Artikeln innehåller reklamlänkar

23 Grymma saker att göra hemma i karantän

23 Grymma saker att göra hemma i karantän

Trött på att sträcktitta på Netflix eller har du bara extremt tråkigt i din karantän? Här är listan på över 20 grymma saker att göra hemma medan du isolerar dig från samhället. 

Att stanna inomhus i karantän kan göra dig gott – oavsett om du sitter hemma frivilligt eller ofrivilligt på grund av Covid-19. Varför inte bli en mästerkock i ditt eget kök, göra något du alltid drömt om, lära dig ett nytt språk eller sätta igång med vårstädningen?

Med all nyfunnen tid är det dags att bli produktiv och kreativ.

Gör klart saker som du borde ha gjort klart förra året, grotta ner dig i spännande böcker och rensa din garderob. Vi har listat massor av saker att göra hemma – som definitivt inte låter dig stirra rakt in i väggen. Här är bästa tipsen för att maximera din karantäntid!


PRODUKTIVA SAKER ATT GÖRA HEMMA

Dags att inse att du har potential att uppfylla allt du drömmer om. Lär dig nya saker och uppdatera dig själv och ditt kunskapsförråd.

Förbättra dig själv

Ta onlinekurser för att finslipa dina färdigheter eller lära dig något helt nytt. Kanske har du alltid drömt om att kunna koda, sjunga, bli grym på att fotografera eller utveckla en app?

Nu har du tillfälle att lära dig! Med sidor som Skillshare och Masterclass kan du lära dig nya färdigheter på nolltid.

Skillshare kan hjälpa dig att hitta nya intressen eller utveckla de du redan har. Här finns något för alla. Du kan lära dig om allt från hur man blir en mästare på Illustrator till keramikkonst, marknadsföring, produktivitetstips och grunderna i inredning.

Masterclass kan du lära dig från världens bästa inom en rad olika områden. Bli bättre på att förhandla med före detta FBI-gisslanförhandlaren Chris Voss. Hitta din inre röst inom komedin med Steve Martin. Få dina berättelser att bli verklighet tillsammans med fantasyförfattaren Neil Gaiman. Eller varför inte lära dig om filmteknik av Oscarsvinnande regissören Martin Scorsese?

Båda är betaltjänster som inte kostar mycket mer än din vanliga streamingtjänst. Grymma gratisalternativ hittar du såklart på Youtube.

Stronger Vietnam Gym Tights & Sports Bra
Det bästa projektet du någonsin kommer att arbeta med är dig själv.

Ta tag i det där projektet

Du är inte ensam om att ha en lista. Du vet vilken lista vi talar om, den mentala listan med saker du borde eller vill göra, men helt enkelt inte haft tid till. Dags att börja pricka av delmoment.

Kanske har du tänkt starta en matlagningsblogg, skriva en roman, renovera vardagsrummet eller hantera alla kabelhärvor på ett snyggt sätt.

Oavsett om det är ett litet eller stort projekt, sätt igång!

Woman working on a Macbook Pro laptop
Bästa sättet att få något gjort är att börja.

Organisera din mobil

Hur länge sedan var det du gick igenom din telefon? Rensa bort gamla foton från förra årets nyårsfest, radera onödiga skärmdumpar, alla extra selfies, och appar som inte används.

Med tanke på hur mycket vi använder våra mobiler är det skönt att ha en organiserad och fin hemskärm. Du kan till exempel organisera dina appar efter färg, i alfabetiskt ordning eller efter kategori. Hitta din favoritstil och gör det hemtrevligt.

Glöm inte heller att ta backup på mobilen regelbundet.

Organisera och sortera ditt hem

Att städa kanske inte är det första du vill göra nu när du äntligen får vara hemma, faktum är dock att ett städat och rent hem får dig att må bättre. Det är så mycket mer avkopplande och roligt att vara i ett skinande rent och glänsande hem än ett stökigt.

Ta tillfället i akt att rensa garderoben, gå igenom badrumsskåpet, skafferiet liksom att organisera filer och mappar på din dator.

Att städa kan vara terapeutiskt och hjälpa dig att tänka på andra saker. Sätt på en spännande ljudbok eller podcast och kör igång!

Organisera i skafferiet
En plats för allt och allt på sin plats.

UNDERHÅLLANDE SAKER ATT GÖRA HEMMA 

När du är uttråkad, kom ihåg att ditt hem är som en tom canvas – alltid redo för din fantasi att flöda. 

Upptäck den virtuella världen

Upptäck en annan väld! Det är särskilt uppskattat att utforska virtuella platser nu när de fyra väggarna i hemmet bara tycks komma närmare och närmare.

Besök platser som som den Kinesiska Muren, Louvren, Guggenheimmuseet, ett folktomt Disneyland, våra närmaste granne Månen, eller anta en av världens största utmaningar och bestig Mount Everest (även om det bara är virtuellt för tillfället).

Lär dina mor- och farföräldrar att använda sig av tekniken och ge en upplevelse de sent kommer att glömma.

Ta roliga hemmabilder till Instagram

När vi inte kan resa får vi göra det bästa av situationen genom att vara extra kreativa. Om du vill ta roliga bilder hemma, utforska Pinterest, TikTok och Instagram för annorlunda idéer på poser och foton.

Ta fram rekvisita du har nära till hands och sätt en personlig touch på dina bilder. När du är klar, skicka dina karantänbilder precis som julkort för att muntra upp nära och kära.

Roliga saker att göra hemma i karantän
I have so MUSHroom for you in my heart. En rolig fotografering med champinjoner som vi använde som kockhattar.

Lyssna på en ljudbok eller podcast

Det är dags att plocka fram den där boken som bara står i bokhyllan och väntar på att bli läst. I tider som dessa kan det vara särskilt uppskattat att krypa ner i soffan med en filt och god bok medan du njuter av en kopp te och tända ljus.

Eller varför inte lyssna på en episk fantasyljudbok samtidigt som du röjer upp i källaren eller en spännande podcast medan du diskar? Vi älskar denna typ av multitasking som gör vardagssysslor tusen gånger roligare.

Flatlay med Frends trådlösa hörlurar & iPhoneskal från Ideal of Sweden
Airpods eller trådlösa hörlurar är guld värt när du multitaskar hemma.

Spela spel som får dig att glömma bort din karantän

Om du lever tätt inpå andra ska du kanske undvika spel som Monopol och UNO som ofta har en tendens att skapa familjeosämja eller grannfejd. Damma istället av gamla goda Trivial Pursuit där alla i familjen har en chans att svara fel.

Det finns även en mängd liknande frågespel som du kan spela på mobilen.

Ett spel jag fastnat för är Brain Test, ett kul spel som har fått mig att sucka åt min egen idioti flera gånger liksom skratta åt min egen okunskap.

Du hittar Brain Test på både Apple Store och Google Play. Utmana vänner och ta reda på vem som är smartast.

Lär dina husdjur nya tricks

På sociala medier blir vi ständigt påminda om vad våra små fyrbenta vänner kan klara av, bara du har tiden att lära ut. Med tålamod kan du även träna din katt att ge dig en high five, rulla runt eller hämta saker.

Förutom att lära dina lurviga familjemedlemmar nya tricks är det vid tuffa tider som dessa en särskild tröst – allt de ber om i gengäld är kel, närhet och kanske lite godis.

Om du vill ha mer sällskap i vardagen, adoptera en katt eller hund! Kolla in sidor som Stockholms Katthem eller Hundar Utan Hem – för att ge ett djur ett nytt kärleksfullt hem.

Ha en filmkväll med vänner på distans

Anordna en filmkväll på distans. Nu när många av oss hellre stannar hemma för att vara på den säkra sidan blir filmkvällen du planerade med dina vänner lidandes. Lyckligtvis finns det smidiga lösningar som Netflix Party.

Den låter dig och dina vänner kolla på film tillsammans i realtid utan att behöva sitta i samma soffa. Pausa för att diskutera handlingen eller för att någon måste fylla på popcornskålen.

Har du inte Netflix kan du använda dig av FaceTime för att se varandras reaktioner och söka tröst om ni ser på en sorglig film.

Filmkväll i sängen | Saker att göra hemma i karantän
Fixa biokänslan hemma.

Bemästra något oväntat

Hitta dina dolda talanger eller bemästra något oväntat nu när tiden finns. Det finns ingen onödig kunskap och du vet aldrig när du kan få tillfälle att visa upp dina oanade färdigheter.

Lär dig alla de där onödiga sakerna du alltid velat. Liksom roliga partytrick som gör dig till alla kommande festers höjdpunk.

Lär dig rappa till en låt, busvissla, beatboxa, lösa en Rubiks kub bakom ryggen, stå på huvudet, gå ner i brygga eller varför inte imponera på dina vänner med ett trolleritrick nästa gång ni ses?

Spela gitarr | Saker att göra hemma i karantän
Du kan alltid lära dig nya saker med hjälp av andra.

HÄLSOSAMMA SAKER ATT GÖRA HEMMA

Att stanna hemma ger dig en gyllene möjlighet att föra ditt liv på ett hälsosammare spår. Kom igång med daglig träning, nyttigare måltider och helt enkelt en hälsosammare livsstil. 

Få din skönhetssömn

Sov dig snygg! Håll dig till dina sömnrutiner och se till att få den sömn din kropp behöver. Bäst är att försöka ha fasta sovtider och satsa på att få mellan 7 till 9 timmars sömn varje natt.

Sömnbrist kan göra det svårare för din kropp att bekämpa infektionssjukdomar – så se till att prioritera en god natts sömn.

Nu när du kanske har kontoret hemma kan du också passa på att ta en powernap på 20-30 minuter under eftermiddagen när energinivån är som lägst. Det kan göra susen!

Svartvitt foto av en man sovandes i säng
Prioritera din skönhetssömn.

Hitta alternativa träningsmetoder

Att träna hemma är enklare än vad du tror, och inget gymkort behövs! Nu när en del gym har stängt ner på grund av Covid-19 är det en bra idé att hitta på en bra träningsrutin som du kan köra hemma. På Youtube finns en mängd olika träningsvideos som får dig att lämna soffan och komma igång.

Visst kan det i början kännas svårt att träna utan löpband, hantlar och maskiner, men det behövs inte mycket mer än en bra virtuell PT och vilja för att få ett bra träningspass.

Träningsbild med träningskläder från Victress Gym Wear
Glöm inte att naturen också är ett gym – och ditt medlemsskap är gratis.

Njut av naturen

Än så länge kan du använda dig av folkvett när det kommer sig till att röra sig fritt utomhus. Passa på att njuta av frisk luft, det gör dig gott och får dig att känna dig mindre hängig.

Gå en promenad i det härliga vårvädret eller rulla ut yogamattan och träna i solen. Äger du en trädgård finns det massvis av saker du kan göra, som att rensa ogräs, plantera några nya blommor eller varför inte anlägga en ny rabatt?

Har du enbart en balkong kan du alltid piffa upp den med mysig inredning som gör det till en perfekt plats att koppla av med en tidning eller dricka morgonkaffet på.

Har du varken trädgård eller balkong? Var kreativ och flytta in naturen till dig. Så fröer, odla växter och omge dig med uppfriskande grönska även inomhus!

Hör av dig till nära och kära

Undvik att bli för isolerad i självisoleringen! Även om du inte fysiskt kan träffa familj och vänner är det nu extra viktigt att hålla kontakten med nära och kära.

Var social på distans och gör något roligt, som att vara värd för en digital middagsbjudning eller frågesportskväll via plattformar som Skype, FaceTime eller Google Hangouts.

Kvinna i badrock som pratar i telefon i sängen på The Alverton Hotel i Cornwall, Storbritannien
Ring ring! Bara du slog en signal.

Skapa bra vanor

Att jobba hemifrån är utmanande och kan lätt störa dina rutiner. Det kan vara lockande att sträckse en spännande serie på Netflix hela natten, snooza länge eller ha på tok för mycket snacks vid datorn.

I längden är det dock bäst att hålla dig till dina vanliga rutiner, gå upp i tid, klä på dig, äta en stadig frukost och sedan börja dagen med din viktigaste uppgift.

Michael Kors Runway Smartwatch
Du har alltid tid för saker du prioriterar.

Lär dig första hjälpen

Uppdatera dina första hjälpen-kunskaper och lär dig fler metoder som kan rädda liv. Du vet aldrig när dessa kunskaper kan komma till användning så det är bäst att vara förberedd.

Att kunna hjärt och lungräddning, utföra Heimlichmanövern och veta hur en defibrillator fungerar är några av de viktigaste metoderna du kan lära sig. Det finns många bra och utförliga guider att lusläsa eller se på. Kolla till exempel in dessa sidor hos SOS Alarm, Hjärt- Lungfonden liksom dessa akuta råd hos 1177.

KREATIVA SAKER ATT GÖRA HEMMA

Gör saker du normalt inte har tid med, saker du alltid velat göra trots att det aldrig blir gjort. 

Skaffa en hobby

Låt din kreativitet flöda och prova nya saker. Kanske har du en hobby som du kan tjäna lite extra pengar på om du tar den till nästa nivå, eller kanske vill du skaffa en ny meningsfull hobby för att stimulera kreativiteten.

Inga mer ursäkter, sätt igång!

Börja måla, bli en expert på programmen i Adobe Creative Cloud, bemästra din kameras manuella läge, ta musiklektioner eller hitta på nya spännande recept som kan förgylla din vardag.

En hobby berikar livet och gör helt enkelt livet roligare.

Gör din egen blomkrans | Saker att göra hemma i karantän
Vad sägs om att göra din egen blomsterkrans med torkade blommor? Kul till foto och speciella tillfällen i framtiden.

Dekorera & inred ditt hem

Nu när vi tillbringar mer tid än någonsin i våra hem är det ett bra tillfälle att se till att vi verkligen trivs där. Få upp lite ny färg på väggarna eller piffa till avlastningsytor.

Vill du göra det lite enklare för dig räcker det gott och väl med att byta ut kuddfodralen, köpa nya gardiner eller flytta runt plantorna lite. Helt plötsligt kan det se ut som ett nytt hem, svårare än så behöver det inte vara.

Det krävs inte mycket för att ditt hem ska få en helt ny look.

Läs också: 5 Enkla knep som höjer stilfaktorn i ditt hem

Starta en Bullet Journal

En Bullet journal (Bujo) är perfekt om du vill organisera hela ditt liv – och ha utlopp för din kreativitet.

En Bujo kan hjälpa dig att hålla dig mer disciplinerad och fokuserad när du arbetar hemifrån. Liksom öka din produktivitet och mindfulness.

Allt du behöver för att starta en Bullet journal är en tom anteckningsbok och en penna. Och eftersom du kan starta din Bullet journal när du vill behöver du inte vänta till januari med dina planer och mål för året. Börja nu.

Starta en Bullet Journal | Saker att göra hemma i karantän
Bli organiserad och kreativ med en Bullet journal.

Läs också: Starta en Bullet Journal: Så gör du i 8 enkla steg


FLER SAKER ATT GÖRA HEMMA

Även om världen har förändrats är det fortfarande saker som måste fortsätta som tidigare. Ta varje dag som den kommer och stötta varandra. 

Stötta dina lokala butiker

Hjälp dina lokala småföretag genom coronakrisen. Visa ditt stöd genom att beställa hämtmat från restaurangen runt hörnet, köp ett presentkort hos frisören, massören, hotellet eller tatueringsstudion som du kan använda senare.

Stöd dina lokala småföretag på det sätt du kan.

Vegan Pizza in Bed
Att beställa hämtmat är ett sätt att stödja dina lokala företag.

Sträck ut en hjälpande hand

Vi behöver alla lite extra hjälp ibland och nu behöver somliga det mer än vanligt. Var en medmänniska i coronakrisen! Du kan till exempel anmäla dig som voluntär i Röda Korset, donera pengar, hjälpa riskgrupper eller finnas där som samtalsstöd.

Du kan även ladda ner kvartersappen Nextdoor och hjälpa en granne – eller be om hjälp själv. I tider som dessa kan det handla om allt från att handla mat och hämta ut mediciner till någon i en riskgrupp till att klippa gräsmattan hos någon som inte kan gå ut.

Minska nyhetstittandet

Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som händer. Det är lätt att bli smått besatt över varje liten uppdatering om coronaviruset. Du blir konstant påmind om antalet döda, olika teorier och uttalanden, vilket lätt kan göra dig orolig, stressad och överväldigad. Något som inte är särskilt bra för din hälsa.

Minska nyhetstittandet och bestäm dig för att kolla nyheterna en eller två gånger dagligen.

Eller se åtminstone till att också läsa lika mycket goda nyheter. Kolla till exempel på John Krasinskis Some Good News för att kunna le efter varje nyhetssändning.

Flatlay med kaffe, bakverk, tidning och högtalare från Creative
Ta en paus från nyheterna då och då.

Det här är bara några av alla roliga och produktiva saker du kan göra medan du är hemma i coronakarantän. Du kanske tycker det är extremt tråkigt att spendera så mycket tid hemma, men vi hoppas du också ser möjligheterna att vara extra kreativ och förbättra dina färdigheter, hitta dolda talanger eller sätta ditt liv på ett hälsosammare spår.

Viktig är att komma ihåg att ha kul och ta hand om sig själv, se livet från den ljusa sidan och såklart fortsätta tvätta händerna.

Har du fler tips på saker att göra hemma i karantän? Dela gärna med dig av dina idéer i en kommentar!

Spana också in Idas syster Elins blogginlägg om 100+ saker att göra i hemkarantän.

In it to pin it? Spara våra tips på saker att göra hemma till senare!

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share