This post is available in
46 Shares

25 Saker att göra i Slavonien, Kroatien

Upptäck Kroatiens mest östliga region med oändliga vingårdar och solrosfält, hemtrevliga restauranger, pittoreska byar och färgstarka traditioner.

Om du vill uppleva något annat än den bländande Dalmatinska kusten eller den charmiga huvudstaden Zagreb, packa dina väskor och utforska Slavonien! Denna vackra region är ett nöje att utforska när du vill ha en avkopplande semester utöver det vanliga.

Eller med andra ord, en semester att prata om. Slavonien är en region med myter och legender som starkt upprätthåller sina traditioner, skördefester, folkdräkter och den populära lokala musiken. På många ställen kommer det kännas som att du rest tillbaka i tiden, medan andra platser känns som en värld bort.

Slavonien ligger mellan de stora floderna Donau, Drava och Sava och har mycket att erbjuda alla nyfikna turister. Här kan du njuta av Kroatiens bästa vin, upptäcka en av Europas äldsta städer – liksom en av de viktigaste akreologiska platserna. Andra saker som kryddar till din reseplan är fågelskådning, hästridning i landsbygden, barockslott, gamla byar och varma välkomnanden.

En snabbguide till Slavonien

Bästa sakerna att göra i Slavonien & Baranja i Kroatien

1. Upptäck Osijek

Katedralen St. Peter och Paul i Osijek
Framför den ståtliga katedralen St. Peter och Paul i Osijek

En bra utgångspunkt för att börja utforska Slavonien är Osijek. Det är den största staden i regionen, vackert belägen vid Dravafloden. Osijek är bara ca 2,5 timmars bilresa från Zagreb men är så annorlunda då det inte finns en turist i sikte.

Låt inte det hindra dig! Lev dig in i det lokala livet, spana in fortet, alla vackra art nouveau- och barockbyggnaderna, liksom den ståtliga katedral St. Peter och Paul. Koppla av på Copacabana-stranden (om vädret är fint), prova den lokala ölen Osječko och ta en promenad längs floden.

Resetips: Hitta flyg till Osijek | Hitta hotell i Osijek

Street in Osijek, Slavonia, Croatia

2. Koppla av på Principovac Country Estate

Principovac Country Estate, Ilok, Kroatien

En av platserna jag föll för mest i Slavonien var Principovac Country Estate. Det spelar ingen roll att det var dåligt väder (vilket är ovanligt här), utsikten från Principovac är så romantisk. Gården ligger upphöjd över de omringande vingårdarna som sträcker ut sig så långt ögat kan nå.

Även om detta är en 4-stjärnig resort med en golfbana (bland annat), är Principovac också ett utmärkt ställe att besöka för bara ett glas vin, en måltid med utsikt eller en arrangerad picknick.

Läs också: 16 Saker att göra i Zagreb
Principovac Country Estate | Vinprovning i Slavonien, Kroatien
En utsikt värd en skål (trots det sällsynt dåliga vädret) på Ladanjsko Imanje Principovac

3. Njut av den kroatiska landsbygden på häst

Hästridning på Konjički Klub Eohippus | Things to Do in Slavonia, Croatia

Om du älskar hästar är det ett måste att besöka en ridklubb i Slavonien! Att rida häst i den kroatiska landsbygden, omgiven av idylliska vingårdar och solrosfält känns som en saga. Det finns många hästcentrum och ridskolor oavsett erfarenhetsgrad.

Vi besökte Konjički Klub Eohippus, som ligger i utkanten av Vinkovci. De har sex supersöta hästar och världens trevligaste personal. Jag hade så kul här att jag inte ens ville säga hej då (blev praktiskt tagit utdragen av min resegrupp).

Tips: I Slavonien kan du också hitta det närmaste du kan komma till verkliga enhörningar, nämligen Lipizzaner.

Läs också: Simma med hästar i Jamaica
 
Konjički Klub Eohippus | Saker att göra i Slavonien, Kroatien
Hade svårt att säga hej då till Eohippus söta hästar.

4. Upptäck den medeltida staden Ilok

Castle Odescalchi-Museum of Ilok
Slottet Odescalchi och fortet i Ilok

Ilok är Kroatiens mest östra stad, och det är förmodligen en av de vackraste platserna du kan besöka i Slavonien. Den här lilla medeltida staden ligger på höjd och reser sig över floden Donau.

Den är omgiven av grönska och bjuder på en fantastisk utsikt hela vägen till Serbien. Här kan du utforska de medeltida befästningarna, Odescalchi-slottet, de gamla vinkällarna och den vackra kyrkan St John of Capistrano.