Solskydd: Bäst i test 2015 + Smarta tips

Solskydd - Bäst i test 2015

Det går nog inte att poängtera för många gånger hur viktigt det är att skydda huden mot solens skadliga UV-strålning. Men vilket solskydd ska man välja? Jag och min lillasyster Elin har provat 20 solskydd med olika egenskaper.

Både UVB- och UVA-strålning kan ha en skadlig effekt på huden. Det är viktigt att ha detta i åtanke när du väljer en solkräm. Det är främst UVB-strålarna som gör att vi bränner oss om vi solar för mycket. Den gör också att huden åldras och kan ge upphov till hudcancer. UVA-strålarna tränger djupare ner i huden, gör att huden åldras i förtid och kan också ge upphov till hudcancer.

Vi har provat 20 olika solskydd och bedömt krämernas lätthet, hur snabbt de absorberas och hur behagliga de är på huden. Det är, för oss, viktiga kriterier för att vi ska vilja använda och applicera solskydd regelbundet.

Stort test: Solskydd 2015

Apoteket Sollotion

Apoteket – Prisvänligt och oparfymerat

Solspray SPF 20

UVA- och UVB-skydd ♦ Mycket vattenresistent ♦ Oparfymerad

Omdöme: Superhärlig solspray som går fort att applicera och går snabbt in i huden utan att kladda. Huden känns väldigt len och behaglig efteråt. Bra alternativ till dig som vill ha ett oparfymerat solskydd.

Betyg: ♥♥♥♥♥ (4/5)
Pris: 145 kr/200 ml

Sollotion SPF 50

UVA- och UVB-skydd ♦ Extra vattenresistent ♦ Oparfymerad

Omdöme: Den tjocka konsistensen gör det svårt att smörja ut och få ett jämnt resultat. Minus för den kladdiga känslan.

Betyg: ♥♥♥♥♥ (3/5)
Pris: 179 kr/200 ml

Sollotion Barn SPF 30

UVA- och UVB-skydd ♦ Extra vattenresistent ♦ Oparfymerad

Omdöme: Om du letar efter ett solskydd till barn är detta ett väldigt bra alternativ. Konsistensen är tjock och efterlämnar en vit hinna så att du lätt ser var huden är insmord och inte. Enda minuset är att det tar en stund innan solkrämen absorberas.

Betyg: ♥♥♥♥♥ (4/5)
Pris: 149 kr/125 ml

Solcreme Ansikte SPF 30

UVA- och UVB-skydd ♦ Vattenresistent ♦ Oparfymerad

Omdöme: Mattgörande solkräm som är lätt att applicera och går snabbt in i huden. Kommer i en praktiskt förpackning med pump.

Betyg: ♥♥♥♥♥ (4/5)
Pris: 99 kr/50 ml

ACO Sun Mattifying Face Sun Cream SPF 20

ACO

Sun Mattifying Face Sun Cream SPF 20

UVA- och UVB-skydd ♦ Väldigt vattenresistent ♦ Oparfymerad

Om: En lätt solkräm för ansiktet. Den återfuktar huden utan att täppa till porerna och är därför toppen för dig med normal eller blandhy. Om du är ute efter en mattgörande solkräm är dock Apotekets ett bättre och billigare alternativ.

Betyg: ♥♥♥♥♥ (3/5)
Pris: 125 kr/50 ml