“Tjejer kan inte”: Krossa fördomarna, #LikeAGirl

#LikeAGirl - Tjejer kan inte

Hur många gånger har man inte fått höra att tjejer inte kan? Att du inte kan, får eller borde göra något bara för att du … just det, är tjej.

Oftast är det lite skämtsamt någon säger att man inte kan göra något som tjej. Vi är till exempel antingen för svaga, för mesiga eller osmarta. När jag var yngre fick jag höra att tjejer inte är starka, att tjejer inte kan spela fotboll och att tjejer inte kan klara sig själva ute i naturen.

Vet ni vad jag gjorde? Jag började träna brottning, joinade ett fotbollslag och blev en stolt scout. Jag har nog aldrig haft några som helst problem med att klara mig själv – oavsett om det är i den norrländska vinterkylan eller att laga prylar inomhus. Brottningen gjorde dessutom att jag var som Pippi Långstrump när jag var yngre. Jag slog ofta killarna i armbrytning i skolan och kunde lyfta imponerande tunga saker.

Att göra saker som är typiskt “manliga” har nog alltid lockat mig. En sommar jobbade jag till exempel som montör av skogsmaskiner. För några år sedan gjorde jag testerna och blev antagen till Försvarsmaktens Grundläggande Militära Utbildning (GMU). Mest för att bevisa för mig själv att jag kan.

Det är klart att man kan bli ledsen och tappa både självkänsla och självförtroende när omgivningen inte tror på en. Det är just därför jag älskar Always fortsatta initiativ med #LikeAGirl-kampanjen. Låt oss krossa samhällets begränsningar på vad tjejer kan och inte kan göra. Och låt att göra saker “som en tjej” bli något positivt!

Det är inte vårt kön som avgör vad vi kan eller inte kan göra. Tjej som kille, kvinna som man. Vår styrka kommer inifrån. Vi tjejer kan, precis som killar, göra precis vad vi vill.

P.S Om ni inte har sett Always nya #LikeAGirl-video så hittar ni den HÄR.

Tjejer, har ni känt er begränsade? Vilken begränsning skulle ni krossa om ni fick chansen?

Ida Josefin Erikssonhttps://adaras.se
Ida Josefin Eriksson är en prisbelönad livsstils- och resebloggare bloggare från norra Sverige. Efter att ha tagit en kandidatexamen i journalistik startade hon eget företag för att uppfylla sina drömmar om att bli en digital nomad.

Latest Posts

18 Geniala produktivitetsappar för egenföretagare 2020

Bli organiserad och mer effektiv! Jag har listat mina bästa produktivitetsappar för entreprenörer som förenklar arbetsdagen och hjälper dig att uppnå mer.

Dalgona rödbetslatte – enkelt veganskt recept!

Vad sägs om en kombination av en trendig Dalgonakaffe och nyttig rödbetslatte? Vår Dalgona rödbetslatte är inte bara läckert rosa och svalkande god, utan också helt vegansk. 

ADARAS LISTAR: 31 Solklara klänningar i trendfärgen gult

Låna färginspiration från solens glada strålar. Här listar vi sommarens läckraste och mest solklara gula klänningar i olika stilar och för olika plånböcker.

23 Grymma saker att göra hemma i karantän

Trött på att sträcktitta på Netflix eller har du bara extremt tråkigt i din karantän? Här är listan på över 20 grymma saker att göra hemma medan du isolerar dig från samhället. 

Tropisk smoothiebowl med ananas, mango & kokos

Dröm dig bort till varmare breddgrader med denna veganska och tropiska smoothiebowl som bara skriker Aloha. Med smaker av svalkande mango, uppfriskande ananas och krispig kokos blir det en somrig energikick. 

Jobba hemifrån: Så klarar du av de vanligaste utmaningarna

En dröm eller mardröm? Att jobba hemifrån är inte utan utmaningar. Flexibiliteten är det bästa men det kan vara svårt att hålla sig fokuserad, disciplinerad och produktiv. Eller kanske känner du dig isolerad? Här är mina bästa tips på hur du blir mer effektiv hemma. 

#LikeAGirl - Tjejer kan inte

Hur många gånger har man inte fått höra att tjejer inte kan? Att du inte kan, får eller borde göra något bara för att du … just det, är tjej.

Oftast är det lite skämtsamt någon säger att man inte kan göra något som tjej. Vi är till exempel antingen för svaga, för mesiga eller osmarta. När jag var yngre fick jag höra att tjejer inte är starka, att tjejer inte kan spela fotboll och att tjejer inte kan klara sig själva ute i naturen.

Vet ni vad jag gjorde? Jag började träna brottning, joinade ett fotbollslag och blev en stolt scout. Jag har nog aldrig haft några som helst problem med att klara mig själv – oavsett om det är i den norrländska vinterkylan eller att laga prylar inomhus. Brottningen gjorde dessutom att jag var som Pippi Långstrump när jag var yngre. Jag slog ofta killarna i armbrytning i skolan och kunde lyfta imponerande tunga saker.

Att göra saker som är typiskt “manliga” har nog alltid lockat mig. En sommar jobbade jag till exempel som montör av skogsmaskiner. För några år sedan gjorde jag testerna och blev antagen till Försvarsmaktens Grundläggande Militära Utbildning (GMU). Mest för att bevisa för mig själv att jag kan.

Det är klart att man kan bli ledsen och tappa både självkänsla och självförtroende när omgivningen inte tror på en. Det är just därför jag älskar Always fortsatta initiativ med #LikeAGirl-kampanjen. Låt oss krossa samhällets begränsningar på vad tjejer kan och inte kan göra. Och låt att göra saker “som en tjej” bli något positivt!

Det är inte vårt kön som avgör vad vi kan eller inte kan göra. Tjej som kille, kvinna som man. Vår styrka kommer inifrån. Vi tjejer kan, precis som killar, göra precis vad vi vill.

P.S Om ni inte har sett Always nya #LikeAGirl-video så hittar ni den HÄR.

Tjejer, har ni känt er begränsade? Vilken begränsning skulle ni krossa om ni fick chansen?

Ida Josefin Erikssonhttps://adaras.se
Ida Josefin Eriksson är en prisbelönad livsstils- och resebloggare bloggare från norra Sverige. Efter att ha tagit en kandidatexamen i journalistik startade hon eget företag för att uppfylla sina drömmar om att bli en digital nomad.

Related Stories

Latest Posts

18 Geniala produktivitetsappar för egenföretagare 2020

Bli organiserad och mer effektiv! Jag har listat mina bästa produktivitetsappar för entreprenörer som förenklar arbetsdagen och hjälper dig att uppnå mer.

Dalgona rödbetslatte – enkelt veganskt recept!

Vad sägs om en kombination av en trendig Dalgonakaffe och nyttig rödbetslatte? Vår Dalgona rödbetslatte är inte bara läckert rosa och svalkande god, utan också helt vegansk. 

ADARAS LISTAR: 31 Solklara klänningar i trendfärgen gult

Låna färginspiration från solens glada strålar. Här listar vi sommarens läckraste och mest solklara gula klänningar i olika stilar och för olika plånböcker.

23 Grymma saker att göra hemma i karantän

Trött på att sträcktitta på Netflix eller har du bara extremt tråkigt i din karantän? Här är listan på över 20 grymma saker att göra hemma medan du isolerar dig från samhället. 

Comments

  1. Ett viktigt och angeläget inlägg. Både män och kvinnor begränsas av de normer som styr hur man ska vara som kvinna och man. Många …

  2. Jag, som smart personligen flyttar tillbaka, skulle just nu kossa hagamannen. Du vet varför. Han ska fan dö, innan han kommer ut från sluten vårdavdelning. Ser jag honom så dödar jag honom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Pin
Tweet
Share
WhatsApp