Artikeln innehåller reklamlänkar

Jobba hemifrån: Så klarar du av de vanligaste utmaningarna

Hemmakontor med skandinavisk inredning och design | Jobba hemifrån inspiration

En dröm eller mardröm? Att jobba hemifrån är inte utan utmaningar. Flexibiliteten är det bästa men det kan vara svårt att hålla sig fokuserad, disciplinerad och produktiv. Eller kanske känner du dig isolerad? Här är mina bästa tips på hur du blir mer effektiv hemma. 

Oavsett om du jobbar hemifrån av egen vilja eller på grund av coronavirus-pandemin är det viktig att se till att du har de bästa förutsättningarna för att lyckas. Viktigt är att få saker gjort och ännu viktigare att hålla sig frisk (både mentalt och fysiskt). 

Jag har jobbat hemifrån i flera år som en digital nomad, vilket många dagar inte varit en dans på rosor. Framförallt sedan vi flyttade till ett litet hus på en ö i Trosa, för drygt två år sedan. 

Jag kämpade inte bara mot känslan av ensamhet, att stiga upp ur sängen, hålla rutiner och vara fokuserad – vårt hus var långt ifrån bloggvänligt. Vi hade inget internet, hade strömavbrott nästan varje vecka (vilket resulterade i kraschade hårddiskar), och vi hade inget fungerande kök. Det var påfrestande att arbeta i ensamheten mitt i ett renoveringsprojekt ute i ingenstans, förlita mig på min mobils dåliga internetuppkoppling, och försöka ignorera allt som behövde göras runtomkring mig. 

Men vet du vad? Oavsett hur din situation ser ut, bli inte avskräckt. Gör det bästa av situationen!

Med mina erfarenheter som bloggare och egenföretagare hoppas jag på att inspirera dig till att uppfylla dina dagliga mål, och hålla dig motiverad. 

För att hjälpa dig med detta, låt oss titta på några vanliga utmaningar med att arbeta hemifrån och hur du kan klara av dem.  


JOBBA HEMIFRÅN:
7 vanliga utmaningar & hur du klarar av dem 

Hemmakontor i med skandinavisk design och en gullig distraherande katt
Det är inte alltid lätt att fokusera när du har en söt katt (eller två) som tigger efter uppmärksamhet eller bara vill hjälpa till. 

1. Så undviker du distraktioner

Att jobba bekvämt med hemmet som arbetsplats kan vara lockande. Speciellt med all självständighet och fördelar som flexibelt schema, mer frihet, inget pendlande i rusningstrafik, ekonomiska besparingar och bättre möjligheter att kombinera arbete med familjeliv. 

För att inte nämna att du kan ha på dig mysiga kläder, dekorera ditt kontor som du vill, vara en nattuggla, dansa runt till hög musik i rasterna och svara på mejl medan du smuttar på en jordgubbsdaiquiri en fredagseftermiddag. 

Å andra sidan kommer hemmets bekvämligheter med en rad distraktioner. Från att fastna i sociala medier eller ett tv-program till disk, nästa tvättlass, barn, partner, rumskamrater,  uppmärksamhetssökande husdjur och kökets alla frestelser. 

Distraktioner lurar runt varje hörn och bästa sättet att undvika fokustjuvarna är att ordna en särskild arbetsplats. Ultimat är att ha hemmakontoret i ett separat rum med en dörr, men lika bra kan köksbordet vara. 

Skapa en särskild arbetsplats

Allt du behöver är ett funktionellt och privat utrymme för dig att arbeta – inklusive en bekväm stol och alla nödvändigheter du behöver för att kunna utföra ditt jobb. Att ha en dedikerad arbetsyta kommer hjälpa dig att skilja på arbete och fritid. 

Det gäller att minimera distraktioner, lägga undan telefonen, stänga av notiser på mejlen och, om det behövs, använda ett par ljudddämpande hörlurar för att stänga ut störande ljud från omgivningen.

Se också till att städa undan i slutet av dagen och hålla ditt hemmakontor rent och organiserat – så att du varje dag kan välkomnas av en distraktionsfri arbetsmiljö.

Tips vid arbete hemifrån: Planera varje dag i en Bullet Journal
Jag använder min Bullet Journal för att planera varje dag i förväg.

2. Så blir du mer disciplinerad

En av de största utmaningarna med att jobba hemifrån är att hålla fokus. Hur får man egentligen mycket gjort under en dag? 

Skapa en tydlig att göra-lista och kom in i rätt tankesätt

Först och främst, planera alltid din dag i förväg och skapa en daglig att göra-lista. Att fastställa prioriteringar och följa ett arbetsschema är extremt viktigt, framförallt när du jobbar hemma och självdisciplin måste vara i fokus.

Utan en chef som kikar över din axel är det upp till dig att slutföra dina uppgifter. Det kan vara tufft att sätta och hålla egna deadlines, men att bara skriva ner allt du behöver göra varje dag kommer göra dig mycket mer effektiv och fokuserad. 

Ett hett tips för att komma in i samma tankesätt som på jobbet är att klä dig som om du jobbade på ett kontor bland andra – eller som om du skulle gå på ett möte. Sitt aldrig och jobba i pyjamas hela dagen, det gör dig bara slö och sömnig. Att ha på sig en snygg klänning eller kostym hemma kan faktiskt hjälpa dig att sitta mer propert, komma in i rätt tankeläge och göra dig mer disciplinerad resten av dagen. 

Själv har jag oftast på mig ett bekvämt co-ord-set (som funkar lika bra ute som inne). Jag brukar också ofta sminka mig lätt bara för min egen skull för en extra mental boost. 

Ännu ett tips är att styla ditt hemmakontor och arbetsmiljö så professionellt och ergonomiskt som möjligt. 

Hitta vad som fungerar för dig med de förutsättningar du har. 

Hemmakontor med skandinavisk design och minimalistisk inredning
Det har tagit en lång tid att få mitt kontor som jag vill. Nu älskar jag det! De gröna växterna, ljusa ytorna och personliga detaljerna boostar mig varje dag.

3. Så blir du mer produktiv

En annan vanlig utmaning med hemmajobbande är att det inte är lätt att hålla effektiviteten uppe. Som tur är finns många knep för att hålla sig produktiv hela arbetsdagen. 

Använd Pomodorometoden

Om du har svårt att fokusera, prova den populära Pomodorotekniken. Detta innebär att du delar upp ditt arbete i 25-minuterspass. Under dessa 25 minuter fokuserar du enbart på din valda arbetsuppgift och ignorerar alla distraktioner. När timern ringer är det dags för fem minuters paus. Nu kan du sträcka på dig, kolla telefonen, ta en kopp kaffe, svara på mejl eller göra något annat. När de fem minuterna är över återvänder du till din valda uppgift. 

När du upprepat detta fyra gånger kan du ta en längre paus på 10-30 minuter innan du börjar om. 

Ett annat tips när du jobbar hemifrån är att se till att det finns någon annan som också kan hålla dig ansvarig. Du kan till exempel låta en vän ta del av dina mål för dagen och skicka det ni kommit överens om vid arbetsdagens slut. Kanske är det ett dokument eller bildbevis. Om du inte har gjort klart uppgiften kan din vän eller familjemedlem ha möjlighet att fråga dig om det. Att bara ha en mer specifik deadline kan betyda mycket, framförallt om du ofta skjuter upp saker. 

Jag måste också tillägga, om du har möjlighet – gå ut! Jag kan inte rekommendera tillräckligt hur viktigt det är att gå ut och njuta av frisk luft. Att att ta en kort promenad eller joggingrunda. Frisk luft och träning kan göra underverk när energinivån är som lägst. Eller sätt igång en 7-minuters workout på Youtube om du måste stanna inne. 

Jobba hemifrån: Man som jobbar på en Macbook Pro Laptop
Prova Pomodorotekniken för mer effektiva arbetsdagar. Sätt en timer på din mobil.

4. Så slutar du snooza 

När du inte behöver vara på kontoret klockan 08.00 kan det lätt bli frestande att klicka på snooze-knappen och sova lite längre. 

Men du vet vad det heter, ”if you snooze, you lose!”. Slösa inte mer tid på att snooza. Gå upp och få saker gjorda istället. 

För att inte låta snoozandet bli en dålig vana finns det några tekniker som du kan använda för att komma ur sängen i tid. 

Kom igång med din morgonrutin

Först och främst, placera alltid ditt alarm långt från sängen så att du måste gå upp för att slå av det. Om inte det vanliga standardlarmet på telefonen gör något för dig finns det massor av olika alarm att prova. Från riktigt elaka alarm som Alarmy, som kan tvinga dig att lösa matematiska problem, spela minnesspel, ta en bild av en streckkod eller skaka telefonen i ett visst antal sekunder, till mer snälla alarm som Sleep Cycle, som väcker dig försiktigt och naturligt i den bästa sömnfasen – när du sover som lättast.

Sedan, när du väl tagit dig upp ur sängen är det absolut bäst att etablera en morgonrutin. Gå upp samma tid varje dag, träna, meditera, ät frukost, drick en kopp kaffe och gör dig redo för dagen. 

Hitta din ultimata morgonrutin och håll dig till den. Fasta rutiner behövs för att vi ska må bra. Lyckligtvis kan vi lära oss alla rutiner och vanor. En bra morgonrutin är nyckeln till framgång när du jobbar hemifrån.

Bullet Journal - Min ultimata morgonrutin
En sida från min Bullet Journal med min ideala morgonrutin.

5. Så slutar du skjuta upp saker

Prioritera! Sluta fokusera på mindre viktiga uppgifter och fokusera istället på det som faktiskt betyder något. 

De mest värdefulla uppgifterna är ofta de svåraste och jobbigaste – och de uppgifter vi mest troligt kommer att skjuta upp. 

”Eat that frog”

Lösningen till att inte skjuta upp saker är att skapa den livslånga vanan att alltid ta itu med den absolut viktigaste uppgiften först, varje morgon. Eller som Brian Tracy skulle säga till dig: ”Eat that frog”.

Självklart är det ingen riktig groda du måste äta. Uttrycket kommer från att Mark Twain sagt att om du äter en levande groda på morgonen kommer det förmodligen vara det värsta som har hänt dig under dagen. Det lönar sig inte att sitta och titta på den längre än nödvändigt. 

Din ”groda” är din största, svåraste och viktigaste uppgift. 

Disciplinera dig själv så att du omedelbart börjar med din huvuduppgift. Fortsätt sedan att arbeta på denna uppgift tills du är klar, innan du går vidare till något annat. 

Vad är din ”groda”? Vilka aktiviteter och uppgifter kan göra verklig skillnad för ditt företag, din karriär och ditt liv? 

Läs också: Så startar du en Bullet Journal i åtta enkla steg

Anslagstavla i metallnät - Hemmakontor i Skandinavisk design
Precis intill min dator hänger denna minimalistiska anslagstavla som jag fyller med inspiration varje månad. 

6. Så uppnår du en balans mellan arbete och privatliv

När du jobbar hemifrån kan det vara svårt att veta när din arbetsdag slutar och din fritid börjar. Låt oss se på några sätt att balansera detta. 

Sätt upp ett schema och håll fast vid det

Först och främst, sätt gränser. Planera och schemalägg dina arbetsdagar och håll dig till schemat. När du upprätthåller dina arbetstider och slutar jobbet efteråt kommer din hjärna ha tid för både arbete och vila. 

Jag kan inte ens räkna hur många gånger mitt arbete och fritid suddats samman – och hur ofta jag fortsatt jobba på kvällen med en laptop i soffan. Ärligt talat har jag inte haft något emot detta alls, jag älskar mitt jobb! Men på lång sikt är detta långt ifrån bra.

Du behöver tid för avkoppling, återhämtning, fritidsintressen och umgänge. Du behöver gränser mellan ditt arbete och privatliv. Det är A och O för att uppnå en bra balans och hålla dig sund – både mentalt och fysiskt. 

The Truth About Magic: Poems by Atticus | Flatlay för hemmakontor
Schemalägg även egentid varje dag. Att läsa en bok eller meditera är bra sätt att koppla av och koppla bort på. Älskar Atticus bok ”The Truth about Magic” med tänkvärda dikter.

7. Så undviker du att känna dig isolerad

En av de mest tilltalande sakerna med hemmajobbandet kan också vara en av de mest tråkiga sakerna med det. Om du bor ensam finns det särskilt en risk i att känna sig socialt isolerad. 

Framförallt under dessa utmanande corona-tider med självisolering och karantän. Medan Covid-19-pandemin fortsätter, kommer vi behöva förändra hur vi lever och interagerar med andra under en obestämd tid. 

Medan det är påfrestande att bli mer och mer isolerad från samhället kan vi åtminstone glädjas över hur tekniken har gett oss obegränsade verktyg för att kommunicera, umgås, och samarbeta med andra medan vi arbetar från hemmet. 

Planera in mer sociala interaktioner 

Just nu är det extra viktigt att interagera mer med människor online. Tala med nära och kära face-to-face över FaceTime, delta i virtuella möten, bolla idéer i forum, ta kontakt med vänner över sociala medier, spela sociala spel och umgås på alla sätt ni kan. 

Ett till tips för att känna dig mindre ensam hemma är att ha på något i bakgrunden. När jag redigerar bilder tycker jag det är avkopplande att lyssna på en ljudbok, podcast, musik eller bara ha TV:n på. 

När jag skriver och behöver koncentrera mig mer brukar jag ofta använda en app som heter Tide. Den hjälper mig att hålla mig fokuserad och ta raster med Pomodorotekniken samtidigt som jag kan lyssna på gratis ljudlandskap (som inspirererande tracks till cafésorl, ljudet från regnskog, hav, smattrande regn med mera). 

Att bara ha något på i bakgrunden kan lätta på känslan av vara helt isolerad. 

Det är avgörande att fokusera på din mentala hälsa och inte bli överväldigad. Om du behöver hjälp, snälla kontakta professionell support tidigt och tala med nära och kära.


Get the lookHar du fler tips på hur man jobbar effektivt hemifrån? Dela gärna med dig i en kommentar! Vi skulle älska att höra era tankar och idéer. 

In it to pin it? Spara dessa jobba hemifrån-tips till senare! 

1 Shares
Pin
Share
Tweet
Share