Artikeln innehåller reklamlänkar

25 Saker att göra i Slavonien, Kroatien

25 Saker att göra i Slavonien, Kroatien

Upptäck Kroatiens mest östliga region med oändliga vingårdar och solrosfält, hemtrevliga restauranger, pittoreska byar och färgstarka traditioner.

Om du vill uppleva något annat än den bländande Dalmatinska kusten eller den charmiga huvudstaden Zagreb, packa dina väskor och utforska Slavonien! Denna vackra region är ett nöje att utforska när du vill ha en avkopplande semester utöver det vanliga.

Eller med andra ord, en semester att prata om. Slavonien är en region med myter och legender som starkt upprätthåller sina traditioner, skördefester, folkdräkter och den populära lokala musiken. På många ställen kommer det kännas som att du rest tillbaka i tiden, medan andra platser känns som en värld bort.

Slavonien ligger mellan de stora floderna Donau, Drava och Sava och har mycket att erbjuda alla nyfikna turister. Här kan du njuta av Kroatiens bästa vin, upptäcka en av Europas äldsta städer – liksom en av de viktigaste akreologiska platserna. Andra saker som kryddar till din reseplan är fågelskådning, hästridning i landsbygden, barockslott, gamla byar och varma välkomnanden.

En snabbguide till Slavonien

Bästa sakerna att göra i Slavonien & Baranja i Kroatien

1. Upptäck Osijek

Katedralen St. Peter och Paul i Osijek
Framför den ståtliga katedralen St. Peter och Paul i Osijek

En bra utgångspunkt för att börja utforska Slavonien är Osijek. Det är den största staden i regionen, vackert belägen vid Dravafloden. Osijek är bara ca 2,5 timmars bilresa från Zagreb men är så annorlunda då det inte finns en turist i sikte.

Låt inte det hindra dig! Lev dig in i det lokala livet, spana in fortet, alla vackra art nouveau- och barockbyggnaderna, liksom den ståtliga katedral St. Peter och Paul. Koppla av på Copacabana-stranden (om vädret är fint), prova den lokala ölen Osječko och ta en promenad längs floden.

Resetips: Hitta flyg till Osijek | Hitta hotell i Osijek

Street in Osijek, Slavonia, Croatia

2. Koppla av på Principovac Country Estate

Principovac Country Estate, Ilok, Kroatien

En av platserna jag föll för mest i Slavonien var Principovac Country Estate. Det spelar ingen roll att det var dåligt väder (vilket är ovanligt här), utsikten från Principovac är så romantisk. Gården ligger upphöjd över de omringande vingårdarna som sträcker ut sig så långt ögat kan nå.

Även om detta är en 4-stjärnig resort med en golfbana (bland annat), är Principovac också ett utmärkt ställe att besöka för bara ett glas vin, en måltid med utsikt eller en arrangerad picknick.

Läs också: 16 Saker att göra i Zagreb
Principovac Country Estate | Vinprovning i Slavonien, Kroatien
En utsikt värd en skål (trots det sällsynt dåliga vädret) på Ladanjsko Imanje Principovac

3. Njut av den kroatiska landsbygden på häst

Hästridning på Konjički Klub Eohippus | Things to Do in Slavonia, Croatia

Om du älskar hästar är det ett måste att besöka en ridklubb i Slavonien! Att rida häst i den kroatiska landsbygden, omgiven av idylliska vingårdar och solrosfält känns som en saga. Det finns många hästcentrum och ridskolor oavsett erfarenhetsgrad.

Vi besökte Konjički Klub Eohippus, som ligger i utkanten av Vinkovci. De har sex supersöta hästar och världens trevligaste personal. Jag hade så kul här att jag inte ens ville säga hej då (blev praktiskt tagit utdragen av min resegrupp).

Tips: I Slavonien kan du också hitta det närmaste du kan komma till verkliga enhörningar, nämligen Lipizzaner.

Läs också: Simma med hästar i Jamaica
Konjički Klub Eohippus | Saker att göra i Slavonien, Kroatien
Hade svårt att säga hej då till Eohippus söta hästar.

4. Upptäck den medeltida staden Ilok

Castle Odescalchi-Museum of Ilok
Slottet Odescalchi och fortet i Ilok

Ilok är Kroatiens mest östra stad, och det är förmodligen en av de vackraste platserna du kan besöka i Slavonien. Den här lilla medeltida staden ligger på höjd och reser sig över floden Donau.

Den är omgiven av grönska och bjuder på en fantastisk utsikt hela vägen till Serbien. Här kan du utforska de medeltida befästningarna, Odescalchi-slottet, de gamla vinkällarna och den vackra kyrkan St John of Capistrano.

Medeltida staden Ilok i Slavonien
Kan du se Iloks gravstenar inbäddade i grönskan?

5. Đakovo Embroidery Festival

Đakovo Embroidery Festival, Slavonia

Om du besöker Slavonien i juli, missa inte Đakovo Embroidery Festival. Det är en spektakulär parad som visar upp praktfullt broderade folkkläder från Slavonien, Baranja och Syrmii. Det är runt 70 olika folkdräktsgrupper som deltar i festivalen, där varje grupp presenterar en egen regional dräkt och broderi.

Det är minst sagt vackert att se alla tusentals deltagare passare genom stadens gator med sina färgstarka kläder, dans och sång.

6. Dakovo Cathedral

En annan anledning att besöka Dakovo är att se den vackra Dakovo-katedralen i hjärtat av staden. Katedralen är kronad av en kupol och två klocktorn och är imponerande med alla detaljer – både ute och inne.

7. Besök Naturparken Kopački Rit

Naturparken Kopački Rit i Kopačevo, Kroatien

Slavoniens största naturpärla är utan tvekan naturparken Kopački Rit i Baranja, nära Osijek. Detta surrealistiska träsk känns som en värld bort från Kroatien.

Här är du omgiven av Slavoniens grönaste vatten och skogar. Parken är också hem till tusentals fåglar. Det finns cirka 300 olika fågelarter här, liksom hjortar och vildsvin. Ta en fågelskådnings-båttur, paddla kajak eller bara njut av den fridfulla atmosfären och alla natursköna vyer.

Läs också: 13 Anledningar att besöka Phu Yen i Vietnam
Naturparken Kopački Rit i Kopačevo | Slavonien, Kroatien
Det finns närmare 300 fågelarter i Kopački Rit.

8. Ta bilder i solrosfält

Solrosfält i Karanac | Saker att göra i Slavonien, Kroatien
Solrosfält utanför boendet Ivica I Marica i Karanac

Jag tappade räkningen på hur många solrosfält jag såg i Slavonien. De är överallt! Om du har turen att besöka Slavonien under solrossäsongen kommer du vara i himmelriket.

Packa matchande kläder och ladda kamerabatterierna!

9. Se Vina Beljes Vingårdar och vinkällare

Kneževi Vinogradi Vineyard | Saker att göra i Slavonien, Kroatien

Slavonien och vin är som ett gift par. Så att besöka en vingård och vinkällare borde definitivt vara på din resplan. Ett väldigt pittoreskt ställe att besöka är Vina Belje. Det är Kroatiens största producent av druvor, med 650 hektar egna vingårdar.

Vina Belje står även för en av de mest avancerade vinproducerande anläggningarna i Europa. Prova ett glas vin och spana in den imponerande vinkällaren som är över 500 år gammal.

10. Besök Ethno Village Karanac

Ethno Restaurant Baranjska Kuća

Ethno Village Karanac ligger drygt två mil från Osijek men känns, precis som Kopacki Rit, som en annan värld. Det är som att ta ett stort kliv tillbaka i tiden.

Ethno Village låter dig uppleva det rika flerkulturella arvet. Här kan du kolla in de charmiga gamla husen, åka i en traditionell byvagn, övernatta i ett autentiskt inrett rum och äta på någon av byns små traiditonella restauranger till tonerna av folkmusik.

Vi åt lunch på den mysiga restaurangen Baranjska kuća. Här serveras traditionella rätter som tillagats över en öppen eld eller lerugn.

Ethno Village Karanac
Ett varmt välkomnande av ägaren Mr. Bajo, på restaurangen Baranjska kuća

11. Prova på det Slavoniska köket

Kulen - Traditional Slavonian Food
The traditional dish Kulen is known as the pride of Slavonia

Med stora portioner och stor stolhet i traditionella rätter och hemtrevliga lokala restauranger är det omöjligt att gå hungrig eller vara på en diet när du reser i Slavonien och Baranja.

Du kan minst sagt räkna med en kulinarisk resa. På menyn finns allt från Kulen (kallskuret), till grytor, en massa olika soppor och Palacinke (kroatiska söta crepes).

12. Besök antikmarknaden i Osijek

Saker att göra i Slavonien | Antikmarknad i Osijek

For unik shopping i Slavonien, besök den antikmarknaden i Osijek. Den äger rum den första lördagen varje månad på det Heliga Treenighetstorget (Trg Svetog Trojstva). Du kan i princip hitta allt mellan himmel och jord här.

Från bohemiska klänningar och ståväskor till handgjorda föremål, lokal konst, antika klockor, prydnadsföremål och ting du inte ens kan sätta namn på.

Antikmarknaden i Osijek | Slavonien, Kroatien

13. Upptäck Vukovar

Saker att göra i Slavonein | Vukovar

Saker att göra i Slavonien | Besök Vukovar
I Vukovar finns kvarvarande ruiner efter det kroatiska självständighetskriget

Något annat du måste göra i Slavonien är att besöka staden Vukovar, precis intill Serbien. Staden blev nästintill totalförstörd under det kroatiska självständighetskriget. Skadorna efter kriget brukar nämnas som de värsta i Europa sedan andra världskriget. Även idag kan du tydligt se ärren som kriget lämnade efter sig. Från Vukovars skadade vattentorn till många förfallnad bostadshus och en övergiven hotellbyggnad.

Som fotograf hittar jag ofta skönhet i förfall och därför tyckte jag att Vukovar var särskilt intressant att besöka. Detta är en stad som fortfarande tydligt bär krigets sorg och minnen.

Läs också: En Weekend i Bukarest, Rumänien

14. Besök Vukovar Municipal Museum/Castle Eltz

En sak du inte får missa i Vukovar är Vukovar Municipal Museum, som ligger i stadens 1700-tals barockslott, Eltz Manor. Här kan du lära dig mer om stadens blodiga historia.

Det går knappt att ta in bilderna som visar ett postapokalyptiskt Vukovar efter kriget.

15. Se Monumentet till Slaget vid Batina

I byn Batina tornar ett närmare 30-meter högt monument upp sig mot himlen som en symbol för de fallna i striden i Batina 1944. Högst upp på obelisken står en segerstaty i brons.

Monumentet i sig är mäktigt, precis som utsikten. Du kan se hela vägen till Ungern och Serbien från denna plats. De två länderna ligger på andra sidan av Donau.

Resetips: Stäng av dataroaming om du besöker denna plats, eftersom din mobil annars kan koppla över till Serbiens nätverk.

16. Ta en liten tågtur genom pittoreska vinodlingar

För en romantisk och bildvänlig resa, hoppa på ”vineyard road train tour” från Ilok till Principovac. Den leder dig längs perfekt uppradade vinrankor.

The vineyard road train tour i Ilok, Slavonien

17. Golf & Brandy på familjegården OPG Milan Šarić

Golf och brandy? Jajjamän, i Slavonien finns det på agendan. I alla fall på OPG Milan Šarić i Popovac. Familjefarmen ligger nära den vackraste delen av Baranjas berg. Här kan prova  prisbelönt Goldberga brandy, spela golf och övernatta.

18. Ta en break i skogen Spačva

Kunjevci Ulaz, Forest

Några kilometer söder om Vinkovci är skogen Spačva, Kroatiens största ekskog. Om du är i området kan du luncha med utsikt på restaurangen u LD Kunjevci, som ligger precis intill skogen. Samt ta en liten tripp in i Spačva för att ta lite bilder och se om du kan upptäcka vilda hjortar.

19. Besök Vučedol Culture Museum

Inte långt från Vukovar är en av de viktigaste arkeologiska platserna i Europa, Vučedol. Detta område var bebodd så tidigt som 6000 f.Kr. Besök Vučedol Culture Museum för att lära dig om en av de äldsta kulturerna, Vučedol Culture (3000 – 2500 f.Kr.). Museet huserar allt från keramik och tidsenliga kläder till ett rum med dödskallar och skelett i sandkällor – utlagda för att representera olika stjärnkonstellationer.

20. Besök Vinkovci

Vinkovci – En av Europas äldsta städer

I Slavonien hittar du också en av Europas äldsta städer. Vinkovci var bebott redan innan den romerska tiden, över 8000 år sedan.

Jag såg bara en glimt av staden genom bilfönstret när vi körde till ridklubben utanför Vinkovci. Men jag skulle mer än gärna ha velat strosa igenom stadens centrum.

21. Restaurang Kod Ruže i Osijek

Restaurang Kod Ruže i Osijek
Restaurant Kod Ruže in Osijek is not to be missed

För en riktigt traditionell middag är Kod Ruže i Osijek förmodligen en av de bästa ställena att äta på i Slavonien. Först och främst är atmosfären så charmig. Du behöver bara kliva in i restaurangen och kasta en blick på den autentiska inredningen. Restaurangen är fylld med allt från gamla fotografier, målnngar och antikviteter till växter och gamla fågelburar som hänger från taket. Det finns något att titta på överallt.

För det andra är den traditionella maten utsökt. När den sereras till livemusik smakar den såklart ännu bättre. Och för det tredje är hela restaurangen väldigt fotovänlig. Det är bonuspoäng!

22. Besök Iloks vinkällare/Iločki podrumi

Du kan inte besöka för många vinställen i Slavonien. Ilok är Donaus främsta vindistrikt, så ett besök till Iloks vinkällare kan helt klart rekommenderas. Vinkällaren är från 1500-talet och är fylld till bredden av stora ekvinfat. Här finns även professionell vinprovning och en vinbutik med ett stort urval av lokala viner.

Kroatiskt vin
Ett glas kroatiskt vin i eftermiddagssolen?

23. Ta en båttur på floden Bosut

Fågelskådning i Kroatien | River Bosut, Baranja
Inte en turist i sikte i Nijemci

Det är inte bara Kopački Rit som är känd för sina många fåglar, utan också floden Bosut. Från Nijemci kan du ta en fågelskådnings-båttur på floden. Det är minst sagt en annorlunda och avkopplande upplevelse.

Vänta bara tills båtens motor stängs av och du glider fram i total tystnad. Det är avkoppling!

24. Övernatta på bondgården Ivica I Marica

Boende i Slavonien | Ivica i Marica

En av de bästa platserna jag bodde på i Slavonien var bondgården Ivica I Marica, nära byn Karanac. Det är en mycket mysig plats att bo på och ligger precis bredvid de mest vackra solrosfälten. Vad som gör detta till en vistelse sent att glömma är dock det hjärtvärmande välkomnandet av familjeägarna.

De välkomnar dig in till deras hem och familj med så mycket kärlek och passion att du kommer ha svårt att säga hej då. Du kan verkligen se hur mycket kärlek de lägger ner på allt, särskilt på måltiderna. Missa inte den maffiga frukostbuffén när hela köksbordet är uppradat med alla tänkbara lokala delikatesser.

25. Prova på Slavonisk Rakia

Rakia i Slavonien, Kroatien

Sist men inte minst: Du kommer inte att kunna lämna Slavonien utan att höra talas om Rakia. Rakia är den nationella drinken i många slaviska nationer, men i Slavonien kan du inte undkomma den. For better or worse (Rakia innehåller cirka 40 procent alkohol – minst!).

Många slavonienbor brygger sina egna drycker från frukter och är stolta att presentera den när du kommer på besök. Jag blev erbjuden rakia flera gånger varje dag från lunch till midnatt. Och självklart, gästvänlig som jag är, hade jag svårt att tacka nej.

Are you in it to Pin it?


Disclaimer

Jag besökte Slavonien på en #VisitSlavonia-pressresa organiserat av Kroatiska turistbyrån. Som alltid är alla åsikter mina egna.

1 Shares
Pin
Share
Tweet
Share