Artikeln innehåller reklamlänkar

En weekend i Rom – Tips på sevärdheter du inte vill missa!

En weekend i Rom - Tips på sevärdheter & guldkorn du inte vill missa

Sugen på en weekend i Rom? Det är omöjligt att bli besviken! Med bland annat Colosseum, Vatikanen, Fontana di Trevi, Forum Romanum och Pantheon är Italiens huvudstad som ett levande museum fullt av sevärdheter som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden då Romarriket var världens supermakt.

Jag åkte på en weekend till Rom med Daisy Beauty för skönhetskonferens och hann, som extremt peppad turist, med totalt drygt 9-10 timmars turistande på fredagskvällen efter konferensen samt på söndagsmorgonen innan vi åkte hem. Trots att det mesta var stängt och jag inte hade tid att gå in till de olika platserna blev jag helt tagen av staden. WOW, wow, wow vad vacker den är! Rom är utan tvekan den vackraste staden jag besökt i Europa och en stad jag bara måste återvända till. Asap.

Faktum är att det finns så mycket att se i Rom att du som turist inte har en chans att uppleva mer än en bråkdel. Men det gör inget. Som västvärldens historiska centrum bjuder Rom på sevärdheter i stort sett överallt.

En weekend i Rom: Tips på sevärdheter & guldkorn

En weekend i Rom: Trajan's Column (Colonna Traiana / Trajanuskolonnen)

Först och främst, på med promenadskorna och haffa en karta! Jag, Sofie, Cilla, Jasmine och Sara började vårt turistande genom att promenera från vårt hotell till Colosseum och Forum Romanum.

Ett tips är att välja ut en handfull platser du vill besöka och prioritera dem. Alla upplevelser och sevärdheter därutöver blir en bonus (och det lär garanterat bli en massa bonusar då det finns så mycket att se!).

Colosseum (Amphiteatrum Flavium)

Colosseum by nightColosseum by night

Om du åker till Rom kan du såklart inte missa Colosseum. Byggt mellan 70 och 80 år e.Kr. är det i dag världens mest berömda amfiteater och med på listan över världens sju nya underverk.

I den ellipsformade arenan kämpade gladiatorer, fångar och vilda djur för sina liv för upp till 87 000 åskådare. Att drygt en halv miljon människor och en miljon djur fått sätta livet till i denna arena är svårt att ens begripa.

Trots en grym och blodig historia är amfiteatern en väldigt mäktig syn – både på dagen och kvällen. Vi hade turen att pricka in en ljusshow på fredagskvällen och stod, tillsammans med ett hav av andra turister, och bara blickade på den dryg 2000-åriga byggnaden när den lystes upp i olika färger och med olika budskap.

Colosseum (Kolosseum / Flaviska amfiteatern)
Här i Colosseum pågick de blodiga gladiatorspelen i över 358 år. 

Colosseum

Arch of Constantine (Arco di Constantino)

Arch of Constantine (Arco di Constantino)

Precis intill Colosseum (och en annan sevärdhet – Palatinen) ligger Konstantinbågen. Den 25 meter höga triumfbågen är Roms största och uppfördes år 315 till minne av kejsar Konstantins seger över kejsar Maxentius.

Arch of Constantine (Arco di Constantino)
Arch of Constantine

Imperial Forums (Fori Imperiali / Imperial Fora)

Imperial Forums (Fori Imperiali / Imperial Fora)

Bara några minuters promenad från Colosseum ligger det stora ruinområdet som var hjärtat av Rom på Julius Ceasars tid. Ruinerna är en häpnadsväckande vy både dag och natt.

Imperial Forums (Fori Imperiali / Imperial Fora)

Imperial ForumsRome by nightForum Romanum (Foro Romano / Roman Forum)

Forum Romanum (Foro Romano / Roman Forum)

Platsen som jag framförallt spanat in inför Romresan var Forum Romanum (”det romerska torget”). Det är bara att fortsätta promenaden runt Imperial Forums så kommer du tillslut kunna blicka ut över vad som varit Romarrikets hjärta. Platsen är helt STUNNING! Jag vill bara tillbaka hit och strosa runt bland alla vackra ruiner i timmar.

Att detta är en av världens främsta turistattraktioner är inte svårt att förstå.

Forum Romanum (Foro Romano / Roman Forum)

Det mesta som går att se på Forum Romanum i dag uppfördes under Julius Ceasars och Kejsar Augustus tid, men de äldsta ruinerna på platsen är daterade så långt bak i tiden som till 500 år f. Kr.

Efter Romarrikets undergång lämnades de majestätiska och kejserliga byggnaderna att förfalla. Men triumfbågarna, kolonnerna, templen och ruinerna hintar om hur viktig denna plats har varit. Det var kejsarnas arena och Romarrikets hjärta för politiska möten, handel och religion.

Campidoglio Square / Capitolium

Precis vid Forum Romanum ligger den minsta av Roms sju kullar, Capitolium eller Campidoglio som den heter på italienska. Här kan du upptäcka det berömda torget som är designat av ingen mindre än Michelangelo. Spana in de vackra omgivande byggnaderna och alla romerska statyer.

Piazza Venezia & Vittoriano

Piazza Venezia / Vittoriano- Viktor Emanuel-monumentet
Vittoriano- Viktor Emanuel-monumentet

Det är helt omöjligt att missa det enorma monumentet Vittoriano som ligger vid torget Piazza Venezia, precis intill Capitolum. Detta monument uppfördes i Rom till kung Viktor Emanuel II:s ära och är i dag ett geografiskt centrum i Rom.

Spana in alla fantastiska statyer. De är nästan ännu mäktigare i skymningen när statyerna blir som svarta siluetter mot skyn.

Piazza Venezia

Trajan's Column (Colonna Traiana)

Trajan's Column (Colonna Traiana / Trajanuskolonnen)
Trajan's Column med monumentet Vittoriano som skymtar fram i bakgrunden.

Och alldeles intill torget och monumentet hittar du ännu en sevärdhet! Nämligen den 38 meter höga Trajanuskolonnen som tornar upp sig över ruinerna av Trajanus forum. Den stod färdig år 113 och var en arkitektonisk bedrift. På toppen av Trajanuskolonnen står en staty av aposteln Petrus – placerad där av en påve under renässansen.

Trajan's Column (Colonna Traiana / Trajanuskolonnen)

Trajan's Market (Mercati di Traiano)

Trajan's Market (Mercati di Traiano)

Alltså på riktigt … hur vackert? Att strosa runt i Rom är som att gå i ett levande museum. Ruinerna är så fascinerande, vackra och tar med en på en resa genom antikens Rom. Här syns ruinerna av Trajanus forum med Trajanus saluhallar (ett stort byggnadskomplex) skymtandes till höger i bild. Hit kan jag framförallt rekommendera en kvällspromenad när allt lyses upp.

Trajan's Market (Mercati di Traiano)Ceasare statueRome by night

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi

Innan vi gick hem på fredagen passade vi på att promenera till den fantastiskt vackra fontänen Fontana di Trevi. Hela Rom är faktiskt fullt av fontäner (det finns ca 2500), men denna, Roms mest berömda fontän, är något alldeles extra och väl värt ett besök.

Fontana di Trevi
Du kan räkna med folk här.

Runt Fontana di Trevi hittar du även en massa mysiga restauranger, gelato-ställen och butiker. Nästa gång jag ska till Rom kommer jag definitivt spendera mer tid runt detta kvarter.

Bloggänget vid Fontana di Trevi
Dessa underbara bloggbrudar satte guldkant på mitt turistande i Rom. Säg hej till: Cilla, Sara, Jasmine och Sofie.

Spanska trappan

En kort promenad från Fontana di Trevi ligger också Spanska trappan eller la Scalinata della Trinità dei Monti som det heter på italienska. Det  är en av Roms mest besökta attraktioner. När vi strosade förbi var trappan avstängd och under konstruktion vilket gjorde att den berömda platsen såg väldigt tråkigt ut. Men jag kan tänka mig att det måste vara fantastisk på våren när trappan blir en skådeplats för en av världens mest kända blomsterutställningar och ca 650 krukor med azaleor ställs ut.

Pantheon

Pantheon

Pantheon är en annan välkänd turistattraktion i Rom. Detta fantastiska, drygt 2000 år gamla tempel, är Roms mest välbevarade antika monument. Det användes som en samlingsplats för att dyrka alla romerska gudar.

Pantheon är öppen alla dagar om året (förutom 1 januari, 1 maj och 25 december). Inträdet är gratis vilket ska göra att du inte behöver köa för att ta dig in.

En weekend i Rom - Vid Pantheon Vatikanen & Peterskyrkan

Vatikanen & Peterskyrkan - Outside St. Peter's Basilica, Vatican City

Vatikanen. Påvens egen ministat mitt i centrala Rom med Peterskyrkan och Sixtinska kapellet är såklart ett måste när man är i Rom. När vi var där runt 06.30 en söndagsmorgon var vi i stort sett helt ensamma och kunde blicka ut över ett folktomt land.

Efter att ha sett soluppgången från bron Ponte Vittorio Emanuele II hade vi tänkt att gå in till Vatikanen men eftersom påven just då deltog i en gudstjänst och vakterna inte visste när vi kunde bli insläppta beslutade vi oss för att njuta av de sista timmarna i Rom med att se Colosseum och Forum Romanum och alla intilliggande sevärdheter på dagtid istället (därav alla blandade dag- och nattbilder i detta inlägg).

Så ska du till Vatikanen, kolla öppettider och vad som är på schemat inför ditt besök.

Vatikanen & Peterskyrkan - Outside St. Peter's Basilica, Vatican City

Här, i Kristendomens centrum, finns en enorm samling konstskatter bestående av allt från skulpturer och målningar till gobelänger och gravstenar.

De delar du får besöka utan tillstånd är vatikanmuséerna Musei Vaticani, Peterskyrkan Basilica di San Pietro in Vaticano och Sixtinska kapellet Capella Sistina. Detta får definitivt bli mitt första stopp på nästa Romresa.

Ponte Vittorio Emanuele II - Sunset in the Vatican City
Soluppgång från bron Ponte Vittorio Emanuele II, precis intill Vatikanen. Framför mig skymtar du den vackra bron med ängelstatyer, Ponte Sant'Angelo samt slottet Castel Sant'Angelo (till vänster i bild).

Jag lovar, trots att allt är stängt kommer du inte ångra dig om du orkar dig upp 05.00 eller 06.00 på din weekendresa. Det är rätt coolt att kunna se de berömda sevärdheterna utan ett hav av folk, samtidigt som soluppgången bjuder på en magisk vy och känsla om vädret är bra. Du kan vara först på plats till dina favoritsevärdheter eller bara passa på att fota de berömda platserna utan turister.

Ponte Vittorio Emanuele II - Sunset in the Vatican City

En weekend i Rom

Rom i mitt hjärta. Trots ett kort besök och att jag egentligen bara upplevt Roms vackra utsida blev helt kär i denna fantastisk stad. Jag längtar redan tillbaka.

En weekend i Rom kan jag varmt rekommendera!

Fakta om Rom

Invånare: ca 2,7 miljoner
Valuta: Euro. Det finns gott om bankomater och går bra att betala med kort, men det kan vara bra att ha kontanter – speciellt i små butiker och caféer.
Resa till Rom: Direktflyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn
Att ta sig runt i Rom: Promenera! Du kan lätt promenera mellan de flesta sevärdheterna. Det finns också turistbussar som du kan hoppa av och på. Annars är taxi också billigt och smidigt om du vill ta dig från till exempel Vatikanen till Colosseum.

Street in Rome
Taxi genom ett folktomt Rom
3 Shares
Pin
Share
Tweet
Share