Så fotar du snygga Flatlays till Instagram – 8 Tips från komposition till redigering

How to Shoot Flatlays for Instagram

Bemästra flatlays som ett proffs! Här är åtta tips på hur du lyckas med att ta en perfekt #flatlay till din Instagram. Från hur du komponerar, redigerar, planerar och fotar Instagrams mest kända stilleben.

Ni som följer mig på Instagram vet att jag älskar flatlays. Jag tycker de är så kul att komponera ihop och inspireras ofta av andras stilleben. Med mina flatlay-idoler i åtanke, känner jag mig långt ifrån ett proffs. Men jag fick nyligen den fantastiska titeln “flatlay queen” av min bloggvän Sanna och tänkte att jag skulle passa på att dela med mig av mina egna lärdomar och bästa tips.

Vad är en flatlay?

En flatlay är ett stilleben som är fotat ovanifrån. Det passar perfekt för att stilfullt fota allt från dina travel essentials, outfits, skönhetsprodukter, fikapauser, shoppingfynd med mera.

How to shoot flatlays for Instagram
Mitt alla hjärtans dag-stilleben med rosa produkter i fokus

1. Bestäm vad som ska vara i fokus

Börja med att fundera på vad du vill förmedla med din flatlay eller vilket ting som ska vara i fokus. Är det en speciell känsla, ett nytt nagellack eller ett par nya skor som du vill visa upp?

När du har bestämt dig för vilken produkt, känsla eller stämning som ska vara i fokus, börja samla ihop flera saker som går in på ditt tänkta tema. Om det är ett rött läppstift jag vill visa er kan jag t.ex. hämta andra saker som går i samma röda ton eller fundera på i vilket sammanhang läppstiftet ska vara. Kanske visar jag upp det tillsammans med andra saker jag har i min handväska, eller komponerar det med andra ting vid min laptop.

Still-life School / Stillebenskola med Aco White Flowers Limited Edition
Flatlay skapat för min stillebenskola i samarbete med ACO

2. Välj bakgrund till ditt stilleben

När det kommer till bakgrunder har du stora möjligheter att vara kreativ och variera dig. För att komma igång räcker dock en vit yta, som ett vitt bord eller ett stort vitt pappersark, långt. För att addera lite mer spänning och textur i bilden kan ett rustikt bord, stengolv eller marmor bli jättesnyggt.

Själv älskar jag marmor, det ser alltid så snyggt, stilrent och lyxigt ut. Nu har jag tyvärr inget marmorbord eller större marmorskiva hemma, men en av mina mest använda bakgrunder är en stor bräda som jag klätt i marmorplast från Panduro.

Andra tips på bakgrunder är tapetprover samt färgglada och mönstrade pappersark, mattor, dukar och tyger.

How to shoot flatlays for Instagram
Mina travel essentials till Turkiet fotade mot min favoritbakgrund av marmorplast

3. Fundera på kompositionen

Nu när du vet vad du vill förmedla, har samlat ihop ting till ditt tema och har en bakgrund är det bara att “flat layouta” allt. Här gäller det bara att gå på känsla. Symmetri är riktigt snyggt, men det är en konst att få objekt att se naturligt utplacerade.

Mitt bästa tips är att placera ut ditt huvudobjekt först och sedan variera avstånden mellan olika föremål och placera ut dem på olika sätt. Att bara flytta något några centimeter kan göra stor skillnad. Jag brukar även kolla hur min flatlay ser ut i mobilkameran. På den lilla skärmen märker jag snabbt om det är alldeles för plottrigt. Eller om jag behöver mer space mellan produkter.

Smycken är väldigt snyggt att lägga ut över föremål, anteckningsblock och vykort är snygga att överlappa. Småting som ringar, gem, klämmor eller godisar är fint att strössla ut och tyger som en kökshandduk eller gosig filt kan vara snyggt att slänga in i ett hörn för mer textur eller för att addera mer stämning. Det är bara att prova dig fram!

How to shoot flatlays for Instagram
Jag ville fota Viva la Divas nya vårpalett och mina nya skor från Ellie Gouldings Star Collection hos Deichmann. Detta blev resultatet. Jag placerade ut paletten och skorna först och placerade saker runt dem.

4. Fota i bra ljus

Bra ljus är A och O! Jag brukar hålla till vid ett fönster och fota i dagsljus. Under vinterhalvåret är det såklart svårt att alltid utnyttja dagsljuset i Skandinavien, men ALLT blir verkligen bättre i dagsljus.

5. Vinkel – fota ovanifrån!

En flatlay ska fotas ovanifrån. Jag fotar nästan alla mina flatlays rakt upp och ner med min Nikon D800 och mitt 24-70mm objektiv. Om du behöver kan du ställa dig på en stol eller sätta upp kameran på ett stativ för att få med allt. Om du har bra ljus kan såklart även mobilkameran fungera bra att fota med.

Ett tips är att fota så att hela ditt stilleben kommer med. Då har du möjlighet att bestämma utsnitt och beskära bilden som du vill sen.

How to create the perfect flatlay for instagram - Så fotar du flatlays!6. Redigera din bild

Alla bilder blir bättre med redigering. Två grymma appar som gör redigeringen enkel är VSCO och Snapseed. Lek runt och se vad som passar din stil.

Sedan drygt ett halvår tillbaka fotar jag alla mina bilder i RAW och redigerar dem i Lightroom. Jag brukar fixa vitbalansen om det behövs, ljusa upp skuggor, justera kontrasten, lägga till lite extra skärpa samt ta bort eventuella fläckar (eller katthår hehe).

Efter det exporterar jag bilden, air-droppar den till min iPhone och lägger på ett filter i VSCO innan jag lägger upp den på Instagram. Sedan några veckor tillbaka använder jag även enbart samma filter i VSCO för att få ett mer enhetligt intryck (kan ni se när jag började med det?).

The Sylvie Collection - Hunkemöller 2016
Somrigt stilleben med mönstrade bikinis i fokus

7. Planera ditt Instagramflöde

Ett litet bonustips om du vill ha ett mer enhetligt Instagramflöde är att använda en planeringsapp. Jag har provat flera olika och min favorit är Snug eftersom den är så lätt att använda. Med den kan du smidigt se hur din flatlay ser ut i flödet samt lättare se när det passar att lägga upp den.

How to get reposted on Instagram
Bästa sättet att synas och få fler följare på Instagram? Ta snygga bilder, tagga rätt och bli repostad.

8. Hashtags och tagging

Se till att använda rätt hashtags så att din flatlay syns på så många konton som möjligt! Jag taggar alltid alla varumärken jag inkluderar samt flera olika communities för stilleben. Ett bra tips är att kolla in varumärkenas konton innan du lägger upp bilden och skriva ner alla hashtags du hittar.

Om du är nyfiken på hur jag använder hashtags kan du kolla i första kommentaren jag publicerar under en Instagrambild.

Några exempel på hashtags för stilleben:

#flatlaytoday #flatlay #flatlays #stilllife #stilllife_archive
#flatlayforever #flatlaynation #flatlaystyle #flatlayout
#tv_stillife #flatlaythenation #tv_lifestyle #styleonmytable

 

Tony Moly Cute Products in a flatlay
En ljus bakgrund och några få ting är ofta allt som behövs för en riktigt snygg flatlay

Tips: Införskaffa tillbehör till dina stilleben

Något som är otroligt inspirerande när man ska fota flatlays är att faktiskt ha fina tillbehör hemma. Det är sånt som sätter pricken över i:et i dina stilleben och som gör det lättare att komma igång med att fota flatlays.

Några exempel på grymma tillbehör som kan lyfta ditt stilleben är:

How to shoot flatlays for Instagram

Instagramkonton att följa för flatlay-inspiration

Kika gärna in min egen Instagram @adaras. Jag hoppas ni kan finna inspiration där. Andra konton som visar upp helt fabulösa flatlays är:

  • Taramilktea – allt denna queen skapar är magi!
  • Lichipan – så stilfulla och snygga flatlays!
  • Meohmygirl – alla hennes bilder ser ut att komma direkt från ett glossigt magasin
  • Hellomissmay – Respekt! Här har vi en brud som skapat en helt egen genre inom flatlays. Det spelar ingen roll vilket konto du kommer över hennes bilder – så fort du ser en av hennes klassiska flatlays vet du att det är Hellomissmay.

Det finns såklart även flera Instagramkonton om enbart flatlays. Sök på “flatlays” på Instagram så hittar du flera.

Ida Josefin Erikssonhttps://adaras.se
Ida Josefin Eriksson är en prisbelönad livsstils- och resebloggare bloggare från norra Sverige. Efter att ha tagit en kandidatexamen i journalistik startade hon eget företag för att uppfylla sina drömmar om att bli en digital nomad.

Latest Posts

Vegansk blåbärspaj med smuldeg

Godaste fikat och ren sommar i en pajform. Här är ett recept på en lättbakad och vegansk blåbärspaj med smuldeg. Den är saftig, krispig och makalöst god.

18 Geniala produktivitetsappar för egenföretagare 2020

Bli organiserad och mer effektiv! Jag har listat mina bästa produktivitetsappar för entreprenörer som förenklar arbetsdagen och hjälper dig att uppnå mer.

Dalgona rödbetslatte – enkelt veganskt recept!

Vad sägs om en kombination av en trendig Dalgonakaffe och nyttig rödbetslatte? Vår Dalgona rödbetslatte är inte bara läckert rosa och svalkande god, utan också helt vegansk. 

ADARAS LISTAR: 31 Solklara klänningar i trendfärgen gult

Låna färginspiration från solens glada strålar. Här listar vi sommarens läckraste och mest solklara gula klänningar i olika stilar och för olika plånböcker.

23 Grymma saker att göra hemma i karantän

Trött på att sträcktitta på Netflix eller har du bara extremt tråkigt i din karantän? Här är listan på över 20 grymma saker att göra hemma medan du isolerar dig från samhället. 

Tropisk smoothiebowl med ananas, mango & kokos

Dröm dig bort till varmare breddgrader med denna veganska och tropiska smoothiebowl som bara skriker Aloha. Med smaker av svalkande mango, uppfriskande ananas och krispig kokos blir det en somrig energikick. 

How to Shoot Flatlays for Instagram

Bemästra flatlays som ett proffs! Här är åtta tips på hur du lyckas med att ta en perfekt #flatlay till din Instagram. Från hur du komponerar, redigerar, planerar och fotar Instagrams mest kända stilleben.

Ni som följer mig på Instagram vet att jag älskar flatlays. Jag tycker de är så kul att komponera ihop och inspireras ofta av andras stilleben. Med mina flatlay-idoler i åtanke, känner jag mig långt ifrån ett proffs. Men jag fick nyligen den fantastiska titeln “flatlay queen” av min bloggvän Sanna och tänkte att jag skulle passa på att dela med mig av mina egna lärdomar och bästa tips.

Vad är en flatlay?

En flatlay är ett stilleben som är fotat ovanifrån. Det passar perfekt för att stilfullt fota allt från dina travel essentials, outfits, skönhetsprodukter, fikapauser, shoppingfynd med mera.

How to shoot flatlays for Instagram
Mitt alla hjärtans dag-stilleben med rosa produkter i fokus

1. Bestäm vad som ska vara i fokus

Börja med att fundera på vad du vill förmedla med din flatlay eller vilket ting som ska vara i fokus. Är det en speciell känsla, ett nytt nagellack eller ett par nya skor som du vill visa upp?

När du har bestämt dig för vilken produkt, känsla eller stämning som ska vara i fokus, börja samla ihop flera saker som går in på ditt tänkta tema. Om det är ett rött läppstift jag vill visa er kan jag t.ex. hämta andra saker som går i samma röda ton eller fundera på i vilket sammanhang läppstiftet ska vara. Kanske visar jag upp det tillsammans med andra saker jag har i min handväska, eller komponerar det med andra ting vid min laptop.

Still-life School / Stillebenskola med Aco White Flowers Limited Edition
Flatlay skapat för min stillebenskola i samarbete med ACO

2. Välj bakgrund till ditt stilleben

När det kommer till bakgrunder har du stora möjligheter att vara kreativ och variera dig. För att komma igång räcker dock en vit yta, som ett vitt bord eller ett stort vitt pappersark, långt. För att addera lite mer spänning och textur i bilden kan ett rustikt bord, stengolv eller marmor bli jättesnyggt.

Själv älskar jag marmor, det ser alltid så snyggt, stilrent och lyxigt ut. Nu har jag tyvärr inget marmorbord eller större marmorskiva hemma, men en av mina mest använda bakgrunder är en stor bräda som jag klätt i marmorplast från Panduro.

Andra tips på bakgrunder är tapetprover samt färgglada och mönstrade pappersark, mattor, dukar och tyger.

How to shoot flatlays for Instagram
Mina travel essentials till Turkiet fotade mot min favoritbakgrund av marmorplast

3. Fundera på kompositionen

Nu när du vet vad du vill förmedla, har samlat ihop ting till ditt tema och har en bakgrund är det bara att “flat layouta” allt. Här gäller det bara att gå på känsla. Symmetri är riktigt snyggt, men det är en konst att få objekt att se naturligt utplacerade.

Mitt bästa tips är att placera ut ditt huvudobjekt först och sedan variera avstånden mellan olika föremål och placera ut dem på olika sätt. Att bara flytta något några centimeter kan göra stor skillnad. Jag brukar även kolla hur min flatlay ser ut i mobilkameran. På den lilla skärmen märker jag snabbt om det är alldeles för plottrigt. Eller om jag behöver mer space mellan produkter.

Smycken är väldigt snyggt att lägga ut över föremål, anteckningsblock och vykort är snygga att överlappa. Småting som ringar, gem, klämmor eller godisar är fint att strössla ut och tyger som en kökshandduk eller gosig filt kan vara snyggt att slänga in i ett hörn för mer textur eller för att addera mer stämning. Det är bara att prova dig fram!

How to shoot flatlays for Instagram
Jag ville fota Viva la Divas nya vårpalett och mina nya skor från Ellie Gouldings Star Collection hos Deichmann. Detta blev resultatet. Jag placerade ut paletten och skorna först och placerade saker runt dem.

4. Fota i bra ljus

Bra ljus är A och O! Jag brukar hålla till vid ett fönster och fota i dagsljus. Under vinterhalvåret är det såklart svårt att alltid utnyttja dagsljuset i Skandinavien, men ALLT blir verkligen bättre i dagsljus.

5. Vinkel – fota ovanifrån!

En flatlay ska fotas ovanifrån. Jag fotar nästan alla mina flatlays rakt upp och ner med min Nikon D800 och mitt 24-70mm objektiv. Om du behöver kan du ställa dig på en stol eller sätta upp kameran på ett stativ för att få med allt. Om du har bra ljus kan såklart även mobilkameran fungera bra att fota med.

Ett tips är att fota så att hela ditt stilleben kommer med. Då har du möjlighet att bestämma utsnitt och beskära bilden som du vill sen.

How to create the perfect flatlay for instagram - Så fotar du flatlays!6. Redigera din bild

Alla bilder blir bättre med redigering. Två grymma appar som gör redigeringen enkel är VSCO och Snapseed. Lek runt och se vad som passar din stil.

Sedan drygt ett halvår tillbaka fotar jag alla mina bilder i RAW och redigerar dem i Lightroom. Jag brukar fixa vitbalansen om det behövs, ljusa upp skuggor, justera kontrasten, lägga till lite extra skärpa samt ta bort eventuella fläckar (eller katthår hehe).

Efter det exporterar jag bilden, air-droppar den till min iPhone och lägger på ett filter i VSCO innan jag lägger upp den på Instagram. Sedan några veckor tillbaka använder jag även enbart samma filter i VSCO för att få ett mer enhetligt intryck (kan ni se när jag började med det?).

The Sylvie Collection - Hunkemöller 2016
Somrigt stilleben med mönstrade bikinis i fokus

7. Planera ditt Instagramflöde

Ett litet bonustips om du vill ha ett mer enhetligt Instagramflöde är att använda en planeringsapp. Jag har provat flera olika och min favorit är Snug eftersom den är så lätt att använda. Med den kan du smidigt se hur din flatlay ser ut i flödet samt lättare se när det passar att lägga upp den.

How to get reposted on Instagram
Bästa sättet att synas och få fler följare på Instagram? Ta snygga bilder, tagga rätt och bli repostad.

8. Hashtags och tagging

Se till att använda rätt hashtags så att din flatlay syns på så många konton som möjligt! Jag taggar alltid alla varumärken jag inkluderar samt flera olika communities för stilleben. Ett bra tips är att kolla in varumärkenas konton innan du lägger upp bilden och skriva ner alla hashtags du hittar.

Om du är nyfiken på hur jag använder hashtags kan du kolla i första kommentaren jag publicerar under en Instagrambild.

Några exempel på hashtags för stilleben:

#flatlaytoday #flatlay #flatlays #stilllife #stilllife_archive
#flatlayforever #flatlaynation #flatlaystyle #flatlayout
#tv_stillife #flatlaythenation #tv_lifestyle #styleonmytable

 

Tony Moly Cute Products in a flatlay
En ljus bakgrund och några få ting är ofta allt som behövs för en riktigt snygg flatlay

Tips: Införskaffa tillbehör till dina stilleben

Något som är otroligt inspirerande när man ska fota flatlays är att faktiskt ha fina tillbehör hemma. Det är sånt som sätter pricken över i:et i dina stilleben och som gör det lättare att komma igång med att fota flatlays.

Några exempel på grymma tillbehör som kan lyfta ditt stilleben är:

How to shoot flatlays for Instagram

Instagramkonton att följa för flatlay-inspiration

Kika gärna in min egen Instagram @adaras. Jag hoppas ni kan finna inspiration där. Andra konton som visar upp helt fabulösa flatlays är:

  • Taramilktea – allt denna queen skapar är magi!
  • Lichipan – så stilfulla och snygga flatlays!
  • Meohmygirl – alla hennes bilder ser ut att komma direkt från ett glossigt magasin
  • Hellomissmay – Respekt! Här har vi en brud som skapat en helt egen genre inom flatlays. Det spelar ingen roll vilket konto du kommer över hennes bilder – så fort du ser en av hennes klassiska flatlays vet du att det är Hellomissmay.

Det finns såklart även flera Instagramkonton om enbart flatlays. Sök på “flatlays” på Instagram så hittar du flera.

Ida Josefin Erikssonhttps://adaras.se
Ida Josefin Eriksson är en prisbelönad livsstils- och resebloggare bloggare från norra Sverige. Efter att ha tagit en kandidatexamen i journalistik startade hon eget företag för att uppfylla sina drömmar om att bli en digital nomad.

Related Stories

Latest Posts

Vegansk blåbärspaj med smuldeg

Godaste fikat och ren sommar i en pajform. Här är ett recept på en lättbakad och vegansk blåbärspaj med smuldeg. Den är saftig, krispig och makalöst god.

18 Geniala produktivitetsappar för egenföretagare 2020

Bli organiserad och mer effektiv! Jag har listat mina bästa produktivitetsappar för entreprenörer som förenklar arbetsdagen och hjälper dig att uppnå mer.

Dalgona rödbetslatte – enkelt veganskt recept!

Vad sägs om en kombination av en trendig Dalgonakaffe och nyttig rödbetslatte? Vår Dalgona rödbetslatte är inte bara läckert rosa och svalkande god, utan också helt vegansk. 

ADARAS LISTAR: 31 Solklara klänningar i trendfärgen gult

Låna färginspiration från solens glada strålar. Här listar vi sommarens läckraste och mest solklara gula klänningar i olika stilar och för olika plånböcker.

Comments

LÄMNA EN KOMMENTAR

Skriv din kommentar här!
Skriv ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin
Tweet
Share
WhatsApp