Annonssamarbete med Always
Artikeln innehåller reklamlänkar

”Tjejer kan inte”: Krossa fördomarna, #LikeAGirl

#LikeAGirl - Tjejer kan inte

Hur många gånger har man inte fått höra att tjejer inte kan? Att du inte kan, får eller borde göra något bara för att du … just det, är tjej.

Oftast är det lite skämtsamt någon säger att man inte kan göra något som tjej. Vi är till exempel antingen för svaga, för mesiga eller osmarta. När jag var yngre fick jag höra att tjejer inte är starka, att tjejer inte kan spela fotboll och att tjejer inte kan klara sig själva ute i naturen.

Vet ni vad jag gjorde? Jag började träna brottning, joinade ett fotbollslag och blev en stolt scout. Jag har nog aldrig haft några som helst problem med att klara mig själv – oavsett om det är i den norrländska vinterkylan eller att laga prylar inomhus. Brottningen gjorde dessutom att jag var som Pippi Långstrump när jag var yngre. Jag slog ofta killarna i armbrytning i skolan och kunde lyfta imponerande tunga saker.

Att göra saker som är typiskt ”manliga” har nog alltid lockat mig. En sommar jobbade jag till exempel som montör av skogsmaskiner. För några år sedan gjorde jag testerna och blev antagen till Försvarsmaktens Grundläggande Militära Utbildning (GMU). Mest för att bevisa för mig själv att jag kan.

Det är klart att man kan bli ledsen och tappa både självkänsla och självförtroende när omgivningen inte tror på en. Det är just därför jag älskar Always fortsatta initiativ med #LikeAGirl-kampanjen. Låt oss krossa samhällets begränsningar på vad tjejer kan och inte kan göra. Och låt att göra saker ”som en tjej” bli något positivt!

Det är inte vårt kön som avgör vad vi kan eller inte kan göra. Tjej som kille, kvinna som man. Vår styrka kommer inifrån. Vi tjejer kan, precis som killar, göra precis vad vi vill.

P.S Om ni inte har sett Always nya #LikeAGirl-video så hittar ni den HÄR.

Tjejer, har ni känt er begränsade? Vilken begränsning skulle ni krossa om ni fick chansen?

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share