Artikeln innehåller reklamlänkar

Porto Moniz – Havspooler av lavaklippor i Madeira

Guide to Porto Moniz in Madeira

Glöm vita standstränder och tänk istället svarta ständer och naturliga saltvattenspooler med lavaklippor. Madeira bjuder på något utöver det vanliga och byn Porto Moniz är ett perfekt utflyktsmål för stora och små – även en molnig Decemberdag.

Jag åkte till Madeira med Visit Madeira tillsammans med skandinaviska resebloggare för att utforska vad Portugals, rätt så bortglömda, paradisö har att erbjuda. Ett ställe som fick mig på fall direkt var vackra Porto Moniz som är känt för sina naturliga havsspooler av lavaklippor som fylls på med kristallklart vatten av tidvattnet.

På sommaren kan du räkna med en massa folk här, men så här, en molnig vinterdag finns det möjlighet att verkligen koppla av i lugn och ro. Nu badar inga lokalbol för att det är för kallt – men för oss Skandinaver (och även Engelsmän) är temperatuen i luften och i vattnet som en härlig sommardag.

En december-eftermiddag i Porto Moniz

View over Porto Moniz in Madeira, Portugal
Utsikt över Porto Moniz

Ni som följer mig på Instagram (@adaras) vet kanske att jag pratat om hur mycket vädret varierar på Madeira. Det är inte ovanligt att uppleva fyra årstider på en dag – med allt från gassande sommarsol till regn och höststorm. När vi fick första glimten av Porto Moniz genom bilrutan sken solen.

Fem minuter senare var molnen så låga att man nästan skulle kunna ta på dem.

Restaurante Orca

Naturliga pooler med lavasten

Så här läckert ser det ut med de naturliga havspoolerna. Utöver den otroligt vackra omgivningen med Madeiras berg i bakgrunden och lavaklippor i förgrunden är ljudet och synen av vågorna som slår upp mot poolkanten bland det härligaste. Vattnet är även så friskt och klart att det inte är ovanligt att se små fiskar i det (ta med cyklop).

Det finns även poolområde för barn – även om vattnet inte är helt ”tamt”. Vid storm och högtid kan vågorna slå över poolkanten.

Woman with bikini and black kimono standing in front of natural swimming pools in Madeira

Porto Moniz Natural Swimming Pools in Madeira, PortugalPorto Moniz Natural Swimming Pools in Madeira, Portugal

Att se regnbågar är inte heller ovanligt i Madiera. Nu har jag inte varit i alla länder, men jag tror att Madeira är en stark kandidat till att vara rengbågarnas land. Jag har aldrig sett så många regnbågar i hela mitt liv. Vi såg regnbågar varje dag. Så vackert!

Bikini, Hunkemöller | Solglasögon, Celine | Choker, Marielle Designs

Cactus Plants with ocean in the background - Madeira, Portugal

Restaurangtips i Porto Moniz

Seaview Restaurant at the Aqua Natura Madeira Hotel

Ett hett restaurangtips precis intill de naturliga poolerna är Seaview Restaurante på fyrstjärna Aqua Natura. Här kan du äta lokala rätter till väldigt bra priser. För att ge dig ett exempel kostade vår måltid med tre rätter 15 euro per person.

Lapas in Madeira

Något du inte får missa att beställa är såklart grillade lapas. Det är ett skaldjur som klänger på klippor och stenar runt Madeiras kust – och smakar som en bit av havet. Så himla gott (och kul att prova även om du inte blir ett fan).

Seaview Restaurant at the Aqua Natura Madeira Hotel
Havsutsikt och lokala smaker från Madeira med tonfisk i fokus

Toast at Seaview Restaurant at the Aqua Natura Madeira HotelSeaview Restaurant at the Aqua Natura Madeira Hotel

Vill du se fler bilder från underbara Madeira redan nu? Spana in min Instagram (@adaras). Och glöm inte att lägga till mig på Snapchat (@adarasblogazine) för att hänga med på nästa resa live.

Snabbfakta om Porto Moniz:

Invånare: ca 2 700
Klimat: Medelhavsklimat
Inträde till de naturliga havspoolerna: €1.50. Läs mer och se öppettider på visitmadeira.pt.
Ta sig hit: Smidigast är att utforska Madeira med bil. Åk till exempel hit efter att du gått en traditonell levadavandring

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share