This post is available in
220 Shares

Medeltida Jul: Bilder från årets mysigaste helg i Visby

Att fira Medeltida Jul i Visby är precis lika underbart och mysigt som det låter. Det är så här man önskar att varje jul skulle vara. Helt utan stress, och med glädje, skratt och underhållning i fokus.

Här får du se hur det var förra helgen, när jag och Simon åkte ner till Gotland och klädde oss i medeltidskläder för första gången.

Vi drack varm äppelglögg, svepte in oss i värmande mantlar, minglade med erfarna medeltidare, strosade bland vackra ruiner, skålade med mjöd, såg en riddartornering, bågskytte och eldshower. Inkludera medeltida mat, mysigaste julmarknaden, röjig musik och vår weekend i Visby är sammanfattad på ett bra sätt.

Innan vi åkte, blev vi varnade om att medeltiden på Gotland är beroendeframkallande. Med bara detta weekendsmakprov är det lätt att förstå varför. Stämningen är helt oslagbar. Så mysig och sagolik. Det är en riktig verklighetsflykt.

Vi kan bara säga, Medeltidsveckan – here we come! Men först, en sammanfattning av årets mysigaste helg:

Medeltida Jul i Visby

Adaras och Simon i medeltidskläder, Hästarnas Dal, Visby, Gotland

Adaras & Simon - Medeltida Jul - En weekend i Visby

FREDAG

Destination Gotland - iPhone 7 Plus-bild

Färja från Nynäshamn

Jag har bara varit på Gotland en gång tidigare. Något som är särskilt pinsamt att erkänna då Simon och jag bor i Nynäshamn.

Vi promenerade ner till färjeterminalen och befann oss i Visby drygt tre timmar senare med Destination Gotland. Det kunde knappast bli mer smidigt.

 

Fackeltåg och skådespel

Fackelgång i Visby

Väl framme checkade vi in på Scandic vid hamnterminalen. Vi bytte om till våra lånade medeltidskläder (tack Ann Kykyri!) och skyndade oss för att hinna till öppningsceremonin av Medeltida Jul.

Det var så mäktigt att se så många medeltidare samlade på ett och samma ställe. Även de moderna butiksfönstren kunde inte förminska känslan av att vi rest tillbaka i tiden. Vi greppade tag greppade tag i varsin fackla och följde sedan med i skådespelet som utspelade sig vid Österport.

Adaras - Fackelgång, Visby, Gotland

Medeltida julmarknad

Julmarknad i Visby, Gotland

Fackeltåget ledde oss in till Kapitelhusgården, som också skulle kunna kallas medeltidens näste detta år. Hela innergården och julmarknaden blev som en magnet som drog oss tillbaka flera gånger under helgen. Stämningen var bara så himla myspys och det var så många intryck att ta in på samma gång.

Här mixades ljudet av smedens hammare med musiken från scenen, dofter från olika stånd och glädjen från besökarna som strosade runt de medeltida stånden, drack varm äppelglögg, skålade med mjöd eller dansade vid scenen.

Smed på Julmarknad i Visby, Gotland

Mysig julmarknad i VisbyVarm äppelglögg på Julmarknad i Visby

Medeltida bestick på julmarknad

LÖRDAG

Tornerspel

Riddarturnering - Medeltida Jul - Visby

Efter hotellfrukost och en promenad genom Visby såg vi riddarnas vintertornering i Hästarnas dal.

Riddare, Medeltida Jul, VisbyRiddare i Visby

Julmarknad på Kapitelhusgården

Glögg över eld på julmarknad i Visby

Efter vintertorneringen befann vi oss plötsligt tillbaka på Kapitelhusgården igen. Det var en riktigt kall dag, så värmande glögg stod högst upp på vår önskelista.

Julmarknad, Kapitelhusgården

Vattenflaskor på medeltida julmarknad i Visby

Hej Tomten & Tomtemor!

Tomten & Tomtemor i Visby, Gotland
Vi gick även en sväng förbi marknaden vid Gotlands museum och hann hälsa snabbt på tomten innan tomtemor började läsa sagor för barnen. Detta slår Kalle Anka alla gånger.

Bågskytte i Drottens Ruin