Annonssamarbete med ACO
Artikeln innehåller reklamlänkar

Fotoskola: Lär dig ta snygga stilleben

Still-life School / Stillebenskola med Aco White Flowers Limited Edition

Jag älskar snygga stilleben! Att få till en bra bild är dock inte alltid lika lätt. Därför tänkte jag i dag, i samarbete med ACO och den nya fina hudvårdsserien ACO White Flowers Limited Edition, dela med mig av mina bästa stilleben-tips från idé till färdig bild.

Ett stilleben är ett arrangemang av olika ting och kan hjälpa dig att förstärka känslan som du vill förmedla med din bild. Genom att använda dig av allt från personliga detaljer till växter, böcker och smycken kan du höja bildens intryck. Ibland får man till stilleben direkt och ibland kan det behöva stylas och småfixas lite.

Jag har fotat ACOs nya hudvårdsserie i olika miljöer och kommer visa hur jag gått tillväga steg för steg. Jag har fotat alla bilder från ovan med min Nikon D800 + Sigma 24-70mm F2,8 EX DG, men du kan givetvis fota från vilken vinkel och med vilken kamera som helst. Med bra ljus och ett snyggt upplägg kommer du långt!

Fotoskola: Lär dig ta snygga stilleben

#1 Vad vill du förmedla? 

Börja med att bestämma vad du ska fota och vad du vill förmedla med din bild. Kanske är det en speciell stämning, årstid, känsla eller en produkt du vill visa upp på ett inspirerande sätt? Om du vet vad du vill förmedla med bilden blir det lättare att plocka ihop matchande ting och skapa ett stilfullt stilleben.

#2 Hitta en röd tråd

Snygga stilleben har en röd tråd gemensamt. För att lyckas med detta kan du exempelvis jobba efter ett tema eller plocka upp och matcha färger. Lägg dina produkter på eller mot valfri bakgrund (ett vitt bord är ett säkert kort men lika bra kan en marmorskiva, ett täcke eller ett stengolv passa) och se hur allt passar ihop. Prova dig fram och byt ut saker du inte tycker fungerar tillsammans.

Är det en produkt du ska fota – utgå från den! Hur tolkar du produkten? Vad doftar den eller hur får den dig att känna? I mina exempel är ACO White Flowers Limited Edition stjärnan i fokus. För att kunna ta passande stilleben och hitta en röd tråd måste vi såklart bekanta oss med produkterna först:

Om ACO White Flowers Limited Edition

ACO White Flowers Limited Edition är en ny hudvårdsserie med kroppslotion, duschcreme och handtvål med dofter inspirerade av San Remos blomstermarknader längs Medelhavets kustremsa. I de vackra förpackningarna, med handmålade illustrationer av Saga-Mariah Sandberg, finns extra vårdande ingredienser som är framtagna för att återfukta huden och väcka sinnena med vit jasmin, söta toner av ros och frisk bergamott.

Efter att ha klämt, känt och testat produkterna blev min första tolkning av dem så här:

Still-life School / Stillebenskola med Aco White Flowers Limited Edition

Stillebenidé: Svensk sommar / Into the woods

KÄNSLA: Den härligt blommiga doften får mig att tänka på sommar och längta till utflykter i Norrlands skogar. Ta ett djupt andetag och låt den friska sommardoften efter regn fylla dina lungor.

#3 Fota i dagsljus

Att fota i dagsljus är helt klart att föredra. Det går snabbt, smidigt och enkelt när du slipper jobba med blixt och undviker onödiga skuggor. Fota gärna vid ett fönster för ett snyggt och jämt naturligt ljus. Om du inte kan fota precis framför ett fönster är ett hett tips att använda en reflexskärm för att ljusa upp skuggor.

ACO White Flowers Limited Edition - Stillebenskola

Stillebenidé: City chic

TANKE: En frisk doft av blommor för sommardagar i stan. Matcha med solisar och guldiga smycken mot din solkyssta hy.

#4 Välj vinkel

Från vilken vinkel och vilket håll gör sig ditt stilleben bäst? Själv älskar jag framförallt att fota stilleben uppifrån. Det funkar alltid! Annars är ett tips att ställa dina produkter på ett bord och leka med kort skärpedjup. Kanske till en ljusslinga i bakgrunden för en fin bokeh-effekt?

ACO White Flowers Limited Edition - Stillebenskola

Stillebenidé: Lantlig romantik

KÄNSLA: En båttur över sjön, kvällsdimma, mygg och väldoftande blomsterkransar. Här är lantlig romantik!

#5 Tänk utanför ramarna

I dubbel bemärkelse. För det första tycker jag det är väldigt snyggt när produkter går utanför bilden (tänk på det när du arrangerar ditt upplägg). För det andra tycker jag jag att du ska våga experimentera och tänka utanför ramarna. Använd det du har hemma som rekvisita och prova dig fram.

På bilden ovan har jag till exempel tagit ner en spegel och fotat produkterna mot den. Att fota mot spegelblanka ytor kan vara svårt då både du och oönskade objekt kan reflekteras. I detta fall höll jag upp en bukett framför mig själv för att dölja min egen reflektion. Som bonus ger buketten en oskärpa i förgrunden som ger bilden ett djup. Så experimentera mera!

Still-life School / Stillebenskola med Aco White Flowers Limited Edition

#6 Efterbehandla bilden i ett redigeringsprogram

Alla bilder blir bättre med mer eller mindre redigering. Öppna upp din bild i valfritt redigeringsprogram och fixa bilden enligt dina önskemål. På bilden ovan har jag:
– Ökat kontraster och ljusstyrka
– Lagt till Smart skärpa
– Gjort bilden lite mer magenta-tonad med Selektiv färgändring (tyckte det blev en snyggare matchning till förpackningarnas handmålade blommor i rosa)

Still-life School / Stillebenskola med Aco White Flowers Limited Edition

Stillebenidé: En regnig sommardag

TANKE: Vardagslyx för regniga sommardagar. Ta en varm dusch, fixa naglarna, drick en latte och rå om dig själv.

Still-life School / Stillebenskola med Aco White Flowers Limited Edition

#7 Beskär bilden

Det sista steget är att eventuellt beskära bilden. När jag fotar från ovan tar jag ofta med mer än vad jag behöver för att kunna bestämma hur mycket som ska vara med i efterhand. Ta gärna högupplösta bilder så har du många möjligheter att experimentera och beskära efter eget tycke.

Tävla med ACO: Vinn en resa till Italiens blomsterkust

ACO har just nu en tävling där du kan vinna en resa till Italiens blomsterkust med nya ACO Limiteded Edition White Flowers. Följ @acosverige på Instagram, fånga din egen tolkning av doften av vita blommor, tagga bilden med ‪#‎captureacowhiteflowers‬ och den vän du vill ta med dig. Skriv sedan en rad om vad doften betyder för dig så har du chans att vinna.

Läs mer om tävlingen på aco.se/whiteflowers

Tolka fritt och lycka till!

P.S Dela jättegärna med er av era egna stilleben 😀

1 Shares
Pin
Share
Tweet
Share