This post is available in
20 Shares
En weekend i Rom - Tips på sevärdheter & guldkorn du inte vill missa

Sugen på en weekend i Rom? Det är omöjligt att bli besviken! Med bland annat Colosseum, Vatikanen, Fontana di Trevi, Forum Romanum och Pantheon är Italiens huvudstad som ett levande museum fullt av sevärdheter som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden då Romarriket var världens supermakt.

Jag åkte på en weekend till Rom med Daisy Beauty för skönhetskonferens och hann, som extremt peppad turist, med totalt drygt 9-10 timmars turistande på fredagskvällen efter konferensen samt på söndagsmorgonen innan vi åkte hem. Trots att det mesta var stängt och jag inte hade tid att gå in till de olika platserna blev jag helt tagen av staden. WOW, wow, wow vad vacker den är! Rom är utan tvekan den vackraste staden jag besökt i Europa och en stad jag bara måste återvända till. Asap.

Faktum är att det finns så mycket att se i Rom att du som turist inte har en chans att uppleva mer än en bråkdel. Men det gör inget. Som västvärldens historiska centrum bjuder Rom på sevärdheter i stort sett överallt.

En weekend i Rom: Tips på sevärdheter & guldkorn

En weekend i Rom: Trajan's Column (Colonna Traiana / Trajanuskolonnen)

Först och främst, på med promenadskorna och haffa en karta! Jag, Sofie, Cilla, Jasmine och Sara började vårt turistande genom att promenera från vårt hotell till Colosseum och Forum Romanum.

Ett tips är att välja ut en handfull platser du vill besöka och prioritera dem. Alla upplevelser och sevärdheter därutöver blir en bonus (och det lär garanterat bli en massa bonusar då det finns så mycket att se!).

Colosseum (Amphiteatrum Flavium)

Colosseum by nightColosseum by night

Om du åker till Rom kan du såklart inte missa Colosseum. Byggt mellan 70 och 80 år e.Kr. är det i dag världens mest berömda amfiteater och med på listan över världens sju nya underverk.

I den ellipsformade arenan kämpade gladiatorer, fångar och vilda djur för sina liv för upp till 87 000 åskådare. Att drygt en halv miljon människor och en miljon djur fått sätta livet till i denna arena är svårt att ens begripa.

Trots en grym och blodig historia är amfiteatern en väldigt mäktig syn – både på dagen och kvällen. Vi hade turen att pricka in en ljusshow på fredagskvällen och stod, tillsammans med ett hav av andra turister, och bara blickade på den dryg 2000-åriga byggnaden när den lystes upp i olika färger och med olika budskap.

Colosseum (Kolosseum / Flaviska amfiteatern)
Här i Colosseum pågick de blodiga gladiatorspelen i över 358 år. 

Colosseum

Arch of Constantine (Arco di Constantino)

Arch of Constantine (Arco di Constantino)

Precis intill Colosseum (och en annan sevärdhet – Palatinen) ligger Konstantinbågen. Den 25 meter höga triumfbågen är Roms största och uppfördes år 315 till minne av kejsar Konstantins seger över kejsar Maxentius.

Arch of Constantine (Arco di Constantino)
Arch of Constantine

Imperial Forums (Fori Imperiali / Imperial Fora)

Imperial Forums (Fori Imperiali / Imperial Fora)

Bara några minuters promenad från Colosseum ligger det stora ruinområdet som var hjärtat av Rom på Julius Ceasars tid. Ruinerna är en häpnadsväckande vy både dag och natt.

Imperial Forums (Fori Imperiali / Imperial Fora)

Imperial ForumsRome by nightForum Romanum (Foro Romano / Roman Forum)

Forum Romanum (Foro Romano / Roman Forum)

Platsen som jag framförallt spanat in inför Romresan var Forum Romanum (”det romerska torget”). Det är bara att fortsätta promenaden runt Imperial Forums så kommer du tillslut kunna blicka ut över vad som varit Romarrikets hjärta. Platsen är helt STUNNING! Jag vill bara tillbaka hit och strosa runt bland alla vackra ruiner i timmar.

Att detta är en av världens främsta turistattraktioner är inte svårt att förstå.

Forum Romanum (Foro Romano / Roman Forum)

Det mesta som går att se på Forum Romanum i dag uppfördes under Julius Ceasars och Kejsar Augustus tid, men de äldsta ruinerna på platsen är daterade så långt bak i tiden som till 500 år f. Kr.

Efter Romarrikets undergång lämnades de majestätiska och kejserliga byggnaderna att förfalla. Men triumfbågarna, kolonnerna, templen och ruinerna hintar om hur viktig denna plats har varit. Det var kejsarnas arena och Romarrikets hjärta för politiska möten, handel och religion.

Campidoglio Square / Capitolium

Precis vid Forum Romanum ligger den minsta av Roms sju kullar, Capitolium eller Campidoglio som den heter på italienska. Här kan du upptäcka det berömda torget som är designat av ingen mindre än Michelangelo. Spana in de vackra omgivande byggnaderna och alla romerska statyer.

Piazza Venezia & Vittoriano

Piazza Venezia / Vittoriano- Viktor Emanuel-monumentet
Vittoriano- Viktor Emanuel-monumentet

Det är helt omöjligt att missa det enorma monumentet Vittoriano som ligger vid torget Piazza Venezia, precis intill Capitolum. Detta monument uppfördes i Rom till kung Viktor Emanuel II:s ära och är i dag ett geografiskt centrum i Rom.

Spana in alla fantastiska statyer. De är nästan ännu mäktigare i skymningen när statyerna blir som svarta siluetter mot skyn.

Piazza Venezia

Trajan’s Column (Colonna Traiana)

Trajan's Column (Colonna Traiana / Trajanuskolonnen)
Trajan’s Column med monumentet Vittoriano som skymtar fram i bakgrunden.

Och alldeles intill torget och monumentet hittar du ännu en sevärdhet! Nämligen den 38 meter höga Trajanuskolonnen som tornar upp sig över ruinerna av Trajanus forum. Den stod färdig år 113 och var en arkitektonisk bedrift. På toppen av Trajanuskolonnen står en staty av aposteln Petrus – placerad där av en påve under renässansen.

Trajan's Column (Colonna Traiana / Trajanuskolonnen)