Artikeln innehåller reklamlänkar

4 Riktigt bra anledningar att stanna kvar i Vanda i Finland (vid Helsingfors flygplats)

Kollage med saker att göra i Vanda, Finland

När du flyger till Finlands huvudstad landar du 1,8 mil norr om Helsingfors, i staden Vanda. Nu undrar du säkert varför du skulle stanna kvar där? Undra no more. Här är fyra riktigt grymma anledningar att stanna kvar!

Att besöka en chokladfabrik säger sig själv, men läs vidare för att upptäcka varför bland annat ett ”träsk” och en tågstation är värd din tid.

VIDEO: Därför ska du stanna kvar i Vantaa

#1 Ät så mycket godis du vill hos Fazer Chokladfabrik

Candy House Fazer Chocolate Factory

Girl holding candy in Fazer Chocolate Factory

Om du älskar choklad får du såklart inte missa ett besök till chokladfabriken Fazer. Företagets grundare, Karl Fazer, var bara 25 år när han med schweiziska rötter och lärdom från konfektyrvärldens mästare, öppnade ett franskt-ryskt konditori på Glogatan i Helsingfors 1891. Där började framgångshistorien som kom att revolutionera Finlands smakvärld. I dag finns Fazer i åtta länder med både konfektyr- och bageriprodukter.

I chokladfabriken kan du lära dig mer om Fazers historia på roliga sätt och som höjdpunkten, gå in i ett rum där du får äta hur mycket choklad du vill. HEAVEN!

Läs också: 9 Saker att göra i Uleåborg i Finland på vintern

Portraits in Fazer Chocolate Factory

Girl reaching for candy in Fazer Chocolate Factory
I Chokladhimlen!

In Candy Heaven at Fazer Chocolate FactoryEat as much candy as you want at Fazer Chocolate Factory#2 Bada i Hanaböle träsk

Ice Swimming at Kuusijärvi Lake in Vantaa - Isvak i Hanaböle träsk

Strax utanför Vanda hittar du ett mysigt friluftsområde vid insjön Hanaböle träsk (Kuusijärvi på finska). Här finns Helsingforsregionens enda offentliga rökbastu. Åk hit på vintern för att bada isvak, basta eller åka skidor, eller på sommaren för att bada, spela beachvolley eller grilla. Basturna värms varje dag året runt.

Pricken över i:et är att området är väldigt fint att vistas i. När jag var där en kylig januaridag var solen på väg ner och färgade talltopparna i guld samtidigt som den kalla luften lade sig som en dimma över sjön.

Jag och mina resebloggskompisar satt i bastun en bra stund innan vi nästintill sprang ner till sjön i lånade tofflor för att frivilligt hoppa ner i iskallt vatten. Tro mig, det är bara horribelt i några minuter, sedan är känslan så himla uppfriskande! Med en finsk farmor är jag uppväxt med bastustunder och bad året om. Eftersom jag tyvärr inte ens kan minnas senaste gången jag tog ett vinterdopp innan detta, var den här äkta nordiska upplevelsen särskilt uppskattad.

Läs också: Sveaborg – En utflykt till världsarvet i Helsingfors

Kuusijärvi Lake in Vantaa - Finnish Nature

Woman after Ice Swimming at Kuusijärvi Lake in Vantaa
Efter ett uppfriskande vinterbad med bloggarna Eneli och Silvia kände jag mig så här lycklig.

Snow angel in Kuusijärvi

#3 Se Finlands bästa gatukonst på Myrbacka Tågstation

Colorful street art at Myyrmäki railway station

När besökte du senast en tågstation som sevärdhet? Det är inte många tågstationer som är värd en resa i sig, men Myrbacka Tågstation (Myyrmäki på finska) är ett underbart undantag.

Även om du bara har några timmar extra på dig innan ditt flyg går från flygplatsen skulle jag tipsa om att åka hit. Myrbackas tågstation är ett riktigt mecka för gatukonst och livar upp vilken dag som helst. Det är lätt att bara gå runt i timmar och titta på all konst (och bunkra upp inför färgglada Instagraminlägg!).

Colorful street art at Myyrmäki railway station

Det är konstkollektivet Multicoloured Dreams som fyllt hela insidan av tågstationen med superfina väggmålningar. Även utsidan är full av fantastiska målningar som sträcker sig från mark till himmel med teman från djungel till fest. En roligare och färggladare tågstation får du leta efter.

Colorful street art at Myyrmäki railway stationTwo women jumping in front of "This is it" street art at Myyrmäki railway station

Jag och estländska bloggaren Eneli utanför vår favoritbyggnad i Myrbacka.

Street art at Myyrmäki railway station - Myrbacka Tågstation
På riktigt, hur fint? Önskar att en hel stad var så här färgglad!

Colorful street art at Myyrmäki railway station

Colorful street art at Myyrmäki railway station

Colorful street art at Myyrmäki railway station

#4 Stilla spa- och shoppingsuget

Nära flygplatsen och 20 km utanför Helsingfors finns ett av Finlands största nöjes- och shoppingcenter Flamingo och Jumbo Centre. Utöver en massa butiker, bowlinghall, discogolf och biograf finns här även Nordens längsta vattenrutschbana, bastuyoga samt flera pooler.

Vi övernattade en natt på hotellet ovanför spaet innan hemresan, på Break Sokos Hotel Flamingo (← adlink). Läget är super med både spa-, shopping, bio och en massa aktiviteter bara minuter bort.

Woman in bathtub at Flamingo Spa in Vantaa
Laura från Fall into Finland visar hur man badar som en drottning.
Girl in bath robe at Flamingo Spa in Vantaa
Smoothie-time på Flamingo Spa

Fakta om Vanda

I Vanda ligger Finlands största internationella flygplats, Helsingfors-Vanda flygplats

Invånare: ca 214 000
Språk: ca 81 % finska och 2,6% svenska
Fler sevärdheter: Vanda stadsmuseum, Vanda konstmuseum och Håkansböle gård

 

PIN IT! Spara mina tips på vad du kan göra i Vanda

Top Things to Do in Vantaa, Finland

Where to find the best street art in Helsinki, FinlandJag besökte Vanda genom NBE Finland och Visit Vantaa.

0 Shares
Pin
Share
Tweet
Share