Artikeln innehåller reklamlänkar

Madeira – Reseguide & bästa tipsen för att uppleva Portugals paradisö

Travel Guide to Portugal's Madeira Island: Reseguide till Madeira

Portugals paradisö Madeira brukar också kallas för Atlantens pärla och bjuder på en magisk natur och spännande aktiviteter för alla åldrar. Från levadavandringar i ett spektakulärt världsarv till bad i naturliga saltvattenpooler, vinprovningar och delfinspaning.

Madeira är en blomstrande, färgstark och gästvänlig ö som är väl värt ett besök. Framförallt om du vill ha en resa utöver det vanliga, älskar natur, att äta god mat till fantastiska vyer eller helt enkelt bara vill koppla av.

Jag åkte till Madeira med Visit Madeira och blev helt tagen av denna ö. Den är inte lik något annat resmål jag besökt tidigare och fick mig helt på fall med sina kontrastrika landskap från läckra svarta lava-sandstränder, till majestätiska berg och tropiskt gröna sagoskogar. Alla vänliga bemötanden, god mat, dryck och spännande aktiviteter gör detta till ett resmål jag mer än gärna besöker igen. Det finns mycket att upptäcka och göra.

Framförallt i Sverige har Madeira länge varit förknippat med pensionärsresor, men ön erbjuder verkligen något för alla!

Om Portugals paradisö Madeira

Till ytan är Madeira som en fjärdedel av Gotland. Med andra ord är det lätt att ta sig runt och uppleva stora delar av ön under en vistelse. Madeira upptäcktes 1418 av portugisiska sjöfarare och ligger cirka 600 km från den afrikanska kusten och cirka 1000 km från Portugals fastland.

Det spännande läget i Atlanten gör att det inte är ovanligt att vara med om fyra årstider på en dag, se valar och delfiner och uppleva regnskog i Europa. Men först: packa för alla väder!

Woman sitting on edge looking out over Madeira's Beautiful Landscape
Ett spontant stopp längs vägen bara för att ta in denna vy

Att göra & sevärdheter i Madeira

Curral das Freiras and rainbow
Regnbågsutsikt över Curral das Freiras (Nun's Valley)

Upptäck det vackra landskapet

Jag skulle först och främst tipsa om att upptäcka Madeiras magiska natur. Det allra bästa sättet att uppleva öns natur- och kulturarv är att boka in en guidad utflykt, som exempelvis en jeep tour som tar dig till kända utsiktsplatser. Om du vill upp i bergen är det framförallt smart då de branta stupen längs vägen lätt kan göra det till en skräckresa om du inte vet vad du väntar dig. I övrigt är det bekvämt att ha bil så att du kan ta dig runt på ön på egen hand för olika upptäcksfärder och friheten att se dig om i eget tempo.

Ponta de São Lourenço
Vid utsiktsplatsen Ponta de São Lourenço

Levada Walking routes in MadeiraLevada Walking Routes in Madeira

Vandra längs en levada – i Atlantens regnskog och ett världsarv

Stora delar av Madeiras natur upplevs bäst till fots. Att gå en levadavandring hör Madeira till. Levador är konstgjorda kanaler som byggts för att leda vattnet från mitten av ön till jordbruksområdena. Det finns över 200 olika levador med varierande svårighetsgrader och längder. Vi gick en av de lättaste, genom ett trolskt sagolandskap med lavklädda trädstammar till doften av eukalyptus och där ljudet av rinnande vatten blev en del av tystnaden. Längs vattenkanalerna finns sällsynta djur- och växtarter som hör till Madeiras lagerbladsskog. Just den skogen, The Laurisilva of Madeira, är en kvarleva och har upptagits på UNESCOs världsarvslista.

Det finns flera organiserade vandringar och guider som kan hjälpa dig att välja rätt levadavandring efter dina förutsättningar.

Funchal

Funchal Öns charmiga huvudstad

Huvudstaden Funchal är en bra utgångspunkt för din Madeira-resa. Här finns massor av spännande aktiviteter, välkända botaniska trädgårdar, en massa mysiga butiker och caféer längs smala kullerstensgator. Du tar dig smidigt runt genom att promenera men kan även åka en tukxi som kan ta dig till välkända platser och utsiktspunkter på ett smidigt sätt.

Omgiven av grönklädda berg och djupa dalar är Funchal även en väldigt vacker stad med ett charmigt hjärta och härligt myller. Mitt i centrum ligger även den imponerande katedralen med anor från 1400-talet.

En tukxi-tur i Funchal
Tukxi-tur i Funchal
Annona
Prova på exotiska smaker i den kända saluhallen
Food market Mercado dos lavradores
På matmarknaden Mercado dos lavradores

Du får såklart inte missa ett besök i livliga saluhallen, Mercado dos lavradores, för nya smaksensationer. Här trängs saftiga exotiska frukter med grönsaker och dagens fångst som kommer direkt från fiskebåtarna.

Läs också: Julstämning i Funchal

Santana Traditional House in Madeira
Vem kan låta bli att le vid synen av husen i Santana?

Santana – Se de söta traditionella husen

36 km från Funchal ligger den fängslande lilla orten Santana där du kan hitta Madeiras berömda traditionella triangelformade hus av sten med halmtak. De har anor från 1500-talet och är idag en turistattraktion i sig. Utsikten här även helt fantastisk (var är den inte det?). Vi var där när solen närmade sig marken och strålarna badade både hustak och det vackra bergsmassivet i bakgrunden.

Woman with long hair and white off shoulder standing in sunset in Santana, Madeira
I en dimmig och vacker solnedgång i charmiga Santana

Standing on top of Cabo Girão

Standing on top of Cabo Girão
På ett glasgolv ovanför världens näst högsta klippa med de danska bloggbrudarna Julie von Lyck och Nadialine von Bach.

Utsiktspunkten Cabo Girão – Världens näst högsta klippa

Om du inte är rädd för höjder får du såklart inte missa att besöka den berömda klippan vid havet, Cabo Girão. Klippan är 580 meter och är den högsta klippan med utsikt över havet i Europa och den näst högsta i världen. Du kan inte bara beundra utsikten utan även stå ovanför klippan och titta ner genom ett glasgolv. I närheten av utsiktsplatsen kan du som vill ha en extra adrenalinkick även testa paragliding och base jumping.

Black lava sand beach - The Seixal Port Beach

Svarta stränder av lavasand

Det härliga klimatet gör att du kan koppla av på stranden året om i Madeira. Men glöm vita stränder, i Madeira måste du självklart uppleva en svart strand med lavasand. Jag kan framförallt rekommendera att besöka The Seixal Port Beach.

När vi var där hade solen precis gått i moln.Vattentemperaturen denna decemberdag var som en svensk sommardag och utsikten var helt sagolik. Trots att himlen var grå och molnen täckte större delen av berget var den mörka stranden, det klara vattnet och kustlinjen som tagna ur en saga. Eller en futuristisk film.

Skulle du ändå vilja koppla av på en mer vanlig strand finns anlagda stränder med sand från Sahara i Machico och Calheta. Du kan även ta båten till Madeiras grannö Porto Santo som är känd för sin äkta, gyllene, paradisstrand. På vägen finns chans att se både valar och delfiner.

Black lava sand beach - The Seixal Port Beach

Palm Trees in Portugal

Val- och delfinspaning

Runt Madeira är det omkring 3 000 meter ner till havets botten och den behagliga temperaturen och öns läge gör att det finns stora möjligheter att se både delfiner, valar och sköldpaddor. Ta en båtutflykt för val- och delfinspaning och passa även på att se Madeiras vackra natur från en annan vinkel.

Viktigt är dock att kolla väderprognosen före avfärd. Vädret tillät inte att vi åkte ut under vår resa men får du tillfälle – ta det!

porto moniz natural swimming poolsporto moniz natural lava swimming pools

Porto Moniz – Bada i naturliga saltvattenpooler med lavaklippor

En perfekt dagsutflykt är Porto Moniz. Här kan du koppla av i de vackra naturliga saltvattenspoolerna där dånande vågor slår in mot lavaklipporna som omringar poolerna. Här kan du bada, sola och bara koppla av. Tar du med cyklop finns även möjlighet att spana på små fiskar i det friska och klara vattnet. En trerätters lunch (beställ fisk!) kan du äta för drygt 15 euro på någon av de tilliggande restaurangerna med havsutsikt.

Läs också: Porto Moniz – Naturliga havspooler i Madeira

Madeira Wine Barrels
På besök hos Blandy's Wine Lodge i Funchal
Toast with Madeira wine at Quinta do Furão
En skål med Madeira wine på restaurangen Quinta do Furão

Mat och dryck i Madeira

Nationalrätten är espada. Det är en dolkfisk som ofta serveras med banan. Även grillspetten espetada hör till Madeiraklassikern. För dig som gillar vin är Madeiravinet ett måste att prova på. Du kan även gå på vinprovningar och vingårdsturer. En annan lokal dryck är Poncha, gjord på rom, honung och citron.

Fyra riktigt bra restauranger i Madeira är Quinta do Furão (min favorit med MAGISK utsikt och god mat), Quinta do Estreito, The Vine Restaurant Hotel och Nini Design Centre.

Madeira's Food: Espetada and lapas
Espetada till vänster och en annan Madeira-delikatess, grillade lapas, till höger

Resa till Madeira

Resa till Madeira: Cirka 5 tim 30 min med direktflyg från Stockholm/Arlanda.
Bästa tiden: När som helst. Madeira är ett året runt-resemål.
Att ta sig runt: Hyrbil rekommenderas för dig som verkligen vill se sig om. Ön är, relativt liten och det är lätt att resa runt. Det finns även bra bussförbindelser runt ön. Taxi i Funchal kostar runt fem euro.
Klimat: Medeltemperaturen på sommaren är cirka 25 grader. Vintertid påminner Madeiras klimat om svenskt sommarväder.
Shopping: Broderier och vin är populära köp. Stort utbud av butiker finns i Funchal.
Prisnivå: Billigare än i Sverige
Språk: Portugisiska
Valuta: Euro
Tips på boende i Funchal: Castanheiro Boutique Hotel* (härligt spa och takpool) och The Vine* (lyxigt designhotell med takpool och WOW-utsikt).

 

*adlinks

1 Shares
Pin
Share
Tweet
Share