DIY: Så fuskar du fram en betongvägg med spackel

DIY: Så fuskar du fram en betongvägg med spackel

DIY: Concrete Wall / Fuska dig till en betongvägg

Drömmer du om en rå och ruff cement- eller betongvägg? Fuska fram en! Här är några enkla tips på hur du spacklar fram din dröm. 

Det senaste året har Simon och jag försökt skapa en lite mer rustik känsla i vår lägenhet. Vi (läs: Simon) har bland annat byggt ett eget köksbord som vi betsat för en mer rustik look (mer om detta senare – ni kan bland annat skymta vårt bord här).

Det projekt som har gjort allra störst skillnad i hemmet är dock vår fusk-betongvägg i vardagsrummet som vi bestämde oss för att göra en helg. Det är ett relativt enkelt projekt då spackel är lätt att jobba med. Det enda du får räkna med är att det tar tid innan spacklet torkar samt att du kan få behöva experimentera lite för att få fram önskade färgskiftningar.

Du behöver:

 • Spackel
 • 2 Spackelspadar eller utjämningsbräda och putsslev
 • ev. Svart färgpigment
 • Tejp
 • Sandpapper eller slipmaskin
 • Matt lack
 • Pensel

Så fuskar du fram en betongvägg med spackel

DIY: Concrete Wall / Fuska dig till en betongvägg

 1. Skydda möbler och golv, annars får du slipdamm överallt. Maskera även socklar och tak med tejp för att undvika att spacklet kommer utanför.
 2. Ta sedan bort alla spikar, krokar, plugg och annat från väggen. Om du vill spackla på en tapetserad vägg, se även till att göra förarbetet med att riva bort lös tapet.
 3. Nu börjar det roliga! Antalet spackelburkar du behöver avgörs såklart på hur stor vägg du har. Du kan antingen blanda mörkt eller ljust spackel för att få fram de betonglika skiftningarna i färgen – eller göra som vi gjorde och blanda i svart färgpigment i spacklet.
 4. Bredspackla väggen. Här är en stor spackelspade eller utjämningsbräda smidig att arbeta med för att täcka så mycket av ytan som möjligt. Dra bort allt överflödigt spackel på en spackelspade. Använd en pensel för att komma åt bättre i hörn och längs kanter.
 5. Slipa väggen med sandpapper eller slipmaskin för att göra ytan mer jämn.
 6. Lacka väggen med matt lack för att undvika damm från spacklet.

DIY: Concrete Wall / Fuska dig till en betongväggDIY: Concrete Wall / Fuska dig till en betongvägg

Vi har mjukat upp den råa känslan i vårt vardagsrum med varmvita ljusslingor, plantor och fluffiga filtar.

Mounted moose skull on fake concrete wall

Vid skrivbordet har vi också satt upp mitt älskade älghorn som jag fått av min kära morfar. Samt ett armeringsjärn som anslagstavla.

DIY: Concrete Wall / Fuska dig till en betongvägg

Reklamlänkar

Shoppa mina prints

Spana in mina bilder, konst, illustrationer och design inspirerade av när och fjärran.

12 reaktioner på ”DIY: Så fuskar du fram en betongvägg med spackel”

 1. Simon bevisar att när en skicklig hantverkare förverkligar en bra ide`blir resultatet strålande. Älghornet passar bra in i miljön och placeringen gör att givaren gläds. Kramar!

  1. Nämen ååh vad roligt att du gillar det! Tack söta du 😀 Det som är bra och enkelt med det här är ju att det inte behöver bli perfekt med spacklingen 😉

   P.S Simon blev jätteglad för din kommentar!

  1. Tack så mycket Linn! 😀 Jag kommer tyvärr inte ihåg vilket lack vi använde, men ett vanligt klarlack på sprayburk borde funka toppen! 🙂 Tänk bara på att inte spraya för nära på det putsade spacklet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top
Pin
Share
Tweet