Artikeln innehåller reklamlänkar

9 Saker att göra runt Uleåborg i Finland på vintern

Adaras - Girl throwing snow up in the air

Utöver tomtens hemstad, norrsken, renar, hundspann och kåtor, vad vet du egentligen om norra Finland? Eller närmare bestämt Uleåborg och Norra Österbotten?

Trots att vårt grannland ligger så nära och Uleåborg är norra skandinaviens största stad med drygt 200 000 invånare, måste jag erkänna att jag i stort set inte visste någonting om staden. Pinsamt med tanke på att jag är född på andra sidan landsgränsen, bara några timmars bilresa bort. I Umeå.

Just därför är jag särskilt tacksam att jag fick ta del av Nordic Blogger’s Experience och utforska en annan sida av Finland samt min farmors hemland. Första stoppet på resan var Uleåborg och det är precis den staden och regionen runt den som detta inlägg ska handla om.

Uleåborg (eller Oulu som det heter på finska och engelska) är en perfekt destionation och utgångspunkt för dig som vill få smaka på en bit av Lappland men samtidigt vill kunna njuta av nattliv, restauranger och shopping. Även du som bor i norra Sverige kan verkligen komma till att uppskatta ett miljöombyte och träffa våra trevliga finska grannar.

Norra Finland är som en saga och ett äkta winter wonderland. Uleåborg är även en väldigt mysig stad som du lätt kan promenera runt i och som har alla Lapplandsaktiviteter nära till hands. Här är mina personliga rekommendationer på vad du kan göra i Finlands fjärde största stad nu i vinter.

Topp 9 saker att göra runt Uleåborg på vintern

Skyline in Oulu
Tuff skyline i Uleåborg.

1. Möt och mata renar

Reindeer farm Poro-Panuma - close to Oulu

Du behöver faktiskt inte åka till Lappland för att uppleva allt som hör till. En självklar upplevelse är såklart att träffa renar och det finns flera renfarmar runt Uleåborg. Vi besökte Poro-Panuma som tagit hand om renar i över 250 år. Här kan du ta en tur och färdas på det urgamla samiska sättet med rensläde, träffa renskötarna och mata renarna med mossa.

Så mysigt! Detta fick mig att sakna mitt Norrland. Renar är bland det finaste som finns.

Reindeer in Finland eating at farm - with traditional red Finnish houses in the background

Reindeers at the farm Poro-Panuma eating from basket

Poro Panuma Reindeer FarmNär renskötarna tog fram korgarna med mossa kom alla renar springandes mot oss från alla möjliga håll. Maten tog snabbt slut och jag bara önskade att jag hade mer att ge … Jag menar, kolla bara på deras blickar!

Sleds at Poro-Panuma Reindeer Farm in Finland

Reindeer farm Poro-Panuma - close to Oulu
Efter en kort tur med rensläde blev det fika med kaffeost härinne.

2. Besök fjällområdet Syöte för ett riktigt winter wonderland

Drygt en och en halv timmes bilresa från Uleåborg ligger Finlands sydligaste fjäll Syöte. Hit ska du åka för att uppleva ett riktigt winter wonderland. Fuktigheten i området gör att träden brukar vara helt täckta med snö fram till mars. Tro mig, det är oförglömliga vykorts-vyer! Jag vill tillbaka för att bara fota träd.

Three people walking toward light in the Finnish winter wonderland Iso-Syöte

3. Åk på en skidresa i fjällen

Ski resort Iso-Syöte

Utöver ett winter wonderland är Syöte känt för sin nationalpark och sina två skidcenter. Om du gillar att åka slalom, snowboard eller andra sportiga vinteraktiviteter – checka in på skidresorten Pikku-Syöte eller Iso-Syöte för flera intilliggande backar och möjlighet att hyra utrustning. Totalt finns här 24 backar och över 120 km spår för längdskidåkning.

Iso-Syöte Ski Resort in Finland

4. Åk efter ett hundspann

Husky Safari in Lapland, Finland
Hunden Frodo kollar att jag är med. Vid sidan av honom syns brodern till en annan Sagan om Ringen-hund, nämligen Goljat som är bror till Gandalf.

Att åka på släde genom snöklädda skogar med en flock hundar i spetsen var som en dröm. Det var helt klart min favoritupplevelse under hela Finlandsresan och gör garanterat att även ditt hjärta stannar kvar i den nordiska vildmarken. Det finns flera hundgårdar med huskies i Uleåborgsregionen att välja bland. Vi besökte Syötteen Eräpalvelut som har drygt 100 (!) sibiriska huskies.

Att bara höra alla hundar yla innan slädturen var en upplevelse i sig. Men inget slår känslan av att glida fram i vinterlandskapet med starka hundar. Jag ville inte att resan skulle ta slut! Det är ett så fascinerande, äkta, magiskt och spännande sätt att färdas på.

När vi satt framför brasan i en kåta efter hundturen berättade hundgårdens mamma Jonna historier om hundarna. Hon berättade också att du på vissa gårdar kan få spendera dagar med hundarna för att komma nära både dem och vildmarken och på riktigt bli en del av flocken. Tänk vilken upplevelse!

Husky Safari in Lapland, FinlandHusky Safari in Lapland, Finland

5. Ät finsk mat

Ravintola Sokeri-Jussin Kievari - Restaurant in Oulu
Utanför den mysiga restaurangen Sokeri-Jussin Kievari

Karelska piroger, laxsoppa, viltkött, kallrökt fisk, potatismos och kaffeost. Självklart ska du passa på att prova traditionella rätter. Som tur är finns det gott om finska smaker på menyn i Uleåborg. Ett hett restaurangtips är Sokeri-Jussin Kievari. De använder bara lokala råvaror samt fisk och kött från Finland. De mörka trägolven knarrar av ålder och hela atmosfären är historisk. Det är lite mörkt inomhus på kvällen men åååh vad god maten är! Missa inte efterrätten med hemmagjord hjortronglass och grädde.

Kippis at Sokeri-Jussin Kievari
En finsk skål (kippis!) innan maten på Sokeri-Jussin Kievari
hemmagjord hjortronglass och grädde
Hemmagjord hjortronglass … HEAVEN!

6. Spana efter norrsken – på skotersafari

Snow Scooter Safari in Iso-SyöteScoter Safari in Iso-Syöte in Finland

Att se norrsken som dansar över himlen hör till upplevelser du aldrig glömmer. Om du främst är ute efter att se norrsken är det såklart bäst att bege sig ut till norra Lappland där du i princip kan se norrsken varannan klar natt mellan september och mars. Men även i Syöte finns goda möjligheter att se norrsken. Med lite tur. Vi hade tyvärr inte turen på vår sida då himlen inte var klar, men eftersom vi spanade efter norrsken på skoter blev spaningsturen i sig en rolig upplevelse.

Även om norrsken hade varit en av höjdpunkterna på resan tycker jag att det var helt magiskt att se alla snötyngda träd lysas upp av skoterlyktorna. De stod som surrealistiska statyer vid sidan av spåret och bjöd på en så unik vy. Jag har nog aldrig sett så snötäckta träd i hela mitt liv. Har du?

Scoter Safari in Iso-Syöte in Finland
I Iso-Syöte var ALLT täckt av snö.

7. Vinteraktiviteter vid Nallikari Beach

Bloggers sitting by fire on winter beach in Nallikari, Finland
Bloggarna Hippie in Heels, Fräulein Draussen, Un Poco de Sur och Timo Wilderness vid en brasa intill Nallikari

På sommaren är den kilometerlånga sandstranden Nallikari go to-platsen för soldyrkare i Uleåborg. Men även på vintern är Uleåborgbornas somriga IT-plats värt ett besök – framförallt om du vill känna dig som ett barn igen eller reser med familjen. Intill stranden kan du hyra allt från snöskor och däck (för att åka nedför backar) till sparkar, längdåkningskidor och en nostalgisk stuga. Här finns även grillplats och restaurang alldeles intill stranden.

Haha jag vet inte vad jag ska säga. I en lånad overall och efter att ha testat flera olika vinteraktiviteter kände jag mig som typ 13 år igen.

Winter olympics in Nallikari
Jag kände mig som ett barn igen … eller som Herreman på täppan i Nallikari.

8. Drick varm choklad i en kåta

Lappish teepee with surrounding snow covered trees and crackling fire inside
En kopp varm choklad i en kåta efter åkturen med sibiriska huskies

På riktigt, hur mysigt ser inte detta ut? Efter en heldag ute i kylan finns det inget bättre än en kopp varm choklad eller en kopp kaffe. För ultimata åååh-upplevelsen, köp en traditionell kåsa för din dryck och inta en plats i en kåta med en sprakande brasa framför dig. Det är höjden av mys.

9. Ge dig ut i vildmarken

Woman with fake fur coat standing in the winter wonderland Pikku-Syöte

Ett snötäckt landskap är som ljusterapi på dagen. Oavsett vilket sätt du väljer att uppleva vildmarken på – med snöskor, efter hundar, renar eller på skoter eller skidor – se till att njuta av ett av Nordens starkaste ess. Den vintriga vildmarken och tystnaden är både magisk och rogivande. Allt som avgör om du har roligt eller inte är att klä dig rätt. Med det menar jag framförallt – klä dig varmt så att du inte fryser. Lager på lager är det bästa!

Karaoke place in Oulu, Finland

Statyn Torgpolisen i Uleåborg - Statue in Oulu
Statyn Torgpolisen håller ordningen på Salutorget i Uleåborg.

Fakta om Uleåborg

Invånare: ca 200 000
Resa till Uleåborg:
Direktflyg från Helsingfors och Luleå
Språk: ca 96% finska, 0,2% svenska, 0,1% samiska och resten övrigt
Visste du att … Uleåborg är luftgitarrens hemstad?

Tips på boende i Uleåborg och Syöte

Lapland Hotel Oulu

Lapland Hotel Oulu är ett så himla fint hotell som gör att din Lapplandsupplevelse blir komplett (trots att du geografiskt sett inte riktigt är i finska Lappland). Ligger i centrum i Uleåborg, bara en kort gångpromenad från butiker och restauranger.

Hotel room in Lapland Hotel Oulu
Mitt rum i Lapland Hotel Oulu. Hur mysigt?

Iso-Syöte Ski Resort

Om du hellre vill åka skidor, slalom, skoter och kika efter norrsken är Iso-Syöte Ski Resort ett bra tips. Och kolla bara vilka snygga rum! Rummet på bilden har en balkong och fönster för aurora view.

Lappish design in hotel room at Iso-Syöte Ski Resort
Rum på Iso-Syöte Ski Resort med ”aurora view”

PIN IT! Spara min lista med 9 saker att göra i Uleåborg på vintern

9 things to do in Oulu, Finland this winter - saker att göra i Uleåborg på vintern

Vill du se fler bilder? Spana in min Instagram (@adaras) och hashtaggen #nbeFinland.


Har du varit i norra Finland eller Uleåborg? Dela gärna med dig av dina bästa tips i en kommentar!

Jag besökte Uleåborg och Syöte genom Nordic Blogger's Experience samt Visit Oulu.
Alla tips i detta inlägg är såklart mina egna personliga favoriter. 

8 Shares
Pin
Share
Tweet
Share