under the palm trees, Restaurang i Antwerpen, Belgien
Restaurang l'Épicerie du Cirque under the Palm Trees i Antwerpen.

När du fått nog av belgiska våfflor, pommes och choklad är det värt att spana in finrestaurangerna. Antwerpen är en gastronomisk hotspot och att unna dig en Michelin-upplevelse hör till en av de bästa sakerna du kan göra i Antwerpen. 

Belgiska Flandern har 97 Michelin-stjärniga restauranger – vilket är en av de tätaste 'stjärnområdena' i världen – varav Antwerpen står för 18 av dessa. 

Även om du inte bokar ett bord på tvåstjärniga The Jane, som serverar uppfinningsrika niorättersmenyer i en tidigare kyrka med det öppna köket på altaret, är jag säker på att du kommer att få en spektakulär gastronomisk upplevelse. 

Vi hade en fantastisk middag på Michelin-restaurangen l'Epicerie du Cirque under the Palm Trees. Här är det fokus på närodlat och grönsaker i säsong. Den vällagade 'no-nonsense'-rätterna och den trendiga atmosfären är alldeles underbar.

Jag älskade de härliga smakerna och det djungelinspirerade temat. Bilderna här är tagna i baren som ligger på entréplan. Restaurangen ligger en trappa ner. 

Restaurang l'Épicerie du Cirque under the palm trees i Antwerpen, Belgien
Hur härlig inredning? Jag blev helt kär i atmosfären på l'Épicerie du Cirque under the Palm Trees.
Förrätt på restaurang l'Épicerie du Cirque in Palm Trees
Min förrätt på Michelin-restaurangen l'Épicerie du Cirque. Enkelt och otroligt gott!

14. Spana in gatukonsten

Nero - gatukonst i Kloosterstraat, Antwerpen, Belgien
Nero – gatukonst i Kloosterstraat

Medan Antwerpen kanske inte är känd för sin gatukonst (ännu), börjar det bli en stad där gatukonsten hamnar på bucketlistan. Genom evenemang, festivaler och sociala medier lockar staden ständigt konstnärer från världens alla hörn till att göra om tråkiga fasader till riktiga konstverk. 

Gatukonsten är inte lätt att hitta på egen hand, men du kan ladda ner en gratis Street art app där gatukonstälskare över hela världen dokumenterar konst i varje stad.

Eller gå en guidad tur.

Klicka här för mer sevärdheter, biljetter och guidade turer i Antwerpen

15. Se bron Park Spoor Noord

Bron Park Spoor Noord i Antwerpen, Belgien
Bron Park Spoor Noord

För en cool och lite mer ovanlig Instagramplats, bege dig norr om staden till bron Park Spoor Noord

Denna stålbro för fotgängare och cyklister är supertuff! Särskilt när det är soligt och solskenet skapar en lek av ljus och skugga genom strukturens fascinerande mönster. 

Det var typiskt nog molnigt när jag var här, men jag tycker fortfarande att bron var värd at se. Det är något annorlunda! 

15. Ät en bakelse på Goossens bageri

Goossens bageri i Antwerpen
Goossens bageri är en favorit bland lokalborna.

Om du älskar sötsaker eller bröd kan du inte missa Goossens (inte att bli förväxlad med den kända chokladbutiken med samma namn). Det här är Antwerpens äldsta och mest populära bageri som haft dörrarna öppna sedan 1884.  

Det kan vara en till synes oändlig kö utanför men jag har hört att det är värt det, oavsett. 

Jag hade inte tid att stå i kö själv, men när du ser folk köa i regnet för att få perfekt bakat russinbröd, Antwerpen-smörkakor eller andra traditionella kakor, vet du att det är 'the real deal'. 

17. Besök PAKT

PAKT, Kreativ och hållbar samlingsplats i Antwerpen
På PAKT har tidigare industrilager gjorts om till en kreativt och hållbar samlingspunkt.

Sist men inte minst är PAKT väl värd en plats på denna lista över saker att göra i Antwerpen. PAKT ligger lugnt undangömd i en av Antwerpens livligare områden. 

Det var tidigare ett industriområde men är nu omgjort till det hållbara hjärtat i Antwerpens gröna kvarter. Detta är den perfekta platsen för att få en lokalproducerad lunch, middag eller fika i en unik miljö – omgiven av en urban takträdgård. 

Restaurangerna här odlar sina grönsaker och örter på taket, värmen från bottenvåningens pizzeria används för att värma kontoren på de övre våningarna och vatten som samlas in i takträdgården används av den välkända kaffebaren och rosteriet Caffènation.

Hur härligt? Jag önskar att fler platser jobbade som PAKT. Tillsammans och hållbart. 

Vegansk surdegspizza på restaurang Standard i PAKT, Antwerpen
Vegansk surdegspizza på restaurangen Standard.

Min sista måltid innan hemfärd från Antwerpen blev denna supergoda veganska surdegspizzan på restaurangen Standard i PAKT.

PAKT, Antwerpen, Belgien
Olika kreativa företag, ett gym, fik och restauranger delar tillsammans PAKT.

Fler grymma saker att göra i Antwerpen

BOENDE I ANTWERPEN

Hotel Pilar i Antwerpen, Belgien
Det coola designhotellet Hotel Pilar.

Att bo inom gångavstånd från Gamla stan är perfekt om du vill besöka platserna som nämnts i denna artikel. Det finns många härliga boenden för varje budget: från vandrarhem och billiga hotell till studiolägenheter, charmiga B&B, och femstjärniga hotell med alla bekvämligheter. 

Vi bodde på det coola 3-stjärniga designhotellet Hotel Pilar i det trendiga och livliga kvarteret 't Zuid. Hotellet ligger inom gångavstånd till många av de viktigaste sevärdheterna och shoppingområdet. Som en bonus är inredningen riktigt läcker (inget rum är det andra likt). 

Jag övernattade i en 'Terrace suite' där jag tog massor av bilder, njöt av utsikten och beställde frukost att äta på min privata terrass. Det var pricken över i:et på min resa.

Hitta och boka boende i Antwerpen här

Terrassvit på Hotel Pilar i Antwerpen, Belgien
Min terrassvit på Hotel Pilar i Antwerpen. Hur fint?

SÅ TAR DU DIG RUNT

Antwerpen är en kompakt och väldigt gåvänlig stad. Lättast tar du dig runt till fots eller med cykel. 

Bra att veta är dock att det finns gott om bussar, tåg, spårvagnar och tunnelbana. Det finns också gott om cykeluthyrning både för korta och längre vistelser. 

När vi inte promenerade hyrde vi cyklar i en butik utanför centralstationen och tog oss runt smidigt och enkelt. Vi utforskade utsikten från andra sidan floden, cyklade till Eilandje, bron Park Spoor Noord och många fler platser. 

Antwerpen är perfekt som cykelstad året runt. Knappt några backar och inte för långa avstånd. På bara en helg hinner du se hur mycket som helst. 

Jag hade dock inte haft något emot att stanna längre eller besöka Antwerpen igen. 

Boka en resa till Antwerpen här (jämför billiga tåg-, buss-, & flygbiljetter)

In it to pin it? Spara mina tips på saker att göra i Antwerpen till senare! 

Disclaimer: 

Jag besökte Antwerpen på en pressresa organiserad av Visit Flanders.
Som alltid är alla åsikter mina egna.

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share