Artikeln innehåller reklamlänkar

Starta en Bullet Journal: Så gör du i 8 enkla steg

Starta en Bullet journal och organisera hela ditt liv! Jag lär dig allt jag vet om hur man blir en framgångsrik Bullet journalist i denna steg-för-steg-guide för nybörjare liksom inspirationssökande veteraner. 

Vi är nog alla på jakt efter sätt att förbättra våra liv, vare sig det är att äta hälsosammare, komma i form, förvandla en hobby till en karriär, lära sig ett nytt språk eller helt enkelt uppfylla alla livsmål du någonsin haft. Du vet, enkla grejer. 

Första steget till att göra något av detta till verklighet är att bli ORGANISERAD. 

Det är här en Bullet journal (Bujo) kommer in. Det är en metod som samlar dina tankar, organiserar ditt liv och formar din framtid

Kort sagt är det ett organiseringssystem som kan förändra ditt liv till det bättre! Och det allra bästa? Allt du behöver är en penna, ett tomt anteckningsblock och lite tid. 

GUIDE: Starta en Bullet Journal: Så gör du i 8 enkla steg
Nyckeln till att uppnå mer i livet. En Bullet Journal hjälper dig att uppfylla dina drömmar och mål.

Vad är en Bullet journal?

Bullet Journal är en flexibel planeringsmetod som hjälper dig att uppnå dina mål, bli organiserad, effektiv, lugn och fokuserad.

Den hjälper dig att lägga energi på det som är riktigt meningsfullt och bryta ner mål till genomförbara steg. 

Du delar upp din Bujo i sektioner för år, månad, vecka och dag. Därefter kan du planera vad du behöver göra, vad du borde göra och vad du skulle vilja göra. 

Grundaren av Bullet journal-metoden är den digitala designern Ryder Carrol, Han introducerade metoden 2013 och kallar systemet för ”en analog metod för den digitala åldern”. Hans simpla och effektiva metod blev snabbt ett viralt koncept som tagit världen med storm.

Nu lever konceptet sitt eget liv. Efter att pysselexperter, designers, konstnärer och kreativa kreatörer fick nys om Ryders idé gick det från att vara så minimalistiskt som möjligt till att allt är möjligt. Kreativitets-explosionen innebär allt från kalligrafi-titlar och layouter med 'Dutch Doors' till färgstarka månadsteman, washitejp-dekorationer och unika koncept. 

Med det sagt, bli inte överväldigad. Du kan göra din Bullet journal så minimalistisk eller så snitsig som du vill. 

Flatlay with Decorated Bullet Journal Cover for 2020
Jag hade tänkt att göra något minimalistiskt, men mitt Bullet journal-omslag för 2020 slutade upp så här. Var alldeles för roligt att rita blommor.

Varför använda en Bullet journal? 

Det handlar om så mycket mer än att organisera ditt liv.

Bullet journal hjälper dig att rensa bort distraktioner och fokusera din tid och energi på det som är meningsfullt, både på arbetet och i ditt privatliv.

Det hjälper dig att bli konsekvent, fokuserad och effektiv. 

Det kommer inte utan ansträngning dock. Du måste göra Bullet journaling till en god vana. Även om det bara handlar om fem minuter per dag, se till att gå igenom och uppdatera din Bullet journal varje morgon och innan du går isäng.

Jag startade använda en Bullet journal eftersom jag var i desperat behov av mer struktur i mitt liv. Som egenföretagare med kontor hemma har jag kämpat för att få in bättre rutiner och effektivare workflow. Jag ville sluta prokrastinera, omforma drömmar till mål och bli mer fokuserad. 

Min Bujo har inte bara gjort under för min egen produktivitet, den har också gett mig mer utlopp för min kreativitet. Det är en bok jag ser fram emot att öppna varje dag.

Tips: Du kan starta din Bullet journal när som helst under året 

Med Bullet journaling är det inget specifikt datum du behöver börja. Du kan starta din Bullet journal mitt på året, i mitten på månaden, i mitten på veckan eller i dag. 

Eftersom allt du behöver är ett tomt anteckningsblock är det helt upp till dig. 

VAD DU BEHÖVER

 • Tomt anteckningsblock
 • Penna 
Vad du behöver för att starta en Bullet journal: Anteckningsbok & Penna
Allt du behöver för att starta en Bullet journal är en anteckningsbok & penna

Allt du behöver för att starta en Bullet journal är en tom anteckningsbok och en penna.

Även om du inte behöver något speciellt för att komma igång kan rätt tillbehör göra dig mer motiverad. Jag skulle rekommendera att köpa en prickad A5-anteckningsbok med tjockare sidor så att bläcket inte blöder igenom. Samt investera i några olika pennor. 

Några av de mest välkända Bullet journal-anteckningsböckerna är Lechtturm1917, Bullet Journal A5, och Moleskine Art Bullet Notebook.

Jag använder en NUUNA Graphic L Notebook – Moon. Denna anteckningsbok har tjockt svenskt premiumpapper (120g), har diskreta gråa prickar och numrerade sidor. Jag älskar den! Framförallt den snygga designen. 

NUUNA har många extraordinära anteckningsböcker med det lilla extra. Som färgade kanter som matchar omslaget. Det är dessutom miljötänk i både omslag och innehåll. Papperet är av miljövänlig kvalitet och omslagen är tillverkade i allt från veganska material till återvunnet läder och jeans från spillmaterial.


STARTA EN BULLET JOURNAL: SÅ GÖR DU

Upplägget för en Bullet journal

 • Index innehållsförteckningen.
 • Key – denna nyckel är din guide för 'Rapid logging'. 
 • Future Log – i framtids- och årsöversikten fyller du i viktiga datum och listar dina syften och mål för framtiden. 
 • Monthly Log – i månadsöversikten kan du lista specifika event liksom saker du vill uppnå denna månad. Det är här dina framtidsdrömmar blir till riktiga strategier som du kan uppnå inom en satt deadline.
 • Weekly Log – i veckoplaneraren skriver du upp vad som behöver göras varje dag. Det är här du bryter ner dina mål till konkreta aktiviteter och dagliga uppgifter. 
 • Bullet journal Collections – samlingar är det som skräddarsyr din Bullet journal till just dig. 
NUUNA Notebook Graphic Frame L - Moon - Bullet Journal
My Bullet Journal for 2020 is NUUNA Notebook Graphic L – Moon.

1. Bli inspirerad! Hitta vad som är DU

Först och främst, innan du startar din Bullet journal är en av de bästa sakerna du kan göra att samla en massa inspiration. Ta reda på vad du gillar, hur du vill använda din Bujo, och vilken stil du vill gå efter. 

Vill du ha en minimalistisk design, massa illustrationer, färger, eller något annat? 

Vilka typer av sidor vill du inkludera? Vilka trackers eller listor skulle kunna hjälpa dig i vardagen eller i din karriär? 

Du hittar MASSVIS med inspiration på Pinterest, Instagram och Youtube. Spara din inspo och gör dig redo för att starta din Bullet journal. 

TIPS! Spana in Bullet journal-drottningen Amanda Rach Lee på Youtube och mitt nystartade Bujo-konto på Instagram: @adarasbujo. Min kompis Elin Kero har också ett superinspirerande Bujo-konto på Instagram under @journelin.

Eller följ min 'Bullet journal Ideas' på Pinterest för en massa ny inspiration.

Två helt olika stilar. Till vänster är min lillasyster Elins snygga minimalistiska Bullet journal-omslag, och till höger är mitt blommiga omslag inspirerad av Johanna Basfords 'Hemliga trädården'-illustrationer.

2. Skapa din nyckelsida (Key)

”Rapid logging” är Bullet journal-språket. Det är ett system med enkla symboler som hjälper dig att vara konsekvent med dina anteckningar. Nyckelsidan är helt enkelt en sida för dig att hålla reda på alla de olika symbolerna du använder i din Bujo och vad de betyder. 

Det finns symboler för uppgifter, händelser, anteckningar och ytterligare symboler som kan visas när en uppgift slutförts, schemalagts, flyttats till ett annat avsnitt eller anses vara irrelevant. 

Du kan använda dig av den ursprungliga Bujo-nycklen, eller skapa din egen. Var inte rädd att experimentera, prova olika system och idéer. Det är bara att hitta vad som känns rätt för dig. 

Jag skapade min egen nyckel som ser ut så här:

Exempel på nyckelsida (Key) i Bullet journal
Nyckeln till 'rapid logging' är Bullet journal-nycklen (hehe).
Så använder du en Bullet journal
Så här använder jag min Bullet journal-nyckel

3. Skapa din innehållsförteckning (Index) 

Innehållsförteckningen är ett måste för att hålla koll på vilka sidor du inkluderat i din Bullet journal. 

Det finns många olika sätt att skapa en innehållsförteckning på. Ett av de vanligaste är att bara skapa två kolumner, skriva upp den specifika sidan i ena kolumnen och sidnumret i den andra. 

Jag valde att skriva ner alla sidnummer i min innehållsförteckning, bara för att jag tycker att det upplägget gör det lättare att hålla allt uppdaterat. Jag har dessutom många tomma sidor (för planerade kollektioner) innan min första månadsöversikt. 

Om din anteckningsbok inte är förnumrerad, rekommenderar jag att du tar tid att numrera varje sida. Det är bara att sätta på en tv-serie eller ljudbok i bakgrunden och sätta igång! Numrerade sidor är ett måste. 

Tips! Ditt index fungerar bara om du håller det uppdaterat. Se till att gå tillbaka och lägga till nya sidor du skapat. 

Innehållsförteckning - Index i Bullet Journal
Kom ihåg att hålla din innehållsförteckning uppdaterad.

4. Skapa din framtidsöversikt (Future Log)

Din framtidsöversikt är ett smidigt sätt att se hela året med bara ett ögonkast. 

Här kan du lista stora milstolpar, födelsedagar, större projekt, kommande evenemang och resor. 

Framtidsöversikten är avsedd att vara en av de första sidorna i din anteckningsbok tillsammans med index- och nyckelsidan. På så sätt har du alla dina framtida uppgifter nära till hands varje gång du behöver uppdatera det eller få en översikt. 

Det här är också det perfekta stället att lista dina större mål och visioner för dig eller ditt företag. Jag har skapat ett separat uppslag med mina företagsmål och personliga mål. 

Bullet Journal - Exempel på Framtidsöversikten (Future Log)
Framtidsöversikten ger dig en bra årsöverblick.
Bullet Journal - Årliga mål (Goals for the Year)
Jag gjorde en omslagssida för mina årliga mål.
Bullet Journal Företagsmål och Personliga mål
Att lista dina större mål i din framtidsöversikt gör det lätt att dagligen bli påmind om dina drömmar.

5. Skapa ditt månadsöversikt (Monthly Log)

Nu är det dags att skapa din första månadsöversikt.

Det är här du bryter ner dina mål till handlingsbara steg och uppgifter som du kan sträva att uppnå inom en deadline. 

Några vanliga saker som brukar ingå i en månadsöversikt förutom dina mål är viktiga datum, anteckningar och tankar. Här kan du också placera 'habit trackers' för allt du vill hålla koll på, som träning, humör, sömn, m.m. 

Att skapa din månadsplanering kan vara precis så enkelt eller komplicerat som du vill. Personligen älskar jag att skapa ett specifikt tema för varje månad och sedan krydda till dessa sidor med kalligrafi, teckningar och färg. Jag tycker det är så roligt och det hjälper mig att bli motiverad varje gång jag öppnar min Bullet journal. 

Bullet Journal Februari: Tema med luftballonger och pappersflygplan
Mitt Bullet journal-tema för februari 2020

Som sagt, du behöver inte lägga ner tid här om du inte känner för det. Du behöver inte skapa en omslagssida för varje månad eller ett specifikt tema. Själv kan jag inte få nog av det. 

Mitt tema för februari 2020 är luftballonger och pappersflygplan. För januari var mitt tema ljus och eldflugor. Det är bara fantasin som sätter gränser! 

Bullet Journal idé för månadsöversikt med luftballongstema
Min månadsöversikt för februari 2020 med 'habit trackers' till höger.

6. Skapa din veckoplanering (Weekly Log) 

Veckoplaneringen eller dagsplaneringen är hjärtat i alla Bullet journals. Hur de ser ut kan variera betydligt från person till person. Du kan ha ett uppslag för varje vecka eller en sida för varje dag, det är helt upp till dig!

Kort sagt är detta platsen du skriver ner alla dina dagliga uppgifter och anteckningar. Här kryssar du för det du har gjort och schemalägger det som inte blivit utfört. 

Det finns miljoner olika sätt att sätta upp din veckoplanering eller dagsplanering. Det är bara en fråga om att testa dig fram och se vad som passar dig bäst. 

Exempel på veckoplanering från min Bullet journal: 
Bullet Journal veckoplanering med 'Dutch Door'-layout och luftballongstema
Denna layout heter 'Dutch Door', där en del av sidan är utklippt för en dörr-lik effekt. Gulligt va?
Bullet Journal veckoplanering: Minimalistiskt tema med moln
En mer enkel veckoplanering med plats för fler uppgifter att göra till höger.
Bullet journal veckoplanering: Rosa & lila luftballongstema
En annan veckoplanering med luftballonger som tema.
Bullet Journal veckoplanering: Tema med pappersflygplan
Min veckoplanering för vecka 9 ser ut såhär. Enkel (för att vara jag) men ändå kul!

För en mer minimalistisk Bullet journal, se hur grundaren använder sin: 

7. Skräddarsy din Bullet journal

Här börjar det riktigt roliga! När du satt upp din månads- och veckoplanering är det dags att utforska den underbara världen av Bullet journal-samlingar (collections)! Detta steg är det som skräddarsyr din Bullet journal till punkt och pricka. 

Det finns oändliga möjligheter att anpassa din Bujo. Det beror bara på vad du vill ha och vad du behöver. Samlingar är listor på vad som helst som man vill ha i sin bok. 

För att ge dig en idé av vad samlingar kan innebära har jag listat flera exempel här nedanför.  

Jag har skapat flera egna samlingssidor, som en Backup tracker, My ideal morning routine, 15-minute tasks, Blog post ideas, Youtube ideas, Vision board och mycket mer. 

Dessa sidor hjälper, inspirerar och motiverar mig att uppnå mer varje dag. 

Vilken typ av sidor skulle hjälpa dig? 

En av de bästa sakerna med Bullet journal är just hur flexibel metoden är. Anpassa den så den passar dina behov.

Exempel på Bullet journal-samlingar: 
 • Projektlista 
 • Health tracker
 • Semesterplanerare
 • Bröllopsplanering
 • Böcker att läsa 
 • Filmer att se 
 • TV-serier att se 
 • Om mig 
 • Un-Do list (bryt dåliga vanor!)
 • Brain dump 
 • Bucket list 
 • Memories collection 
 • Youtubeidéer 
 • Bloggidéer 
 • Önskelista
 • Saker jag är tacksam för
 • Hemmafix
 • Lettering styles/combinations
 
Bullet Journal Samlingsidé- My Ideal Morning Routine
Det här är min ideala morgonrutin som motiverar mig till att sluta snooza och gå upp för lyxig egentid.

Jag skriver för övrigt i stort sett hela min Bullet journal på engelska, dels för att kunna dela och inspirera min internationella målgrupp men också för att jag vill öva på att ta dagliga anteckningar på engelska. 

Om du vill lära dig ett nytt språk är det ett hett tips att utmana dig själv att bara anteckna på det språket. Tänk vad grym du kommer vara om ett år.  

Bullet Journal Samlingsidé: 15-Minute Tasks
En av mina favoritsidor från min kollektion. Tänk vad du kan göra på bara 15 minuter!

8. Använd din Bullet journal dagligen 

Nyckeln till att bli en framgångsrik Bullet journalist är att göra det till en vana. 

Du behöver använda den dagligen och se till att allt är uppdaterat. Ta med dig din Bullet journal i handväskan, skriv i den varje dag och den kommer hjälpa dig att hålla dig fokuserad, uppnå mål och uppfylla dina drömmar. 

Redo att starta en Bullet journal? 

Valfritt: Grid Spacing Cheat Sheet

Bullet Journal Grid Spacing Cheat Sheet
A grid spacing cheat sheet will save you a lot of time.

Om du har en anteckningsbok med prickar tycker jag att ett 'Grid Spacing Cheat Sheet' är ett måste.

Denna guide kommer spara dig så mycket tid när du vill dela upp en sida i olika kolumner. Med bara en titt på denna 'fusklapp' kan du se exakt var mitten på sidan är, hur många mellanrum som behövs per kolumn för att dela sidan i hälften, i tredjedelar eller fjärdedelar. 

Ett fiffigt tips är också att göra din egen Bullet journal-linjal från en utklippt sida så behöver du aldrig räkna mellanrummen mellan prickarna varje gång. 


 

8 av mina bästa pennor för Bullet journaling

8 av de bästa pennorna för Bullet journaling
8 of my favorite pens for Bullet journaling

Även om du inte behöver några speciella pennor för att starta en Bullet journal tycker jag att pennor gör mycket i att hålla en motiverad.

Här är åtta av mina favoriter! Om du bara vill ha en av dessa skulle jag rekommendera 0.05 Fineliner eller Tombow WS-BH Fuedenosuke (om du vill prova på kalligrafi). 


 

Bullet Journal Nyckelsida med eget upplägg

Tips: Sträva efter framsteg, inte perfektion

Som perfektionist tog det ett tag för mig att verkligen komma in i Bullet journal-tänket. Jag blev helt bestört när jag gjorde misstag och ville bara börja om från början. Men ta det från mig: SLÄPP PRESTATIONSÅNGESTEN! 

Det kommer bli fel – och vet du vad? Det gör ingenting. Antingen döljer du misstagen så gott det går eller så låter du det vara. 

Det är alltid bättre att få saker gjort än att det blir perfekt. 

Låt en korrigeringsroller, vita gelpennor och korrigeringsfärg bli dina kompisar och gör så gott du kan. 

Oavsett om du är en perfektionist eller inte, komplicera inte allt för mycket. Anpassa din Bullet journal efter dina behov och önskemål och jag hoppas att du kommer bli lika kär som jag är i denna underbara planeringsmetod.  

Lycka till och happy journaling! ♥

In it to pin it? Spara min starta en Bullet journal-guide till senare!

639 Shares
Pin
Share
Tweet
Share