Annonssamarbete med Destination Gotland
Artikeln innehåller reklamlänkar

Medeltida Jul: Bildregn från årets mysigaste helg i Visby

Upplev medeltiden på Gotland.
Medeltida Jul: Bilder från årets mysigaste helg i Visby

Att fira Medeltida Jul i Visby är precis lika underbart och mysigt som det låter. Det är så här man önskar att varje jul skulle vara. Helt utan stress, och med glädje, skratt och underhållning i fokus.

Här får du se hur det var förra helgen, när jag och Simon åkte ner till Gotland och klädde oss i medeltidskläder för första gången.

Vi drack varm äppelglögg, svepte in oss i värmande mantlar, minglade med erfarna medeltidare, strosade bland vackra ruiner, skålade med mjöd, såg en riddartornering, bågskytte och eldshower. Inkludera medeltida mat, mysigaste julmarknaden, röjig musik och vår weekend i Visby är sammanfattad på ett bra sätt.

Innan vi åkte, blev vi varnade om att medeltiden på Gotland är beroendeframkallande. Med bara detta weekendsmakprov är det lätt att förstå varför. Stämningen är helt oslagbar. Så mysig och sagolik. Det är en riktig verklighetsflykt.

Vi kan bara säga, Medeltidsveckan – here we come! Men först, en sammanfattning av årets mysigaste helg:

Medeltida Jul i Visby

Adaras och Simon i medeltidskläder, Hästarnas Dal, Visby, Gotland
Adaras & Simon - Medeltida Jul - En weekend i Visby

FREDAG

Destination Gotland - iPhone 7 Plus-bild

Färja från Nynäshamn

Jag har bara varit på Gotland en gång tidigare. Något som är särskilt pinsamt att erkänna då Simon och jag bor i Nynäshamn.

Vi promenerade ner till färjeterminalen och befann oss i Visby drygt tre timmar senare med Destination Gotland. Det kunde knappast bli mer smidigt.

Fackeltåg och skådespel

Fackelgång i Visby

Väl framme checkade vi in på Scandic vid hamnterminalen. Vi bytte om till våra lånade medeltidskläder (tack Ann Kykyri!) och skyndade oss för att hinna till öppningsceremonin av Medeltida Jul.

Det var så mäktigt att se så många medeltidare samlade på ett och samma ställe. Även de moderna butiksfönstren kunde inte förminska känslan av att vi rest tillbaka i tiden. Vi greppade tag greppade tag i varsin fackla och följde sedan med i skådespelet som utspelade sig vid Österport.

Adaras - Fackelgång, Visby, Gotland

Medeltida julmarknad

Julmarknad i Visby, Gotland

Fackeltåget ledde oss in till Kapitelhusgården, som också skulle kunna kallas medeltidens näste detta år. Hela innergården och julmarknaden blev som en magnet som drog oss tillbaka flera gånger under helgen. Stämningen var bara så himla myspys och det var så många intryck att ta in på samma gång.

Här mixades ljudet av smedens hammare med musiken från scenen, dofter från olika stånd och glädjen från besökarna som strosade runt de medeltida stånden, drack varm äppelglögg, skålade med mjöd eller dansade vid scenen.

Smed på Julmarknad i Visby, Gotland
Mysig julmarknad i Visby
Varm äppelglögg på Julmarknad i Visby

Medeltida bestick på julmarknad

LÖRDAG

Tornerspel

Riddarturnering - Medeltida Jul - Visby

Efter hotellfrukost och en promenad genom Visby såg vi riddarnas vintertornering i Hästarnas dal.

Riddare, Medeltida Jul, Visby
Riddare i Visby

Julmarknad på Kapitelhusgården

Glögg över eld på julmarknad i Visby

Efter vintertorneringen befann vi oss plötsligt tillbaka på Kapitelhusgården igen. Det var en riktigt kall dag, så värmande glögg stod högst upp på vår önskelista.

Julmarknad, Kapitelhusgården
Vattenflaskor på medeltida julmarknad i Visby

Hej Tomten & Tomtemor!

Tomten & Tomtemor i Visby, Gotland
Vi gick även en sväng förbi marknaden vid Gotlands museum och hann hälsa snabbt på tomten innan tomtemor började läsa sagor för barnen. Detta slår Kalle Anka alla gånger.

Bågskytte i Drottens Ruin

Vi hade egentligen tänkt att prova på skytte i Drottens ruin. Men då vi började känna oss alldeles för frusna, nöjde vi oss istället med att se skyttarna från Gutars Bågskyttar visa upp sina färdigheter.

Medeltida middag på Kapitelhusgården

Medeltida middag på Kapitelhusgården

Jag och Simon var så glada att vi lyckades boka bord på helgens mest eftertraktade ställe: Kapitelhusgården. Det är minst sagt en cool upplevelse att äta middag här. Hela stället tar dig tillbaka till 1300-talet.

Det är allt ifrån den historiska miljön till den goda tidsenliga maten, trätallrikarna, besticken och de eldslukande servitriserna i medeltidskläder. Det är genuint, unikt och tufft.

Simon och jag passade även på att prova mjöd för första gången. Det var supergott!

Ett annat mysigt restaurangtips i Visby är Bistra Haren. Den restaurangkrogen ligger i en fin medeltidskällare där de serverar egen ingefärsöl, mjöd, flädersaft, taffel och mycket annat.

Föreställning med PAX

Pax - Eldshow - Medeltida Jul i Visby

Gycklargruppen PAX bjöd på en eldshow med dans och akrobatik i Helge Ands ruin. Pricken över i:et var medeltidsbandet Själ som framförde musiken.

Koenix på Kapitelhusgården

Koenix Medeltida band i Visby

Medeltidens röjigaste band Koenix hade rest hela vägen från Schweiz för att spela under Medeltida Jul i Visby. Det var nog ingen som kunde vara helt still när de spelade.

Mysig gata i Visby
Mysig gata i Visby

SÖNDAG

Sightseeing i Visby

Visby, Gotland

Innan vi tog färjan hem passade vi på att ta en fotopromenad i kylan och beundra Visbys vackra gator och ruiner. Vi gick från St Per och St Hans kyrkoruin till Domkyrkan och Snäckgärdsporten. Höjdpunkten på morgonen var när vi flög drönare över Östergravar och ringmuren (tack för drönarklippen Henrik Jensen!).

Simon utanför Domkyrkan i Visby
Simon utanför Domkyrkan i Visby
Visby, Gotland
Ruin i Visby, Gotland
Medeltida Outfit med Mantel, Visby, Gotland
Foto: Henrik Jensen

En sammanfattning av vår weekend i Visby

Om vi bara får använda ett ord för att sammanfatta hela helgen är det supermysig. Stämningen, glädjen, människorna och den vackra omgivningen … Medeltida jul innehåller allt vi önskar av vad julstämning innebär. Det är ett kul sätt att resa tillbaka i tiden, få ett riktigt smakprov på medeltiden och koppla bort allt vad stress heter. Här kommer lugn, ro och avkoppling till sin fulla rätt!

Hamnterminalen i Visby

Disclaimer: Vi reste till Visby och Medeltida Jul i samarbete med Destination Gotland. Som alltid är alla åsikter våra egna. 

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share