Min mammas finsmakarsallad är en av mina absoluta favoriträtter. Det är en fräsch, kylskåpskall sallad som du serverar med sprödvarma brödtärningar. Fixa ihop allt på 30 minuter och njut!
Mammas finsmakarsallad är en snabbfixad rätt med räkor, äpplen, ärtor, majs, paprika, tonfisk och en underbar dressing. Pricken över i:et är de krispiga varma brödkrutongerna.
Denna sallad klarar sig även perfekt i kylskåpet om du får sallad över. Den är faktiskt nästan ännu godare dagen efter när smakerna fått gifta sig med varandra ännu mer.
Recept: Mammas finsmakarsallad
Tid: ca 30 minuter.
Detta behövs för 4 personer
- 200g rensade räkor
- 400g ärtor, majs, paprika
- 2 äpplen i tärningar
- 2 burkar tonfisk i vatten
- 1 lantbröd
- Äkta smör (inte margarin)
Till dressingen
- 3/4 dl olja
- 1,5 msk vitvinsvinäger
- 2 msk tomatketchup
- 1 dl finklippt dill
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Låt tonfisken rinna av och fördela i mindre bitar. Skala och skär äpplena i bitar.
- Lägg tonfisk, äpplen, räkorna och ärtor, majs, paprikablandningen i en skål. Skaka samman dressingen och häll den över salladen. Ställ salladen kallt en stund.
- Skär lantbrödet i tärningar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek brödtärningarna tills de blir fint gyllenbruna.
- Servera den kylskåpskalla salladen med de nystekta brödkrutongerna och njut!
Tips!
Servera salladen på ett annorlunda sätt! Skär av ett lock på ett matbröd och gröp ur innanmätet med en sked. Smält 3 msk smör och pressa i 2 vitlöksklyftor. Pensla brödskalet med smörblandningen och sätt in i ugnen i ca 10 minuter tillsammans med de urgröpta brödbitarna. Fyll brödet direkt med salladen när du tar ut den från ugnen och toppa med de krispiga krutongerna.