Artikeln innehåller reklamlänkar

Så bygger du din perfekta doftgarderob

Så bygger du en doftgarderob

Glöm signaturdoft och tänk doftgarderob! I dag vill gärna kunna variera mellan olika dofter beroende på tillfälle, sinnesstämning, årstid och tid på dygnet. Precis som vi byter kläder och accessoarer.

Men hur bygger man en perfekt doftgarderob och vad ska man tänka på? Det tänkte jag tipsa om i detta inlägg.

Jag ÄLSKAR parfymer och ser det som ett sätt att uttrycka mig själv och min stil, ge mig en egoboost och förstärka mina bästa egenskaper i olika situationer. Här kommer tips på hur du kan bygga upp din egen garderob av dofter – med exempel från min egen parfymhylla.

Tips att tänka på när du bygger din perfekta doftgarderob

Parfymgarderob - Building a Perfume Wardrobe

#1 Vid vilka tillfällen vill du använda dofter?

Börja med att se över vilka dofter du har hemma just nu. Till vilka situationer passar de? Vad tar du till exempel på dig på jobbet, till skolan, på fritiden, på första dejten eller på halv åtta hos-mig middagen med vännerna? Ställ frågor till dig själv och skriv ner en lista med situationer där du vill använda en doft. Vilka kan du bocka av redan nu?

Gucci Guilty EdT
Gucci Guilty är en riktig skatt i min doftgarderob. Det är en varm, orientalisk och spännande doft som passar perfekt när man vill känna sig förförisk. Eller när du vill förmedla styrka, power och kvinnlighet.

#2 Fundera på vad du vill utstråla och förmedla

Dofter för olika situationer
Nu när du vet till vilka situationer du saknar dofter, fundera på vad du vill utstråla vid dessa tillfällen. Till jobbet kanske du vill ha en sofistikerad eller energigivande doft medan det på dejten passar bättre med en flirtig, spännande och sensuell doft. Skriv ner vad du vill förmedla vid de olika situationerna.

Hugo Boss Ma Vie EdP & Hugo Boss Jour Pour Femme EdP
Hugo Boss Ma Vie är en underbart fängslande och flirtig doft som jag tycker passar lika bra till en dag på stan med vännerna – liksom till dejten. Hugo Boss Jour Pour Femme, å andra sidan, är en frisk och sofistikerad doft (med en lite mer maskulin touch) som passar perfekt till viktiga möten.
Dolce & Gabbana Dolce EdP
Dolce & Gabbana Dolce är en sådär härlig klassisk blomdoft som passar speciellt bra när du vill känna dig elegant, feminin och classy.
Gucci Bamboo EdP
Gillar du lite tyngre varma dofter skulle jag säga att Gucci Bamboo är ett måste i parfymgarderoben. Den doftar magiskt och passar utmärkt till vardags, fest eller när du vill utstråla självsäkerhet.

Doft efter humör
Du kan också fundera på om du vill ha dofter för olika humör. Behöver du en uppiggande citrusdoft för trötta måndagsmorgnar eller en lugnande doft med lavendel för stressiga dagar?

Lacoste L.12.12 Elle Sparkling & Escada Turquoise Summer EdT
Lacoste L.12.12 Elle Sparkling är som lagom mycket godis på flaska. Helt underbar när du vill vara lekfull, busig och söt – med en touch av attityd. Och … Vad vore en sommar utan Escada? Det finns alltid minst en Escada-flaska på min parfymhylla. Just nu är det underbara Escada Turquoise Summer EdT.

Doft efter årstid och tid på dygnet 

Dofter är så personligt, men generellt sett föredrar många lättare dofter på dagen och mer intensiva dofter för kvällen. På våren och sommaren väljer vi ofta blommiga, friska, svala och fruktiga dofter. Medan kryddiga, varma och mer orientaliska dofter dominerar på hösten och vintern. Vad saknar du?

Dolce & Gabbana Light Blue
Dolce Gabbana Light Blue Pour Femme är en otroligt frisk och casual doft som fungerar år ut och år in. En klassiker!
The Body Shop Black Musk
The Body Shop Black Musk är ett fräckt wild card på parfymhyllan. Det är en sensuell, självständig och förförisk doft för dig som vågar prova något annorlunda.

Doft efter känsla

Hur vill du att din doft skall få dig att känna dig? Elegant, mystisk, romantisk, sensuell, eller kanske som en powerkvinna? Rätt dofter kan göra under för ditt självförtroende och ge dig en riktig egoboost.

Marc Jacobs Decadence edp
Marc Jacobs Decadence är en glammig och mogen doft för dig som vill stå i centrum. Flaskan är dessutom to die for.

#3 Låt det ta sin tid

En perfekt doftgarderob byggs inte på en dag. Parfymvärlden kommer ständigt med nya spännande dofter och kan såklart bli svårt att hitta rätt i djungeln. Dessutom tar det tid att testa parfymer. Prova, dofta och ställ dig frågan om ”är det här jag?”. Om ja, fundera på i vilket sammanhang doften är du. Är det en parfym du behöver i din garderob? Checka av med din lista.

Hugo Boss Women Extreme EdP
Hugo Boss Women Extreme EdP är en av mina allra nyaste favoritparfymer. Det är en fräsch, fruktig och lagom söt egoboost-doft.
Elizabeth Arden Always Red EdT
Elizabeth Arden Always Red är en lyxig blomsterdoft med praliner och mahognyträ som är som gjord för sena utekvällar liksom regniga dagar.

#4 Se parfymer som en del av dig och din stil

Se dofter och parfymer som ett sätt att uttrycka dig själv och din stil. Klassisk, bohemisk, trendig eller sportig. Vem är du? Matcha dofterna i din garderob med resten av ditt jag. Låt dofterna lyfta fram och förstärka din personlighet.

Yves Saint Laurent Black Opium EdP
Yves Saint Laurent Black Opium är en cool doft som plockar fram dina mystiska och självsäkra sidor.

Hugo Boss in Copenhagen

Specialtips från Lewis Peacock, doftexpert hos P&G:

#5 Förstärk dina viktigaste tillfällen i livet med en parfym

Ska du gifta dig, ta studenten, gå på dop eller kanske åka på den där resan du drömt om? Använd en speciell doft särskilt för det tillfället. På så sätt kan du förstärka och bevara de bästa, viktigaste och lyckligaste ögonblicken i ditt liv. Våra doftsinnen är väldigt starka och kommer ta dig tillbaka till den där härliga stunden eller känslan varje gång du känner doften framöver.

Clean Reserve Sueded Oud EdP (100ml)
Clean Reserve är en unik doftkollektion som inspirerar dig till att våga kombinera olika dofter och skapa ditt eget doft-ID. Kollektionen består av nio fristående dofter som med fördel kan kombineras. Jag har den träiga mysk-doften Sueded Oud hemma. Det är en helt amazing doft och bra bas i ”layering”!

#6 Skapa unika och personliga dofter

Våga experimentera med de dofter du redan har hemma. Prova att mixa två olika parfymer eller spraya en doft över din parfymerade body lotion.

Bygg en doftgarderob - Building a Perfume Wardrobe

Vad måste finnas i din doftgarderob och vad saknar du? Dela gärna med dig i en kommentar! 🙂

 


Detta inlägg innehåller affiliatelänkar, unika länkar som gör att en procentuell del av eventuella köp tillfaller bloggens ägare. Detta påverkar dock inte varans pris på något sätt, ersättningen tas från säljaren.

 

2 Shares
Pin
Share
Tweet
Share