Artikeln innehåller reklamlänkar

11 Saker att göra i Sharjah, Förenade Arabemiraten

En kulturell pärla med oväntade upplevelser.

Bara en halvtimme från världsmetropolen Dubai ligger Sharjah, Förenade Arabemiratens tredje största emirat. Även om denna emirat inte är lika välkänd som sin storslagna granne, är Sharjah en kulturell pärla med mycket att erbjuda. 

Eftersom Dubai och Abu Dhabi ständigt imponerar med större och coolare attraktioner, är det som turist lätt att glömma bort Förenade Arabemiratens fem andra exotiska delstater: Sharjah, Ras Al Khaimah, Fujairah, Ajman och Umm Al Quwain.

Dessa emirat lockar med många spännande orientaliska sevärdheter och unika upplevelser. Upptäck några av de bästa sakerna att göra i Sharjah i denna reseguide. 

GUIDE: 11 Saker att göra i Sharjah, Förenade Arabemiraten
Discover Sharjah - The UAE's Capital of Culture
Res och lär. Sharjah är UAE:s kulturhuvudstad.

Varför besöka Sharjah?

Kort sagt, det är något utöver det vanliga! Sharjah hänförde mig med sin autentiska känsla, intressanta kulturella upplevelser, magiskt vackra öken, utsökta mat och lyxiga hotell. Det är en fantastiskt emirat att resa till när du vill lära dig mycket nytt och uppleva historiska sevärdheter. 

Du kommer snabbt förstå varför Sharjah kallas för 'Pearl of the Gulf'. Det är en dold pärla som kan skryta med några av Förenade Arabemiratens mest varierande landskap. Från böljande sanddyner och vackra mangroveskogar till majestätiska berg och orörda sandstränder. 

I Sharjah väntar även massor av historia och kultur, fascinerande museer, gamla souks, off-road-äventyr, shopping, värme, vänliga människor och solsken året runt. 

Jämför flyg till Dubai | Jämför biluthyrning

Sharjah's coastline seen from Al Noor Island
Sharjah är en av de sju emirater som tillsammans bildar Förenade Arabemiraten.

Saker du behöver veta innan du reser till Sharjah

Det är långt ifrån perfekt. Tyvärr kränker landet grovt de mänskliga rättigheterna, särskilt för yttrandefrihet och HBT-rättigheter. Homosexualitet betraktas som ett brott, liksom sex utanför äktenskapet och att kyssas offentligt. Du bör även undvika att kramas eller hålla hand. 

Det är till och med mot lagen att dela samma hotellrum med någon av motsatt kön om du inte är gift eller nära släkt. 

I Sharjah gäller också nolltolerans för alkohol. Det är olagligt att dricka alkohol eller vara berusad på allmän plats, inklusive på någon av landets flygplatser. För att vara på säkra sidan bör du därför avstå från att dricka alkohol på flyget till Förenade Arabemiraten. 

Bra att veta är också att Sharjahs klädkod är mer konservativ än Dubais. Här måste du alltid täcka axlar och knän. Det rekommenderas också att inte bära för tighta eller transparenta kläder. 

Traditionellt hem i Sharjah, UAE
”Welcome everyone to beautiful Sharjah and also to my home,” sa Fatima när vi blev inbjudna på lunch i hennes vackra hem.

Fortfarande intresserad av vad denna emirat har att erbjuda? Enjoy och 'Ahlan wa sahlan' – Välkommen till Sharjah!

Läs också: Så packar du ultimata handbagaget inför flygresan


SAKER ATT GÖRA I SHARJAH

1. Utforska hjärtat av Sharjah

Al Bait Sharjah - The Heart of Sharjah kulturarvsprojekt
'The Heart of Sharjah' är ett kulturarvsprojekt som gör Sharjah till en kopia av hur staden såg ut för länge sedan.

Sharjah överraskar många genom sitt mångfald och rikedom av kulturarv och konst. En av de mest fascinerande platserna att besöka är hjärtat av Sharjah

Bege dig hit och du kommer snabbt förstå varför UNESCO har utsett Sharjah till kulturhuvudstaden i arabvärlden. Sharjah har jobbat hårt för att bevara områdets historia och det syns direkt med kulturarvsprojektet 'The Heart of Sharjah'. Projektet syftar till att återställa det äldsta området i staden till en kopia av hur Sharjah såg ut förr i tiden. 

Även om området fortfarande är under uppbyggnad (planerad att bli färdigt 2025), kommer det kännas som att du tagit ett steg tillbaka i tiden. 

Utforska stadens historiska hjärta till fots, besök den gamla fästningen Al Hisn, och strosa längs de smala gränderna medan du tar in den unika atmosfären. 


2. Besök Al Noor Mosque

Moskén Al Noor Mosque i Sharjah, UAE
Al Noor Mosque är en av stadens mest kända landmärken.

Det finns mer än 600 moskéer i Sharjah. En av de mest kända och finaste är Al Noor Mosque, som ligger intill vackra Khalid Lagoon. Det är även en av få moskéer i landet som är öppen för allmänheten.

Inspirerad av Sultan Achmeds moské i Turkiet är Al Noor Mosque byggd i storslagen osmansk anda med 34 kupoler i olika storlekar.

Beundra arkitekturen och passa på att lära dig mer om islam. På måndagar klockan 10.00 kan du gå en gratis guidad tur och få en bättre insikt för den muslimska läran och kulturen. Personalen på Al Noor Mosque är känd för sitt varma bemötande och är måna om att även icke-troende ska få en grundläggande förståelse. 

Al Noor Mosque | Saker att göra i Sharjah, UAE
Utanför den vackra moskén Al Noor Mosque i Sharjah.
Guidad tur på Al Noor Mosque i Sharjah
Joina en gratis tur och lär dig mer om islam på Al Noor Mosque.

3. Besök Al Noor Island och fjärilshuset

Al Noor Island |  Saker att göra i Sharjah
Al Noor Island bjuder på många spännande överraskningar. Inte minst när det kommer till arkitektur och konst.

Bara några minuters promenad från Al Noor Mosque är Al Noor Island. Det måste vara en av stadens mest pittoreska och Instagramvänliga platser. Denna tropiska oas har blivit en populär familjedestination sedan den öppnades 2015. 

Inte konstigt, med tanke på att denna härlig ö bjussar på många roliga och oväntade saker att göra. Huvudattraktionen är fjärilshuset där över 500 exotiska fjärilar fritt flyger omkring.

Fortsätt din vistelse på ön genom att promenera genom de vackert anlagda trädgårdarna dekorerade med konstinstallationer och skulpturer. Koppla av i den drömmiga litteraturpaviljongen, hoppa dig fram på 'trampolinstigen' och ta en kaffepaus på det ekologiska caféet. 

Tips! Besök Al Noor Island runt femtiden på kvällen och se hur ön förvandlas till ett glittrande sagoland när alla lampor och ljusinstallationer tänds. 

Animerad gif från fjärilshuset på Al Noor Island i Sharjah, UAE
Om du har tur landar en fjäril på ditt finger (eller i ditt hår).
Närbild på fjäril i Al Noor Islands Butterfly House
Fjärilshuset är Al Noor Islands huvudattraktion.
Trampolinväg på Al Noor Island
Även vuxna kommer känna sig som barn när man möts av denna trampolinstig.
Litteraturpaviljong på Al Noor Island
Hur drömmig är inte denna litteraturpaviljong? Här skulle jag gärna läsa en bok.
Modern konstskulptur på Al Noor Island
På Al Noor Island finns många fotovänliga skulpturer.
Besök Al Noor Island | Saker att göra i Sharjah, UAE
Al Noor Island är bara några minuters promenad från stadens kända moské.

4. Upplev Mleiha

Upplev öknen Mleiha - Saker att göra i Sharjah, Förenade Arabemiraten
Att uppleva Mleiha är en av de bästa sakerna du kan göra i Sharjah.

Drygt en timme från Sharjahs centrum är saffransfärgade sanddyner så långt ögat kan nå. Sharjahs öken Mleiha är otroligt vacker och ett måste-se om du frågar mig. 

Här finns aktiviteter och upplevelser för alla adrenalinnivåer. För mer äventyrliga saker att göra, upptäck öknen off-road. Här finns allt från rundturer med 4WD, ATV och terrängfordon som kan ta dig till populära platser som Fossil Rock, Big Red och Camel Rock. Prova på skärmflygning från Melihas högsta toppar eller testa en vandring- eller cykeltur i öknen. 

Eller ta en tur tillbaka i tiden och besök Mleihas Arkeologiska Centrum. Här kan du upptäcka några av regionens historiska hemligheter och lära dig mer om det traditionella emiratiska livet. Du kan också besöka gravar från bronsåldern och pre-islamiska fort.  

Eller varför inte campa i öknen under stjärnorna? Alternativen i Mleiha är många! 

Saker at göra i Sharjah - Upplev öknen Mleiha
Vi såg några kameler längs vägen när vi körde mot Mleiha. Våra guider var snälla att stanna och hjälpa oss närma kamelerna säkert.
Vackra sanddynor så långt ögat kan nå i Mleiha
Hur vackert? Helt enkelt ett måste att se.
Campa under stjärnorna med Discover Mleiha
Vad sägs om att campa under stjärnorna? Övernatta i öknen eller gör som oss och ät en oförglömlig middag.

5. Upplev regnrummet & Sharjahs konstscen

Saker att göra i Sharjah - Besök Rain Room av Sharjah Art Foundation
Regnrummet är en riktig bucket list-upplevelse.

Föreställ dig att gå i regnet – utan att bli blöt. Det är verkligheten i Rain Room

Jag blev så glad när jag upptäckte att Sharjah Art Foundation har världens första permanenta Rain Room. Jag har velat se den här konstinstallationen i evigheter.

Köp en biljett för 25 AED och bege dig in en mörk underjordisk kammare som endast är upplyst av en strålkastare. Tack vare 3D-spårningskameror och rörelsesensorer kan du gå genom det oändliga regnet och se vattnet falla runtomkring dig. 

Konstinstallationen gjorde debut på Londons Barbican Centre 2012 och har sedan kunnat ses på MoMA i New York, Yuz Museum i Shanghai och LACMA i Los Angeles. Nu även permanent i Sharjah. 

Du spenderar bara 15 minuter i Rain Room, men det är en fantastisk upplevelse och definitivt ett måste-se i Sharjah. 

Modern Konst med filmomslag på Sharjah Art Foundation
Konst med filmomslag på Sharjah Art Foundation.

Kombinera din Rain Room-upplevelse med att besöka Sharjah Art Museum eller nya Art Spaces av Sharjah Art Foundation. Här kan du ta del av både traditionell och modern konst. 

Sharjah Art Foundation håller även i många kulturella evenemang och aktiviteter under året i Sharjahs historiska konst- och kulturarvsområde.  


6. Besök Sharjah Museum of Islamic Civilization

Besök Sharjah Museum of Islamic Civilization | Bästa sakerna att göra i Sharjah, UAE
Utanför vackra Sharjah Museum of Islamic Civilization. Här inne finns många kulturskatter och intressanta utställningar.

Detta museum täcker i stort sett allt du kan tänkas vilja veta om islam. Här kan du lära dig om religionens centrala principer och spana in över 5000 kulturskatter som representerar de olika perioderna i islamisk historia: från dess början i abbasid- och den umayyadiska eran till osmanska eran och mamlukväldet. 

Sharjah Islamic Museum of Islamic Civilization öppnade sina dörrar i Sharjah 1996, men flyttades till den pampiga traditionella byggnaden Souq Al Majarrah 2008. Med sin glänsande gyllene kupol och majestätiska arkitektur är byggnaden en destination i sig själv. 

Missa inte det otroligt vackra zodiaktaket som dekorerar insidan av den förgyllda kupolen. Den imponerande mosaiken visar natthimlen och alla stjärntecken. 

Sharjah Museum of Islamic Civilization
Sharjah Museum of Islamic Civilization

7. Skäm bort dig på Al Bait Sharjah 

Al Bait Sharjah | Saker att göra i Sharjah, Förenade Arabemiraten
Al Bait Sharjah överträffar alla förväntningar. Det är service i världsklass och lyxkomfort hela vägen.

En 5-stjärnig lyxresort där det islamiska arvet möter en modern stil. Al Bait Sharjah öppnades 2018 och är en av landets mest ambitiösa restaureringsprojekt. Här har historia fått ett nytt liv när gamla herrgårdar gjorts om till hotell med en stil från förr. 

Al Bait Sharjah är en av de mest unika hotell jag någonsin bott på. Det är magiskt!

När du checkar in får du en glittrande lila lavendeldrink och poppande chokladpraliner. Du får en cool karta och en guide som hjälper dig att navigera runt det labyrint-liknande hotellet.

Resorten har ett alldeles underbart spa, fitnesscenter, bibliotek, pool, museum och en fantastisk arabisk restaurang. 

Om du letar efter en romantisk escape, vill fira något speciellt eller helt enkelt bara vill skämma bort dig själv eller din familj är detta ett hotell du sent kommer glömma. 

Vackert arabiskt badrum på Al Bait Sharjah
Allt har med detaljerna att göra. Även mitt badrum var något utöver det vanliga.

Hitta fler hotell i Sharjah: Booking.com | Hotels.com


8. Besök Sharjahs souks 

Närbild på shoppingfynd som kan göras i Sharjahs souks
Vackra väskor, sjalar och smycken är bara lite av det du kan fynda billigt på marknaden.

Basarer och marknadsplatser har länge spelat en viktig roll i det arabiska livet. För shopping är det ett måste att besöka Sharjahs traditionella marknadsplatser, kallade souks. Dessa souks är välbevarade men uppdaterade med moderna bekvämligheter som luftkonditionering – vilken kan vara svalkande och skönt i hettan.

Pampiga Blue Souk är en av de största marknader i UAE. Den har fått sitt smeknamn tack vare de vackra blå kakeldekorationerna som pryder utsidan. Marknaden brukar också kallas för Central Souk och Souk al-Markazi. 

Här kan du botanisera bland över 600 butiker som säljer allt från traditionella arabiska varor, läckra mattor och antika smycken till parfymer, oljor, elektronik, kläder, smink, sjalar, kryddor, örter med mera. 

Vi besökte Souq Al Arsah och Souq Al Shinasiya i hjärtat av Sharjah. Vid ett första ögonkast kanske de inte är lika imponerande som Blue Souk, men de är två av de äldsta marknaderna i landet och är fyllda med intressanta och spännande butiker. 

Missa inte Al Omani Sweet Factory i Souq Al Arsah. Denna halwa-shop lockar förmodligen in varje person som går förbi att testa den klassiska konfekten. Det doftar så gott! 

Marknadsplatsen Souq Al Arsah
Souq Al Arsah är en av de äldsta marknadsplatserna i Förenade Arabemiraten.
Halwa-tillverkning på Al Omani Sweet Factory
Al Omani Sweet Factory tillverkar supergod halwa på plats i Souq al Arsah.
Souq Al Shinasiya, Sharjah
Marknaden Souq Al Shinasiya i Sharjah

9. Häng i Al Qasba

Al Qasba | Saker att göra i Sharjah
Familjevänliga Al Qasba är ett hett tips i Sharjah.

Al Qasba är en av Sharjahs mest omtyckta besöksmål. Detta färgstarka kvarter är packat med populära caféer, trevliga restauranger och charmiga butiker som kantar kanalen. 

Stig ombord på pariserhjulet Eye of the Emirates och se kusten sträcka sig så långt som till Dubai. Eller insup utsikten och stämningen medan du glider fram längs kanalen på traditionellt vis i en arabisk dhowbåt. Här finns också en underhållningspark för barn, liksom många fotovänliga konstverk och intressanta attraktioner att upptäcka. 

Eller varför inte komma till Al Qasba för en avslappnad libanesisk-inspirerad lunch på Shababeek? Det är en vackert inredd restaurang i modern mellanöstisk stil. Se arabiskt bröd tillverkas i bakstationen och njut av flera traditionella rätter och delikatesser. 

Färgglada Al Qasba in Sharjah, United Arab Emirates
Färgglatt, vänligt och fullt av coola restauranger, spännande butiker och saker att göra. Jag älskade att besöka Al Qasba.

10. Utforska Sharjahs matscen

Libanesiska rätter på restaurangen Shababeek i Sharjah, Al Qasba
Libanesiska rätter på restaurangen Shababeek i Al Qasba.

Ta med dig din aptit när du besöker Sharjah. Detta är ett paradis för alla foodies. Stadens matscen fokuserar på högkvalitativa rätter från Mellanöstern, Förenade Arabemiraten och Indien, vilket innebär att det garanterat är en aromatisk upplevelse att äta ut i Sharjah. 

Det finns mängder med trevliga restauranger och hippa caféer. Till några av de bästa restaurangerna räknas Arjwan, The Arabic Restaurant, El Manza, Zahr El Laymoun och Crisol.

Även om många av de traditionella emiratiska rätterna, som Al Harees, Shawarma och Al Machboos innehåller någon slags kött, är det lätt att hitta vegetariska och veganska alternativ också.

Dadlar, som är en annan stapelvara i emiratiska köket, är också något du kan se fram emot i Sharjah. De serveras ofta med en kopp arabiskt kaffe (gawha) som ett traditionellt välkomnande. Och de är sååå goda! Kan verkligen tipsa om att köpa med dig dadlar på vägen hem. 

The Arabic Restaurant, Al Bait Sharjah
The Arabic Restaurant på Al Bait Sharjah är en upplevelse i sig.

Att prova på kulinariska läckerheter är helt klart en av de bästa sakerna du kan göra i Sharjah.

Traditionell måltid i Förenade Arabemiraten
Från lyxiga restauranger till de mest utsökta traditionella måltiderna som serveras på golvet.

En traditionell emiratimåltid är ett socialt evenemang. Den äts oftast sittandes på golvet, utan bord eller stolar. Detta för att det handlar om att dela mat tillsammans, oavsett var du befinner dig och med vem. 

Restaurang Jones the Grocer på Flag Island, Sharjah
Restaurangen Jones the Grocer på Flag Island.

11. Dröm dig bort med Kingfisher Lodge i Kalba

Kvinna med ryggsäck och hatt ståendes framför Kingfisher Lodge i Kalba, Sharjah
Här på Kingfisher Lodge skulle jag gärna ha stannat fler nätter.

För en extraordinär escape, spendera minst en natt på 5-stjärniga Kingfisher Lodge i Kalba. Det är det första eko-hotellet i regionen med 20 lyxiga tält, gjorda av naturliga och biologiskt nedbrytbara material. 

Jag fullkomligt älskade denna ökengetaway och tyckte inte en dag var tillräckligt för att övernatta här. Du har ditt eget lyxiga safaritält med modern inredning, privat pool, uteplats och en gratis lånecykel som du kan ta dig runt på. Det finns också en härlig restaurang och strand att njuta av. 

Intill kan du paddla kajak bland Arabiens äldsta mangroveskog i Khor Kalba, se havssköldpaddor simma i vattnet, utforska det historiska Kalba-fortet och museet Bait Sheikh Saeed bin Hamed Al Qassimi. 

Lyxigt safaritält med modern inredning och havsutsikt på Kingfisher Lodge i Kalba, Sharjah
Bo i ett lyxigt safaritält på Kingfisher Lodge i Kalba.
Kingfisher Lodge | Bästa sakerna att göra i Sharjah, UAE
Härligt va? Varje tält har en privat pool.

Hitta fler hotell i Sharjah: Booking.com | Hotels.com

Paddla kajak bland Arabiens äldsta mangroveskog | Saker att göra i Sharjah, UAE
Paddla kajak bland Arabiens äldsta mangroveskog i Khor Kalba.

In it to pin it?

Spara denna guide med tips på saker att göra i Sharjah:

Disclaimer

Jag besökte Sharjah på en pressresa organiserad av Visit Sharjah.
Som alltid är alla åsikter mina egna. 

5 Shares
Pin
Share
Tweet
Share