Artikeln innehåller reklamlänkar

Solskydd: Bäst i test 2015 + Smarta tips

Solskydd - Bäst i test 2015

Det går nog inte att poängtera för många gånger hur viktigt det är att skydda huden mot solens skadliga UV-strålning. Men vilket solskydd ska man välja? Jag och min lillasyster Elin har provat 20 solskydd med olika egenskaper.

Både UVB- och UVA-strålning kan ha en skadlig effekt på huden. Det är viktigt att ha detta i åtanke när du väljer en solkräm. Det är främst UVB-strålarna som gör att vi bränner oss om vi solar för mycket.

Den gör också att huden åldras och kan ge upphov till hudcancer. UVA-strålarna tränger djupare ner i huden, gör att huden åldras i förtid och kan också ge upphov till hudcancer.

Vi har provat 20 olika solskydd och bedömt krämernas lätthet, hur snabbt de absorberas och hur behagliga de är på huden. Det är, för oss, viktiga kriterier för att vi ska vilja använda och applicera solskydd regelbundet.

Stort test: Solskydd 2015

Apoteket Sollotion

Apoteket – Prisvänligt och oparfymerat

Solspray SPF 20

UVA- och UVB-skydd ♦ Mycket vattenresistent ♦ Oparfymerad

Omdöme: Superhärlig solspray som går fort att applicera och går snabbt in i huden utan att kladda. Huden känns väldigt len och behaglig efteråt. Bra alternativ till dig som vill ha ett oparfymerat solskydd.

Betyg: ♥♥♥♥♥ (4/5)
Pris: 145 kr/200 ml

Sollotion SPF 50

UVA- och UVB-skydd ♦ Extra vattenresistent ♦ Oparfymerad

Omdöme: Den tjocka konsistensen gör det svårt att smörja ut och få ett jämnt resultat. Minus för den kladdiga känslan.

Betyg: ♥♥♥♥♥ (3/5)
Pris: 179 kr/200 ml

Sollotion Barn SPF 30

UVA- och UVB-skydd ♦ Extra vattenresistent ♦ Oparfymerad

Omdöme: Om du letar efter ett solskydd till barn är detta ett väldigt bra alternativ. Konsistensen är tjock och efterlämnar en vit hinna så att du lätt ser var huden är insmord och inte. Enda minuset är att det tar en stund innan solkrämen absorberas.

Betyg: ♥♥♥♥♥ (4/5)
Pris: 149 kr/125 ml

Solcreme Ansikte SPF 30

UVA- och UVB-skydd ♦ Vattenresistent ♦ Oparfymerad

Omdöme: Mattgörande solkräm som är lätt att applicera och går snabbt in i huden. Kommer i en praktiskt förpackning med pump.

Betyg: ♥♥♥♥♥ (4/5)
Pris: 99 kr/50 ml

ACO Sun Mattifying Face Sun Cream SPF 20

ACO

Sun Mattifying Face Sun Cream SPF 20

UVA- och UVB-skydd ♦ Väldigt vattenresistent ♦ Oparfymerad

Om: En lätt solkräm för ansiktet. Den återfuktar huden utan att täppa till porerna och är därför toppen för dig med normal eller blandhy. Om du är ute efter en mattgörande solkräm är dock Apotekets ett bättre och billigare alternativ.

Betyg: ♥♥♥♥♥ (3/5)
Pris: 125 kr/50 ml

Hawaiian Tropic SPF

Hawaiian Tropic – Bäst doft!

Shimmer Effect Protective Sun Lotion SPF 8

UVA- och UVB-skydd ♦ Vattenresistent i upp till 80 minuter

Omdöme: Här är ett solskydd som doftar supergott, absorbera snabbt, är lätt och roligt att smörja in sig med och som samtidigt ger huden omedelbar lyster tack vare skimrande mineraler och vårdande växtextrakt.

Betyg: ♥♥♥♥♥ (4/5)
Pris: 129 kr/180 ml

Golden Tint Sun Spray Lotion SPF 15

UVA- och UVB-skydd ♦ Vattenresistent i upp till 80 minuter

Omdöme: Solskydd som ger huden en pyttelite gyllene ton. Absorberas snabbt och doftar såklart amazing. Detta är Elins favorit (efter Bäst i test-vinnaren som presenteras längre ner i detta inlägg).

Betyg: ♥♥♥♥ (5/5)
Pris: 129 kr/200 ml

Protective Dry Oil SPF 6

UVA- och UVB-skydd ♦ Väldigt vattenresistent

Omdöme: En fantastisk torrolja med Hawaiian Tropics välkända kokosdoft. Superlätt att använda, väldigt återfuktande och ger samtidigt huden ett fint glow. Denna använder jag gärna flera gånger om dagen. Finns även som SPF 8, 10 och 20. En otroligt prisvärd produkt!

Betyg: ♥♥♥♥♥ (5/5)
Pris: 89 kr/200 ml

NUXE Sun Milky Spray Face & Body SPF 20

Nuxe

Sun Milky Spray Face & Body SPF 20

UVA- och UVB-skydd ♦ Vattenresistent

Omdöme: En härlig solspray som är extremt smidig att använda både för ansikte och kropp. Den doftar supergott av söt apelsin, gardenia och vanilj och gör huden sammetslen. Bra size för handväskan! Enda minuset är priset som känns rätt så saftigt.

Betyg: ♥♥♥♥♥ (4/5)
Pris: 255 kr/150 ml

Nivea Sun Protect & Bronze

Nivea

Tan Activating Protecting Oil SPF 20

UVA- och UVB-skydd ♦ Vattenresistent

Omdöme: Detta är ingen brun utan sol-produkt utan ett solskydd som innehåller extrakt av lakritsrot som aktiverar hudens egen melaninproduktion så att huden får en jämn och naturlig solbrun färg. Sprayen absorberas snabbt men luktar tyvärr förjävligt. Lukten påminner om äckligt myggmedel mixat med lukten av en gammal gympapåse. Om du inte har något luktsinne och ska sola, ensam, på din bakgård kan detta vara ett solskyddsalternativ för dig.

Betyg: ♥♥♥♥ (1/5)
Pris: 130 kr/200 ml

Sun Protect & Bronze SPF 20

UVA- och UVB-skydd ♦ Vattenresistent

Omdöme: En solkräm som stinker och luktar ännu mer om du börjar svettas. Den är dock lätt att applicera och absorberas snabbt.

Betyg: ♥♥♥♥ (1/5)
Pris: 139 kr/200 ml

Vichy Capital Soleil Family sollotion SPF 20

Vichy – BÄST I TEST!

Idéal Soleil Family Sollotion SPF 20

UVA- och UVB-skydd ♦ Vattenresistent

Omdöme: Här snackar vi fantastiskt solskydd! Vichy är solskyddsexperten som lyckas pricka av allt vi önskar oss. Krämen är superhärlig, snabbabsorberande, fuktgivande och har en underbar doft. Den stora förpackningen passar utmärkt för hela familjen och är extremt prisvärd. Du kan lätt smörja in både ansikte och kropp. Ska du köpa ett solskydd så är det denna. Vichy är ett solklart val!

Betyg: ♥♥♥♥♥ (5++/5)
Pris: 259 kr/300 ml

Idéal Soleil Bronze Tan Optimizing Spray SPF 30

UVA- och UVB-skydd ♦ Vattenresistent

Omdöme: En kräm med lätt mjölkkonsistens som absorberas snabbt in i huden utan att kladda eller kännas fet. Precis som Vichy Idéal Soleil Family Sollotion är krämen osynlig efter applicering och lämnar inga vita märken. Doftar gott och har en väldigt fiffig förpackning som är sand- och vattentät. Det är bara att trycka på ON/OFF-knappen för att låsa upp sprayen. Sedan kan den användas upp och ner i 360 grader.

Betyg: ♥♥♥♥♥ (5++/5)
Pris: 199 kr/200 ml

Sun Zone Lotion Face and Body SPF 15 Medium

Oriflame

Sun Zone Lotion Face and Body SPF 15 Medium

UVA- och UVB-skydd ♦ Vattenresistent ♦ Antirynkeffekt

Omdöme: Smidigt och snabbabsorberat solskydd som går att använda både för ansikte och kropp. Berikad med coenzymet Q-10 för att motverka kollagen- och elastinförlust. Minus för den lite ”instängda” doften. Annars ett väldigt prisvärt solskydd!

Betyg: ♥♥♥♥♥ (4/5)
Pris: 119 kr/150 ml

SOLA by Vision Haircare

Vision Haircare

SOLA SPF 50+ & SPF 30

UVA- och UVB-skydd ♦ Vattenresistent

Omdöme: Otroligt smidigt och lättapplicerat solskydd som ger ett jämnt och fint resultat. Frågan är bara hur smart förpackningen egentligen är i solen? Detta är ett solskydd som vi helst bara använder hemma.

Betyg: ♥♥♥♥♥ (4/5)
Pris: 199 kr/250 ml

Loreal Paris Sublime Sun SPF 20

L'Oréal Paris

Sublime Sun Bare Skin Sensation SPF 30

UVA- och UVB-skydd ♦ Vattenresistent

Omdöme: Smidig formula som absorberas snabbt. Innehåller arganolja som ger näring åt huden och motverkar uttorkning.

Betyg: ♥♥♥♥♥ (4/5)
Pris: 149 kr/200 ml

Sublime Sun Bare Skin Sensation Dry Mist SPF 30

UVA- och UVB-skydd ♦ Vattenresistent

Omdöme: Kladdfri spray som absorberas supersnabbt och är lätt att smörja in sig med. Minus för förpackningen som är extremt brandfarlig och inte får utsättas för direkt solljus, värme och heta ytor. Denna tar vi inte med oss till stranden.

Betyg: ♥♥♥♥♥ (3/5)
Pris: 169 kr/200 ml

Maria Åkerberg Sun Protecting Oil spf 15

Maria Åkerberg

Sun Protecting Oil SPF 15

UVA- och UVB-skydd

Omdöme: Denna solskyddsfaktor har en härlig doft som absorberas snabbt – om du smörjer ut den rätt. Solkrämen kan användas både för ansikte och kropp och lämnar en vit hinna som gör att du ser var du smörjt in dig. Nackdelen är att du ser ut som en blek vampyr. Sprayen är dessutom osmidig (kommer i en stråle). Och dyr.

Betyg: ♥♥♥♥♥ (2/5)
Pris: 245 kr/125 ml

La Roche-Posay Anthelios Ansikte XL SPF 50+

La Roche-Posay

Anthelios Ansikte XL SPF 50+

UVA- och UVB-skydd ♦ Extra vattenresistent

Omdöme: Om du behöver ett högt solskydd för ansiktet så är detta ett helrätt alternativ. La Roche-Posays Anthelios XL rekommenderas av dermatologer och är det högsta solskyddet för solkänslig hud. Krämen är lätt, fuktgivande och extra vattenresistent.

Betyg: ♥♥♥♥♥ (4/5)
Pris: 175 kr/50 ml

SOLSKYDDSTIPS:

    • Smörj in dig cirka 20 minuter innan du vistas i solen.
    • Smörj in dig rikligt varannan timme och oftare om du badar eller svettas mycket.
    • Använd cirka en halv tesked solkräm till ansiktet och en handfull solkräm till kroppen.
    • Även en molnig dag kan UV-strålningen vara stark, så underskatta inte solens effekt. Skydda dig och få en bränna som varar!

Solkyddsfaktor anger hur mycket mer du kan vistas i solen utan att bli bränd. Normalt räknar man med 20 minuter i början av säsongen. Om du använder SPF 8 kan du till exempel vistas 8 x 20 minuter (160 minuter) i solen innan rodnad och ömhet uppkommer.

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share